USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чому погроми і масові протести після США охопили Європу

8 Червня 2020 11:43
Після США протести проти утисків темношкірих почалися в Європі – з погромами магазинів, бійками з поліцією. За минулі вихідні вони охопили майже всі європейські столиці, а в деяких країнах і десятки невеликих міст.

З одного боку мітинги йдуть проти утисків чорношкірих в Америці. З іншого – Європі пригадали її власні гріхи. Зрештою нинішні західні демократії свого часу були рабовласницькими колоніальними імперіями. Особливо жорстокі акції розгорнулися в Брюсселі – столиці Євросоюзу і Бельгії, яка на початку ХХ століття захопила великі території в центрі Африки (територія нинішньої Демократичної Республіки Конго).

Крім того, там пішли за американським сценарієм – трощили магазини, билися з поліцією.

Подібне, хоча поки і не в такій радикальній формі, відбувалося у всій Європі. Особливо в найбільших її столицях. До мародерства дійшло поки не скрізь, проте сутички з поліцією почалися повсюдно. Сльозогінний газ, кийки – в хід пішло абсолютно все – а в Лондоні протестувальників буквально давили кіньми.

Підстави для такого сценарію були – в Європу в останні десятки років активно приїжджали мігранти з країн Африки, які і стали ядром ​​нинішніх заворушень. Хоча там дуже багато і білих – особливо в країнах, де спочатку чорношкірих було менше, на кшталт Німеччини.

А ось у Франції або Великобританії, де їх частка завжди була велика, протести були досить жорсткими.

Страна спостерігала, як протести охопили Європу.

Близько 3000 осіб вчора зібралися перед посольством США в Мадриді, повторюючи останні слова Флойда «Я не можу дихати», а також слоган "Немає миру без справедливості«.
Деякі тримали плакати проти Дональда Трампа. Іспанці вставали на коліна, піднімаючи кулаки – жест, придуманий американським футболістом Коліном Каперніком в 2016 році в знак засудження вбивств афроамериканців.

Потім протестувальники провели ходу. Причому, судячи із заяв активістів, вони і до сучасного ЄС мають претензії: в його країнах є дискримінація за кольором шкіри, кажуть вони в інтерв’ю місцевим ЗМІ.

Сотні людей вийшли на вулиці і в Барселоні. Величезний мітинг пройшов у Римі, тисячі молодих людей стояли на колінах в мовчанні з піднятими кулаками рівно дев’ять хвилин – символізуючи час задушення Флойда.

Піднявшись, вони закричали: «Джордж Флойд тут! Ні расизму!». Учасники також виголошували промови і тримали плакати «Black Lives Matter» і «Це проблема білих».

При цьому білих на акції дуже багато – чи не половина.
Ще одна демонстрація пройшла в Мілані, незважаючи на сильний дощ і вітер.

У Будапешті демонстранти влаштували сидячий страйк біля посольства США. Подібні протести пройшли в Копенгагені і Брюсселі, а також в Глазго і Лондоні.

Найбільш запеклими акції стали в столиці Євросоюзу. Там, за наявними оцінками, взяли участь 10 тисяч протестувальників.
Вони тримали плакати з відомими гаслами і навіть портрети експрезидента США Барака Обами.
Саме в Брюсселі акції стали вкрай радикальними.

Демонстранти забралися на статую бельгійського короля-колонізатора Леопольда II, вигукуючи «вбивця» і розмахуючи прапором Демократичної Республіки Конго.
Цей король, який правив до початку ХХ століття, був винен у звірствах бельгійців на території своєї тодішньої колонії в Африці. Тоді загинули мільйони чорношкірих.

Його пам'ятник в Брюсселі обмалювали написами і навіть щось палили на постаменті.
Інші бюсти короля чекала ще більш сумна доля. Леопольду зав'язали голову мішком і облили червоною фарбою.
Інший пам'ятник Леопольду просто залили червоною фарбою.
Також поліція досить жорстко била окремих протестувальників.
У самих правоохоронців летіло каміння. Місцеві журналісти повідомляють, що в поліцейських також кидали «християнські символи».
Водночас учасники брюссельських протестів в масках трощили магазини в місті.
Були також невеликі мітинги в містах Антверпен і Гент.

У Лондоні 6 червня відбулися зіткнення демонстрантів з поліцією. Десятки тисяч людей вийшли на акції Black lives matter, кидали каміння в поліцію, поранивши і травмувавши 23 правоохоронців.

На Даунінг стріт, де розташована резиденція прем'єра Бориса Джонсона, протестувальників намагалися розігнати кавалерійською атакою - кінна поліція наскоком відтискувала натовп.
При цьому їхні дії були не надто успішними – поліцейських збивали з коней.
А в неділю тисячі людей зібралися біля посольства США - вже на мирну акцію.
Причому, судячи з фото, людей, які пішли до посольства, була величезна кількість.
Паралельно відбувався мітинг на Даунінг стріт, який постійно переростав в сутички з поліцією.
Також у неділю лондонські протести особистою присутністю підтримала 61-річна співачка Мадонна.
В той же день в портовому місті Брістолі протестуючі повалили статую відомого філантропа 17-го століття Едварда Колстона. Йому пригадали, що він був великим работорговцем. На його шию символічно стали коліном - як на Джорджа Флойда.
Після цього пам’ятник протягли вулицями, а потім викинули в річку Ейвон.
А в Лондоні учасники акції напали на пам'ятник Черчиллю – знаменитому британському прем'єру часів Другої світової. Його поки не знесли, але скотчем приклеїли картонки з написом Black Lives Matter, а на постаменті написали: «Був расистом».
Влада Великобританії спробували перешкодити протестам – адже в країні введений карантин, який забороняє збори понад шести осіб. Почалися арешти, чиновники столиці вимагають від мітингувальників дотримуватися дистанції, але ніхто особливо не підпорядковується.

Німеччина і Франція теж зіткнулися з протестами. У Берліні поліція заявила, що затримала 93 людини. Всього в столиці Німеччини позавчора вийшли на демонстрацію понад 15 тисяч людей.

У поліцію і навіть пресу натовп кидав пляшки і каміння. Вимоги поліцейських покинути Александерплац в самому центрі Берліна ігнорувалися.
А вчора велика демонстрація пройшла в Лейпцигу.
Також учасники протесту заповнили площі в Гамбурзі.


У Марселі, Франція, поліція застосувала сльозогінний газ у сутичках з протестувальниками, які теж кидали пляшки і каміння. Та ж картина в місті Ліллі.

В цілому у країні протестувало близько 23 тисяч чоловік.
Акції протесту в Європі, пов'язані із захистом від расизму, почалися не вчора. Однак саме цими вихідними вони стали по-справжньому радикальними.

Це означає, що суть цих протестів – не стільки солідарність щодо Америки, як це здавалося ще днями, скільки атака на власне європейську владу, до якої теж чимало претензій у представників мігрантських спільнот.

Протест прихильників Флойда в США став зручним приводом і для мігрантів Євросоюзу, а також Британії заявити про свої права і спробувати на цій хвилі поліпшити своє соціальне становище і політичне значення.

Також в Європі піднялися прихильники «глобалістської» і лівої ідеї – протести дозволили їм показати себе на вулиці, на противагу правим, які в останні роки набирають популярність в Євросоюзі – в тому числі за рахунок своєї антимігрантської риторики.

У той же час, погроми якраз можуть посилити позиції правих, налякавши обивателів.

У будь-якому випадку політичне протистояння і розкол в європейському суспільстві з ключових питань поглибиться. А позиції сторін радикалізуються.

Тим більше, що все це, також як і в США, накладається на погіршення соціально-економічної ситуації і зростання безробіття через тривалий карантин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Правильно буде Показати IP 8 Червня 2020 12:33
Висновок: африканець повинен жити в Африці, європеєць - в Європі, азіат - в Азії. Їздити один до одного в якості туристів. І не більше. Крапка.
Олександр Показати IP 8 Червня 2020 13:12
Ой-ой, які ж дурні, кончені люди... ІДІОТИ!!!! Розвалюють усе, що так довго складали. Який нахрєн расизм. Ледь не у кожному великому місті райони, в які БІЛИМ - дороги нема. А якщо чорні мають менше успіхів, то пардон - треба працювати більше, а не сподіватися на одну допомогу по безробіттю. Вчитися треба. А вони (у масі своїй) не хочуть. В чому їх проблеми? Яке відношщенян це має до погромів магазинів? Бо це як допомога по безробіттю - чергової халяви захотілося. Дурне, кончене суспільство, яке саме себе згризає. Л.юди самі готують війну на свою голову. Європа й Америка зі своїм хворим поняттям "політкоректності" робить велику послугу Азії й Африці, мусульманам, які просто нас знищать.
2011 Показати IP 8 Червня 2020 13:14
Коли в Луцьку буде така ярмарка,тоже піду покричу бо дома скучно,після корони
Анонім до 2011 Показати IP 9 Червня 2020 20:41
Зовсім прид...рок? Чи прикидуєшся?
Мда Показати IP 8 Червня 2020 14:31
Чому скінхеди нічого не роблять щоб розігнати цих чорних дикарів?
Тому Показати IP 8 Червня 2020 14:59
Анатолий Шарий 2 года назад показал видео о молодых европейцах, которые отрицали своё сопротивление арабамнеграм-муслимам.
Юля Показати IP 8 Червня 2020 15:44
Аж соромно за такі коментарі і плюси ... Люди з таким обмеженим расистським розумом в 21 столітті -доказ того, що люди не вчать історію і застрягли розумово в 40-их роках 20 ст.
Я до Юля Показати IP 9 Червня 2020 05:49
вам би пожити серед чорних..тоді б ви по другому говорили
До Мда Показати IP 8 Червня 2020 15:44
Скінхеди такі ж ручні цуцики для влади як і наші правосєки. То їх повний телевізор, то десь і не видно жодного.
хехъ до До Мда Показати IP 9 Червня 2020 06:01
100%
Саша Показати IP 8 Червня 2020 16:12
ну негри вийшли на мітинг в підтримку своїх земляків це нормально, всі хочуть справедливості, АЛЕ мене завжди дивували білі які їх підтримують тим самим собі роблять гірше, вони якісь тупі це як мінімум. Сьогодні ти допоможеш негру в його правах-свободах а завтра він займе твоє робоче місце, а після завтра твоя жінка піде до нього бо ти тепер безробітний невдаха :(

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus