USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

На контрабанді через ОРДЛО Королевська заробляє мільйони. Документи

20 Квітня 2017 09:47
Розкрито схеми нардепа від Опоблоку Наталії Королевської щодо контрабанди через так звану "ЛНР", яка приносить мільйони доларів. Схему контрабанди випадково виявив журналіст Денис Казанський, який розслідував смерть працівника компанії Королевської «Укрспецмет».

Загадкова загибель менеджера компанії допомогла розкрити схеми контрабанди кольорового металу в Росію через ОРДЛО. Про це Денис Камзанський написав у своїй статті.

Приблизно 3,9 тис. тонн брухту кольорових металів протягом 2016 року було вивезено на непідконтрольні Україні території Луганської області компанією, яка належить Наталії Королевській. Брухт вивозився нібито для переплавки, однак, компанія свою продукцію не завозить і, ймовірно, просто вагонами вивозить металобрухт до Росії, використовуючи ОРДЛО як своєрідний офшор для відходу від оподаткування, - написав Денис Казанський

Наголошується, що ПП "Ресурсінвест 1" протягом 2016 року відправило понад 100 вагонів брухту кольорових металів з Києва (станція Дарниця) одержувачу "ГЗФ Алмазна" на територію так званої "ЛНР".

Журналіст відзначає, що "ГЗФ Алмазна" – це один із найбільших трейдерів, який переміщує величезні партії товарів через лінію розмежування. Компанія зареєстрована на непідконтрольній території, в Красному Лучі (нині Кришталевий), і раніше в якихось резонансних справах помічена не була, оформлена на кіпрський офшор, та її реальних власників встановити досить складно.

Але зараз справа навіть не в цьому – а в наказі СБУ, який регламентує перевезення вантажів через лінію дотику між Україною з одного боку, та так званими "ЛНР" і "ДНР" – з іншого, таких компаній-бульбашок десятки.
Денис Казанський/Facebook
Власником всіх 3,9 тис. тонн брухту кольорових металів, була компанія "Укрспецмет". Вона раніше була зареєстрована за адресою вул. Демьохіна, 18а, в Луганську – це загальновідомий і публічний офіс Наталії Королевської. Там же і "гніздо" безлічі компаній Олександра Єфремова і його сина Ігоря, з якими Королевська багато років веде спільний бізнес.

Після початку бойових дій "Укрспецмет" (який виробляє сплави з алюмінію) перебазувався до Києва на вул. Мостицьку, 20, де по сусідству зареєструвалися "Українська металургійна компанія Солур" і "Юніон Трейд Груп", а потім знову змінила адресу на вул. Межигірську.

Журналіст повідомляє, що єдиний законний спосіб отримати дозвіл на вивезення сировини на неконтрольовану територію – це показати в СБУ, що це воно є необхідною частиною виробництва, яке фізично розташовується на неконтрольованої території.

"Раніше компанії Королевської вважалися одними з найбільших виробників продукції з кольорових металів і були досить відомими на ринку. 2011 року компанія "Укрспецмет" була лідером з експорту алюмінієвих сплавів з України, обсяги експорту перевищували $ 33 мільйони. Більше того, сплави цієї компанії були найдорожчими на ринку. Зараз "Укрспецмета" в рейтингах експортерів немає, що свідчить про те, що він не займається легальним експортом сплавів в колишніх обсягах", – пише журналіст.

У статті говориться, що єдиний спосіб вивезти щось з України так, щоб Україна цього не знала – це вивезти через "ЛНР/ДНР" до Росії.
Денис Казанський/Facebook
Легальний експорт брухту з України регулюється експортним митом 15% від вартості вантажу. При цьому брухт алюмінію на майданчиках приймають приблизно за $ 1100-1200, латуні - $ 3500, міді - $ 5000 за тонну. У більшості транспортних документів написано "брухт навалом", так що точно встановити вміст вагона може або експерт, або зацікавлена особа, яким не є солдатів на кордоні України і ОРДЛО.

За словами Казанського, якщо скласти обсяги вивезення брухту кольорових металів компаніями Королевської і Єфремова, а також Геллера на неконтрольовану територію – буде мінімум 12 тис. тонн. Якщо вважати в середньому по $ 3 тисячі за тонну, то, якщо б цей обсяг брухту був легально експортованим із України, тільки мита в бюджет потрібно було б заплатити $ 6 мільйонів. 1 вагон з брухтом міді – це приблизно $ 300 тис.

"Україна не контролює приблизно 400 кілометрів російського кордону. Що і як перетинає цю межу, встановити не можна. Зате можна прикинути логічно - вже у Краснодарі, наприклад, компанія "Ферратек" за готівку приймає брухт міді мінімум по $ 5500 за тонну (дорожче, ніж в Україні приблизно на $ 500), алюміній - $ 1300 ( $ 100-200). Металобрухт в більшості випадків просто купують за готівку у фізосіб", – пише він.

Денис Казанський на своїй сторінці у Фейсбуці також додав, що після виходу першої статті до нього звернулася Тетяна Волчкова — мати менеджера компанії Наталії Королевської "Укрспецмет", загиблого за загадкових обставин у серпні 2016 року.

"Жінка попросила допомоги в розслідуванні обставин загибелі її сина Євгена Волчкова. За її словами, звернення в поліцію і прокуратуру не дають жодних результатів, а сама Королевська відмовилася йти на контакт і виплачувати родині загиблого компенсацію. Історія була дуже каламутна. В серпні 2016 року Євген Волчков відправляв зі станції Дарниця вагони з металобрухтом, і отримав сильний удар струмом. Залишився живий, але опіки були дуже сильні.

Хлопця можна було врятувати, якби вдалося відправити його на лікування за кордон, але це було дуже дорого. А Королевська допомагати грошима відмовилася. У підсумку Волчков помер у муках, так і не отримавши належного лікування в Україні", – написав він.

Журналіст зазначив, що замість того, щоб допомогти йому, Королевська звільнила Волчкова заднім числом, не повернула його матері трудову книжку і взагалі відмовляється визнавати, що загиблий був її співробітником. У поліції справа зависла і не розслідується.

"Через таке скотиняче ставлення мати Волчкова змушена була звернутися в пресу. Вона передала мені матеріали кримінальної справи, довідки з роботи, та інші документи загиблого. Але головне навіть не це. У цих документах був листок із блокнота з адресою та паролем електронної пошти загиблого менеджера. Я увійшов у його мейл, і ось там і виявилися документи, які повністю розкривають нам корупційну схему Королевської, яка за підробленими печатками фіктивних фірм або фірм зареєстрованих в "ЛНР" вивозить з ОРДЛО в Росію сплави кольорових металів і далі відправляє їх в Європу на експорт", – пише журналіст.

За словами Казанського, зараз у нього є дуже великий обсяг документів, на сторінці опублікована лише деяка частина для ілюстрації схеми. Інше журналіст віднесе до НАБУ і СБУ.

"Це готова кримінальна справа на Королевську і її чоловіка Юрія Солоду. Обидва, нагадаю, є народними депутатами від Опозиційного блоку", – додав він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus