USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Облгази Фірташа розсилають фейкові платіжки. Що робити українцям

6 Грудня 2018 15:58
НАК «Нафтогаз України» повідомляє, що облгази і газзбути групи РГК Дмитра Фірташа дезінформують споживачів у квитанціях за оплату газу.

Про це повідомляє на прес-служба НАК.

Зокрема, в листопаді більшість побутових споживачів України отримали від своїх постачальників газу (газзбутів) платіжки з донарахуваннями за жовтень і попередженням про донарахування за три попередні роки зі значними сумами. Їх причиною газзбути вказали «приведення обсягу газу до еталонних умов вимірювання», нібито на вимогу «Нафтогазу», повідомили в НАК.

«Наголошуємо, що «Нафтогаз» жодним чином не причетний до рішення газзбутів вимагати зі споживачів додаткові суми і засуджує такі дії. Відповідні витрати компенсуються родинним структурам газзбутів – облгазам через механізм виробничо-технологічних втрат», – йдеться в повідомленні.

Як зазначили в «Нафтогазі», донарахування ведуть до подвійної оплати одних і тих же обсягів газу, створюють віртуальні борги, які в майбутньому будуть перешкоджати переходу споживачів до інших постачальників газу. Нацкомісія з тарифів вже відреагувала на порушення і постановою від 23 листопада заборонила такі донарахування, повідомили в НАК.

Детальнішу інструкцію про те, що робити з такими платіжками, та чому облгази здійснюють додаткові нарахування пише «Бізнес.Цензор».

«Листи щастя» з сумами донарахувань почали приходити тим побутовим споживачам, які мають прилади обліку газу – лічильники. Збутові компанії пропонують їм доплатити, згідно з перерахунком обсягів газу, враховуючи їх приведення до стандартних умов.

У залежності від того, де знаходиться лічильник (на вулиці, чи в приміщенні) та від профілю споживання, перерахунок здійснено з різними коефіцієнтами.

Наприклад, в платіжці, яку у своєму Facebook опублікував заступник начальника департаменту енергоефективності НАК «Нафтогаз України» Олексій Хабатюк, вказаний коефіцієнт 1,03.



Це означає, що обсяг газу, спожитий за осінньо-зимово-весняні періоди останніх трьох років множиться на певний підвищувальний коефіціент, згідно Методики приведення об’єму природного газу до стандартних умов, затвердженої наказом Міненерго № 116 в лютому 2004 року. Величина коефіцієнта різниться від області до області та залежить від місця встановлення лічильника.

У цій квитанції облгаз-збут зробив перерахунок за останні три роки – з січня 2016 року. Це пов’язано з тим, що даний конкретний споживач хоче змінити постачальника. У стандартних випадках облгаз-збути інформують споживачів про недооплачений обсяг газу. А платити з урахуванням нестандартних умов пропонують з жовтня 2018 року.



У цій квитанції коефіцієнт перерахунку вказано на рівні 1,01. А також зазначено недооплачений обсяг газу за три попередні роки – 4,55 кубічних метрів при споживанні 12 кубометрів на місяць.

Хто постачає населенню газ?

Після початку дії закону про ринок газу в жовтні 2015 року, постачальниками газу стали юридично незалежні компанії – так звані облгаз-збути. По факту, вони контролюються власниками облгазів.

Ринок газу для побутових споживачів з 2015 року так і не запрацював. Постачання газу для населення та підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) сьогодні регулюється постановою Кабміну № 867.

Вона покладає спеціальні обов’язки (PSO – Public Service Obligation) з постачання газу для населення і ТКЕ на НАК «Нафтогаз України», як оптового продавця, та облгаз-збути в якості регіональних постачальників.

Ціна газу для цих споживачів регулюється державою. Після останнього підвищення, вона складає 8550 грн за тисячу кубометрів зі всіма податками та витратами на транспортування.

Нова ціна, що зазначена у постанові Кабміну № 867, була затверджена лише 19 жовтня. За жовтень споживачі отримали рахунки зі старою ціною – 6958 грн за тисячу кубів.

Хто володіє облгазами?

Приблизно 70% розподілу газу в Україні контролює «Регіональна газова компанія» (РГК), яка належить Дмитру Фірташу. В групу РГК входять 20 операторів ГРМ, половина від їх загальної кількості в країні.

З 20 газорозподільчих компаній РГК 16 працюють на території областей – вони є крупними операторами.

Крім тих, що офіційно входять до групи РГК, ще п’ять операторів ГРМ пов’язані з політичною групою, до якої входять сам Дмитро Фірташ та позафракційні народні депутати Юрій Бойко і Сергій Льовочкін.

Раніше Бойко очолював фракцію Опозиційного блоку у Верховній раді. Але після конфлікту з представниками Ріната Ахметова, «фірташевське крило» пішло з фракції.

Також серед власників облгазів є Віктор Попов, Ігор Учитель, Олексій Лелюк, Костянтин Бородін, Олег Іванющенко та інші.

Одну розподільчу компанію – «Кіровоградгаз», контролює НАК «Нафтогаз України».

Що таке стандартні умови?

Це стан газу при температурі +20 градусів за Цельсієм і тиску 760 мм ртутного стовпчика. Однак транспортування газу та безпосереднього його доставка до будинку споживача відбувається за різних кліматичних умов.

Крім того, лічильники значної частини приватних будинків знаходяться на вулиці, а найбільший обсяг газу вони отримують в опалювальний період, в умовах дії низьких температур.

Згідно закону Гей-Люссака, при падінні температури фактичний обсяг газу буде зменшуватися на 3,6% кожні 10 градусів.

Таким чином, обсяг природного газу, відпущений при стандартних 20 градусах, зменшиться на 7,2% при 0 градусів і на 14,4% при −20 градусів (в порівнянні з його обсягом при +20 градусів).

Яка позиція РГК?

Позиція облгазів викладена у відкритому листі Асоціації газового ринку України (АГРУ), який опубліковано на 104.UA – сервісному сайті групи РГК. Слід зазначити, що в АГРУ першу скрипку також грає РГК.

У заяві йдеться про те, що населення споживає 11,2 млрд куб м газу на рік. Близько 80% цього обсягу споживається взимку – при мінусових температурах. Цей ресурс обліковується без приведення до стандартних умов – побутовими лічильниками, що встановлені надворі. Через це домогосподарствами споживається, але не оплачується, 500 млн кубічних метрів газу на рік.

«В той же час, передача газу від оптового постачальника газу – НАК «Нафтогаз України» до регіональних постачальників (облгаз-збутів, – ред.) обліковується «Укртрансгазом» (Оператор ГТС, що входить до складу «Нафтогазу», – ред.) в стандартних умовах з січня 2016 року, тобто – з початку дії галузевих Кодексів», – скаржаться в АГРУ.

Тобто, облгаз-збути нарікають на те, що вони платять «Нафтогазу» за обсяг газу, приведений до стандартних умов, а з населення збирають кошти за обсяг без стандартних умов. В результаті облгази отримують від населення менше коштів, ніж платять НАК.

Крім того, в 2017 році, Національна комісія, що здійснює регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), запровадила інформування населення про спожитий обсяг природного газу в перерахунку на енергетичні одиниці.

Яка позиція «Нафтогазу»?

НАК «Нафтогаз» – системний опонент РГК Фірташа. Один з керівників компанії Юрій Вітренко напряму звинувачує РГК у крадіжках газу у своєму Facebook. Наприклад, тут, або тут.

В цьому випадку облгази, більшість з яких контролює Фірташ, критикує згаданий вище співробітник «Нафтогазу» Олексій Хабатюк у своєму Facebook. Його дописи на цю тему мають хештег #НавіщоПлатитиФірташу.

Ідея приводити обсяги використаного населенням газу до стандартних умов з’явилася майже два роки тому при внесенні змін до Кодексу газорозподільних систем. Його затверджує НКРЕКП.

Але вийшла правова колізія, зміни до Кодексу внесли, а до Методики, яка визначає величину коефіцієнтів для приведення до стандартних умов – ні.

«Ця Методика, затверджена ще 15 років тому наказом Міненерго, призначена для застосування до юридичних осіб, але не до населення. Ця правова колізія існує вже практично два роки і раптом в листопаді почалося приведення до стандартних умов», – зазначає Хабатюк.

За його твердженням, такий перерахунок є незаконним. Головний аргумент: нестача газу, яка виникає у облгазів, компенсується їм в рамках так званих виробничо-технологічних витрат (ВТВ).

Облагзи, кажуть в НАК, хочуть отримати кошти за приведення до стандартних умов два рази. Перший – в тарифі, в якому закладені витрати на ВТВ. Другий – від перерахунку обсягів газу для споживачів. Втрати від неприведення обсягів газу до стандартних умов закладені у ВТВ наказом Міненерго № 737 від листопаду 2011 року.

РГК цю інформацію заперечує. В спецпроекті про ВТВ, який робив БЦ в серпні 2017 року, компанія пояснювала, що у ВТВ не враховані втрати газу від постачання ресурсу за нестандартних умов.

Крім того, РГК наполягає на тому, що кошти, які закладені в тарифі на ВТВ, не покривають фактичні втрати газу. Як повідомляв БЦ, витрати на ВТВ в 2017 році для більшості облгазів складали близько половини їх тарифної виручки.

Яка позиція НКРЕКП?

НКРЕКП – регулятор енергетичного ринку. Саме він затверджує ліцензії операторам ГРМ та встановлює правила, за якими вони мають працювати.

23 листопада НКРЕКП заборонила операторам ГРМ проводити донарахування в платіжки за природний газ.

Регулятор ускладнив ситуацію тим, що прийняв постанови про заборону донарахування по кожному окремому облгазу. Всі їх можна знайти за цим посиланням: постанови НКРЕКП від 23 листопада 2018 року з номерами від № 1487 по № 1524 включно.

Зауважимо, у цьому списку є «Волиньгаз». «Заборонити ПУБЛІЧНОМУ АКЦІОНЕРНОМУ ТОВАРИСТВУ ПО ГАЗОПОСТАЧАННЮ ТА ГАЗИФІКАЦІЇ «ВОЛИНЬГАЗ» при здійсненні обліку природного газу, використаного побутовими споживачами, приводити об’єми природного газу до стандартних умов для здійснення комерційних розрахунків за використаний природний газ побутовими споживачами. У разі приведення у жовтні 2018 року ПУБЛІЧНИМ АКЦІОНЕРНИМ ТОВАРИСТВОМ ПО ГАЗОПОСТАЧАННЮ ТА ГАЗИФІКАЦІЇ «ВОЛИНЬГАЗ» об’ємів використаного природного газу побутовими споживачами до стандартних умов ПУБЛІЧНОМУ АКЦІОНЕРНОМУ ТОВАРИСТВУ ПО ГАЗОПОСТАЧАННЮ ТА ГАЗИФІКАЦІЇ «ВОЛИНЬГАЗ» необхідно здійснити за жовтень 2018 року перерахунок об'єму споживання (розподілу) природного газу по об'єктах побутових споживачів відповідно до фактичних показань лічильників природного газу», - йдеться у постанові від 23 лсистопада. Але, незважаючи на заборону, волинянам нараховують додаткові платежі за газ.

Оксана Кривенко пропонує внести зміни до закону про ринок природного газу, щоб змінити стандартні умови обліку газу в частині температури з 20 градусів за Цельсієм до 0 градусів за Цельсієм.

Іншими словами, колись споживачам все одно доведеться платити за енергетичні одиниці, а не за обсяг газу.

Чому донарахування відбуваються саме зараз?

Це, наразі, невідомо. За логікою, власники облгазів мали б почати робити це в листопаді 2017 року – з початком минулого опалювального сезону. На той момент, згідно рішень НКРЕКП, вже були внесені відповідні зміни в Кодекс газорозподільчих систем та запроваджені енергетичні одиниці обліку газу.

Можна припустити, що облгази роблять перерахунки саме зараз за ініціативи РГК Дмитра Фірташа, тому що в березні 2019 року мають відбутися вибори президента України.

Платіжки з донарахуваннями дратують споживачів. Але мало хто з них відділяє владу, якою в цьому випадку є державний регулятор, від власників приватних компаній – облгазів та облгаз-збутів.

Що робити споживачам зараз?

Не платити різницю між вартістю газу, спожитого за лічильником, та сумою донарахування від облгаз-збутів.

Олексій Хабатюк пропонує таку інструкцію:

1. Зверніться до вашого облгаз-збута із скаргою та вимогою провести перерахунок за газ за жовтень.

2. Надішліть скаргу до НКРЕКП про порушення ліцензійних умов облгаз-збутом/облгазом.

3. Оплатіть рахунок за газ в тій частині/сумі, яка не оспорюється.

Тут можна скопіювати зразок Скарги до НКРЕКП за рахунок з коефіцієнтами.

Скаргу можна надіслати електронною поштою на адресу [email protected], звичайною поштою, або кинути в скриньку в офісі НКРЕКП в Києві.

Тут можна скопіювати зразок Листа-вимоги до облгаз-збуту щодо перерахунку без коефіцієнту.

Цей лист необхідно надіслати (звичайною або електронною поштою), або особисто передати вашому постачальнику газу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
українець Показати IP 6 Грудня 2018 16:30
Спочатку попродавали облгази, бандитам і олігархам,а тепер розпускєте шмарклі,що Нафтогаз не причетний до афери.А прості люди страждають і збагачують тих скотиняк. Армагедон для всіх скотиняк відбудеться всерівно.Терпіння в людей не безкінечне.
Споживач Показати IP 6 Грудня 2018 18:01
Це означає,що приватні облгази шантажем(кримінальна стаття)пробують "викачати"зі споживачів по максимуму,бо подальша доля цих "контор" ,мяко кажучи ,сумнівна,особливо після заключення Верховного Суду.А отже потрібно не панікувати,а оплачувати рахунки згідно чинного законодавства по факту і дійсно письмово звертатись в усі доступні інстанції з обовязковою рєєстрацією цих заяв і скарг.
Ніно Показати IP 6 Грудня 2018 21:06
А якого милого в нас існують МВС,СБУ, прокуратура,суди? Щоб українці самі боролися з аферистами за власні права поки директор волиньгазу спільно з друзями з прокуратури і суду на полювання їздить?!?
Носатий дядько Показати IP 7 Грудня 2018 12:26
Коли влада заставить цих шахраїв встановити лічильники в домогосподарствах згідно з діючим законодавством і рішенням Верховного Суду України?
Читач Показати IP 12 Грудня 2018 11:21
Дивно. Держава має монопольні функції регулятора, а дає "поради" громадянам самим судитись з легалізованими кримінальниками.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus