USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Шок» від цін: білоруси про поїздку за покупками до Ковеля

8 Червня 2018 11:25
Журналістка з Барановичів з'їздила за покупками до південних сусідів – до українського Ковеля. Вона дізналася та детально описала, що по чому там продають, як стрімко ростуть ціни і чи можна заощадити, якщо їхати з Білорусі на шопінг до сусідів.

Про це повідомляє видання intex-press.by, кореспондентом якого є авторка матеріалу.

Текст статті публікуємо нижче.

Ковель знайомий багатьом білоруським шопоголікам, тому що ближче, ніж Хмельницький - близько 70 км від кордону, але при цьому славиться непоганим асортиментом і демократичними цінами. Ось і наша сім'я при необхідності їде саме в Ковель. І, чесно скажу, жодного разу це місто нас не розчаровував. При тому, що кожна поїздка - це ризик: ніколи не знаєш, яким курсом і якими цінами Ковель зустріне.

ДОРОГА В КОВЕЛЬ

Якщо їхати за великими покупками типу шпалер або сантехніки, можна собі і ночівлю в Ковелі дозволити: номер в готелі коштує близько 10 доларів за добу. Але в цього разу ми їхали за літніми речами, кавою і побутовою хімією, тому вирішили обійтися без ночівлі.

З Барановичів виїхали близько 23.00 в п'ятницю. З досвіду минулих поїздок знали, що на кордоні можна всю ніч простояти, та й до нього 2,5 години шляху, тому виїхали раніше, щоб було більше часу на покупки.

На кордоні виявилося, що даремно поспішали. Черги майже не було, два пункти пропуску пройшли приблизно за три години, і в Ковель приїхали близько 6 ранку. Природно, в такий час все ще було закрито. Ми трохи покемарили в машині, а близько 8.00 вирушили на ринок на привокзальній площі, який відкривається раніше, й там можна дешевше купити кави, продукти і побутову хімію.

ІНФЛЯЦІЯ ПО-УКРАЇНСЬКИ

Пункти обміну валют в Ковелі напевно є, але ми ними ще жодного разу не користувалися: біля кожного ринку завжди стоять валютники, які беруть на обмін не тільки долари-євро, але і білоруські рублі. Причому часто навіть за більш вигідним курсом, ніж в банках.

Цього разу курс долара, а особливо білоруського рубля, нас не порадував. За долар давали 26 гривень (майже на 2 гривні менше, ніж в листопаді минулого року, коли ми їздили в Ковель в останній раз), за рубль - 12,5 гривні замість 13.

А біля палатки, де постійно купуємо мелену каву, ми зрозуміли, що і ціни весь цей час не стояли на місці.

Наприклад, 500-грамова упаковка улюбленої кави з листопада минулого року подорожчала на три гривні (приблизно на 3%), а ціна на пляшку кошти для миття посуду зросла на дві гривні (близько 7%). Але навіть при всьому при цьому, переводячи українські цінники на білоруські рублі, ми зрозуміли, що приїхали не дарма.

ТОРГУВАТИСЯ МОЖНА НАВІТЬ НА ДРІБНИЦЯХ

Навіть коли досить часто їздиш за покупками в Україну, не перестаєш дивуватися гнучкості українських продавців. На Барановицькому ринку на знижку можна розраховувати, тільки якщо скупити половину товару. У Ковелі навіть на дрібницях можна торгуватися і отримувати знижки. А на дорожчих речах продавці з легкістю скидають до 5 доларів. Наприклад, босоніжки з натуральної шкіри, які і так продавалися дуже дешево за нашими мірками - приблизно за 49 білоруських рублів - я купила зі знижкою за 42 рублі. За чоловічі джинси, які коштували 54 рублі, ми віддали 48. Навіть на дитячі панами, які в Ковелі коштують близько п'яти рублів, нам зробили знижку.

ВІДКРИТТЯ - УКРАЇНСЬКІ «МЕРЕЖІ»

До нинішньої поїздки побутову хімію ми завжди купували на ринку. Правда, покупки не завжди були вдалими. Рідкі порошки (в тому числі відомих марок) я зареклася купувати на українських ринках, оскільки вони не справлялися навіть з легкими забрудненнями. Мабуть, їх просто розбавляють водою.

Цього разу за порадою моєї колеги ми заглянули в магазин побутової хімії. У Ковелі, виявляється, є великі торгові мережі, які торгують парфумерією, косметикою та побутовою хімією. І там, як і у нас, продають товари з великими знижками. З тією лише різницею, що і без знижок часом вони коштують дешевше, ніж у нас на знижки. Наприклад, піну для гоління чоловікові в магазині в Ковелі ми купили без всякої знижки за 4,6 рубля. Точно таку ж піну, повернувшись в Барановичі, я знайшла в одному з мережевих магазинів побутової хімії за 6,65. На знижку.

АПЕТИТНІ ЦІНИ

Буквально за день до нашої поїздки в Ковель колега робила огляд цін на фрукти-овочі на барановицьких ринках, і ми все дивувалися вартості полуниці по 12 рублів за кіло.

Але ще більший шок я пережила, коли побачила ціни на ягоду в Ковелі. Там її продавали в середньому по 4 рублі на наші гроші! Огірки, помідори, капуста - все це також коштувало дешевше, ніж у нас.

До слова, від колеги ми також дізналися, що овочі, фрукти і ягоди можна перевозити через кордон. І хоча в цей раз ми не стали нічого їстівного везти, на майбутнє собі галочку поставили.

З ЕКОНОМІЄЮ І БЕЗ АНАЛОГІВ В БАРАНОВИЧАХ

Повернувшись в Барановичі, при першій нагоді я вирушила на ринок, щоб порівняти ціни і підрахувати, наскільки вигідною була наша поїздка. Скажу відразу – порівнювати було складно, тому що багатьох речей, навіть схожих на них, просто не вдалося знайти.

Шкіряного взуття, яким у Ковелі ринок буквально завалений (причому як місцевих виробників, так і закордонних - від Польщі до Китаю), на барановицькому ринку майже немає. А з того, що є, і вибрати важко, і ціни майже вдвічі вище.

Шкіряні куртки в Барановичах коштували дешевше. І я спочатку засмутилася, що переплатила в Ковелі. Але коли спробувала знайти щось схоже за якістю, зрозуміла, що даремно переживала. Відшукала лише одну схожу куртку, і коштувала вона дорожче. Один в один знайшлася тільки чоловіча сорочка, але ціна в Ковелі була на третину меншою.

Всього на поїздку у нас пішло близько 240 доларів. За ці гроші ми купили п'ять пар взуття (три з них з натуральної шкіри), двоє штанів, дві сорочки, куртку, дві панами, великий рюкзак, великий набір побутової хімії - від прального порошку до освіжувача повітря, дещо з посуду, а також каву та солодощі. З вирахуванням витрат на дорогу чиста економія склала близько 90 у.о.

Звичайно, щоб заощадити більше, і витратити потрібно чимало. Але краще кілька місяців відкладати по чуть-чуть і потім купити дешевше в Україні, чому не чекати, але переплачувати в Білорусі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
віктор Показати IP 8 Червня 2018 11:31
Зрада.
Маневичі Показати IP 8 Червня 2018 11:40
Ціну на базарі скидають, аби тільки продати, бо в місцевих зарплати не білоруські, на 240 доларів за раз не затоварюються.
лучанин до Маневичі Показати IP 8 Червня 2018 12:28
Тому що, ми може ходити на базар щодня, а жителька Барановичів приїжджає до нас раз на місяць або в два. Тому вона і затарюється на таку суму.
лучанин Показати IP 8 Червня 2018 12:05
Це добре, що білоруси з Барановичів їдуть в Ковель (300 км), ніж в Мінськ (150 км). Значить у нас є те, чого немає в Мінську і за ціною дешевше навіть з витратами на готель і бензин. А взагалі, що можна сказати... беріть з собою побільше грошей.
саша Показати IP 8 Червня 2018 12:10
А в Китаі які ціни, о там шок.
Проти Показати IP 8 Червня 2018 12:20
Нема чого порівнювати рівень життя білорусів і нас,вони живуть на багато краще. І зарплати в них вищі,тому що народ працьовитий і влада розумна.
лучанин до Проти Показати IP 8 Червня 2018 12:39
Зарплата в Брестській області 350-700 рублів. Це на наші 4300-8700 грн. Може незначно вище, ніж у нас. Але, зараз ніхто не міряється зарплатами. Зараз міряються рівнем життя.
скептик до Проти Показати IP 8 Червня 2018 19:30
а я-то думаю, чого білоруси масово валять на заробітки в Польщу.
ан Показати IP 8 Червня 2018 12:52
народ і в нас працьовитий. але нам з владою не везе ніяк. )))) Лукашенко є білорус -патріот.а в нас шо?
До ан до ан Показати IP 8 Червня 2018 23:36
Такий собі патріот, жахлива цензура в країні, ніякої свободи слова і до тогож інтеграція до Росії, деколи важко знайти хочаб декілька відмінностей між двома країнами. У нас хочаб свобода слова є.
Мураєв до До ан Показати IP 10 Червня 2018 00:58
І вся відповідь на свободу слова.
саша Показати IP 8 Червня 2018 20:15
Хто хоч один раз купляв в інтернет магазинах Китаю, Європи, Америки ,той вже в Ковелі на базарі купляти не буде.
=5 до саша Показати IP 10 Червня 2018 14:21
100%
Тотті Показати IP 9 Червня 2018 17:33
Лукашенко патріот, оце вата мочить хDD
Анонім Показати IP 10 Червня 2018 01:03
Такі да ковель дешево,контрабас 99,9%,
РУСЛАН до Анонім Показати IP 24 Червня 2018 05:09
Який контрабас в Ковелі, товари українського виробництва?!
User Показати IP 10 Червня 2018 02:52
Постійно чую від "диванних експертів", як в Білорусі чудово живеться, які там рівні дороги, високі зарплати, чистота і порядок, Бацька-патріот, ітд. Але чомусь на ПМЖ в Білорусь ніхто не поспішає. Навіть ті, хто постійно ставить Білорусь у приклад, на питання: "Чому не переїдеш, якщо тобі там все так подобається?", починають ліпити дитячі відмазки. Як то кажуть, на чужому газоні трава зеленіша, і добре там де нас нема.
Олесь Українець Показати IP 20 Червня 2018 11:46
До Userа "як в Білорусі чудово живеться" та до одного місця як у них живеться ,тому що у нас порівняно з Білорусією живеться хр*ново. Я плачу за комунальні у 7 !!! разів вище ніж у них,за паливо у 2 р. вище, за якісні молочні та мясні продукти у 1,5 р. вище, і зарплати і пенсії у них вищі,і медицина дійсно доступна ( не доведи Господи потрапити у нашу (безкоштовну лікарню") Щоб побудуватися та провести інженерні мережі (газ,воду, світло) треба вбашляти 100000 грн до 200000 грн., в них земельні ділянки дають уже з цим всим та заасфальтованими вулицями!!! Неговорячи уже про порядок рівні дороги , впрорядковані міста та села.Податки торгаші у них на базарах платять відкрито а не тіньові , тому й китайські "тряпки" трохи дорожчі. А нарахунок переїзду так там наших з прикордонних районів(Любешівського, Ратнівського і тд.... дуже багато) їм дають безкоштовні будинки в селах! Лукаш не вліз у безглузді кредити МВФ і стратегічних підприємств теж не продав навіть москалям! А про свободу слова я взагалі не хочу говорити бо у нас є свобода пустої болтовні і процвітаючої як ніколи корупції. І будь ласка User не рекомендуйте комусь переїздити до Білорусі, Польщі і тд.... і так уже доїздились що скоро українців в Україні не буде! Вмійте приймати правду маємо те що маємо,просто з точки зору порівняння у них дійсно про людей дбають більше!!! ПРОСТО, хочеться щоб у нас було ще краще чим у них, але нажаль........!!!
Ірина до Олесь Українець Показати IP 9 Липня 2018 14:08
То давай,Олесь,вже ставай Білорусом.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus