USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лапіну треба вчити закони, перед тим як говорити про бурштин, - експерт

10 Березня 2017 17:07
Народний депутат Ігор Лапін, коментуючи бурштинові питання для видання «Правда», продемонстрував громадянам України поверхневе знання закону та недостатню компетентність у цій сфері. Для того, щоб давати коментарі про бурштин на всю країну, Лапіну не вистачає знання законодавства та практичного досвіду. Таку думку висловив заступник директора КП «Волиньприродресурс» Веніамін Туз.

«Сьогодні настав час продукувати розумні думки. А для цього потрібно бути спеціалістом у тій справі, де хочеш донести свою думку. В цьому випадку – все навпаки. Звичайно, в коментарях Ігоря Лапіна є якесь раціональне зерно. Але це – не коментар народного депутата. Ти маєш бути фахівцем цієї справи, раз на такий рівень берешся коментувати. Ігорю Лапіну треба підучитися в цьому. Недостає йому знань законодавства і практичного досвіду. Він не уявляє, що стоїть за спеціальним дозволом», - зауважує Ваніамін Туз, - людина, яка присвятила все своє професійне життя геології та надрам.



Веніамін Туз

Так, Веніамін Туз понад 5 років очолював територіальний геологічний відділ ДНВП «Геоінформ України» у Волинській області, перед тим 4 роки працював геологом в Африці, а останні 20 років був радником голів обласної ради. Через руки Веніаміна Туза пройшло становлення методики користування надрами шляхом надання спеціальних дозволів від моменту, як це було встановлено державою. Отож він вважає неприпустимим, коли за серйозну і важливу для країни справу береться людина з недостатнім досвідом і поверхневим знанням законів.



ДЕРЖМОНОПОЛІЯ

Зокрема, Веніамін Туз розкритикував заяву Лапіна, яка в принципі суперечить законодавству, про те, що надра належать державі, та підтримку нардепом держмонополії. Насправді, згідно з законом, усі надра належать народу України. Водночас Веніамін Туз нагадує, що в Україні легально є 2 підприємства з державною формою власності – «Укрбурштин» та «Бурштин України», обидва - в Рівненській області. Неякісна робота цих підприємств ще раз підтверджує: державна форма власності – найбільш неефективна.

«Виходимо з того, що надра належать народу. Коли голова ОДА Володимир Гунчик, а тепер і нардеп Ігор Лапін наполягають, що державі треба віддавати право на користування цими надрами, то варто ознайомитись, як працюють ці 2 підприємства. Вони є збиткові. Постійно тут відбувається скандали, крадіжки. Жоден приватник в області не отримав права на користування надрами – і це за 25 років. У Волинській області ми (КП «Волиньприродресурс», - ред.) пішли шляхом, який найбільш відповідає Конституції», - зазначає Веніамін Туз.

Нагадаємо, 10 березня 2016 року депутати Волинської облради проголосували за створення комунального підприємства облради «Волиньприродресурс», в компетенції якого - видача дозволів на видобуток корисних копалин на Волині: щебеню, піску, бурштину тощо. Голова Волинської облради Ігор Палиця наголошував, що з тих коштів, які будуть заходити на комунальне підприємство, 25% має йти на користь села, 25% - в районний бюджет і 50% - в обласний.

ЧИТАТИ ЩЕ: Гунчик у Києві саботує роботу «Волиньприродресурсу». ВІДЕО

Згідно з законом, усі надра належать народу України. Так говорить Кодекс України про надра та Конституція України:



ЧИННЕ ЗАКОНОДАВСТВО

Зокрема Лапін говорить про те, що зараз можна використовувати діюче законодавство у випадку боротьби з незаконним видобутком та реалізацією бурштину.

Але варто взяти до уваги той факт, що на бурштин різко зріс попит, і піднялися ціни на світовому ринку.

«На бурштиновому бізнесі зароджуються кримінальні структури. На момент, коли створювалося законодавство, не було ще такої ціни на бурштин, тому й закон у нас такий ліберальний. Є невеличкі штрафи, є адміністративна і є кримінальна відповідальність, є позбавлення волі строком до трьох років.

Штрафи – мізерні, майже не відчутні у порівнянні з прибутками. Оскільки в нас немає вільного ринку бурштину, зараз важко встановити штрафи», - критикує озвучену заяву Лапіна Веніамін Туз.

ПОСТАНОВА КАБМІНУ № 615

Зі слів Лапіна, державні підприємства мають отримувати ліцензії безкоштовно, комунальні та приватні – купувати. При цьому Лапін згадує постанову Кабміну №615 і говорить про те, що КП «Волиньприродресур» отримало спеціальний дозвіл на користування надрами без проведення аукціону нібито всупереч цій постанові, «маніпулятивним шляхом», і зараз за цим фактом відкрите кримінальне провадження. Якщо розібратися в ситуації, то в постанові передбачено видання спецдозволів без проведення закону в окремих випадках, як наприклад, після здійснення апробації прогнозних (перспективних) ресурсів корисних копалин ДКЗ (державна комісія по запасах) за умови подальшого затвердження нею таких запасів – саме цю умову виконало КП «Волиньприродресур».



Що стосується згаданого Лапіним кримінального провадження, в дійсності воно відкрите на «Держгеонадра», а стосовно КП «Волиньприродресур» не відкрито жодного кримінального провадження.

ЦІНИ НА БУРШТИН І БІРЖА

Лапін говорить про державне регулювання цін на бурштин та проводить аналогію з золотом.

Та формула з золотом неприйнятна у випадку з бурштином хоча б через те, що у нас в Україні золото закуповує виключно Нацбанк, пояснює Веніамін Туз.

«Є спеціальний золотовалютний фонд. На золото є встановлена ціна. У випадку з бурштином держава має право на першочергову купівлю на аукціоні бурштину, але бурштин може купити будь-хто. На біржі йде комерційна ціна. Встановлюється початкова ціна на буршин на кожен конкретний день, і від неї далі відштовхуємося».

ЗАЛУЧЕННЯ ГРОМАДИ ДО ГЕОЛОГОРОЗВІДУВАЛЬНИХ РОБІТ

Окрім того, Ігор Лапін пропонує залучати громаду до геологорозвідувальних робіт. На думку Веніаміна Туза, цим мають займатися виключно спеціалізовані організації, здатні дати реальну оцінку щодо кількості та якості корисної копалини.

«В усьому світі для проведення геологорозвідувальних робіт залучаються спеціалізовані підприємства, бо саме вони здатні оцінити якість корисної копалини, її кількість, затвердити ці запаси в ДКЗ, щоб наповнювати державний фонд, розробити проект розробки родовища, рекультивації, передбачити заходи для безпечного ведення робіт, охорони навколишнього природного середовища», - резюмує Веніамін Туз.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
щвондєр Показати IP 10 Березня 2017 17:34
Лапін - це чергова помилка лучан і (мабуть) матінки природи...
43 до щвондєр Показати IP 12 Березня 2017 07:40
Ви тільки подивіться на вираз обличчя Лапіна, і все стане зрозуміло, про які знання ви говорите
рижков Показати IP 10 Березня 2017 18:38
з нього юрист, як ... треба вміти користуватися законом. А тато його брав штуку за рік условки. От так і треба служити народу.
ковель Показати IP 10 Березня 2017 18:42
вилка - це рік покарання - тисяча доларів. Але як волинянин зроблю 200 доларів знижки за опт
Анонім Показати IP 10 Березня 2017 21:00
Бурштин. Скільки заробив на ньому Лапін.
))) Показати IP 10 Березня 2017 22:32
Лапіну потрібно вивчити табличку ділення...щоб похожі пости не з'являлись в новинах)))))))
гриша Показати IP 10 Березня 2017 23:06
Хто його вибрав депутатом , та він сільрадою не зможе керувати.
Гриші Показати IP 11 Березня 2017 11:10
Сільрадою має керувати мудра та чесна людина. А Лапіна обрали лучани, яким байдуже, хто представлятиме їх у Верховній Раді. Окрім цього вони ще до міської ради провели купу "клоунів".
Яків Показати IP 11 Березня 2017 11:40
Це ж треба таким ід*отом народитися. А ще такими ід*отами бути щою його вибрати.
До Яківа Показати IP 11 Березня 2017 12:50
Це ви ід*оти ,я депутат і учасник ато
До до Показати IP 12 Березня 2017 10:39
Лапін. Не виправдовуйся. Милом морду не прикрасиш

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus