USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

З’їжджаються прихильники МП з усієї округи: волиняни – проти осередку Московії в їхньому селі

12 Серпня 2022 16:53
Суперечки щодо церковного питання тривають навіть після переходу храмів до ПЦУ. У Воютині Торчинської громади прихильники УПЦ МП зі священником залишилися в меншості. Згодом вони згуртували навколо себе мешканців сусідніх сіл, де церкви теж вийшли з лона Московського патріархату.

Воютинці переконують: не хочуть, аби їхнє село стало осередком УПЦ МП в окрузі, йдеться в сюжеті «12 каналу».

У центрі уваги – старий храм на території кладовища у Воютині, де, як переконують місцеві, самовільно служать представники УПЦ МП.

«Приміщення належить громаді. І громада має право вирішувати, хто туди приїжджає. Гляньте, скільки нас зібралося», – наголошує місцевий житель Тимофій.

Чотири місяці тому громада проголосувала за перехід до Православної церкви України. Священник і меншість залишилися при УПЦ МП та перейшли в церкву на кладовищі. Через деякий час, як розповідають воютинці, у село почали приїжджати прихильники Московського патріархату з усіх сусідніх сіл, адже там храми також перейшли до ПЦУ.

Читати ще: «Прихильники МП назвали мене «бандерівцем». Ще одна релігійна громада на Волині вирішила перейти до ПЦУ

Більшість селян не хочуть, аби Воютин став осередком Московського патріархату, бо тільки нещодавно вийшли з конфесії, яку вважають ворожою. Сюди приїжджають близько 30 її представників.

Окрім того, місцеві запевняють: прихильники МП у старій церкві проводять не тільки богослужіння.

«Вони там ще агітацію ведуть, а не тільки моляться. З такою ситуацією в селі теж миритися не можна. І після кожної служби по селу іде якась чутка, і знову люди між собою гризуться», – запевняє Тимофій.

Різні конфесійні погляди призвели до того, що взаємини зруйнувалися не тільки між односельчанами, а й між родичами.
Читати ще: «Геть московського попа!» Прихожани волинського села, де опечатали церкву, мусять молитися на вулиці

Меншість наголошує: залишатися при УПЦ МП – їхній свідомий вибір.

«Тут молився мій батько, тут молився мій чоловік. Він співав у хорі. Він похований тут. Куди я маю ходити?» – звертає увагу прихильниця УПЦ МП.

«Я у 20 років зіткнулася з бідою. Стояла під реанімацією і просила в Бога, щоб моя дитина вижила. І сьогодні проти церкви я не піду. Хай мене навіть розстріляють тут, але я не піду проти церкви», – додає друга парафіянка УПЦ МП.

Прихильники ПЦУ кажуть: у час російської агресії не можуть допустити в селі існування церкви МП.

«Люди настільки зазомбовані отцем Олександром, що просто бракує слів. У нас відбулися збори. Ми перейшли мирно», – зауважує місцевий житель Андрій.

Прихильники МП намагаються заперечувати свою причетність до Російської православної церкви або ж відповідають, що не знаються на цих питаннях.

«Ми ніколи не були в Росії. Наша церква самодостатня, українська, яка вийшла від Філарета», – каже вірянин Василь.

Читати ще: На Волині вимагатимуть заборони московського патріархату

Священник Олександр має свої причини залишатися в УПЦ МП. Переконує, що в ПЦУ йому було б некомфортно молитися.

«Я дотримуюся канонів і вірний церкві, вірний канонам, вірний своєму єпископу. Єпископ – батько. Як я можу піти проти батька? Я думаю, що питання потрібно безпосередньо ставити верхівці, а не мені. Я рядовий священник. Виконую свій пастирський, моральний і людський обов’язок. Служу Богові і людям», – акцентує отець Олександр.

Наголошує: в церкві моляться за всіх людей. Натомість місцеві запевняють, що священник ставиться добре тільки до тих прихожан, які близькі його серцю та гаманцю.

Поки священник переконував, що всі конфесії мають жити мирно, селяни згадали вірш, який отець Олександр написав на третій день повномасштабної війни про предстоятеля ПЦУ Епіфанія. Саме з цього вірша і почалися конфлікти в селі через церковну тему.
А кілька днів тому селом поширилися чутки, що прихильники УПЦ МП нібито збираються будувати у Воютині нову церкву на місці старої на кладовищі. На закладання капсули під будівництво начебто мали приїхати представники духовенства зі столиці.

Священник Олександр заперечує це: «Це неправда. Це необ’єктивна інформація. Не знаю, звідки і хто це взяв. Ніхто тут нічого не планує будувати. Ми молимося в старенькій трухнявій церкві».

Будівля церкви і справді дуже стара. Місцеві наголошують, що храм не відповідає будь-яким нормам безпеки.

Читати ще: «Священники МП мають зрозуміти: сила українського народу в єдності не з демонічною московією, а з Богом», – капелан Михайло Бучак

Після тривалих суперечок воютинці попросили представників УПЦ МП звільнити територію на кладовищі, адже вона перебуває в розпорядженні громади.

Отець Валерій, який нині служить у храмі Воютина, додав, що за кілька днів вимагати цього можна буде на юридичних підставах. Храм офіційно перейде до лона ПЦУ.

«Відповідно до закону, все майно, яке належить громаді, також змінить юрисдикцію», – додає він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
дідо Показати IP 12 Серпня 2022 17:32
давно пора на законодавчому рівні заборонити діяльність рпц мп...сталінська секта має бути поза законом...
Віктор Т Показати IP 12 Серпня 2022 18:13
Чому люди ви ще граєтесь з тими московськими попами???!! Їх давно пора гнати з Нашої землі до «себя»!
Волиняка Показати IP 12 Серпня 2022 19:15
Всім кацапським попам виплачується заохочувальна виплата в сумі 20 000$ Не думайте люди ,що вони такі ідефні
Анонім Показати IP 12 Серпня 2022 19:20
віруни упц мп/фсб - вороги України.
Вчителька Показати IP 12 Серпня 2022 19:48
Отцем Олександром вже давно мали б зайнятись відповідні органи, послухати і записати його проповіді
Для москаликів Показати IP 12 Серпня 2022 20:54
Іпіфаній, бородатий нарік. Папаша єго хвіларет Слуга темного з хвостом
Філарет Показати IP 12 Серпня 2022 22:02
Який ще може бути московський патріархат? Та за таке словосполучення відразу садити треба , а не толкуватись може він тут бути чи ні.
Всезнайко Показати IP 12 Серпня 2022 22:36
Помилуй, Господи, єретиків.
Анонім до Всезнайко Показати IP 13 Серпня 2022 12:19
вас, московських б**дей, давно треба "помилувати".
Астаміра Показати IP 12 Серпня 2022 22:59
От диво, чому московських попів та не забрати на передову? В різних місцях хапають хлопців, повістки роздають, чому б оцим жирним і бородатим не піти поцілуватися з тими, кого вони сюди привели? На державному рівні їх мали б заборонити в перший же день війни. І ду-у-у-же дивно, що ніхто цього не робить, а спостерігають, як ці колаборанти далі висушують мізки у зомбованих ними ж прихожан! Оті наративи " ...діди ходили, батьки ходили..." вже застарілі! Треба їм уже придумати щось нове, бо діди наші в таку церкву якраз не ходили, бо цих ефесбешних церков тоді не було! Наші давні предки взагалі мали інші поклоніння? Треба цікавитись своїм минулим не від московських попів.
Ал Показати IP 13 Серпня 2022 12:27
Цікаво скільки взагалі на Волині до мп ходять? Третина? Зробіть журналістське дослідження, по районах
Анонім до Ал Показати IP 13 Серпня 2022 19:41
Результати Вас дуже здивують- рощчулять
До Ал Показати IP 14 Серпня 2022 00:34
На Волині православні ходять в канонічну Церкву УПЦ(без ніяких там приставок "мп"), всі інші ходять хто до розкольників пцу, інші до якихось свідків, п'ятидисятників і т.д.
Каріна Показати IP 14 Серпня 2022 03:12
Так звісно в турецькому патріархаті вам комфортніше,краще б захищали батьківщину а не роз'єднувати людей в цей не легкий час....
Лучанка до Каріна Показати IP 14 Серпня 2022 16:53
А ти чому не на фронті? Тільки і вмієш, що роз'єднувати людей в цей не легкий час своїми терористичними коментами. Вали в свою московію - будеш орально підтримувати їхніх терористів у формі.
Ого Показати IP 14 Серпня 2022 09:43
Господи, ну які ж ви дикі нелюди, нешановні *щирі путріоти*. Сидите вдома і воюєте з тими, хто в храм ходить? Забороняєте бути вірними вірі , в якій цих людей охрестили? Яке вам діло до того, хто в який храм ходить, і як молиться? Переважна частина таких *тимофіїв* не вірить ні в Бога, ні в чорта, а тільки бучу колотять.
Християнка до Ого Показати IP 14 Серпня 2022 16:54
Бо кацапи - це сектанти.
Прокурор Показати IP 14 Серпня 2022 10:09
Якби політична верхівка зелуп не була за УПЦ мп, то питання б давно вирішилося..
Петро Показати IP 14 Серпня 2022 13:43
На Україні треба заборонити московський рашиський патріархат
Лучанин до Петро Показати IP 14 Серпня 2022 16:56
Не "на", а "в".
Християнин Показати IP 14 Серпня 2022 16:59
Не розумію людей, які пишуть, що треба гнати цих кацапів. За злочини не виганяють, а судять. Судити всіх виродків з найсуровішими вироками. І відправити на відбудову зруйнованих міст.
Адекват до Християнин Показати IP 14 Серпня 2022 20:26
І всіх, хто їх захищає судити і відправити разом з ними.
Для Петро Показати IP 14 Серпня 2022 19:39
В Україні немає патріарха, відповідно немає ніякого патріархату ані російського ані українського. Є митрополія на чолі з Блаженнійшим Митрополитом УПЦ. В храми УПЦ ходять українські люди, храми розташовані на українській землі, в храмах українські настоятелі. Тому "Петро" твої коменти схожі на нісенітницю.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus