USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

«Набридло сіре життя? Опановуй онлайн-професію»: як соцмережі створюють нові ринки послуг

29 Жовтня 2020 12:49
Хто сьогодні з молоді хоче бути космонавтом? Напевно, хіба мрійники-відчайдухи. А спитайте-но у першого зустрічного школяра, чи хоче він бути блогером. Зовсім інша справа, чи не так?

Сьогодні мріяти навіть про високооплачувані професії виявляється не модно. Натомість, кожен другий школяр має свій канал в YouTube і хоче стати блогером. Або ж бути популярним в іншій соцмережі – як-от ТікТок чи Instagram. Студенти, які так чи інакше здобувають певну освіту, вже не хочуть жити «сірим життям», як живуть їхні батьки, натомість мріють їздити на дорогих машинах, мати всі мислимі й немислимі гаджети і... мільйони підписників.

От тільки блогерами стають далеко не всі, а успішними – й поготів. Навряд чи хтось з юних шанувальників взагалі розуміє, що блогерство сьогодні – це теж робота. І не з 9.00 до 18.00 з перервою на обід, а 24/7, дуже часто – без вихідних. І навіть в популярних дітей-блогерів є свій розпорядок і обов’язки, вони мусять постійно продукувати новий контент, щоб бути на одній хвилі зі своїми шанувальниками, інакше вони не матимуть прибутку від рекламодавців.

Та є й інша сторона соцмережних заробітків, значна частина яких перебуває в тіні – інфобізнес. І тут теж «крутяться» чималі суми.

Якщо ви хоч раз бачили в своїй стрічці інстаграм рекламу типу «Набридло ходити на роботу, освой нову професію «Адміністратор Інстаграм», отже ви все-таки зіткнулися з інфобізнесом.

Що таке інфобізнес і як він працює

Інфобізнес – це загальне поняття, яке охоплює різного виду навчальні програми та курси, на яких можна отримати нові знання. І спектр цих знань – надзвичайно широкий. Тут вчать, як оформити підприємця або ж як проводити прямі ефіри в інстаграм (так-так, курси є й такі). В основному – за гроші.

Загалом, схема така: власник акаунту («експерт») в своїй стрічці, у різних онлайн-заходах розповідає деякі «секрети» своєї професії. А ось детальніше, глибше ці питання розбирають на авторському курсі, який можна придбати.

Поява соцмереж практично знищила бар’єри входу на цей ринок: вступити сюди може будь-хто, хто має смартфон і більш-менш стабільний інтернет. Створити акаунт в соцмережі може навіть школяр. Тому можливості для старту в усіх – рівні. Тим більше, що тут не вимагаються ліцензії, як для класичних освітніх закладів (тих, які в офлайні). Будь-який освітній продукт сьогодні може продавати будь-хто і будь-кому.

Тим більше, що можливості в світі онлайн тепер практично безмежні. У липні 2012 року Instagram оголосив про 100 мільйонів завантажених фотографій, в серпні це число досягло уже 150 мільйонів. Станом на вересень 2017 року сервіс нараховував 800 мільйонів користувачів, а на початку 2020 року їхня кількість уже була понад 1,2 мільярда. Як повідомляло УНН, в Україні станом на липень 2020 року ця цифра складала 13 мільйонів користувачів, згідно з результатами дослідження комунікаційного агентства «Рlusone».

Тепер дуже просто комунікувати людям з різних країн та різних куточків світу, а завдяки сучасним перекладачам навіть зникає мовний бар’єр.

Все це, звичайно, дало плідне підгрунтя для розвитку різних видів онлайн-бізнесу та появи нових професій. Тепер тут є навіть свій ринок праці: СММ-спеціаліст, таргетолог, маркетолог, експерт з ведення акаунту, продюсер, сторімейкер і т.д. і т.п.

І якщо ви чогось цього не вмієте, зате дуже хочете навчитися, вам обіцяють дати ці знання. За гроші.

Пропозицій на ринку інфобізнесу є безліч. Є цілі школи, де вчать «інстадизайну», «копірайтингу для інстаграм», «гейміфікації акаунту». Дехто навіть видає сертифікати державного зразка і має ліцензії на освітні послуги, але здебільшого для цієї ніші не потрібно ніяких ліцензій. Все залежить від стратегії й маркетингової кампанії.

Що тут продають?

Практично всі продукти інфобізнесу – нематеріальні. Це – знання, якими спікери діляться з аудиторією. Позиціонують експерти це так: ми надаємо вам концентрований матеріал, отриманий за роки практичного досвіду, ми економимо ваш час, бо на те, щоб самотужки навчитися тому, що подаємо ми доведеться витратити не один місяць.

Зазвичай це різноманітні курси і тематика їх надзвичайно широка. Навчають тут, як вести Інстаграм-акаунт, розповідаючи про ази користування мережею (як зареєструватися, як оформити шапку профілю, як писати пости і публікувати сторіс). Є цілий напрям інста-дизайну: людей вчать, як краще розміщувати пости на сторінці, щоб це візуально «чіпляло», як оформити хайлайтс (вічні сторіс), щоб вони були в одному стилі з акаунтом. Дехто з експертів обирає вужчу нішу і вчить, як вести акаунти якоїсь сфери послуг (скажімо, салонів краси).

Є окремі курси, в яких обіцяють також навчити таргетингу: вмінню налаштовувати рекламні оголошення в соцмережах. Є навіть курси про те, як правильно підбирати хештеги. Або ж платні курси про безплатні методи просування.

Останній тренд – курси з навчання інста-продюсерів. Ця професія – тренд 2020 року. Це фахівці, які допомагають блогерам в просуванні і монетизації акаунтів в соцмережах, накшталт продюсерів у шоу-бізнесі, або ж займаються запуском продуктів, які робить блогер.

Як інста-гуру шукають своїх клієнтів і конкурують між собою

І хоч користувачів в соцмережах багато, ті, хто пропонують свої інфопродукти, мусять конкурувати між собою. Здебільшого тут спрацьовують ті ж самі закони, як і на будь-якому ринку.

Тому для пошуку своїх клієнтів влаштовують безкоштовні марафони, вебінари, дарують гайди та чек-листи. Але це – вже друге «торкання». «Перший контакт» – це момент, коли ви побачили якусь рекламу про проведення цього ж марафону і підписалися на нього та спікерів, придивляєтесь до них.

Все це – елементи так званої «воронки продажів»: цілого комплексу дій, спрямованих довести потенційного клієнта до покупки (у даному випадку – до придбання інформаційного курсу).

Дуже часто блогери, які торгують інфопродуктом, використовують практично безпрограшний інструмент привернення уваги підписників – історії успіху. Це історії про те, як колишня бухгалтерка з провінційного містечка досягла успіху в онлайні і переїхала в столицю. Історії про те, як звичайний вчитель круто змінив своє життя і тепер мешкає в Лос-Анджелесі. Це дуже потужний інструмент впливу на прийняття рішень: часто розповіді про побутові ситуації з постійною нестачею грошей, неспроможністю заплатити за кредит чи забезпечити собі й своїм рідним достойне життя, відгукуються в інших користувачів і вони стають клієнтами з вірою в світле майбутнє. Це так звані історії про «успішний успіх».

До слова, подати ці історії теж треба правильно. І пишуть їх спеціально навчені люди, які знаються на копірайтингу. Часто для цих історій використовують формулу «було-стало-як»: спершу описується безрадісна картина невдач, потім – результат крутих змін у житті, а наприкінці – як це вдалося.

Наприклад: «Оксана торгувала на базарі, жила в старій хрущовці, де крім неї тулилися трійко дітей, кіт і папуга. А місяць тому вона переїхала в простору квартиру в новобудові і заробила на неї сама. Як це їй вдалося? Вона пройшла мій курс... і ще під час навчання знайшла 5 грошовитих клієнтів. Тепер же клієнти чекають по три місяці, щоб саме вона вела їхні проекти. Вона успішна і незалежна, щаслива жінка».

Так, можливо хтось уже цими історіями перенаситився, але це насправді працює, бо рівень задоволеності життям в Україні – дуже низький. В світовому «рейтингу щастя» наша держава на 130 місці.

Іноді експерти критикують інших експертів, аби на цьому фоні виявлятися більш експертними. Проте такий метод так званого «хайпу» не всім імпонує.

Так само як історії про «успішний успіх» використовують і відгуки клієнтів (звісно, у яких все вдалося). Це так би мовити, рекомендація незацікавлених осіб. Часто це також працює.

Але разом з тим треба також і в своїх акаунтах показувати свою експертність, розповідати різну інсайдерську інформацію, ділитися секретами своєї професії, щоб завоювати довіру аудиторії.

Що там, на «темному боці»?

Є такий вислів про перший мільйон: «Щоб заробити мільйон треба зібрати сто тисяч людей, які дадуть тобі по 10 гривень».

Тож неминуче, що другий бік цього ринку – велика кількість шахрайств. Часто рекламуючи здобуття нових знань, «експерти» обіцяють золоті гори. Ще б пак, чому ж їм не вірити, якщо вони сьогодні їздять на шикарних автомобілях, живуть в розкішних будинках і обідають в дорогих ресторанах. Багато хто ведеться на цю обіцянку красивого життя. І особливо в цю казку вірять діти. Для того, щоб пройти курси беруть кредити, позичають гроші у знайомих. Тож тут важливо не помилитися і проаналізувати кому все-таки ви несете гроші і за що платите.

А ще варто пам’ятати, дуже часто, роздаючи такі обіцянки, деякі спікери забувають розповісти головне: для того, щоб бути дійсно класним експертом треба працювати, втілювати свої знання на практиці, набивати гулі. Для того, щоб писати класні тексти, треба писати, писати і ще раз писати. Для того, щоб правильно налаштувати рекламу у фейсбуці, яка дійсно принесе прибуток клієнту, недостатньо знати кілька основних кнопок в рекламному кабінеті. А для того, щоб розкрутити свій акаунт з нуля треба сьогодні вкладати гроші в рекламу і витрачати чимало часу.

І наостанок: більшість прибутків з цього бізнесу сьогодні перебуває в тіні, адже діяльність таких онлайн-шкіл та онлайн-вчителів нічим не регламентується і не оподатковується. Щоправда, наразі до Верховної Ради внесено законопроект, який передбачає 20% ПДВ на онлайн-послуги зарубіжних компаній, в тому числі, що надаються в соцмережах. Законодавча ініціатива торкнеться більшості іноземних сервісів, якими користуються українці – Facebook, Instagram, Netflix, Steam, сервісів Apple і Amazon тощо. Такий податок, до слова вже введений в країнах ЄС. А у Франції навіть пішли далі: у грудні 2019 року конституційний суд схвалив план, згідно з яким митникам та податковим службовцям дозволять переглядати профілі користувачів, дописи та фотографії, аби виявляти непідтверджені доходи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Хідео Кодзіма Показати IP 29 Жовтня 2020 14:24
Коли хотіла бути "інста-гуру" а стала веб-кам пов**..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus