USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Де лучани можуть заробити на смітті

13 Вересня 2018 19:00
Проблема переробки і сортування сміття вже не один рік є чи не найголовнішою загрозою для української екології. Луцьк – як і більшість українських міст не має сміттєпереробного заводу, а питання про його спорудження і далі залишається невирішеним.

Утилізація відходів – проблема, яка особливо гостро постала після трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі біля Львова. Тоді через зсув сміття загинули декілька рятувальників. Однак, місце, куди звозять сміття є і під Луцьком – полігон у селі Брище, площею 9 гектарів, кожного року поповнюється на десятки і сотні тонн несортованого непотребу.

Директор департаменту ЖКГ Юрій Крась повідомив, що лінія, що є у Брищі, не працює так, як мала би. Вона відсортовує від сили 15 % сміття.
Тож єдиним виходом, який міг би налагодити ситуацію із сміттям у Луцьку є зміна ставлення до «сміттєвого питання» мешканців міста. Все просто: правильно відсортоване сміття можна переробити – воно автоматично перестає бути сміттям, а натомість стає корисною сировиною.

З 1 січня 2018 року українці зобов’язані сортувати сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для вторинної переробки, з потребою в захороненні та небезпечне.

Відповідні сміттєві бокси з розділеним на групи контейнерами для сміття розміщені і в Луцьку. Однак, враховуючи їх невелику кількість, питання сортування сміття і відповідна його здача в пункти прийому залишається актуальним.
Найперше, для того, щоб почати сортувати сміття потрібно дізнатися, які ж пункти прийому є у місті. Найзручніше це зробити завдяки інтерактивній карті на сайті міжнародного видання «Велика Епоха», де всі пункти класифіковані і позначені на карті.
В Луцьку діє понад 62 спеціалізовані місця, де без проблем приймуть той чи інший вид відходів. Найбільш поширеною є мережа зі збору пластикових кришечок – 38 «точок» по всьому місту:

бульв. Дружби народів, 7, вул. 17 Вересня, 23, вул. Арцеулова, 16, вул. Винниченка, 51, вул. Володимирська, 20, вул. В’ячеслава Хурсенка, 42, вул. Декабристів,25, вул. Домни Гордіюк, 2, вул. Домни Гордіюк, 39а, вул. Домни Гордіюк, 6, вул. Драгоманова, 1, вул. Євгена Коновальця, 12а, вул. Захарова, 7а, вул. Ковельська, 2, вул. Конякіна, 12а, вул. Конякіна, 9б, вул. Корольова, 10, вул. Кравчука, 46д, вул. Лесі Українки, 67, вул. Потебні, 52а, вул. Привокзальна, 13а, вул. Чкалова, 24а, вул. Шопена, 11, Градний узвіз, 5, Київський Майдан, 13, просп. Відродження, 26б, просп. Волі, 10, просп. Волі, 2, просп. Волі, 4, просп. Волі, 42, просп. Молоді, 4, просп. Молоді, 7, просп. Президента Грушевського, 1, просп. Президента Грушевського, 20, просп. Президента Грушевського, 31, просп. Соборності, 37в, просп. Соборності, 38б, проспект Волі, 37.

Загалом пластикові пляшки, упаковки від соків, молочної продукції (Tetra Pak), поліетиленові пакети у вас приймуть за адресами:

вул. Гетьмана Мазепи, вул. Гулака-Артемовського, 17, просп. Соборності, 3.

Окремо відсортовані пластикові пляшки можна здати у чотирьох пунктах:

вул. Гетьмана Мазепи, вул. Яровиця, 4, просп. Молоді, 10а, просп. Соборності, 3.

Одноразові пакети, великі пакети з супермаркетів, стрейч плівка, бульбашкова плівка для упаковки, пакети з-під молока, кефіру, пакети з батонів можна віднести:

просп. Молоді, 10а, просп. Соборності, 3.

Місця, куди можна здати скляні пляшки та склотару:

вул. Гулака-Артемовського, 17, вул. Воїнів-інтернаціоналістів, вул. Конякіна, 14.

Крім звичайних побутових відходів, є й такі, які викидати в смітник заборонено, наприклад батарейки та енергозберігальні лампи. Такий тип відходів можна принести за адресами:

вул. Дубнівська, 12, вул. Сенаторки Левчанівської, 2, просп. Волі, 27, просп. Соборності, 43.

Картон, офісний папір, газетно-журнальна продукцію, зошити, альбоми, листівки, будь-яку паперову упаковку можна здати у пунктах прийому макулатури:

вул. Ковельська, 175, вул. Гетьмана Мазепи, вул. Гулака-Артемовського, 17, просп. Молоді, 10а, просп. Соборності, 3.

Метал — це найцінніше сміття на ринку вторинної сировини. Його приймуть у вас за адресою:

вул. Лідавська, 5.

Відповідно до Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, Україна має зобов’язання протягом найближчих років впорядкувати поводження з відходами та привести законодавство у відповідність до європейських вимог. Згідно зі змінами, які вступили у силу з 2018 року, органам місцевого самоврядування заборонено захоронення неперероблених побутових відходів на полігонах, відтак міста і села мають забезпечити сортування сміття за видами для переробки та утилізації.

Майже в усіх країнах Європи діють суворі правила щодо сортування сміття для його подальшої переробки. Найбільших успіхів у вирішенні цієї проблеми домоглися Швейцарія, Німеччина і Швеція, де люди самі попередньо сортують понад 80% відходів. У Данії, Бельгії, Швейцарії, Нідерландах, Австрії, Франції, Італії, США та Японії не тільки сортують відходи, але і використовують тверде сміття як вторинну сировину. У більшості країн цей показник перевищує 50%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Людина Показати IP 13 Вересня 2018 21:09
Підкажіть, де здати старі монітори, компи.
прийом до Людина Показати IP 18 Вересня 2018 23:31
ось електронка людини, з якою про це поговорите і домовитесь [email protected]
Ага Показати IP 13 Вересня 2018 22:37
Куди здати бите скло?
RE Показати IP 14 Вересня 2018 11:38
куди здати текстиль (одяг, інші вироби з матерії і т.п.) адже такого є повно в кожного, чи в який контейнер викидати при сортуванні?
123 Показати IP 14 Вересня 2018 17:20
Тобто в iнший спосiб заробити варiантiв нема?
Тетяна Показати IP 15 Квітня 2019 10:51
Також цікавить чому ніде неприймають текстиль? Цього мотлоху у всіх море, а здати нема куди(

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus