USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Луцьк у 2018-му: як змінилися за рік медичні заклади

2 Лютого 2019 09:00
У 2018 році для проведення капітальних ремонтів і реконструкції приміщень закладів охорони здоров’я, придбання медичного устаткування та комп’ютерного обладнання у бюджеті міста було передбачено понад 25 млн грн, інформують у Луцькій міській раді.

Важливою подією минулого року було відкриття амбулаторії КП “Луцький центр медичної допомоги №1” у віддаленому районі міста – мікрорайоні Вересневе.
Завдяки облаштуванню приміщення близько 5 тисяч мешканців Вересневого та прилеглих вулиць отримують якісну та доступну медичну допомогу. В амбулаторії проводять прийом сімейні лікарі, працює відділення денного стаціонару та функціональної діагностики, проводиться забір аналізів, ведуть прийом вузькі спеціалісти. Тут надається медична допомога первинного рівня: лабораторні та ЕКГ-обстеження, проведення маніпуляцій.
“Ця амбулаторія є найбільшою у нашому місті. А тепер, без сумніву, вона найкраща не лише в Луцьку, а й в області. Фактично в аварійно-небезпечному приміщенні за дуже короткий строк провели якісний капітальний ремонт. Тепер мікрорайон Вересневе має сучасний медичний осередок із денним стаціонаром та аптечним пунктом. Сподіваюсь, що мешканці Вересневого та прилеглих вулиць будуть отримувати якісні медичні послуги у комфортних умовах”, - розповів радник міського голови Ігор Поліщук.

У грудні минулого року при цій амбулаторії відкрито пункт екстреної медичної допомоги. Введення його в дію дозволило забезпечити дотримання десятихвилинного нормативу доїзду до хворого.
На початку липня відкрито пункт тимчасового базування бригад екстреної медичної допомоги комунального закладу “Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” у приміщенні амбулаторії, що на вулиці Гордіюк, 39.
Напередодні Дня Незалежності завершено капітальний ремонт першого поверху жіночої консультації та сходових кліток відділення у комунальному закладі “Луцький клінічний пологовий будинок”. Зроблено також поточний ремонт коридорів третього та четвертого поверхів акушерського корпусу та окремих кабінетів і палат. У 2017 році повністю відремонтували другий поверх жіночої консультації. Нині пологовий будинок міста є одним з найкращих в Західній Україні. Сюди їдуть народжувати з нашої області та інших обласних центрів.
“Впевнений, що пацієнтки жіночої консультації будуть задоволені новим виглядом приміщення та отримуватимуть кваліфіковану медичну допомогу”,- зазначає секретар міської ради, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт.

Минулого року у співфінансуванні з обласною радою вдалося фактично на 80 відсотків провести капітальний ремонт в інфекційній лікарні. Стан у ній був просто критичним. І попри те, що медичний заклад знаходиться в підпорядкуванні області, місто не могло проігнорувати цю проблему, адже близько 70 % усіх пацієнтів лікарні – лучани. Тож з бюджету міста на інфекційну лікарню виділили 10 млн грн. Цього року виділять ще 5 млн грн, аби повністю завершити ремонт. Загальний бюджет ремонту – більше 40 млн грн.

Значний обсяг робіт здійснено й у Луцькій міській клінічній лікарні. Зокрема, вдалося вирішити нагальну проблему останніх 10 років. У медзакладі не працювали два ліфти, якими не лише перевозили важкохворих пацієнтів, а доставляли їжу з харчоблоку в усі 17 відділень. Зараз ці ліфти замінили, на що витратили з міського бюджету майже 4 млн грн.
Окрім цього, в лікарні капітально відремонтували та добудували приміщення бактеріологічної лабораторії. Провели також реконструкцію патанатомічного корпусу, відремонтували перехід між лікарнею та КП “Луцький центр медичної допомоги №2”. У співфінансуванні з державного бюджету придбано медичне обладнання (ендоскопічний відео-процесор) та виготовлено проектно–кошторисну документацію для проведення капітального ремонту приміщення рентгенологічного кабінету у Луцькій міській клінічній лікарні.
Минулого року лікарня за кошти Світового банку отримала сучасний ангіограф (вартість понад 18 млн грн), капітальний ремонт приміщення, де його встановлять, зроблено за кошти міського бюджету (а це - більше 3 млн грн). Тож незабаром буде можливість проводити більш точну діагностику серцевих захворювань, що є запорукою успішного лікування.

Для КП “Луцький центр первинної медичної допомоги №2” придбано рентгенапарат, попередній був ще з 70-х років минулого століття. Капітально відремонтовано й приміщення, де він встановлений.
Також зроблено капітальний ремонт першого та третього поверхів КП “Луцький центр медичної допомоги №3”, виготовлено проектно–кошторисну документацію на проведення реконструкції приміщення КП “Луцький центр первинної медичної допомоги” для створення реабілітаційного центру для учасників ООС.
Проведено капітальний ремонт системи теплопостачання у Луцькому центрі первинної медичної допомоги №1.

У дитячій поліклініці зробили капітальний ремонт рентгенкабінету, кабінетів профілактичних щеплень, придбали педіатричний УЗД-датчик, компресор для стоматологічного відділення.
За кошти міського бюджету придбано необхідну для медичних закладів комп’ютерну оргтехніку.
У Луцькому військовому гарнізонному госпіталі відновили обладнання кисневого забезпечення, на що з міського бюджету виділено 200 тис. грн. “Система подачі кисню є надзвичайно важливою для збереження життя людини. Вона зараз є фактично в кожному відділені. Це те, про що госпіталь нас просив у першу чергу. Безумовно, ми й надалі будемо допомагати закладу, адже тут лікуються та проходять реабілітацію луцькі військові”, - розповів виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт.
10 млн грн з бюджету міста минулого року виділили для хворих, які потребують пожиттєвого лікування. “Якщо ми не будемо фінансувати цих хворих, вони просто не зможуть жити, - каже радник міського голови Ігор Поліщук. - А це - люди з гемофілією, муковісцидозом, фенілкетунорією, вродженими вадами серця”.

“Окрім цього, у зв’язку з недофінансуванням державою субвенції на оплату праці медпрацівникам, довелося виділити понад 19 мільйонів гривень з міського бюджету. Адже лікарі, як і будь-хто інший, не повинні бути без заробітної плати”,- розповів Ігор Поліщук.

“Міська влада всіляко підтримує медичну галузь. Ми щороку виділяємо кошти з бюджету на заробітні плати, придбання ліків, обладнання та проведення ремонтних робіт. Прагнемо створити комфортні умови для роботи медичних працівників та лікування пацієнтів. Адже здоров’я громадян — основне, про що, перш за все, дбає влада ”, - акцентував виконувач повноважень міського голови, секретар міської ради Григорій Пустовіт.

Важливим є і той аспект, що станом на сьогодні, підписано майже 156 тисяч медичних декларацій, що складає 73 % населення міста. І це - дуже високий показник на фоні загальної картини інших обласних центрів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Василь Михайлович Показати IP 2 Лютого 2019 09:51
Дуже приємно читати про те, як ЯК ЗМІНИЛИСЯ ЗА РІК МЕДИЧНІ ЗАКЛАДИ Волині в кращу сторону !!! Але одне НО : - оплата праці тих, хто сьогодні працює в цих приміщеннях і на дорогому обладнанні надають допомогу людям не витримує ніякої критики . Моя знайома , яка працює медичною сестрою з вищою категорією і стажем понад 35 років у стаціонарному відділенні на повну ставку, отримує платню на руки = 3820грн. !!!!!!!!!!!!!! Це сміх скрізь сльоза . Як вони за таку платню працюють ??? Це знущання з мед. персоналом ...!!! Шановні мужновладці , поки не грянув грім - поверніться до цих спеціалістів лицем , якщо так буде далі то це обладнання перетвориться на БРУХТ !!!!
Орест до Василь Михайлович Показати IP 2 Лютого 2019 16:27
Зарплати медиків - це пряма відповідальність держави, а не міської ради.
Клава Показати IP 2 Лютого 2019 10:49
Як змінилось ? Раніше в 1-ій поліклініці було 2,5 ставки уролога, нині - чверть ставки..
40 квартал Показати IP 3 Лютого 2019 17:57
Зміни повинні бути. Дякуємо тим хто це робить. Але коли у хворих температура за 38 то лікарі нехай все ж приїзджають на виклики. Не можна казати збивайте температуру і приїзджайте в амбулаторію на таксі. Не можна казати лікарю хворому: не подобається то розривайте декларацію. Це по факту. Пропозиція: створити гарячу лінію та в разі відсутності скарг на роботу лікаря давати премію.
Ростов Показати IP 4 Лютого 2019 16:26
Какие у вас поликлиники. Едем к вам лечиться.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus