USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Брат луцького прокурора зводить мансарду без погодження сусідів

17 Березня 2017 13:04
Більше року мешканці будинку №10 на вулиці Лесі Українки не можуть знайти управи на сусіда, який замість ремонту даху вирішив зробити особисту мансарду зі спільного горища. Перевірки відділу держархбудконтролю міськради виявили численні порушення, а порушника оштрафували і зобов’язали усунути всі недоліки. Проте чоловік просто замурував вхід на горище і вже й контролери не можуть туди потрапити. Цікаво, що брат чоловіка – працівник Луцької місцевої прокуратури, тож мешканці припускають: з цим може бути пов’язане затягування процесу. А поки вони стукають в усі двері – мансарду потрохи добудовують.

Випадкова знахідка

Триповерховий будинок за адресою вулиця Лесі Українки, 10 збудований ще до 1939 р. Ось уже кілька років як дах потребує капітального ремонту: щороку дощові і талі води протікають у квартири, руйнують стіни.

Декілька років тому в будинку сусід з квартири № 17 Максим Шубін почав збирати підписи про те, щоб звернутися до ЖЕКу щодо ремонту даху, адже всім набрид дощ зі стелі і грибок та тріщини на стінах. Але справа далі цього не посунулася.

І ось у січні минулого року мешканець квартири № 13 Володимир Яковлев вирішив піднятися на горище - перевірити димовентиляційні канали, бо перестала працювати витяжка. Те, що він побачив - його вразило. Виявляється, тихцем, поки ніхто з сусідів не чув, на даху почалися роботи. Але аж ніяк не ремонтні: сусід з 17 квартири зводить на даху будівлі собі другий поверх, зробив у перекритті прохід в свою квартиру та й будує мансарду. І чоловіка не цікавить, що горище у цьому будинку, згідно висновків експертів, є технічним поверхом для розміщення інженерних комунікацій будинку.
Дозволів на такі роботи ніхто з сусідів, кажуть, не надавав. А погоджувальні документи, переконують мешканці, - сфабриковані.
«Більше шести років назад власник квартири №17 ходив і збирав підписи для звернення в ЖКП щодо ремонту покрівлі. Далі ним була сфабрикована заява від мого імені про реконструкцію дахового приміщення. Ніякої згоди на добудову, реконструкцію чи капітальний ремонт від мого імені не було і не може бути», - ідеться у заяві до поліції від мешканців.
Потім люди почали помічати руйнування уже в своїх оселях: на стінах почали з’являтися тріщини. З’ясувалося і те, що без затвердженого проекту ДКП «Луцьктепло», власник квартири №17 змінив напрямки руху труб теплопостачання.
Рік відписок

Зрештою, в лютому мешканці більшості квартир написали колективне звернення до міської ради з проханням втрутитися в ситуацію.
У відповіді за підписом першого заступника міського голови Тараса Яковлева йдеться, що інформація щодо видачі вихідних даних, містобудівних умов та обмежень за вищевказаною адресою в архіві відсутня. А 22 лютого працівники відділу архітектурно-будівельного контролю провели позапланову перевірку реконструкції квартири №17 з розширенням за рахунок горищних приміщень.
«За результатами перевірки встановлено, що за вказаною адресою громадянином Шубіним М.В. виконуються будівельні роботи без дозвільного документу - зареєстрованої декларації про початок виконання будівельних робіт, чим порушено ч.1 ст.36 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності».

За вказане порушення гр. Шубін М.В. постановою №12 по справі про адміністративне правопорушення від 25.02.2016 року притягнутий до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу. Також приписом від 22.02.2016 року його зобов'язано припинити будівельні роботи та усунути виявлені порушення», - йдеться у відповіді.
Після припису роботи, попри заборону, продовжилися. А згодом, відділ держархбудконтролю міськради таки зареєстрував декларацію про початок виконання будівельних робіт «Капітальний ремонт даху над квартирою № 17 у м. Луцьку по вул. Лесі Українки, 10». Але замість ремонту даху власник 17 квартири продовжив зводити мансарду.
У жовтні лучани викликали поліцію, адже сторонні люди без дозволів виконують роботи на їхньому горищі, де передбачені інженерні мережі.

Поліцейським робітники заявили, що вони друзі власника 17 квартири і не мають стосунку до будівельної фірми. Уже потім мешканці довідалися: власником помешкання є така собі Галина Пятишева, але всі документи підписує той же Максим Шубін.

Перевірка знайшла порушення

Восени минулого року жильці знову звернулися у міську раду. Цього разу перевірка відділу держархбудконтролю, начебто, принесла плоди. Інспектори виявили численні порушення.

«Вказаною проектною документацією передбачено надбудову мансардного поверху над квартирою №17, а саме: мурування нових стін, підняття вентиляційних каналів, коминів, установка нових дверних та віконних прорізів, об'єднання квартири №17 сходами з горищними (мансардними) приміщеннями, зміна конструктивної схеми кроквяної системи і стін, що збільшує навантаження на несучі стіни та фундаменти будинку, та змінює основні техніко-економічні показники будинку №10 по вул. Лесі Українки та квартири №17 у цьому будинку в частині будівельного обсягу, загальної площі, житлової площі.

Тобто, фактично, проектом передбачено проведення не капітального ремонту, як визначено назвою, а реконструкцію з надбудовою додаткового поверху, при цьому відсутні вихідні дані на проектування - містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки та технічні умови, відсутні звіти про обстеження будівельних конструкцій фундаментів та стін будинку, не проведені інженерні вишукування, чим порушено п.3.7, п. 3,21, п.4.3, п.7.1 додатка А, ДБН А.2.2- 3:2014, порушено вимоги п, 5.4, п.5.5, п. 6.1, ДБН В, 3.2.-2-2009, ч. 1 ст.31Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», - вказано у акті.
Та в матеріалах відділу ДАБК є інформація про те, що Максим Шубін з цим не погоджується. Скаржиться чоловік на те, що під час першої зустрічі інспектори були на його боці, а потім кардинально змінили думку.

«27.10.2016 р. о 15.30 год. відділом ДАБК Луцької міськради було доглянуто матеріали, що стосуються капремонту даху: дозвільні документи ЖКП №5, письмову згоду жильців будинку № 10 (у тому числі квартир №№ 13 та 18, що на писали скарги у різні інстанції), технічний висновок про проведення технічного обстеження будівельних інструкцій та інженерних мереж об’єкта, завдання на проектування, проект на капремонт даху, наказ про авторський нагляд, договір на проведення технічного нагляду, журнали авторського нагляду за будівництвом, наказ про призначення відповідальної особи за веденням будівельних робіт та інші документи.

Крім цього, працівникам відділу також були пред’явлені накази, листи, роз’яснення Держбуду, конкретні вимоги ДБН, що стосуються питань прийнятого проектного рішення. Працівники визнали та погодились, що проектні рішення були прийняті відповідно до діючих будівельник та інших норм та правил. Після чого призначили на 28.10.2016 р. на 11.00 вихід на місце будівництва.

Проте 25.10.2016 р. об 11.00 ними було змінено свою думку на діаметрально протилежну: скласти позитивні акт і висновок про проектну документацію та капремонт даху ми не зможемо. Все це мене дуже здивувало. Як підтвердження своїх слів додаю експертну оцінку в частині міцності та надійності, та довговічності об’єкту будівництва та дотримання протипожежних норм», - відповідає Максим Шубін.
Згадана спільна заява таки є. Але вона не має жодної дати. І лучани кажуть, що дозолу на мансарду не давали.
У згаданому ним висновку, зокрема, вказано: «проведення капітального ремонту даху над квартирою №17 у Луцьку по вул. Л.Українки, 10 відповідає діючим протипожежним нормам, техніко-економічні показники не відповідають назві проекту, не передбачено вихід з сушки на технічне горище, капремонтом збільшено об’єм горища».
Не зважаючи на аргументи Максима Шубіна, відділ ДАБК склав адміністративні матеріали і чоловіка, який незаконно зводив мансарду, таки оштрафували. Його зобов’язали припинити роботи, скасували декларацію про початок робіт.

Більш того, у приписі йдеться, що він має все виправити.
Та мешканці будинку зарано пораділи перемозі. Власники квартири № 17 їх перехитрили. Віднедавна вхід на спільне горище – повністю замурований. Тож, каже Володимир Яковлев, у відділі ДАБК тільки знизують плечима, мовляв, потрапити на місце не можуть і нічого не вдіють.
замурований вхід на горище
замурований вхід на горище
самовільно зроблений прохід у мансарду з нижньої квартири
самовільно зроблений прохід у мансарду з нижньої квартири
А роботи продовжуються. Відтепер на техповерх-мансарду можна потрапити тільки через прохід з 17 квартири. Саме тудою ходять ремонтники, носять будівельні матеріали. А днями вже збираються перекривати дах над самовільним «пентхаузом».

Прокуратура повірила поясненням

Зверталися мешканці не лише в міськраду та поліцію. Писали листи вони на порушника-сусіда і в прокуратуру.Однак, там від заявників просто відписалися. У грудні 2016 року (після того, як відділ ДАБК встанови факт порушення), прокуратура написала, що Максим Шубін тільки ремонтує дах.
«Опитаний Шубін М.В. пояснив, що переобладнання горища будинку під мансардні жилі приміщення за адресою: Луцьк, вул. Л. Українки, 10 не здійснює, а лише в майбутньому планує відремонтувати дах у вищезазначеному будинку, проектну документацію на переобладнання не розробляв. Враховуючи вищевикладене, підстав для прокурорського реагування не вбачається», - пише прокуратура.
Цій відписці можна було б довіряти, якби не один факт: Максим Валентинович Шубін (приватний підприємець, який, до слова, у 2015 році балотувався до Луцької міської ради від Української республіканської партії на 11 окрузі) є братом прокурора Луцької місцевої прокуратури Дениса Валентиновича Шубіна.
Саме з тієї причини, що сусід-порушник – брат прокурора, мешканці бояться, що все залишиться як є: горище стане для них недоступним, і коли інженерні комунікації в старому будинку виходитимуть з ладу – ніхто не матиме до них доступу. Лякає їх і інше: будинок доволі старий. Свого часі він взагалі був 2-поверховий, коли добудовували третій поверх, хотіли добудувати й четвертий. Але від цієї ідеї відмовилися, бо несучі конструкції можуть не витримати. Чи витримають вони зараз мансарду брата прокурора – невідомо.
У січні мешканці знову звернулися в поліцію з заявами про долучення до матеріалів справи за викликом поліції у листопаді минулого року, інформації про підробку дозволів на реконструкцію даху під мансарду. Хто займається розслідуванням, і чи взагалі займається – лучанам невідомо.

14 березня мешканці знову звернулися з колективною скаргою в міську раду. Відповідь на неї поки чекають. Та до того часу, як прийде відповідь, побоюються вони – буде пізно. Адже вранці 17 березня на даху вже почали класти шифер.
фото 17 березня
фото 17 березня
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 25
23 Показати IP 17 Березня 2017 13:28
вже стаття е підробка документів
Кусто Показати IP 17 Березня 2017 13:56
Що за баран налив стільки бруду? Теж мені глобальна подія. А до чого тут брат прокурор? А якби брат наркоман? То що це міняє. Денис порядний мужик, автор цього пасквіля -чиясь підстилка якого задавила проста українська жаба!!!
Торі до Кусто Показати IP 17 Березня 2017 14:39
Українська жаба тут ні до чого. Фундамент будинку не розрахований на ще один поверх, будинок і так в поганому стані, щоб давати ще зайву нагрузку. А ще обідно, що хтось рахує, що він розумніший за інших, і на всіх "плює з високого мосту".
категоричний до Торі Показати IP 19 Березня 2017 14:27
Шановний, щоб кидати подібі заяви-як мінімум треба бачити висновки будівельної експертизи.Організації які проводять таку експертизу беруть на себе відповідальність. І не потрібно казати що за бабло можна зробити любу експертизу.))) Можна за велике бабло, а взагалі, після Рівненської, всі ці організації на холодне дмухають)))))) А чоловік молодець, своечасно зорієнтувався, тай будує собі))))))) от тільки бруд треба прибирати за собою....
Торі до категоричний Показати IP 20 Березня 2017 10:12
Будинок явно не розрахований на ще один поверх, не забувайте, що він збудований ще до 1939, а це на хвилиночку - як мінімум 77 років, тому якщо чоловік щось хоче будувати, то нехай купує ділянку і будує хоч всі 9 поверхів, а не тільки мансандру
Лікар до категоричний Показати IP 20 Березня 2017 17:52
Шубін молодець, спритно зорієнтувався. Він закінчить надбудовувати, я над ним ще один поверх надбудую. Ми двоє будемо молодці.
русиш Показати IP 17 Березня 2017 14:11
столько бумажья и волокиты, за""ался читать..если даже такого чмошника не могут приструнить..что ж про державу говорить(( печально
10 Показати IP 17 Березня 2017 14:51
щодо брата не треба було писати напевно
ІФ Показати IP 17 Березня 2017 15:37
Якщо Денис такий порядний то чому дозволяє брату підробляти документи, адже це кримінальна справа. Глобальна подія це коли б у тебе в будинку різні мажори строїли що хотіли. П.С. Тут видно по коменту хто чия підстилка
брат 2 Показати IP 17 Березня 2017 20:38
Мовчати !!!!
Анонім Показати IP 17 Березня 2017 21:47
А до чого тут брат? Іноді родичі між собою не спілкуютьсЯ між собою... а може бути ситуація коли одне нормальне, а друге ні... то що робити? А може у них все добре і той брат Денис просив Максима, а той не послухав... в тепер ще й страждає через це... іноді справді для чого зачіпають родичів, при чому ніхто ж насправді не знає що там у них відбувається...
Анонім Показати IP 18 Березня 2017 11:02
Це просто, як кажуть, "бєспрєдєл". До Кусто-Вам, може, і не глобальна подія, але подивилася б я, щоб ви заспівали, якби Ваш сусід захопив горище і почав будувати собі "пентхаус" над вашими головами. А глобальна подія в тому сенсі, що нікчемна нахаба, яка чомусь вважає, що вона може брати, що хоче, не рахуючись з іншими, що вона має більше прав , ніж інші, і чхати на них хотів, може захопити спільне приміщення, і жодні інстанції нічого зробити не можуть. Так навіщо тоді вони? Щоб тільки побори збирати? Чому була зареєстрована декларація? Хіба капітальний ремонт даху багатоквартирного будинку відноситься до тих робіт, які виконуються на підставі декларації, а не дозволу?? "Вхід замурований, і вони нічого не можуть вдіяти"-так якщо він нелегально замурований, значить, вправі знести. Податки ж ми платимо? Так нехай за ці гроші зносять. А я б на місці жильців сама розмурувала.
тупе до Анонім Показати IP 18 Березня 2017 17:50
Яке ти т*пе))до чого тут податки?))ти податки сплачуеш собi на пенсiю).Навiть якщо i спiльне примiщення,воно тобi для чого потрiбно ?Роздули тут проблему)).Жабою не вдушiться,i рахуйте свои грошi,а не по чужим кишеням заглядайте.
Анонім до тупе Показати IP 20 Березня 2017 15:36
т*пе якраз ти. на пенсію йде соціальний внесок, а податки (ПДФО)- на виконання державою своїх функцій.
Анонім до тупе Показати IP 20 Березня 2017 16:44
"Навiть якщо i спiльне примiщення,воно тобi для чого потрiбно ?"- а теж мансарду собі хоче. І що ти на це скажеш, розумнику?
хм... до Анонім Показати IP 18 Березня 2017 17:58
як на мене,е така категорiя завжди не вдоволених людей,це невдахи якi хоч якось самореалiзовуються за рах инших.В нашому будинку,новобудовi,теж захопили частину горища,я проживаю на 3 поверсi i чомусь менi геть однаково до нього,в моему життi все прекрасно)
студент до хм... Показати IP 18 Березня 2017 18:41
Андрущак?))це ж ще той викладач-хабарник з ЛНТУ))
Анонім до хм... Показати IP 20 Березня 2017 15:44
те, що Вам однаково-це Ваша справа, така позиція теж має право на існування. А ось в даному випадку людям не однаково, і таке їх право законом підтримується, але захистити законним методом це право, виявляється, неможливо-ось у чому біда. Ви пишете про таких людей-"невдахи, які самореалізовуються за рахунок інших". А ці захватчики спільних приміщень- хіба не реалізовують свої забаганки за рахунок інших?
студент до Анонім Показати IP 18 Березня 2017 18:54
ой Андрущак)))чи я б корова мичала))"видомий"викладач лнту)любить гроши)
добробат Показати IP 18 Березня 2017 19:05
Така інформація зі статті випливає, що частину квартир у цьому будинку, а саме 3, викупило сімейство Андрущаків. Яким дивом люди віддані викладацький професії та працюючи на зарплату викуповують квартири там одну за одною. Звідки кошти??
розум до добробат Показати IP 18 Березня 2017 19:57
мене одну турбуе адекватнiсть автора???це ж скiльки часу потрiбно мати,щоб вивчити родословну сусiда!!до чого там брат??до чого що колись там балотувпвся в депутати??це ж ще знайти таку iнформацiю!жах,люди!у вс свого життя не ман певно!та у тi депутати може будь хто балотуватися,вмтупаеш у партiю i вуаля!
Михайло Показати IP 19 Березня 2017 15:35
?
хороший забудовник Показати IP 20 Березня 2017 10:54
Так, значить прокурор, в обовязках в нього при виявленні злочину притягнути винних до відповідальності. За рік не міг знати що в нього братик будує і тим більш підробляє документи. Якби і не знав листи з копіями на прокуратуру про підробку йому б його керівник дав би по любому і спитав би – що це таке? І що ми маємо людина яка має боротитись з злочинністю не може припиниту злочини свого брата і як він має боротись з злочинами інших? І ігнорує свої посадові обовязки і є співучасником злочину?
Ганна Показати IP 20 Березня 2017 13:23
А коли станеться аварія (обвал, прорве трубу і т п) відповідати буде не цей перепланировщик, а ті служби, які давали добро на цей "бєспрєдєл", або мовчки спостерігали, або робили відписки на скарги сусідів. І шкода буде грошей з бюджету міста, які виділять долати наслідки такої самозабудови. Якщо мало площі - нехай купить більшу квартиру, а не зазіхає на спільне. Хитромудрий будівничий.
Іф Показати IP 25 Березня 2017 11:58
Ось і продовження, поки добиваються правди цей умний забудовник вже вікна повставляв. П.С. І де наша "Ню поліція" ну і прокуратура

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus