USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

19 стюардес Порошенка: трохи про польоти нашого Гаранта

6 Червня 2017 11:04
У час, коли країна захлинається від війни, коли людям хочеться вистрибнути з вікна після отримання рахунків за "комуналку", десятки мільйонів гривень витрачають лише на те, аби Президент України міг із максимальним комфортом літати у свої нечисленні відрядження.

До прикладу, у сусідній Польщі ще в 90-х роках було вирішено розформувати президентський авіапарк та користуватися лише орендованими літаками (що значно економить бюджетні кошти). Про це пише газета Експрес. Чим, куди і з ким літає Президент України та скільки ми із вами за це платимо – далі у матеріалі.

Який літак сьогодні вибрати?

Авіапарк, який обслуговує чинного Президента України, – це Державне авіваційне підприємство з гордою назвою "Україна". Сьогодні в його ангарах стоять три пасажирських авіалайнери (останній з них придбали три року тому) та гвинтокрил. Загалом – чотири повітряні судна. ЧОТИРИ! Зазначені літаки мають спеціально облаштовані комфортабельні салони для

перевезення вищих посадових осіб та обладнані за останнім словом техніки. Одне слово, там можна жити.

Одне пасажирське судно, яким літає Президент, може перевозити за рейс до 160 осіб. Звичайно, у глави держави багато помічників, охоронців, кухарів та друзів, яких потрібно взяти із собою в подорож. Але, можливо, ці літаки (у вільний від Петра Порошенка час) перевозять дітей учасників АТО на відпочинок за кордон? Чи, може, гвинтокрил орендують для швидкого транспортування важкохворих? Ну бо навіщо утримувати такий авіапарк лише для себе, дорогого?

Та ні!

"Відповідно до чинного законодавстра, ДАП "Україна" у своїй діяльності забезпечує організацію із виконання повітряних перевезень спеціальними рейсами лише вищих посадових осіб та офіційних делегацій України на чолі із ними", – пише у відповіді на запит газети генеральний директор авіаційного підприємства "Україна" Юрій Солончук.

Проте утримують весь цей "комфорт на крилах" державним, тобто нашим з вами, коштом. А кошти, які витрачаються на цю забавку, – просто астрономічні.

Мільярдів не шкода

Цього року ДАП "Україна" за результатами тендеру уклало угоду про послуги з обов’язкового страхування своїх літаків, членів екіпажу та авіаційного персоналу на загальну суму... 1,56 мільярда гривень.

У суму цього страхування входить страховка повітряних суден, членів екіпажу, авіаційного персоналу, відповідальність перевізника за шкоду пасажирам (а пасажири – самі знаєте хто), багажу, пошти та вантажу.

Як ідеться у Віснику державних закупівель, у конкурсі перемогла компанія з іноземними інвестиціями ПрАТ "Страхова компанія "ПЗУ Україна", яка входить до групи польської страхової компанії "PZU" (100% акцій компанії в Україні безпосередньо або побічно володіє "Powszechny Zaklad Ubezpieczen SA").

Щороку на утримання авіапарку Президента витрачають мільярди гривень. На підприємстві мені не змогли назвати суму, яку заплановано витратити цьогоріч. Мовляв, усе залежатиме від кількості польотів.

Проте розказали, на скільки Петро Порошенко налітав минулого року.

"У 2016 році ми виконали 57 авіарейсів з перевезення офіційних делегацій на чолі із Президентом Ураїни, – повідомляє Юрій Солончук. – На авіаційне пальне для цих подорожей було витрачено 5 мільйонів 162 тисячі 878 гривень та 40 копійок.

На технічне обслуговування авіапарку витратили майже 22 мільйони (це все офіційні дані). А в січні цього року уже оголосили тендер на купівлю мастильних матеріалів вартістю майже 400 тисяч гривень.

До цього всього варто додати кейтерингові послуги для персоналу та самого гаранта.

У підприємстві не захотіли назвати цифру, яку витрачають на харчування в небі. "Сума грошових послуг на кейтерингові послуги витрачається залежно від кількості виконаних рейсів", – знову повторюють у відповіді на мій запит.

Але цифри знайти досить просто, і вони також вражають.

У державних закупівлях за минулий рік знаходжу, для прикладу, що ДАП "Україна" лише в грудні 2016 року провело тендер на послуги щодо ресторанного обслуговування їхнього підприємства на суму 1 мільйон 25 тисяч гривень. А в січні цього року уже оголосило новий тендер на забезпечення бортовим харчуванням екіпажів трохи більше як на 300 тисяч гривень. І це лише початок.

Яку ж стюардесу взяти із собою?

Варто не забути, що в авіапарку Президента працює чималий штат людей, яким щомісяця платять зарплату. "На підприємстві працює авіаційний персонал у такій кількості: 11 командирів повітряних суден, 8 других пілотів, 5 бортових інженерів, 19 бортпровідників та 43 працівники інженерно-технічного складу", -- повідомляє директор підприємства. Загалом 86 працівників. Майже сотня людей.

У сусідніх державах утримання президентських авіапарків уже давно вважають недоцільним. Для прикладу, міноборони Польщі орендує для свого президента лайнери у провідних авіакомпаній лише на час перельоту і не витрачає гроші на їх утримання.

Оля ПІЛІЩУК

***

А ви знали? Через захланність пана Президента потерпає не лише державна скарбниця –іноді страждають пасажири аеропорту "Бориспіль" (звідки вилітають ці літаки). Для прикладу, весною минулого року, повертаючись до Києва після офіційного візиту до Японії, літак гаранта, який приземлився у "Борисполі" в годину пік, на 18 хвилин заблокував роботу всіх служб аеропорту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Народна довіра Показати IP 6 Червня 2017 11:08
Ми багата краіна ! ?
оля Показати IP 6 Червня 2017 11:09
Отак ця гнида і його партія живе по-новому. А лохи голосують, пишуть оди цій бандитській сворі. Пенсія 1000 гривень, а утримання жирної свині - мільярди!!!
Юрій Показати IP 6 Червня 2017 11:40
Приклади з Польщею трохи недоречні
ау Показати IP 6 Червня 2017 11:57
За останні 3 роки корупція таких обертіа набрала ... і далі розганяється ... українців задавили поборами що немають сил і висловити своє "ні" ... а ще плюс війна яку нам хочуть навязати що це так і має бути ... знущаються з народу ... нехай кожен тільки згадає скільки йому треба відкласти від свого заробітку щоб заплатити за саме необхіде + енергоресурси : ел.енергія, газ і тд ...
ОЛЕГ Показати IP 6 Червня 2017 12:09
ЩО вибрали - те і маємо !! БАРИГА БАРИГОЮ зостанеться !
Андрій Показати IP 6 Червня 2017 12:13
Після цього президента зарікся більше ніколи не ходити ні на які вибори. Це звичайно не вихід, скаже багато хто, але совість буде чиста, принаймні. Бо зараз соромно і гірко, коли стоїш в магазині в черзі і перед тобою бабулька три картоплини купує і зошит з туалетного паперу на останні копійки. А я голосував за цього п*****са, який країну до такого довів.
Пасажир до Андрій Показати IP 6 Червня 2017 14:00
Андрій, і я як ти - більше не піду.
Торі до Андрій Показати IP 6 Червня 2017 17:02
На вибори ви не підете, а потім будете поважно говорити "за цю владу я не голосував"... а жити то треба нам в цій країні
Анатоль_ Показати IP 6 Червня 2017 12:30
Хлопці не ругайтеся! То ж всетаки наш Президент, йому ж положено по законах!
Цицерон Показати IP 6 Червня 2017 13:50
Слабоумна і безнаказана влада і в Україні і в Росії .... Два сапоги пара ... Коли ж вони , хто у руля країн Росії і україни нажеруться ? Чи їхні труни будуть мати кишені і їх дітей ? Ото цигани і євреї так люблять даремно накрадені золоті брязкальця і гроші в усіх валютах... Безнаказаність дає владі і аферистам красти так нахабно і постійно !
Лучанин до Цицерон Показати IP 9 Червня 2017 11:54
"хто у руля країн Росії і україни", що у Вас шановний з освітою, а ще Цицерон, і до чого тут Росія, нею у всі віки правили хто завгодно, тільки не ''руські',були німці, євреї, грузини, навіть з України були, а от до кого віднести ціх двох карликів???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus