USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Відставка і сенсаційні заяви Абромавичуса можуть вдарити по гаманцю кожного українця

7 Лютого 2016 22:00
Цього тижня в Україні прогримів політичний скандал, який зачіпає кишеню кожного українця. Бо йдеться про корупцію у вищих ешелонах влади і про розкрадання державних грошей, яких хронічно не вистачає лікарням, школам, армії. Про це йдеться в сюжеті ТСН

"Сили зла хочуть відмотати все назад. Позбудьмося "смотрящих", які доять українську економіку" – заявив міністр економічного розвитку та торгівлі Айварас Абромавичус, подаючи у відставку.

І серед тих, хто "доїть", назвав особистого друга президента Порошенка Ігоря Кононенка. Стривожилися посли іноземних держав. Зреагував і Міжнародний валютний фонд, який досі вирішує, чи давати Україні наступну позику. Проте у відставку наразі йде той, хто відверто заговорив про корупцію. Той, кого у ній звинувачують, – не позбавлений навіть депутатської недоторканності.

Мінекономрозвитку – в лідерах реформ, воно запровадило економну та прозору електронну систему держзакупівель та звільнило половину власного персоналу. Не вдалася лише боротьба з корупцією в державних компаніях.

До Мінекономрозвитку були претензії й раніше, але якщо стежити за тривожними повідомленнями інсайдерів у міністерстві, справжні проблеми у Айвараса почалися ще наприкінці минулого року, коли у відання міністерства передали "Нафтогаз". Абромавичусу та його родині скасували охорону СБУ.

"Чим більше був наш прогрес, тим більше був тиск на нас. Ми навчилися справлятися з опором старої системи, але виявилося, що деякі з нових доброзичливців гірші за старих. Ці люди мають імена, і одне з них – Ігор Кононенко. В останній місяць він зробив дуже багато, щоб блокувати роботу мою і мого міністерства. Кульмінацією стало бажання мати свого заступника міністра в Мінекономрозвитку, відповідального за "Нафтогаз" та інші держпідприємства. Кандидат два дні тому приніс повний пакет документів для призначення і заявив: "Я ваш новий заступник. Я в команді Кононенка і моя кандидатура вже узгоджена нагорі".

Після цього мені надійшов дзвінок з Адміністрації президента з настійною рекомендацією взяти цю людину. На що я відповів: "Я частиною цього дерибану не буду", – розповів Абромавичус. У середу народний депутат Сергій Лещенко з трибуни розповів про звинувачення на адресу Ігоря Кононенка. За ці довгі хвилини телефон останнього, мабуть, став гарячим від дзвінків та повідомлень.

Обговоривши ситуацію, Кононенко йде до журналістів.

"Я відповідально заявляю, що з Абрамавичусом про це (призначення заступника) не спілкувався ні вербально, ні письмово. І ніяку людину до нього не посилав. Можливо, міністр з хворої голови на здорову хоче епрекласти відповідальність з особистої роботи команд міністерств на депутатів. До речі, в залі зареєстрована постанова про відставку Абрамавичуса. Я от зараз подивився – там 22 підписи", – сказав Кононенко.

Айварас Абрамавичус народився в 1976-му у столиці Литви Вільнюсі. Вчився в університеті американського штату Вісконсін. Працював у міжнародних банках та інвестиційних компаніях. У 2005-му переїхав у Москву, в 2008-му – в Київ. До 2014-го очолював київський офіс шведської інвестиційної фірми East Сapital. Одружений, має трьох дітей.

Ігор Кононенко народився в 1965 році в Києві. Із 1984-го по 1986-й служив у радянській армії, де і познайомився з Петром Порошенком. Закінчив Київський автодорожний інститут. У 1992-му почав працювати разом з Порошенком. Кононенка називають ключовим бізнес-партнером президента України та міноритарним співвласником як мінімум трьох його бізнес-активів. Восени 2014 року пройшов у парламент за списком "Блоку Петра Порошенка", став заступником голови фракції БПП. Одружений, має трьох дітей.

Утім, Абрамавичус та Кононенко – лише верхівка айсбергу, який починає виринати з моря підкилимної політики.

Сам міністр пізніше скаже, що Кононенко – далеко не єдиний, хто намагається тиснути на нього та його колег. "Ті прізвища, що я озвучив. Але проблема не полягає в тому, що є конкретні люди. Їх дуже багато, по-перше", – наголосив Абромавичус. "Дуже неприємний тиск на величезну кількість людей, які сьогодні є новими урядовцями-реформаторами. Всі вони регулярно ходять на допити в прокуратуру та в інші правоохоронні органи, де відкриті справи за абсолютно порожніми чи вигаданими звинуваченнями. На всіх них так чи інакше здійснюється особистий тиск. Я зараз кажу про декілька десятків нових урядовців. Цих людей вичавлюють з міністерств. Вичавлюють, тому що вони заважають красти гроші", – заявив аналітик Валерій Пекар.

За Абромавичусом заяви написали усі його заступники та деякі голови департаментів, і не лише в Мінекономрозвитку.

Більше того, ті, яким міжнародна спільнота довіряла і платила з незалежного фонду. Утім, зараз важливо не втратити фокус. Бо міністр-реформатор, якого підтримує Захід, звинувачує в політичній корупції особистого друга президента України. Цієї середи, майже одразу після прес-конференції, Абромавичус три години говорив із прем'єром Яценюком та президентом Порошенком.

Єдине, що робить глава держави, – пише у Facebook, що Айварас повинен лишатися в уряді, а всі його заяви має перевірити Антикорупційне бюро.

"Усе, що сьогодні озвучив Айварас Абромавичус, має розслідувати Національне антикорупційне бюро як новостворений незалежний орган. Ігор Кононенко звернувся до НАБУ і заявив, що готовий співпрацювати з ним. Про це повідомило керівництво цього органу.

Чим швидше суспільство отримає відповідь на поставлені запитання, тим краще", – зазначив Порошенко.

Утім, юристи не в захваті від перспектив такого розслідування. Бо політичну корупцію, яка ховається у завуальованих фразах та прихованих погрозах, довести до вироку не вдавалося майже ніколи.

Згідно з неофіційною інформацією, Абромавичус робив свою заяву, не поставивши до відома ні прем'єра, ні президента, але вже порадившись з послами західних країн.

Закордонні донори все гостріше реагують на підміну справжніх реформ війною за активи та фінансові потоки. Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард досить агресивно нагадала українській владі, що вона підзвітна не лише власному народові, а й цілому західному світові, який два роки поспіль накачує Україну грошима.

"Його рішення подати у відставку викликає занепокоєння. Якщо підозри, які він висловив під час заяви про відхід з посади, є точними, то це явна ознака, що взяті урядом зобов'язання щодо боротьби з корупцією не виконуються", – ідеться в заяві Лагард. У четвер Порошенко разом з Яценюком та Гройсманом протягом двох годин заспокоюють послів великої сімки, які висловили крайню стурбованість відставкою міністра економічного розвитку.

Тоді, власне, і оприлюднюється нова формула – негайне перезавантаження уряду, але із залишенням на посадах міністрів-реформаторів. Посли йдуть, висловивши розуміння. Хоча на те вони і дипломати, щоб ховати свої справжні думки.

Абромавичус на лікарняному, але його знову викликають – цього разу вже на закрите засідання уряду. Бо потрібно швидко розрулювати наслідки скандалу.

Народжується проста схема – міністрів, що подали заяви про відставку перед Абромавичусом та зробили це не так ефектно, наполегливо вмовляють забрати заяви.

То ж далі – публічна частина, вистава, яка мала на меті показати єдність Кабінету міністрів Яценюка. Міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі просить у парламенту ключові закони, що лежать неприйнятими і не дають запустити реформи в охороні здоров'я. Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський вимагає збільшення зарплат. Усі разом заявляють про неможливість подальшого втручання в роботу уряду.

Та навіть при всіх найоптимістичніших прогнозах приглушити політичний шторм можна, тільки повернувши міністра економрозвитку. Бо жодна з попередніх відставок не мала такого катастрофічного ефекту, та ще й за межеми України. Протягом трьох годин вмовляли залишитися Абромавичуса.

Утім те, що попросив він, ошелешило його колег. Міністр економрозвитку умовами відмови від демаршу виставив зникнення Кононенка з політичної мапи України. А ще – відставку генпрокурора Віктора Шокіна, голови Державної фіскальної служби Романа Насірова та самого прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, замість якого призначити нинішнього міністра фінансів Наталію Яресько.

Пессимістичною при переформатуванні є доля і самого Абромавичуса, бо в парламентській коаліції немає фракції, чи політсили, для якої він – "рідний". У четвер на раді фракції "Блоку Петра Порошенка" за постанову про зняття з Кононенка депутатських повноважень проголосували аж 9 депутатів із 60 присутніх.

Пізніше сам Кононенко оголосив, що на час розслідування знімає з себе повноваження заступника голови фракції. У Мережі це похмуро порівняли із тимчасовою здачею квитка у СПА-центр. У понеділок Абромавичус має йти на допит в Антикорупційне бюро, хоча, імовірно, розуміє мізерність шансів на успіх. Якщо не станеться раптової та координальної зміни курсу, політичне майбутнє уряду та коаліції виглядає коротким і безславним.

"Ми за два кроки від прориву чи за два кроки від провалу", – сказав в одному з останніх інтерв'ю Абромавичус.

Принаймні один з цих кроків повинен зробити президент.

Станіслав Ясинський, Ольга Кошеленко, Сергій Швець
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
АС Показати IP 7 Лютого 2016 23:17
Ну вдарять ну і що? Всеріно люди терпіти будуть, з них останні труси знімають,а вони за Романюка голосують...Мають те що хочуть на халяву...
000000 Показати IP 8 Лютого 2016 00:52
в порошенка (з великої він не заслужив) є шанс виконати обіцянку яку давав з присягою "посадити кума чи друга" борючись з корупцією Олексійович покажіть приклад, якщо ви дійсно президент України, а не хапуга.
АС до 000000 Показати IP 8 Лютого 2016 07:30
Якщо вам 12 років то я розумію,який президент виконав обіцянку цяцянку сміх нападає
Анонім Показати IP 8 Лютого 2016 06:28
Я проти Романюка, але не було більше за кого голосувати, і так думають 90 відсотків тих хто голосував за нього, а ті хто голосував за іншого кандидата просто уже були не в змозі терпіти комсомольця, якби Ігор Петрович виставив іншого кандидата мав би підтримку 95 відсотків виборців, задумайтеся.
777 до Анонім Показати IP 8 Лютого 2016 10:19
Підтримую на 100%
рим Показати IP 8 Лютого 2016 08:45
как страшно когда этот гаманец пустой
Люся Показати IP 8 Лютого 2016 10:03
людям це не новини вже й так люди обніщали. Але скільки вже терпіти їх? Порошенко президент нічого не роить ні з доларом ні з зарплатами пенсіями ні з чим. Тільки їздять гроші позичати і все. А хто буде віддавати і звідки ? Знову людей прижмуть ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus