USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ботоферма Центрального ринку. Як базарники маніпулюють свідомістю лучан

17 Грудня 2019 17:49
Завдяки скандалу навколо перенесення Центрального ринку вдалося виявити бота, який поширює серед лучан фейки та вдається до маніпуляцій суспільною думкою.

Сила соцмереж

Розповсюдження інформації сьогодні, в еру соцмереж набуло нових форм і значень. Як інформує 24 канал, згідно з результатами опитування, оприлюдненого Internews, у 2019 році більшість опитаних українців дізнаються новини з соцмереж, які вийшли на перше місце, посунувши навіть телебачення.

Соцмережі сьогодні дають можливість не лише так би мовити тримати руку на пульсі подій, але й кожен має можливість висловитися, або ж створити ту ж саму новину чи інфопривід. І якщо з одного боку це – добре, адже інформація стає доступнішою: будь-де, де є інтернет, будь-коли, будь-хто може прочитати новини. То з іншого, соцмережі стали прекрасним майданчиком для маніпуляцій, інформаційних вкидів, розповсюдження фейків. Створивши фейковий акаунт, або ж бота, легко можна поширювати недостовірну інформацію, розпалювати ворожнечу, підбурювати до скандалів, ображати і зводити наклепи.

За кожним з таких акаунтів приховуються звичайні, пересічні люди, чиїсь сусіди, родичі, друзі. І хоч у 2019 році Фейсбук видалив більше мільйона ботів, набагато менше їх не стало. Це ж стосується і луцького фейсбук-простору. Інформаційні вкиди, відверто маніпулятивні і неправдиві повідомлення транслюються і на луцьку аудиторію.

Як виявили несправжній акаунт

Одна з найбільш обговорюваних тем в Луцьку останніми місяцями – переселення підприємців з Центрального ринку. Численні погрози на адресу депутатів та працівників міськради, протести і пікети – це не весь арсенал методів, якими підприємці намагаються шантажувати місто, аби домогтися свого. Дійшло навіть до відвертих погроз палити машини працівникам міськради, через які поліція розпочала кримінальне провадження.

Маючи власний «оргкомітет», свої подальші плани і дії базарники обговорюють у спеціально створених вайбер-чатах. Нагадаємо, в ЗМІ потрапила частина переписки з такого чату, де підприємці називають себе господарями міста. Та увагу привернув один допис: авторка Аліна просить надсилати їй фото з проблемними місцями замку, а вона буде «писати статті в Теревенях» (під статтями, очевидно, маються на увазі дописи в одній з місцевих спільнот – «Теревені про Луцьк», яка налічує більше 144 тисяч учасників).

«Кидайте мені багато фоток з проблематичними, розваленими, зарослими частинами замку. Я буду статті писати в Теревенях, а ви поширювати волинськими групами і в Поліщука (очевидно, йдеться про те, що інформацію слід публікувати на особистій сторінці радника міського голови Ігоря Поліщука, - ред.). Маша ЛЕННОН та що пише в Теревенях це я. Моя сторінка», - пише користувачка.
Бот, який «виділяв» бюджетні гроші

Отже, авторка Аліна в цьому повідомленні зізналася, що має в мережі Фейсбук фейкову сторінку з нікнеймом «Маша ЛЕННОН».

Ми проаналізували дописи, які залишає ця користувачка. Відверто маніпулятивні, неправдиві повідомлення, які покликані збурити лучан, набирають десятки коментарів і сіють ворожнечу та неприязнь. В цих дописах немає конструктивної критики, натомість є гучні слова «брехня», «брехун», «знущання» і подібні. Головний напрям дописів – нагнітання ситуації навколо дій міської ради, висловлення недовіри і подібне.

До прикладу, декілька дописів Маші Леннон стосувалися проблеми смороду в місті. В той час, коли одні лучани нарікали, інші об’єднувалися в ініціативні групи і об’їжджали місця, де найбільш інтенсивно відчувався неприємний запах, ця користувачка маніпулювала цифрами. Так, у 2018 році вона розповідала про обіцянку радника міського голови Ігоря Поіщука виділити 5 мільйонів гривень на ліквідацію смороду і закінчення робіт з ліквідації до 15 вересня. Це - фейк. Таких обіцянок не було і такі кошти міською радою не виділялися.

Уже 2019 року в мережі запустили іншу «качку». Та ж Маша Леннон написала, що міська рада начебто виділила 15 мільйонів гривень на ліквідацію смороду.
Це – теж фейк. І цю інформацію міська рада навіть спростовувала на сайті. До слова, в одному з наступних дописів цієї ж користувачки 15 мільйонів перетворилися на 15 тисяч.
Але маніпуляція все одно спрацювала: лучани обговорювали про те, що «десь чули» про виділення коштів міською радою.

Нагадаємо, одна з головних причин смороду в місті – це діяльність підприємства «БІО ПЕК». І ані 15 тисяч гривень, ані 15 мільйонів з бюджету вирішити ситуацію не допомогли б, адже потрібно або закривати підприємство, або ж модернізовувати систему очищення та фільтрації відходів (що не є в компетенції міськради).

Маніпуляції і бездоказовість

У листопаді та ж Маша Леннон інформує про те, що на території Центрального ринку невідомі гучно увімкнули музику і проводять збір коштів на благодійність начебто з дозволу міської ради і дав добро Ігор Поліщук.
Це – теж маніпулятивна інформація. Такий «концерт» дійсно був. Але міська рада його не дозволяла, про що повідомила лучан. Крім того, у компетенції радника міського голови немає прав дозволяти чи забороняти такі заходи в місті. А інформація що хтось бачив документ з «печаткою Поліщука» - неправдива, оскільки такої печатки в міській раді не існує.

Цієї осені, щойно ситуація навколо переселення підприємців з Центрального ринку почала нагнітатися, у тій же спільноті «Теревені» бот Маша Леннон пише: «Ніхто не хоче вкласти гроші в Замок Любарта, щоб привабити туристів. А землю навколо Замку хочуть всі і готові вкласти туди млн».
Очевидно, лучанам нав’язують думку про те, що Центральний ринок переносять тому, що комусь приглянулася ця ділянка. Нагадаємо, міська рада планує оголосити всеукраїнський конкурс проєктів облаштування території, які б відповідали атмосфері туристичного старого міста і замку Любарта.

І вже в грудні з того ж акаунту поширюється ще одна неправдива інформація, про те, що місту не потрібні госпіталь, інфекційна лікарня, РАЦС, ринки, дороги, дитсадки.
Це – неприкрита маніпуляція і фейк. Адже військовий госпіталь не належить до компетенції міської ради, а підпорядковується Міністерству оборони. Інфекційна лікарня – комунальний заклад Волинської обласної ради, а не міської, але попри це Луцька міська рада виділила 20 мільйонів гривень на ремонт. РАЦС має бути реконструйований під філію ЦНАПУ але зі збереженням зали урочистих подій, уже розроблений проєкт. На ремонт доріг у місті на 2020 рік проектом бюджету передбачено 110 мільйонів гривень (70 мільйонів на капітальний ремонт і 40 – на поточний та утримання).

***

Соцмережі – це чудовий майданчик для спілкування, без якого ми вже не уявляємо сучасного світу. Проте, поширюючи будь-яку інформацію варто пам’ятати про здоровий глузд і вмикати критичне мислення, щоб не потрапити на маніпуляції. Перевіряйте інформацію, адже вона може бути просто вигаданою, а ви виявитеся обведеним навколо пальців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
Я-не бот Показати IP 17 Грудня 2019 18:13
Таких дозволів радник не надає; впливати на проведення таких концертів не може; це не в компетенціїї міськради і тд,і тп. А для чого тоді та рада з роздутим штатом, з пропускною системою(кого боїться-свого виборця)?
Оля Показати IP 17 Грудня 2019 18:31
Базарники є базарники. Так і залишились в 90-х, хамство, невігластво, безпредєл і брехня. Дякуємо поліщуку і команді, що взялися за таке складне і задавнене питання.
Анонім до Оля Показати IP 17 Грудня 2019 18:38
Не займайся маструбацією,троль.Доречі новина про тебе і твою роботу,а своїх замовників ти сам назвав.
дід Олег Показати IP 17 Грудня 2019 18:36
Для чого базарникам робити ботів? натомість місцева влада, яка має і ресурси і мотив для створення і впровадження не те що ботів (комп. програм), а проплачувати людям, які будуть виконувати роль бота. Смішно читати таке.
Жесть до дід Олег Показати IP 17 Грудня 2019 23:43
Смішно читати твій коментар!
ще не зовсім свідоми Показати IP 17 Грудня 2019 20:11
Старий базар-це залишок жахливих 1990 років, коли відсутність роботи "погнала" туди людей, щоб заробити бодай гривню. Але на все є розумні строки, заробили, розкрутилися .. і бігом з унікальної частини України, куди можна привести будь-якого шановного пана з Європи і не осоромитися. А БАЗАР СОРОМИТЬ!
Анонім до ще не зовсім свідоми Показати IP 17 Грудня 2019 20:33
Ти хоть не лягай під шановного тобою пана.Ти візьми того пана під ручку і проведи його навколо замку,покажи йому зарослі,розкажи йому що ви тут їсте,п'єте.А ще проведи по вулиці Б.Хмельницького, покажи як ми їздимо тою дорогою і любуємось будинками,а в вечері погуляй з ним "освітленими"вулицями,покажи йому спортлото,гуманітарку.Проїдься з паном в громадському транспорті,хай оцінить стан і салонів тролейбусів і маршруток,так і доріг.Ну і пройдись по вулиці Соборності в вечері,хоча б.Пан з Європи все зрозуміє.
скептик до ще не зовсім свідоми Показати IP 17 Грудня 2019 21:06
ой, вей, та шо ві гаворітє !!!! на дерибасовській і на брайтоні шановні пани ще й не таке бачили
101 Показати IP 17 Грудня 2019 22:16
Волинську облспоживспілку роками просили впорядкувати той "шанхай", але керівництву ринку і всім хто там торгує було байдуже. Взяти до прикладу ринок на ГПЗ (на Дружби Народів), те саме було, але зараз там любо глянути, чистота, порядок, гарні умови і для бабок місце є. Чому за стільки років не можна було з центальним ринком це зробити?
Андрій до 101 Показати IP 17 Грудня 2019 22:45
то му що договір був на рік і кожен рік підприємцям погрожували щл\о цей останній...
Лучанин Показати IP 17 Грудня 2019 22:58
А хто автор цієї статті?
ААА Показати IP 17 Грудня 2019 23:05
Варшавку знести!
Лучанин до ААА Показати IP 18 Грудня 2019 07:13
Тільки тронь і мало не покажеться
22 до ААА Показати IP 18 Грудня 2019 08:26
Ага, і її також.
петро Показати IP 18 Грудня 2019 09:19
а про ігрові автомати хіба не правда, де не ідеш написи "ЛОТО" і там постійно толпа молоді
Лучанин Показати IP 18 Грудня 2019 09:19
Боти ботами, але людям не подобається ідея знести ринок. Тим більше зносять ринок і не знають, що там буде... Було б добре, щоб парк розширили: дерев нових(можливо екзотичних для нашого краю) насадили, водойму якусь гарну зробили б. Але якщо там буде черговий супермаркет, біля якого посадять два дерева, то це повний провал...
Микола до Лучанин Показати IP 18 Грудня 2019 10:12
Чисто теоретично, на ділянці ринку від зупинки до "гуманітарки" (колишьої автомобільної стоянки) нічого капітального не побудуєш - під нею дуже багато комунікацій, як водогонів так і електричних високовольтних ліній. Я в цьому впевнений бо ознайомлювався зі інженерних мереж коли готував дипломну роботу. Недарма там до цього часу нічого високого і глибокого не будували. Але я кажу "теоретично" бо досвід показує що в нас можна все. Дуже іронічною буде ситуація, коли на місці старого ринку з'явиться оновлений і "облагороджений" ринок, але менший і з дико високою платнею за оренду місць.
Ну ну Показати IP 18 Грудня 2019 10:15
А не боти пишуть про непотрібність зупинки біля Цент. ринку? Мені з Замкової зараз йти до зупинки 15 хв. Сусідка другий тиждень не може поїхати до онуків на 33-й, вона раніш йшла до зупинки 15 хв., зараз для неї треба усі 30. Тільки і може дійти до ринку, більш нікуди.
Xy iz Xy Показати IP 18 Грудня 2019 14:32
Давай селфі з маршруток
Житель Показати IP 18 Грудня 2019 15:48
На мою думку значну частку смороду в місті додавали базарними які зливали нечистоти у каналізацію й розвели там суцільну антисанітар і шанхай в лапках.
Микола Показати IP 19 Грудня 2019 01:33
На базар не ходжу. Там- бридко і дорожче, ніж у магазинах. Сьогодні- прийшлось пройтись через "Варшавку". Кажу колезі: "Це ж ще один завод можна було б у місті запустити. Скільки робочих рук пропадає, які б могли користь суспільству принести". Якось так.
Шура Показати IP 22 Грудня 2019 18:48
Не знаю, скільки Маші Леннон років, але якби вона цікавилась історією Луцька, то знала б, що в свій час ринок, тоді колгоспний, був перенесений з території нинішньої площі Воз'єднання і зручність розташування ринку на нинішньому місці була в тому, що поблизу була приміська автостанція, куди приїзджали селяни для реалізації своєї сільскогосподарської продукції. 90-ті пройшли, хіба в Луцьку профіцит вчителів, медпрацівників, патрульних поліцейських, інших спеціалістів? Луцький замок - це унікальна пам'ятка історії України і лучани-патріоти свого рідного міста не можуть стояти осторонь від зневаги декілька сотень власників і найманих продавців центрального ринку до перспектив розвитку Луцька в напрямку туристичної привабливості.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus