USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Через борги WOG може припинити існування

15 Березня 2017 15:49
Частина автозаправних комплексів компанії WOG може піти з-під контролю фінансово-промислової групи, а сама компанія припинити існування. Про це йдеться у матеріалі видання "Обозреватель".

Групі компаній WOG належать сотні автозаправних комплексів по всій Україні. Раніше в ЗМІ з'являлася інформація про неналежну якість нафтопродуктів, що реалізуються мережею; повідомляли про неймовірний успіх в сумнівних державних закупівлях, де компанії мережі здобували перемоги в багатомільярдних тендерах шляхом нечесної конкуренції. В окремих публікаціях йшлося про інтереси власника WOG Степана Івахіва в скандальному будівництві хмарочосів на вулиці Мечникова в Києві.

"Сьогодні ж компанію WOG накрила нова хвиля неприємностей, через які, цілком ймовірно, її службові особи можуть бути притягнуті до відповідальності у кримінальних провадженнях, частина автозаправних комплексів піде з-під контролю фінансово-промислової групи, а сама компанія припинить існування", - йдеться у матеріалі видання.

ЗАПРАВКИ І ЗАВОД В ОБМІН НА БОРГОВИЙ МІЛЬЯРД

Як стало відомо "Обозревателю" з надійних джерел, група компаній WOG (West Oil Group) ризикує втратити близько 30 автозаправних комплексів, а також нафтопереробний завод "Галичина" в Дрогобичі через сукупні боргові зобов'язання, які на початку року становили 1,1 мільярда гривень.

З відкритих джерел ми дізналися, що в січні 2017 року за ініціативою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) відбулося засідання комітету з питань консолідації та продажу активів, в якій розглядалося питання організації нових торгів активами банку "Форум", що перейшли під контроль ФГВФО після введення в ньому тимчасової адміністрації в 2014 році. Серед іншого, йшлося про права вимоги за кредитними договорами № l-0021/13/30-KL і № l-0020/13/30-KL від 29 березня 2013 року, які були укладені з компаніями "ВК Імпекс" і "Золотий екватор", афілійованих із групою компаній WOG.

Розмір боргу компанії "Золотий екватор" оцінюється приблизно в 32 000 000 доларів США (860 000 000 грн), а компанії "ВК Імпекс" - приблизно в 10 000 000 доларів США (270 000 000 грн). Відомо, що суть фінансової угоди і подальших неприємностей компанії WOG полягає в тому, що поручителями по кредиту "Золотого екватора" перед банком "Форум" виступили структури з орбіти WOG і так званої ФПГ "Континіум".

Мало того, що компанії-боржники перестали здійснювати платежі по кредитах, їх поручителі з WOG також не вважали за потрібне виконувати свої зобов'язання перед банківською установою і в 2015 році пішли до Господарського суду міста Києва з наміром анулювати договір доручення. Варто відзначити, що їх потуги зазнали невдачі - після року судових розглядів, суд не задовольнив вимоги позивачів.

Коли в групі компаній WOG зрозуміли, що грають з вогнем, вирішили запустити схему банкрутства підприємств-поручителів через суди з подальшою ліквідацією і списанням боргів.

Після того, як в ФГВФО остаточно зрозуміли, що в WestOilGroup не збираються розраховуватися за боргами, вони вирішили поступитися право вимоги боргу третій стороні, яка могла претендувати або на грошові кошти, або на заставлене майно - 32 автозаправні комплекси, які працюють під брендом WOG.

Знову почалися численні тривалі судові тяжби, в яких суддівська влада, на думку багатьох оглядачів, демонструвала свою неспроможність і кричущу ангажованість.

"Золотий екватор" подав позов до Волинського окружного адмінсуду, який в жовтні 2016 скасував рішення ФГВФО. А в грудні того ж року це рішення залишила в силі апеляційна інстанція. Судді послалися на те, що у вересні 2016 року Господарський суд Рівненської області дав розстрочку на виплату боргу "Золотим екватором" перед "Форумом" в розмірі 32 млн доларів на 7 років. При цьому сам борг був конвертований в 500 млн гривень - тобто, по курсу 15,7 грн за долар, платежі розтягнуті за часом на вісім років (до вересня 2024 року), а виплата двох третин боргу відкладена на останні три роки. Яким тоді може бути курс гривні до долара, можна лише здогадуватися", - пише видання World News.

У WOG пояснили таку тривалу розстрочку, пише видання, скрутним матеріальним становищем. З такого роду "реструктуризацією" не погодився ФГВФО і оскаржив це рішення. У листопаді 2016 року Колегія суддів апеляційного суду урізала термін виплати заборгованості "Золотого екватора" з 8 до 5 років. Далі - касація, в якій Вищий господарський суд задовольнив вимоги банку "Форум", скасувавши розстрочку платежів і рішення нижчих інстанцій.

Потім почалося найцікавіше - Фонд гарантування вкладів звернувся до Господарського суду Волинської області з тим, щоб вилучити на свою користь (в рахунок боргу - 1,1 млрд грн) цілісні майнові комплекси 32-х АЗС WOG. Позови були пред'явлені до компаній "Вест Ойл Груп", "Дельта Вест Ойл Груп" і дрогобицькому НПК "Галичина".

У підсумку, ФГВФО частково домігся свого. Відомо, що в останні місяці було зроблено декілька спроб реалізувати зазначені автозаправні комплекси через електронну площадку ДП "сетів", а також майданчик Аграрної біржі, але співробітники Фонду зіткнулися з неможливістю здійснити продаж заправок і комерційної нерухомості через потужний протидії в усіх напрямках. Власники компаній-боржників, очевидно, "вирішують" питання в судах.

"На перші торги з цього активу було 2 покупці, вони були заявлені на СЕТАМ. Їх відхилив сам СЕТАМ, якого не задовольнила документація щодо гарантійних умов. Що стосується судових заборон - там не один судову заборону, за якою блокується продаж. Заборони з'являються із завидною регулярністю", - заявила виданню "Українські новини" директор департаменту консолідованих продажів і управління активами фонду Юлія Берещенко.

"ВОГ АЕРО ДЖЕТ", ДИЗЕЛЬНОЕ ПАЛИВО І КРИМІНАЛЬНІ СПРАВИ

"Обозреватель" нещодавно писав про неймовірний успіх компанії WOG в державних закупівлях великих державних підприємств, таких, наприклад, як ПАТ "Укрзалізниця". Завдяки певним маніпуляціям з цінами, які значно підвищувалися вже після проведення процедури закупівлі, компанія "Вог Аеро Джет" виграла за останні кілька років десятки тендерів на мільярди гривень. Коли автор писав зазначені тексти, то ще не знав, що щодо тендерів компанії WOG ведеться слідство.

Як з'ясувалося, 20 вересня 2016 року НАБУ відкрите кримінальне провадження за №5201600000000330 за фактом розтрати коштів в особливо великих розмірах в результаті необґрунтованого підвищення посадовими особами філії підприємства ціни на дизельне паливо від фірми "Вог Аеро Джет", яке мало місце 29 березня 2016 в результаті укладення додаткової угоди до договору поставки від 18 березня.

Кримінальне провадження було розпочато за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).



Як раніше повідомляв "Обозреватель", Національне антикорупційне бюро отримало вказівки від Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) закрити справу про закупівлю ПАТ "Укрзалізниця" дизпалива в компанії WOG за завищеними цінами через недостатню кількість доказів.

Днями "Обозреватель" писав, що в НАБУ заявили про те, що як і раніше відчувають тиск з боку САП, яка наполягає на закриття справи, де фігурує WOG.

Суть звинувачень, за даними НАБУ, полягає в тому, що WOG вигравала тендери на поставку палива залізничникам з більш низькою ціною, ніж конкуренти, а потім незрозуміло підвищувала її на 10%. Таким чином, як вважає НАБУ, в результаті УЗ переплатила за пальне 115 000 000 грн, проте Холодницький порахував, що доказів недостатньо.

Оскільки тепер створений прецедент і тендери, де практично одноосібно перемагала WOG, звернули на себе увагу правоохоронних органів, то є велика ймовірність, що буде ще кілька подібних кримінальних проваджень по наступним закупівлях. Підстави припускати подібне дає той, факт, що схема, за якою компанії з орбіти WOG перемагали в тендерах, - практично ідентична для всіх конкурсних торгів.

КЕРІВНІ КАДРИ ЙДУТЬ З ПОСАД: СКАНДАЛ З ОМИВАЧЕМ

У зв'язку з усіма фактами, які були опубліковані вище, на ринку нафтопродуктів активно поповзли чутки про те, що компанія "зливається", і незабаром її чекає повний крах. Аж до припинення існування. Масла у вогонь підлив недавній гучний скандал, що вибухнув в ЗМІ і соцмережах через неякісної продукції, реалізованої на АЗК WOG.

Суть історії полягала в тому, що про невдалу покупку омивача скла Premium сегменту на АЗК WOG і подальшу експертизу розповів на своїй сторінці в Facebook блогер і засновник багатомільйонного співтовариства "Типовий Київ" Віктор Велла. Інформація викликала бурю обурення у користувачів соцмереж.

Діло було так. На сайті WOG Premium омивач за 179,90 грн почали рекламувати ще 4 січня: "На наших АЗК в WOG Market ви знайдете оптимальну для цих погодних умов рідину, яка захистить ваше авто до -22?! Перестрахуватися ніколи не завадить, навіть якщо ви вважаєте маніпуляцію з заміною рідини дрібницею... Будьте обережні, і безпечної вам зимової їзди!".

Потім Віктор Велла, який купив горе-омивач на одній з заправок мережі WOG, написав, що рідина замерзла вже при -15. Дослідження ж показали, що омивач, який повинен витримувати -22 градуса, замерзає і при -9 градусах.

Пізніше конфлікт залагодили, компанія WOG принесла вибачення і визнала, що продукція була неякісна, але, як то кажуть, осад залишився. Коли буря вщухла, через кілька тижнів, як сніг на голову, звалилася новина, що компанію WOG залишає Віталій Ткаченко, який протягом трьох років успішно працював маркетинг-директором.



Серед причин такого кроку топ-менеджера компанії називали вищезазначений скандал з омивачем, низка репутаційних криз, пов'язаних з махінаціями при поставках палива великим державним підприємствам, провал дорогого виведення на ринок спиртового бензину "ЕКО +" і т.д. Саме Віталію Ткаченко доводилося тримати удар з-за всіх цих гучних скандалів, але більшість експертів схильні думати, що проект під назвою WOG закінчується, а догляд цінних кадрів - зайве тому підтвердження.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Обозреватель", народний депутат України, заступник голови депутатської групи "Воля народу" в парламенті Степан Івахів вказав в е-декларації, що є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ "Західна Нафтова Група" і тринадцяти офшорних компаній, серед яких звертають на себе увагу - WOG HOLDING LIMITED (Кіпр), West Oil Group Holding B.V. (Нідерланди), GLOBAL PETROLEUM HOLDING LIMITED (Мальта), United Petroleum Investments Pte. Ltd (Сінгапур).



Петро Сірий
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
янеробот Показати IP 15 Березня 2017 17:18
давно пора
ddd Показати IP 15 Березня 2017 20:10
""""""" (крім ціни нічого хорошого)"""""""""

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus