USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Муніципальна няня у Луцьку: як стати сучасною Мері Поппінс?

1 Жовтня 2019 10:28
Дев’ятий місяць в Україні діє програма «Муніципальна няня». За задумом урядовців, вона мала би зменшити витрати молодих сімей на послуги няні, якщо вони до них вдаються. Щоправда, іще на етапі її обговорення фахівці соцзахисту на місцях, яким, зрештою, і доводиться втілювати цю програму в життя, сумнівалися, що знайдеться багато охочих брати в ній участь.

Чи діє програма сьогодні, а також про її плюси та мінуси в ефірі програми «На часі гість» на телеканалі «Аверс» розповіла заступниця начальника відділу призначення держдопомоги департаменту соцполітики Луцької міської ради Лідія Кудрявцева.

З її слів, ця програма зацікавила багатьох молодих батьків. Вона успішно стартувала й на сьогодні в Луцьку є отримувачі такої допомоги. Умови користування нею не вимагають якогось особливого пакету документів. Тато, мама або офіційний усиновлювач дитини чи опікун, який постійно проживає в Україні, укладає договір із фізичною особою-підприємцем або юридичною особою, яка надає послуги з догляду за дітьми, тобто провадить такий вид економічної діяльності й зареєстрована в Державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Договір укладають у письмовій формі, але його не потрібно завіряти нотаріально чи в будь-який інший спосіб. Достатньо підписів обох сторін.
«Стандартного договору, передбаченого міністерством, немає, – зауважила Лідія Кудрявцева. – Тому для полегшення батькам роботи та для уточнення вимог, які йдуть до цієї компенсації, ми напрацювали типовий договір, який є на сайті департаменту соцполітики Луцької міськради. Ним можна скористатися, а також змінити, враховуючи індивідуальні потреби, тобто якісь пункти додати. Обов’язково мають залишитися основні вимоги: точна назва послуги компенсації, термін дії договору, реквізити няні, дані заявника, перелік послуг, які має надавати няня. Що конкретніший договір, то краще для батьків, бо цим вони убезпечують свою дитину. У договорі також мають бути обумовлені обов’язки, права, вартість послуги, порядок проведення розрахунків і відповідальність сторін».

Після укладання договору протягом місяця хтось із батьків звертається в органи соціального захисту, подає заяву про те, що хоче отримувати компенсацію вартості послуги, а також про те, на який рахунок у банку перераховувати кошти, додає копії паспорта, реєстраційного номера облікової картки платника податків, свідоцтва про народження дитини і договору, укладеного між батьками і нянею. Під час першого подання паперів заявник має надати оригінал документа, що підтверджує першу сплату вартості послуги. З цього моменту починається розгляд пакету документів, що триває упродовж десяти робочих днів. І вже на підставі поданих документів ухвалюють рішення.

Сума, на яку укладено договір із нянею, для департаменту соцполітики значення не має. Розмір компенсації становить прожитковий мінімум на дітей віком до шести років, встановлений законодавством на 1 січня поточного року. На сьогодні ця сума становить 1626 грн. Її переказують на банківський рахунок заявника.

Після ухвалення рішення про призначення допомоги до п’ятого числа наступного місяця заявник має подати до департаменту документ, що підтверджує оплату послуг няні за договором. Якщо з поважних причин людина не встигає вчасно подати цей документ, то виплату буде здійснено вже в наступному місяці.

Цікаво, що нянею для дитини може стати хтось із родичів. «Постановою це не заборонено, – констатує посадовиця. – Єдина вимога – особа має провадити підприємницьку діяльність і мати її відповідний вид. Це може бути рідна бабуся. Гадаю, скоро в нас таких нянь побільшає, адже бабусі мами й тати легше довірять малечу, аніж сторонній людині, хай навіть з кількома вищими освітами чи великим педагогічним стажем. Крім того, для бабусь є очевидний плюс: якщо, скажімо, їй не вистачає короткого періоду для зарахування страхового стажу до виходу на пенсію, ця економічна діяльність сприяє на цей період продовженню страхового стажу і перебування в трудових відносинах».

Звісно, сума компенсації за програмою «Муніципальна няня» невелика. Але, каже Лідія Кудрявцева, дуже хочеться, щоб люди розуміли, що догляд за дитиною і ті емоції, які це дає, – безцінні, а компенсація – це лише намагання держави якось підтримати сім’ю, адже мама в цей період не працює, увесь час присвячуючи дитині, а забезпечує родину лише тато. У разі, якщо мама вирішує піти на роботу, для сім’ї, яка уклала договір із нянею, в плані компенсації нічого не змінюється.

Варто також пам’ятати, що людина, яка зареєстрована фізичною особою-підприємцем, має сплачувати єдиний податок, вчасно подавати звітність, аби уникнути штрафних санкцій, стежити за змінами в законодавстві.

Лідія Кудрявцева також зауважила: в постанові уряду передбачено, що в разі зміни прожиткового мінімуму розмір допомоги будуть перераховувати, однак є проект про те, щоб зробити суму цієї компенсації фіксованою. Його поки не ухвалили. Тож чи зміниться розмір допомоги, залежатиме від ухвалення або неухвалення цього проекту. «Наступного року будуть робити підрахунки за фактом користування програмою «Муніципальна няня» в цьому році, щоб знати, скільки заявників може звернутися наступного року і який розмір коштів передбачити, – розповіла посадовиця. – На сьогодні до нас у Луцьку звернулося 27 заявників, із них 25 допомог уже призначено».

Отож, лучанам, які мають бажання скористатися програмою «Муніципальна няня», треба звернутися в департамент соціальної політики міськради, що в Луцьку на проспекті Волі, 4А, або ж у філію №1 на проспекті Соборності, 18 чи у філію №2 на вулиці Бенделіані. Установи працюють з 8:30 до 17:30 щодня, крім суботи та неділі, інформатор, у якого можна з’ясувати всі потрібні питання, працює без обідньої перерви. Також усю важливу інформацію висвітлено на сайті Луцької міської ради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus