USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцьк закритими очима журналіста. ВЛАСНИЙ ДОСВІД. ФОТО

15 Жовтня 2013 20:03
Відчути усі негаразди, з якими щодня стикаються незрячі люди, мали змогу журналісти волинських видань у День білої тростини. Квест вулицями Луцька для них організувала громадська організація «Генерація успішної дії» за допомогою Волинського прес-клубу.

Пройтися вулицями Луцька, потрапити до потрібної маршрутки, а згодом оминувши усі перешкоди «найжахливішого місця в Луцьку – автостанції» (як стверджують незрячі), добитися потрібного квитка, знайти потрібний кабінет чиновника чи лікаря без спеціальних табличок написаних шрифтом Брайля, чи просто рельєфними літерами – усе це мали змогу пережити волинські журналісти: Анна Єкименко, Богдана Стельмах, Ярослава Тимощук і Андрій Роїк.

Шкода, що за нестачею часу, мені довелося взяти участь лише у першому етапі квесту – дійти від Будинку вчителя до ЦУМу.

Проте, навіть перший етап для мене, як корінного лучанина, видався надзвичайно складним. Здавалося б, знаю кожен тротуарчик, через скільки метрів той чи інший поворот, бордюр. Насправді, спробував для себе йти чесно, не підглядаючи крізь і так щільну, немов мур Луцького замку, пов’язку. Для щирості відчуттів ще й примружив як міг очі та намагався відчути місто…

Виявляється дуже важко визначити навіть з якої сторони від тебе рухаються ті автомобілі. Кожен, хто проходив повз Драмтеатр, міськраду, добре чув характерний звук маячка для незрячих. В обідню пору у центрі міста, щоб його почути, довелося добряче нагострити вуха.

Лучани вважають, що дороги у нас погані. Ні, ви не дізнаєтеся наскільки вони погані, доки не одягнете на очі пов’язку та не спробуєте пройти вулицями міста наосліп (і це – центр)!

Якщо Вам, шанові панове, хтось цвяхом подряпав автомобіль – не сваріться, не дратуйтеся – ви просто поставили його не в належному місці. І ви, шановні необачні водії, навіть не уявляєте, що то таке, будучи незрячим, йти дорогою, яку добре знаєш, а тут натрапляєш на авто.

Та загалом, усе приходить із практикою, людина звикає до всього. І навчиться ходити ямами міста, і не дратуватися невчасним автомобілям, чути усі звуки міста…

Та не дай Боже вам втратити зір. Бережіть очі, панове, і шануйте людей, які сьогодні, 15 жовтня, відзначають День білої тростини.

Костянтин ЯВОРСЬКИЙ








Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
smelnyk Показати IP 16 Жовтня 2013 00:02
Чиновники вже ходили із зав'язаними очима, тепер журналісти. Хто наступний, медики, МНСники чи може міліція. Пропоную припинити цю, нікому непотрібну показуху, або створити екскурсійний маршрут вулицями нашого міста "Луцьк на дотик". Щей заробити можна буде на цьому.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus