USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Про буси, з яких брали хабарі, волинські митники звітували Кривіцькому в Telegram

20 Червня 2018 21:51
Інспектора відділу роботи з персоналом Волинської митниці ДФС Петра Євтушка звільнили з роботи, оскільки він посмів без дозволу керівництва розповісти в ефірі ТРК «Аверс» про незаконну схему ввозу товарів із Польщі, яка діє з відома керівництва, зокрема начальника Волинської митниці ДФС Віктора Кривіцького.

До того ж, за словами митника, приймаючи на роботу інспекторів, начальник волинської митниці одразу ж змушує їх писати заяву на звільнення, аби ті боячись втратити роботу, виконували його незаконні вказівки, пропускаючи контрабанду. Про це йшлося в ефірі телеканалу «Аверс» 20 червня.

Як повідомлялося, Петро Євтушок розповідав, що через начальника одного митного поста за зміну проходить 50-250 тисяч доларів від контрабандистів. Керівництво митниці тисне на підлеглих, провокуючи корупцію, тому чимало з них звільняються. Також Петро Євтушок звернувся до Національного антикорупційного бюро України щодо неправомірних дій начальника Волинської митниці ДФС Віктора Кривіцького. Після скандального виступу митника Євтушка, голова Волинської обласної ради Ігор Палиця звернувся до Генерального консула РП у Луцьку з проханням розглянути можливість створення спільної комісії, яка змогла б звірити дані митних баз України та Польщі і спільно подолати потік контрабанди. А вже невдовзі волинського митника, який публічно розповів про корупцію та контрабанду на пунктах пропуску, звільнили.

Як пригадав Петро Євтушок, на митному посту «Устилуг» здійснювався пропуск без плати митних платежів мікроавтобусів, які були повністю завантажені товаром на польській стороні, а на українській стороні пропускалися, як порожні, без будь-якої сплати митних податків, як мали б йти в бюджет України.

Кому надходили гроші від контрабанди

«Зараз порушена кримінальна справа, іде слідство. Я думаю, що прокуратура надасть відповіді, як і куди потрапляли гроші від контрабанди. Я можу сказати, що були створені спеціальні групи в додатку Telegram, куди скидалися фотографії бусів з товарами старшому зміни, а вони,своєю чергою перекидали їх через Telegram Віктору Кривіцькому для того, аби він бачив, з чим ідуть ті автомобілі та які хабарі з них повинні стягуватися. Хто передавав гроші – конкретно цього я сказати не можу», - зазначив екс-митник.

Та додав, що в мікроавтобусах перевозили різноманітні товари, починаючи від шин та побутової техніки і закінчуючи будівельними матеріалами.

Коли було порушено кримінальне провадження щодо корупції на митниці

Зі слів Петра Євтушка, кримінальне провадження щодо корупції на митниці було відкрито прокуратурою близько 2-3 місяців тому.

«Як свідок, я давав покази по цій справі. Спочатку я звертався в прокуратуру, а тоді до вас (телеканал «Аверс», - ВН). Також я це розповідав безпосередньо Кривіцькому, однак він не захотів мене слухати. На той час я займав посаду головного державного інспектора відділу по роботі з персоналом і в мої посадові обов’язки входило доповідати начальнику митниці про корупцію та порушення трудової дисципліни на митниці. Кривіцький мені сказав: «Якщо в вас є такі факти, то звертайтеся в правоохоронні органи або в пресу». Це я і зробив», - розповідає колишній працівник митниці.


Звернувшись до правоохоронців та ЗМІ, митник отримав догани та звільнення

«Згідно службових перевірок я отримав догани, а після цього мене звільнили. Першу догану я отримав за порушення етики, мовляв, виступивши на телеканалі, я порушив етику державного службовця, а саме звільнення було за перевищення моїх службових повноважень. Однак, коли давав інтерв’ю, то знаходився у відпустці без збереження заробітної плати, тобто я не був при виконанні службових обов’язків, а розповідав це як громадянин України, який згідно конституції має право заявляти про корупцію на своїй роботі.

У 53 статті Закону України «Про запобігання корупції» чітко написано, що особа або член її сім’ї не може бути звільненим у зв’язку з повідомленням нею про порушення вимог цього закону іншою особою. Вважаю, що мене звільнили за те, що я сказав правду про корупцію, про зловживання, які відбуваються на митниці, про великі обсяги недоборів митних платежів, які мають поступати у бюджет», - наголосив Петро Євтушок.

Слова митника підтвердили правоохоронці

Він говорить, що Прокуратурою Волинської області в Любомльському районі було затримано групу, яка займалася ввезенням «євроблях» на територію України. Під час їхнього затримання та обшуків було знайдено масу підроблених документів, в тому числі і штампів митниці та нотаріусів. Так само це підтвердилося, коли нещодавно на митному посту «Ягодин» затримали три автомобілі по підроблених довіреностях (йдеться про викриття корупційної діяльності службових осіб Волинської митниці ДФС у пункті пропуску «Піща», а також про обшуки прокуратурою на митному посту «Устилуг» Волинської митниці ДФС).

Митники виконують незаконні вказівки, бо бояться втратити роботу

«Якщо говорити відверто, то на митниці мене підтримували, але там панує дуже важка атмосфера, адже її керівник Кривіцький при прийомі на роботу заставляв інспекторів писати заяви на звільнення за згодою сторін без підпису і ці заяви зберігалися. Таку заяву я не писав і деякі митники також відмовлялися їх писати, але більшість все ж писали. Під страхом бути звільненими вони й виконували незаконні вказівки», - зазначив екс-митник

Також він розповів за свою колегу - головного державного інспектора відділу по роботі з персоналом Катерину Чуб.

«Її звільнили за згодою сторін ніби за те, що вона дала мені копії матеріалів перевірки, яку проводили відносно мене, хоча ці матеріали підшиваються до моєї особистої справи і ці документи мені зобов’язані надати на митниці, що вона законно і зробила, однак її звільнили. Замість того, щоб дійсно боротися з незаконним ввезенням товарів на територію України без сплати митних платежів та наповнювати бюджет, Кривіцький займається тиском на митників, змушуючи порушувати їх закони України», - стверджує Петро Євтушок.

Звернувшись до польської сторони, можна буде побачити масштаби зловживань

«Коли мною було озвучено про зловживання, то була дана команда не пускати нічого незаконно і ця команда діє до сьогодні. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман сказав, що на митниці нарешті наведуть порядок, але для того, щоб знати масштаби зловживань Кабміну самому необхідно звернутися до компетентних органів Республіки Польща по всьому західному кордону, щоб ті надали інформацію – так можна буде побачити, скільки недоотримав бюджет України», - пропонує звільнений митник.

Насамкінець він наголосив, що буде оскаржувати наказ про своє звільнення в суді.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Астанавітєсть Показати IP 20 Червня 2018 23:00
Так було,є і буде
Йоп до Астанавітєсть Показати IP 21 Червня 2018 00:13
Але не завжди...
Пох до Йоп Показати IP 21 Червня 2018 08:08
Так, тенденція до того що буде ще гірше
оса Показати IP 20 Червня 2018 23:24
кРИВІЦЬКИЙ сказав, що на митниці корупції немає - значить немаЄ.
Олександр Показати IP 20 Червня 2018 23:59
В цивілізованих краінах таке розголошення схем набуло б резонансу, полетіли б голови не одного чиновника. А в нас, звільнили людину яка наважилась щось розповісти , і все. І хто з нами буде мати справу? Стид і ганьба!
До людей Показати IP 21 Червня 2018 00:10
Скриньку пандори відкрито ...
знайко Показати IP 21 Червня 2018 07:51
Цього Євтушка звільнили давно, ще до Кривіцького і весь час він всім це розповідає!
bob до знайко Показати IP 21 Червня 2018 10:06
Ну так, їсти хочеться і бажано смачно. А працювати руками ні-ні, ось і ходить по шоу.
Петрик Показати IP 21 Червня 2018 10:45
да, в чувака-Євтушка ще 8 родичів на митниці трудиться! Не пропадуть.
Є рішення Показати IP 21 Червня 2018 11:04
Забороніть телеграм!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus