USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

9800 норок та ізольовані зони: як працюватиме майбутня норкова ферма на Волині

25 Січня 2019 16:47
Поблизу села Підгірного, що в Рожищенському районі, заплановано відкрити звіроферму з розведення норок.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила журналістка Оксана Петрук. Своєю чергою, Інформаційне агентство Волинські Новини вирішило детальніше проаналізувати відкриті дані щодо запланованої діяльності на території області ферми з розведення хутрових звірят.

УКРАЇНСЬКО-ГОЛЛАНДСЬКА ФІРМА

Так, інформацію про плановану діяльність із реконструкції приміщень під звіроферму за межами населеного пункту Підгірне потужністю 9,8 тисячі самок норки розміщено на офіційному ресурсі Міністерства екології та природних ресурсів України – Єдиному реєстрі Оцінки впливу на довкілля.

Діяльність із розведення хутряних звірят на Волині планує вести Товариство з обмеженою відповідальністю, спільне українсько-голландське підприємство «Гірсам», зареєстроване в селі Кроватці Рожищенського району. Директор фірми – Де Вріс Хендрік Герет.

Зауважимо, що саме ТзОВ СП «Гірсам» уже декілька років володіє фермерським господарством із вирощування свиней на території Березолуківської сільської ради Рожищенського району.

Повідомлення про планову діяльність із розведення норок ТзОВ СП «Гірсам» датується 13 квітням 2018 року.
16 травня 2018 року управління екології та природних ресурсів Волинської обласної державної адміністрації за підписом начальника Дмитра Новохатського поінформувало, що протягом 20 робочих днів із моменту оприлюднення повідомлення про планову діяльність «зауваження і пропозиції до планованої діяльності, обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля, від громадськості не надходили».
9800 НОРОК

У повідомленні про планову діяльність ТзОВ СП «Гірсам» зазначено, що для потреб майбутньої звіроферми, яка забезпечуватиме населення «в хутровій сировині та створенні нових робочих місць і додаткового джерела надходження коштів у бюджет», заплановано орендувати 3,1762 гектара землі та працевлаштувати 22 особи.

Звіроферму закритого типу заплановано збудувати на території, що раніше використовувалася під машинно-тракторний двір. Ділянка межує з землями Березолуківської сільської ради, не наданими у власність чи користування.
Територія має бути огороджена, із центральними проїзними частинами, в’їзним дезінфекційним бар’єром та ізольованими зонами. На ділянці мають розмістити шеди для норок на утримання 9800 голів, нежитловий будинок, льох, КТП, дезбар’єрну яму, гноєсховище, водонапірну башту, резервуар для побутових стоків, склад, адміністративну будівлю, холодильник і рефрежиратор для зберігання продуктів харчування норок.

Також вказано, що планована діяльність із розведення норок може мати значний вплив на довкілля. Йдеться, зокрема, про викиди забруднювальних речовин в атмосферу при відгодівлі хутрових тварин, дезінфекції приміщень, утриманні тварин; скид побутових і виробничих стоків у запроектовані резервуари побутових і виробничих стоків із наступним вивозом їх на місцеві очисні споруди; утилізацію відходів, зняття родючого шару ґрунту, використання якого передбачається для озеленення земельної ділянки, а також вивіз на малопродуктивні угіддя.

13 ПРЕДСТАВНИКІВ ГРОМАДСЬКОСТІ

Оскільки мова йде про ймовірну шкоду навколишньому середовищу, відповідно до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», передбачено проведення громадського обговорення планової діяльності, а також аналіз уповноваженим органом звіту з оцінки впливу на довкілля та будь-якої інформації, отриманої від громадськості.

Оголошення про початок громадського обговорення впливу на довкілля запланованої діяльності з будівництва звіроферми було оприлюднено теж 13 квітня 2018 року. Громадські слухання призначили на 24 липня в приміщенні Копачівської сільської ради.

Своєю чергою, у Звіті про громадське обговорення планової діяльності вказано, що воно тривало 25 робочих днів, протягом яких жодних зауважень і пропозицій щодо планованої діяльності з відкриття ферми для розведення норок від громадськості не надходило.
Зауважимо, що в громадських слуханнях, які відбулися 24 липня 2018 року, брали участь 13 осіб.

ВПЛИВ НА ДОВКІЛЛЯ

У Висновку з оцінки впливу на довкілля майбутньої звіроферми управління екології та природних ресурсів Волинської облдержадміністрації визнало провадження планованої діяльності допустимим.

«За результатами розгляду звіту з оцінки впливу на довкілля встановлено, що протягом виконання підготовчих і будівельних робіт та реалізації планованої діяльності очікується негативний допустимий вплив на повітряне середовище, водне середовище та ґрунт», – йдеться у звіті управління.

Так, передбачено викиди забруднювальних речовин при утриманні норок, проведенні дезінфекційних робіт у шедах, обробці транспортних засобів для профілактичної дезінфекції, роботі котельні на твердому паливі, здійсненні земляних робіт і роботі двигунів будівельної техніки.

Підкреслено, що вищевказані джерела забруднення є локальними, деякі короткостроковими, тому вони «не будуть суттєво впливати на навколишнє середовище».

До основних забруднювальних речовин, які викидатимуться в атмосферу від звіроферми, належать азоту діоксид, аміак, сірководень, вуглецю оксид, диметиламін, речовини у вигляді суспендованих твердих частинок.

Окрім того, у результаті роботи ферми передбачено утворення таких відходів, як тверді побутові відходи, трупи звірів, гній і зола від котельні.

На території звіроферми передбачено облаштування контейнерів для роздільного збору і зберігання твердих побутових відходів, урн для побутових відходів. Сміття, згідно з укладеним договором із Рожищенським підприємством житлово-комунального господарства, заплановано регулярно вивозити на місцевий полігон.

Натомість для збору та видалення полеглих тварин передбачено приміщення для тимчасового зберігання (не більше 7 днів) тушок у холодильних установках закритого типу. Далі утилізацію туш проводитиме спеціалізоване підприємство, з яким уже укладено відповідний договір. Мова йде про Костопільську філію державного підприємства «Укрветсанзавод».

***

Низка країн Європи, зокрема Австрія, Велика Британія, Голландія, Люксембург, Чехія, Македонія, Словенія, Сербія, повністю заборонила діяльність підприємств хутрової промисловості.

Окремі держави, наприклад Бельгія, Данія, Норвегія, Естонія, Хорватія, визначили остаточні терміни для припинення діяльності з виробництва хутрових виробів. А Німеччина, Швеція, Швейцарія, Іспанія запровадили суворі норми для провадження хутрової промисловості.

Ольга Шершень
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 25
Волинянин Показати IP 25 Січня 2019 17:15
На тобі небоже, шо мені негоже ! Все те, шо забороняють у Європі - пхають в Україну. А ми ше й ручки за то будемо їм цілувати. Якщо відродиться Партія зелених - то перед парламентськими виборами для її електорату тема виграшна. А з другого боку, що хіба волинянкам ну дуже вже ті шуби потрібні ? Та сьогодні такі технології, що штучне хутро сама капризна волинянка, яка кров з носа хоче шубу, навіть на світлі і на зуб ну не відрізнить натуральне хутро від штучного. А по третє дивує позиція отих волинських начальників. Громогласно заявляють про свою європейськість, а тут ніби пелена очі застлала - будуть людей труїти і невинних звіряток життя позбавляти. Дочекаються, шо закриємо їх у клітці з тими голодними звірами. Вердикт брати наші менші їм самі винесуть !
Справедливый Показати IP 25 Січня 2019 17:32
Норка не буде мати такого хутра, у нас зима тепла, хіба що будуть в холодильниках тримати. Звірів зивчайно шкода, але така вже селяві, бізнес - нічого особистого.
соболь Показати IP 25 Січня 2019 17:42
Норка вийшла з моди. І з чоловічої - теж. Безперспективний бізнес. Хіба що на мясо. Але котяче мясо (кажуть), не вельми смачне.
Анонім до соболь Показати IP 25 Січня 2019 19:01
Норка з моди не вийшла,вийшли гроші з людей.Ті хто не взмозі купити собі норкову шубу виявляється дуже сильно розбирається в моді.Я знаю що для вас в моді,дешевий одяг з європи на вагу,це зараз в моді!Ви думаєте що ця норка вирощена тут залишиться вам?Бачу і бізнесмен з вас такий як і модник.
Макс до Анонім Показати IP 26 Січня 2019 18:16
Мода на що!? На те, щоб носити частину вбитої істоти? А ви, я бачу, дуже "модна" особистість, коли вважаєте, що потрібно вбивати інших замість того, щоб носити хороший одяг із неживого матеріалу.
Андрій Показати IP 25 Січня 2019 18:50
Вже птахофабрик понавідкривали, тепер на черзі звіроферми.
одесит Показати IP 25 Січня 2019 19:27
"......шьото много базара....." Видно задіяні серйозні люди.
Кулемет Показати IP 25 Січня 2019 20:06
Це не Європа, це ад..
123 Показати IP 25 Січня 2019 20:32
Да ви що з глузду з'їхали?!в розвинутих країнах забороняють, а в нас будуть відкривати? Що вже с/г не може країна заборляти? Що далі? Будемо може все сміття з Європи звозити до нас чи може радіоактивні відходи складати? Зробили з країни не знамо що!! Я проти!! Яка партія їх лобіює?
жах Показати IP 25 Січня 2019 20:46
21 століття на дворі. Люди ви м..ть замерзаєте? Невже обов'язково позбавляти життя невинне створіння? Заради чого? Просто крик відчаю :(
Ігор Показати IP 25 Січня 2019 22:53
Люди, якби не було попиту, іноземці не відкривали б ферму для вирощування норки. У нас в країні немає чим платити пенсій, а ми критикуємо те що, бізнес вкладає гроші у ферму та дадуть 22 людям роботу. Дивні ми українці, хочемо жити заможно, але щоб нічого в нас не працювало.
Кулемет до Ігор Показати IP 26 Січня 2019 00:18
Наркота, зброя, проституція, торгівля органами, дитяча порнографія - теж бізнес.
123 до Ігор Показати IP 26 Січня 2019 01:14
Може нам ще будинки розпусти відкрити бо нема чим пенсії платити? Чому ми не говоримо про нано технології, про ай пі галузь. Тільки і можемо що гімно за норками прибирати з яких будуть здирати шкіру на шуби багатіям з інших країн бо в них це заборонили? В світі переходять на електрокари, а ми шуби будемо шити. Це повний піпець.
Ігор до 123 Показати IP 26 Січня 2019 12:35
Проституцію давно пора легалізувати, якщо вона так чи інакше існує, принаймні буде хоч якась користь державі. Хто вам заважає вкладати гроші в нано технології, і в ай пі галузь й створити 22 робочих місця??? Тим людям, що хоч щось в нашій країні роблять, а не тільки торгують, потрібно дякувати. Ви напевне м'ясо взагалв не їсте, якщо вам так тваринок шкода?
жах до Ігор Показати IP 26 Січня 2019 15:43
Шановний ви косите під дурника, чи таким являєтесь? Вам особисто багато користі з того, що корисно "державі" ? Риторичне запитання... Ну. а приводячи в приклад споживання м'яса, ви взагалі показуєте над високий рівень інтелекту. Як можна порівнювати компонент повноцінного раціону ( люди таки хижаки, і якщо деякі можуть без шкоди здоров'ю жити замінюючи тварин рослинами. то більшість, на жаль ні) з забаганками. Нинішні технології дозволяють в мінусові температури комфортно себе почувати в тоненькій курточці, з того ж тінсулейту. Чи штучне хутро, яке мабуть в звірів заздрість викличе. І при цьому всьому здирати шкуру з невинних живих створінь - це верх жорстокості і безглуздості :(
Ігор до жах Показати IP 26 Січня 2019 23:17
Де ті технології по виробництву "тоненьких курточок" працюють в Україні? Скільки таких виробництв? Ви напевне живете на іншій планеті. В селах у людей взагалі немає де працювати. Тут хоч якась робота. Ключове в моїй думці РОБОЧІ МІСЦЯ. Стосовно користі від держави - тут нехай лікар вам поставить діагноз.
жах до Ігор Показати IP 27 Січня 2019 13:24
Таке враження, що ви станете директором цієї майбутньої катівні...
Ігор до жах Показати IP 27 Січня 2019 16:30
Між життям людей і тварин, я вибираю життя людини, дефіцит пенсійного фонду більше 100 млрд. грн, пенсії 1500 грн. і ми ще будемо сперечатися, що бізнес відкривається якийсь не гуманний...? Будемо мати хоча рівень Польщі тоді можна, вибирати, що нам не підходить.
Макс Показати IP 26 Січня 2019 18:12
Хай вже вдавляться зі своїми грішми. Скільки є можливостей вести бізнес, не побудований на крові та суцільній жорстокості, але ж обов'язково треба обрати шлях вбиств! А людям, що також живуть неподалік, нагадаю про забруднення води, повітря, сморід та ще багато чого іншого, що жахливо вплине на екологію. Не даймо їм збудувати ще одного монстра!
H@1000000 Показати IP 26 Січня 2019 18:28
Громадські слухання призначили на 24 липня, "воно тривало 25 робочих днів, 25 робочих днів, 25 робочих днів, 25 робочих днів, протягом яких жодних зауважень і пропозицій щодо планованої діяльності з відкриття ферми для розведення норок від громадськості не надходило" і тільки зараз у січні 2019 журналістка Оксана Петрук вирішила висловити обурення... Так в яку ціну зараз "обурення"? у гривнях за тонну.
отак Показати IP 26 Січня 2019 18:57
ми з вами помийники. нам зливають відходи, а ми хаваєм. культура споживацтва та неосвіченості.
Лic Показати IP 29 Січня 2019 01:10
Це варварство! Таке виробництво не тільки антигуманне, але і несе шкоду екології. Але ж ми ж не Євросоюз...
Право Показати IP 30 Січня 2019 10:48
Люди (населення) має право знати про незаконні дії ТзОВ "СП Гірсам" в особі директора фірми – Де Вріс Хендрік Герет. А при такому керівництві більшості людям лише в 2019 році стало відомо про будівництво звіроферми. Пропоную всім небайдужим людям зібратися для сприяння заборони будівництва звіроферми на території Волинської області.
Кроватка Показати IP 11 Лютого 2019 02:10
Бортнік колишній голова колгоспу та Григорук (Сальтисон) колишній голова сільради обдурив людей продав землі та колгоспне майно тому голанцю! людям копійкі дав а хто більше патякав то дав трактора або машину нібито на пай з колгоспу .тепер голандець баур що хоче те й робить.
Кроватка Показати IP 11 Лютого 2019 02:15
Бортнік навіть розлучився для страховкі щоб в разі чого не було що забирати крім колгоспноі вісімкі бідолага. концерт цілий розіграли нібито дружині набридло його бля..во .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus