USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Історичне падіння цін на нафту: як вплине дешеве «чорне золото» на Україну і світ

21 Квітня 2020 21:07
Падіння цін на нафту марки WTI нижче нуля – це біржова гра, і не означає, що покупцям будуть доплачувати. Але таке падіння показує основні тенденції ринку, зокрема падіння попиту істотніше, ніж скорочення видобутку нафти країнами-учасниками ОПЕК+.

Про це у своїй статті для ZN.UA пише директор НТЦ «Психея» Сергій Сапегін, передає УНІАН.

«Але те, що відбувається на ринку, насправді не реальна ціна нафти, а спекуляції похідними цінними паперами (деривативами). Адже подешевшав тільки найближчий ф’ючерс (домовленість про поставку). Він експірується у вівторок, і його обвал зумовлений тим, що ніхто зі спекулянтів не хоче займатися поставками фізичної нафти. Спекулянти закривають травневі позиції і йдуть на червневі або інші ф’ючерси. Це – біржова гра... Отже, падіння ціни травневих ф’ючерсів на WTI не означає, що фізичну нафту насправді будуть віддавати за доплату», – пише експерт.

На його думку, обвал цін на травневі ф’ючерси показує настрої інвесторів щодо цінових перспектив нафти. На сьогодні рівень падіння попиту через поширення коронавірусу і карантинних заходів помітно перевершує обсяги зниження видобутку нафти, узгоджені учасниками зустрічі ОПЕК+.

«Тим більше, що згідно з комюніке учасників альянсу квотування нафти почне діяти лише з 1 травня. Тому в травні буде зберігатися значний надлишок нафти за рахунок квітневих поставок», – зазначає Сапегін.

Дешева нафта та український ринок

За його словами, біржові ціни на нафту, які суттєво впали, не показують співвідношення попиту і пропозиції на реальну нафту і не варто розраховувати, що Україна зможе забезпечити внутрішні потреби економіки завдяки купівлі дешевої нафти.

«Для України в цій ситуації важливий висновок про те, що біржові ціни не показують співвідношення попиту і пропозиції реальної нафти. Кількість біржових угод, що завершуються постачанням нафти, становить одиниці відсотків від усіх угод. Всі інші операції – з «паперовою» нафтою. Біржова ціна показує більшою мірою очікування фінансових спекулянтів, а не реального сектора економіки. Тому розраховувати, що ми зможемо забезпечити внутрішні потреби економіки за рахунок покупки нафти в період мінімальних, зокрема негативних, цін не слід», – пише експерт.

Однак, за його словами, з іншого боку, кон’юнктура цін на нафту і нафтопродукти наших основних постачальників вуглеводнів створює сприятливі передумови для створення державного запасу нафти й нафтопродуктів.

«Але для цього треба вирішити низку проблем, починаючи з прийняття Верховною Радою закону про мінімальні запаси нафти й нафтопродуктів і закінчуючи пошуком коштів для закупівлі та зберігання таких запасів», – додав автор.

Він зауважив, що левова частка в собівартості нафтопродуктів припадає на акциз, ПДВ, логістику і супутні витрати АЗС. Тому обвал цін на нафту еталонних марок не означає, що ціни на бензин і дизпальне на АЗС також впадуть. Проте дешеві нафтопродукти можуть стати найважливішою умовою піднесення національної економіки. Відповідно, завдання уряду сприяти зниженню цін, резюмував він.

«Чому в Україні ціни на АЗС не реагують на такі біржові зміни? От би приїхати на заправку, залити повний бак, а тобі ще й доплатили б, виходячи з перерахунку за ціною мінус 50 доларів за барель нафти! Насправді на ціну нафти припадає лише частка витрат при продажу нафтопродуктів. Більша частина – це акцизний податок, ПДВ, логістика та накладні витрати АЗС», – пише експерт.

За його слова, водночас за умов падіння попиту все більш критичним стає питання оптимізації паливної інфраструктури в масштабах країни. Образно кажучи, зайвих АЗС. За оцінками центру «Психея», в Україні кількість АЗС в п’ять разів перевищує потреби ринку. Витрати на їх утримання закладаються в ціну пального і лягають на плечі кінцевого споживача. Ситуацію, коли АЗС стоять на мінімальній відстані один від одного, а часом і зі спільним парканом, важко назвати нормальною.

«З одного боку, завдання уряду – забезпечити ринок якісним пальним, що відповідає вимогам технічного регламенту. З іншого – ціна повинна враховувати реальну купівельну спроможність споживача, а не тільки витрати АЗС. Будучи інфраструктурним товаром, дешеві нафтопродукти можуть стати найважливішою умовою піднесення національної економіки. І обов’язок уряду – забезпечити такі умови», – додав автор.

Зуважимо, травневі ф’ючерси на американську нафту WTI знову опустилися на негативну територію у вівторок після падіння майже до мінус $40 на попередній сесії через побоювання, що США вичерпають потужності для зберігання в умовах надлишку сировини, викликаного пандемією коронавірусу.

Ціна на нафту Brent також впала у відповідь на обвал попиту після зниження економічної активності. Ціна на барель російської нафти сорту Urals також різко знизилася.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Вайвай ватка Показати IP 21 Квітня 2020 21:18
Ой то недобе. Вани ж наші братішєчькі, то клята Омєріка нас поссоріла. Буть вам неладно Трамп, Порох
Просто до Вайвай ватка Показати IP 28 Квітня 2020 16:38
Все просто, як два плюс два. Бюджет паРаші складається в основному з надходжень від експорту нафти, газу, і т. д., - левова частка бюджету. Відповідно оборонний бюджет паРаші і кошти на армію також залежать від експорту нафти й газу, а також від ціни на ці товари. А отже, падають ціни на нафту, бюджет паРаші недополучає значні кошти, автоматом недополучає оборонний бюджет і їхня армія. А також недополучають купа пропог*ндонів по всій Європі, яким паРаша платить за брехню. ТОМУ ПАДІННЯ ЦІН НА НАФТУ, ЦЕ ДУЖЕ ДОБРЕ!
Луцьк Показати IP 21 Квітня 2020 22:18
Ринок не потребує ніякого втручання - він саморегулюється ТІЛЬКИ попитом і пропозицією. Хто в темі - тому не потрібно "розжовувати"
Osama Показати IP 22 Квітня 2020 11:00
Нефть дешевеет - бензин дорожает. Нефть дорожает - бензин дорожает. Нефть ничего не делает - бензин всё равно дорожает. Бензин целеустремлённый и плевать хотел на условности. Будь как бензин!
Анонім Показати IP 22 Квітня 2020 16:23
Не думаю що ціна пального вплине на ціни в магазинах. Коли треба підняти ціну то все спирають на дороге пальне, а щоб знижували то такого не було.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus