USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Чому у волинських університетах за Порошенка агітували вбивця вагітної жінки та викладач з Росії

16 Квітня 2019 12:31
Зустрічі з відомими людьми в українських та світових університетах вже давно стали нормою, адже на них молоді люди можуть дізнатися щось нове, отримати певний досвід та рецепт успіху в певній справі. Нещодавно у двох найбільших університетах Волині Луцькому національному технічному університеті та Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки відбулися дві зустрічі – вузи відвідали український кримськотатарський політик, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, а також український перекладач, дипломат, шоумен Дмитро Чекалкін.

Здавалося б, чудова нагода для студентів поспілкуватися з розумними людьми, які вже чогось досягли у своєму житті. Якби не одне але: обидва спікери є довіреними особами чинного Президента України та водночас кандидата у президенти Петра Порошенка, тож на зустрічах зі студентами фактично відкрито агітували за нього у час, коли в країні відбуваються виборчі перегони.

Інформаційне агентство Волинські Новини спробувало проаналізувати спічі довірених осіб Петра Порошенка, поцікавилося їхніми біографіями, а також намагалося дізнатися у керівництва вишів, хто саме був ініціатором цих зустрічей та чи законним є агітація в університетах.

Людина, яка збила на переході вагітну жінку, та викладач Московського військового інституту іноземних мов, або Хто є довіреними особами Петра Порошенка

Перш, ніж почати аналіз спічів Ахтема Чийгоза та Дмитра Чекалкіна в ЛНТУ, розповімо трішки про їхнє минуле.

Ахтем Чийгоз – український кримськотатарський політик, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу. У матеріалах Вікіпедії вказано, що політик наприкінці січня 2015 року був затриманий представниками російської окупаційної влади в Криму, йому інкримінували організацію масових заворушень. Причиною арешту стала участь заступника голови Меджлісу в мітингу перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року.

Згодом одна з правозахисних організацій назвала арешт репресивним заходом проти незгодних з анексією Криму, адже ніяких ознак масових заворушень під час мітингу не було. Зокрема, арешт Чийгоза був спробою змусити замовкнути противників анексії Криму.

У вересні 2017 року Верховний суд анексованого Криму засудив Ахтема Чийгоза до 8 років колонії суворого режиму. Однак наприкінці жовтня кримськотатарський політик був виданий Туреччині та звільнений від відбування покарання.
Втім, є й в біографії Чийгоза моменти, які, м’яко кажучи, не характеризують його з позитивної сторони. У 2004 році він збив на переході вагітну жінку, яка померла в лікарні, проте суд чомусь не побачив складу злочину в його діях, зобов’язавши заплатити родині загиблої компенсацію у розмірі 80 тисяч гривень.

Якщо пошукати у Google «ДТП за участю Чийгоза» українською, то навряд ви щось знайдете. І це не дивно, зважаючи на те, що на півострові здебільшого спілкуються російською. Отож, загугливши російською, ми наткнулися на статтю «Деньги решают все?» у виданні «Крымский ТелеграфЪ» за 2011 рік. Зокрема, у ній вказано, що на слідство впливали представники як законних, так і незаконних кримськотатарських громадських організацій, яким Чийгоз дуже вигідний на своєму посту. І хоча Чийгоза було визнано винним, правоохоронці так і не ризикнули притягнути його до кримінальної відповідальності.

Окрім того, в матеріалі згаданий ще один неоднозначний факт з біографії Ахтема Чийгоза: переділ Бахчисарайського ринку в 2006 році, коли на всіх фото- та відео картах, які були в архівах МВС та СБУ зафіксований момент, коли Чийгоз дістає пістолет, який хотів застосувати під час протистоянь.

***

Цього чоловіка можуть пам’ятати волиняни, які були на виступі Петра Порошенка у Ковелі. Саме з його вуст звучали високоінтелектуальні жарти, накшталт: «Для перемоги потрібен порох, вазелін потрібен для капітуляції». Ім’я цього чоловіка - Дмитро Чекалкін. Він є перекладачем, дипломатом та… шоуменом, тож гумор, якщо вищевказаний жарт можна назвати таким словом, для нього не є чимось чужим, адже також він є колишнім учасником телевізійного шоу «Золотий Гусак», автором проектів «Веселі яйця», «Операція проФФесор», «Все геніальне — у тостах» та «Розіграли!».
У матеріалах Вікіпедії вказано, що прадід Дмитра походить з Удмуртського села Чекалкіно в Росії. Він мав 22 дітей, більшість з них вбили після приходу радянської влади.

Також зазначено, що з 1989 по 1991 роки Дмитро Чекалкін навчався в аспірантурі Московського військового інституту іноземних мов, референт-перекладач з арабської мови та івриту. Згодом викладав у тому ж вузі, працював над кандидатською дисертацією.

Агітація з особистою позицією, або Зеленський – не основна загроза Порошенку перед першим туром

До редакції ІА Волинські Новини не надходило жодних запрошень на зустрічі з Ахтемом Чийгозом та Дмитром Чекалкіним. Однак обидві зустрічі з довіреними особами Петра Порошенка висвітлювало Інформаційне агентство ВолиньPost, на електронних сторінках якого розміщенні матеріали: «Президента України для себе я обрав у російській в’язниці, – заступник голови Меджлісу у Луцьку» та «Коли слово – горобець, або Чому відомий шоумен і дипломат Чекалкін не радить підтримувати пре(Зе)дента». Тож, саме ці матеріали будуть взяті для аналізу виступів спікерів.

Ахтем Чийгоз виступав перед волинськими студентами 28 березня, тобто за декілька днів до першого туру виборів. Кримськотатарський політик багато розповідав про період початку анексії півострову, про супротив російській окупаційній владі, який триває й дотепер, а також про загрозу Путіна для всього світу, однак при цьому дозволяв собі агітувати за Петра Порошенка.

Хоча, варто відзначити, що агітація була не надто агресивною, а швидше особистою позицією Ахтема Чийгоза, який у своєму виступі не лив бруд на політичних опонентів президента, а говорив здебільшого про його особу.

Говорячи про досягнення нинішнього президента та небезпеку в разі необрання його на повторний строк Ахтем Чийгоз зайшов здалеку, наголосивши, що за 5 років ми змінилися, але над нами знову може нависнути загроза. Відзначимо, що одним з пунктів передвиборчої кампанії Петра Порошенка є залякування народу тим, що в разі його необрання на другий строк, над Україною постане ще більша загроза з боку Росії, адже, мовляв, саме він є «найбільшим ворогом Путіна». Однак, чому «найбільший ворог Путіна» торгує з країною-агресором, президент чомусь ніколи не пояснює.
Втім, повернемося до виступу Ахтема Чийгоза. Під час згадки часів російського полону кримськотатарський політик розповів студентам, що Петра Порошенка, як президента, він обрав для себе ще у в’язниці, бо мовляв його бояться та не знають, як з ним впоратися.
Не оминув Ахтем Чийгоз і найболючішого для нього питання – окупації Криму, висловивши думку, що з Порошенком Крим деокупують.
Варто відзначити, що на офіційному сайті Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки також з’явилася замітка, у якій вказано, що під час виступу перед студентами Ахтем Чийгоз також згадував Петра Порошенка.
Підсумовуючи виступ кримськотатарського політика, можна сказати, що акцент виступу дійсно був зроблений на власне історію, а про самого президента було згадано лише декілька разів, щоправда наголошуючи, що саме він є правильним вибором. Натомість поливання брудом політичних опонентів не було, і це не дивно, адже перед першим туром цього не потрібно було робити, зважаючи на кількість прізвищ у бюлетенях. Швидше за все команда чинного президента знала, що за допомогою різних методів, в тому числі незаконних, Порошенко вийде в другий тур, однак тоді зовсім не сподівалася на таку масштабну підтримку Володимира Зеленського.

Захват Порошенком та звинувачення Зеленського в проросійськості

Перед другим туром президентських виборів риторика довірених осіб Петра Порошенка абсолютно змінилася. Якщо Ахтем Чийгоз висловлював здебільшого власні переконання без поливання бруду когось із опонентів Порошенка, то перекладач, дипломат, шоумен Дмитро Чекалкін одразу ж розпочав розхвалювати Петра Порошенка.
Розповівши про історію своєї сім’ї, зокрема винищення її радянською владою, Чекалкін розповів, чому у другому турі не варто голосувати за Зеленського, при цьому знову похваливши Порошенка. Шоумен згадав те, що мовляв Зеленський жартував про беркутівців та майданівців. Однак, варто зазначити, що в цьому номері ці слова говорив актор 95-го кварталу Євген Кошовий, який грав роль мера Києва Леоніда Черновецького, та звертався він ними до Олександра Пекалова, який грав Віктора Януковича.
Звучали від Дмитра Чекалкіна й звинувачення Зеленського в тому, що він є фактично проросійським кандидатом, хоча сам Чекалкін при цьому чомусь не згадував, що з 1989 по 1991 роки він навчався в аспірантурі Московського військового інституту іноземних мов, а згодом викладав у тому ж вузі, працював над кандидатською дисертацією. Та й варто зазначити, що російський актор, який є уособленням «русского мира», Іван Охлобистін зізнався, що ролик про кандидата Зеленського в нього замовили люди з оточення Петра Порошенка.
Дмитро Чекалкін також вкотре похвалив Порошенка за те, що він погодився на дебати на стадіоні, а також звинуватив Зеленського в тому, що він перетворив свої умови на виставу. Звучали також звинувачення й в тому, що кварталівці вживали кокаїн – такі звинувачення постійно лунають від команди президента, проте не підкріплює це жодними доказами, крім провокативних роликів, де Зеленського збиває вантажівка або де на нього падає мішок кокаїну.
Порівняв Чекалкін і статки обох кандидатів, мовляв, кварталівці жартували про офшори Порошенка, але на них було лише 3 тисячі доларів, в той час, як на офшорах «зеленої команди» 31 мільйон доларів, однак Чекалкін чомусь не згадав, що за рік президентства Порошенко збільшив дохід у 82 рази і він тепер становить 1,3 мільярда гривень, в той час коли Україна є однією з найбідніших країн Європи.
Насамкінець Чекалкін порівняв 1+1 з російською прпагандистською машиною, адже, як відомо, «плюси» активно критикують чинного президента, якому щоправда це не завадило увірватися на ефір шоу «Право на владу».
Студентів зганяли, або Чому відмовчується керівництво СНУ та ЛНТУ, яке дозволило агітувати в університетах

Студенти факультету педагогічної освіти та соціальної роботи, а також юридичного факультету Східноєвропейського національного університету підтвердили Інформаційному агентству Волинські Новини, що їх змушували іти на зустрічі з довіреними особами кандидата в президенти Петра Порошенка.

Зокрема, студентів педагогічного факультету змушували іти на зустріч з Дмитром Чекалкіним за розпорядженням декана факультету, натомість студентам юридичного факультету на обов’язковості зустрічі з Ахтемом Чийгозом наголошував заступник декана.

Щодо ситуації з обов’язковістю відвідування студентами зустрічей в ЛНТУ інформацію підтвердити не вдалося.

Редакція вирішила звернутися за коментарем до керівництва найбільших університетів Волині, аби там роз’яснили ситуацію. Коли ми дзвонили на особистий номер ректора ЛНТУ Петра Савчука, то слухавку підняла жінка, яка повідомила, що Петро Петрович не може підійти до телефону та поцікавилася, що йому передати. На запитання, коли можна буде отримати коментар, вона пообіцяла, що дасть знати згодом, однак коли саме можна перетелефонувати, так і не повідомила. Ми вирішили не турбувати Петра Петровича того самого дня, а зателефонували йому наступного, однак на телефонний дзвінок не відповіли.

Варто зазначити, що Петро Савчук не приховує, що є прихильником чинного президента, зокрема його Фейсбук просто рясніє дописами на підтримку Петра Порошенка та критикою Володимира Зеленського. Окрім того, під час візиту до Ковеля Петра Порошенка з'явилася інофрмація, що студентів військової кафедри ЛНТУ звозили на зустріч і обіцяли «бонуси при перездачі», щоправда цю інормацію у коментарі ІА Волинські Новини Петро Савчук назвав провокацією.
Натомість, коли ми телефонували до приймальні ректора СНУ Ігоря Коцана у п’ятницю, то там повідомили, що він у відрядженні, зауваживши, щоб ми зателефонували у вівторок-середу. Також нам повідомили, що обидва проректори також перебувають у відрядженні в Києві та будуть орієнтовно в обідню пору. Однак коли ми телефонували після обіду в приймальню першого проректора Анатолія Цьося, то на телефонний дзвінок, на жаль, не відповіли.

Також не прокоментувала виступи в університетах довірених осіб кандидата в президенти Петра Порошенка громадська мережа ОПОРА, яка контролює та адвокує сферу виборів. Зокрема, в організації мотивували це тим, що їхніх представників на вказаних зустрічах не було.

Варто зазначити, що в статті 31 Закону України «Про освіту» чітко прописано, що керівництву закладів освіти, педагогічним, науково-педагогічним і науковим працівникам, органам державної влади та органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам забороняється залучати здобувачів освіти до участі в заходах, організованих релігійними організаціями (крім закладів освіти, визначених частиною другою цієї статті) чи політичними партіями (об’єднаннями), крім заходів, передбачених освітньою програмою.

Лучанин Ілля Токаренко на своїй сторінці у Фейсбук навіть зауважив, що готує звернення до керівництва області та Служби безпеки України, сподіваючись на негайну реакцією на такі витівки керівництва ЛНТУ, а також вимагатиме перевірити діяльність Дмитра Чекалкіна на предмет поширення ненависті та розбрату серед українців.
У будь-якому разі Інформаційне агентство Волинські Новини готове опублікувати коментар від керівництва обох університетів без змін та правок.

P.S.

Чинний президент використовує різноманітні методи для того, щоб перемогти у другому турі: від роздавання грошей у селах до створення відеороликів, де вантажівка збиває його опонента. Також Петро Порошенко не гребує звичайною агітацією, яка відбувається у вищих навчальних закладах. Менше з тим, на Київщині вчителька історії змусила учня 10 класу читати вголос перед класом текст про «Шкоду Зеленського для України», тож агітація триває навіть у школах. Проте питання, чому керівництво двох найбільших волинських університетів дозволяє агітувати за чинного президента – залишається відкритим.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Анатоль Показати IP 16 Квітня 2019 13:01
Це ганьба та позорище!
Ростов до Анатоль Показати IP 21 Квітня 2019 18:16
Это перемога !
Лучанка Показати IP 16 Квітня 2019 13:43
Що можна чекати від того чекалкіна, який тупо придурювався з людей по радіо?! А тепер він тупо заробляє гроші, обдурюючи людей! Та люди не такі дурні, як він це думає!!!! Хватить нас дурити! Всі роки Незалежності політики тільки те і роблять, що дурять і грабують Народ України! Ганьба! Слава Україні! Героям слава!
Лучанин Показати IP 16 Квітня 2019 14:03
Професійні і моральні якості, імідж, який створив собі Савчук, рівень його інтелекту для колективу і громади абсолютно відомі. Для винесення йому вердикту якраз бракувало отої політичної проституції. А він невмолимо наближається. Так шо, ректоре, майбутнє хіба-що на посаді учотчика на помідоровій плантації у Заліщиках.
Упс! Показати IP 16 Квітня 2019 14:13
Так має бути -за барижного нелюда нехай покидьки й агітують, але люди з совістю мають думати й давати власну оцінку таким "недешевим" для порохла агітаторам -гроші понад честь та совість
Бувший студент Показати IP 16 Квітня 2019 18:09
Пам‘ятаю багатьох викладачів ЛНТУ- гідні люди, але.... поки рулить савчук , цей університет-дно! Він не тільки викладачів, але й вже навіть студентів налаштував проти себе своїми агітаціями, корупцією та аморальністю
Нема слів Показати IP 16 Квітня 2019 20:49
Рука Кремля допомагає піаритись потро́ху -бо ж ахтемчик ще влітку 14 отримав громадянство Росії й пенсію отримує і там ,і тут -медальку отримав ,й пенсійний фонд доїть...Подвійні стандарти для наближених осіб - то само собою , на безриббі й раком риба
правдива Показати IP 16 Квітня 2019 21:21
Який президент - такі і довірені особи!
Волинянини Показати IP 17 Квітня 2019 10:13
Ну із Савчуком - то все ясно. В коментах його досить правдиво охарактеризовано. Але ж ті хто за нього голосували на виборах ректора, на виборах в депутати - вам, що позасліплювало, вам що пороблено ! Чи ви такі самі, як він ? Ви ж обравши його несете перед громадою всю повноту відповідальності. Це ж приниження моралі та інтелекту української нації . Чого ви свиню волинянам підклали ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus