USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Намір чи блеф: чи зможе «Солідарність» відкликати луцьких депутатів

2 Березня 2017 10:37
Волинська «Солідарність» заявляє, що ініціює процес відкликання трьох депутатів міської ради, які «зайшли» за її списками. Процес відкликання – досить складний і затратний. До того ж, в Україні ще не було такого прецеденту.

Так, через власну позицію щодо призначення виконувача обов’язків міського голови БПП поспіхом зрікається невигідних депутатів. У заяві, що оприлюднена на сайті організації, однак не підкріплена нічиїми підписами, йшлося, що депутати Андрій Авраменко, Олександр Козлюк та Євгеній Ткачук вже не асоціюються із партією «Солідарність», мовляв, їх не вважають її членами.

Щоправда, 28 лютого у Волинській обласній організації партії БПП «Солідарність» визнали, що депутата Луцької міської ради Євгенія Ткачука не можуть «покарати» виключенням із партії, оскільки напередодні від сам написав заяву на звільнення.

Досі залишається питанням, яким є механізм відкликання депутата місцевої ради, і чи дійсно це «по зубах» волинській «Солідарності».

***

Експерт з виборчого права, який 10 років очолював обласну виборчу комісію, Микола Євтушин пояснює, що імперативний депутатський мандат не відповідає стандартам, які в нього вкладаються. Адже, в теорії, це право виборців - відкликати свого депутата. Такий експеримент тривав в 2007-2008 роках, але протримався він 8 місяців, після чого його «згорнули».

В нинішньому ж законодавстві процес відкликання є півмірою. Тому що ефективно він діє хіба для сільських голів і депутатів з одномандатних округів. Там громада дійсно має право позбавити мандату. Відбувається все за наступною схемою: ініціюють збори, збирають підписи людей (зібрати потрібно голосів більше, ніж кандидат набрав на виборах), і комісія в 10-денний термін позбавляє особу мандату.

А от що стосується депутатів, висунутих від політичних партій, імперативний мандат є дуже обмеженим. І організувати процес відкликання депутата майже нереально через велику кількість процедурних моментів. Зауважимо, що таких прецедентів в Україні поки не було.

Партія хоче відкликати депутата: що їй робити?

Для того, аби ініціювати відкликання депутата міської ради у Луцьку, потрібно зібрати 300 виборців. І тут виникає перша колізія.

«В період виборів ми голосували за кандидата в нашому окрузі. Але округ цей є, умовно кажучи, віртуальний, створений лише на час голосування. Бо в Луцьку існує єдиний багатомандатний виборчий округ. Тому 300 людей має бути зі всього міста, а не якогось конкретного району. Всі вони повинні бути прописаними у місті», - пояснює пан Євтушин.

Перша складність полягає в тому, що важко зібрати таку кількість людей з паспортними даними одночасно на зборах. Друга – в тому, де їх можна зібрати, враховуючи той факт, що законом заборонено проводити такі збори в органах місцевого самоврядування. Туди ж відносяться школи, театри, будинки культури тощо.

Перед тим, як збирати такі збори, про це за 2 дні треба попередити ЗМІ. Але ця норма конкретизується чіткою інструкцією.

Збираємо підписи

Уявімо, що такі збори відбулися. Слід зауважити, що на них має право бути присутнім і депутат, якого хочуть відкликати. Відтак, там він може звернутись до виборців, поспілкуватись з ними тощо. Окрім того, на зборах обирають 50 осіб, які увійдуть до ініціативної групи щодо збору підписів. Після цього виборчу комісію попереджають про те, що збори відбулися. Далі починається збір підписів. Робити це можуть лише ці 50 осіб, їм заборонено збирати підписи на роботі, в місцях видачі коштів тощо.

Скільки потрібно підписів? Тут починається цікава гра: відштовхуючись від тези про те, що округом є ціле місто, зібрати потрібно більше виборчої квоти (це, приміром, 1561 голосів), але не менше кількості голосів, які «взяла» партія в цьому окрузі. Якщо говорити в контексті заяви «Солідарності» про відкликання своїх депутатів Андрія Авраменка, Євгенія Ткачука і Олександра Козлюка, то у Луцьку треба буде зібрати за відкликання кожного з них не менше 12941 голос жителів Луцька. Адже саме стільки лучан проголосували за цю політичну силу.

Отже, підіб’ємо підсумки. Для того, щоб «Солідарність» змогла відкликати когось з вищезазначених депутатів міської ради, потрібно, аби 50 людей за 20 днів зібрали 12941 підпис лучан, які мають право голосу. І так для кожного з депутатів.

Далі підписи перевіряють в територіальній виборчій комісії і звіряють, чи дійсно реальні виборці підписувалися в листах.

І лише після цього в п’ятиденний термін територіальна комісія передає в центральний виконавчий комітет партії інформацію. А вже там партія приймає остаточне рішення – виключати депутата, чи ні. Відтак, навіть якщо зібрати необхідну кількість підписів, партія може залишити депутата в своїх лавах.

В Україні прецедентів немає

За час, поки діє ця процедура, в країні немає жодного випадку, коли відповідно до вищезгаданого механізму і процедури відкликали б депутата місцевої ради.

Існує 3 основні підстави для відкликання депутата: порушення положення Конституції, законів, що встановлені судом; пропуск більше половини засідань профільних комісій і сесій; невідповідність практичної діяльності депутата основним принципам його передвиборчої програми.

Волинська «Солідарність» хоче зіграти саме на останньому з положень, звинувачуючи своїх депутатів в недотримані партійної дисципліни. Проте, на цьому можна було б зіграти лише в тому випадку, якби депутат в своїх програмі пообіцяв би неухильно дотримуватись лінії партії в прийнятті рішень.

«Законодавець де-юре дав можливість відкликання депутатів. Але, де-факто це можливо хіба у випадку сільської ради. Коли на окрузі лише декількадесят виборців, а сесії сільради проводяться 3-4 рази на рік. І вибори ті будуть коштувати декількасот гривень, а не сотні тисяч, як в форматі області», - пояснює Микола Євтушин.

Волинська «Солідарність» блефує?

Зважаючи на те, що в Україні не було прецедентів відкликання депутатів за вищезгаданою процедурою, на думку Миколи Євтушина, заяви волинської «Солідарності» є спробою відзвітувати перед Києвом та декларувати свою роботу.

Не слід забувати і про те, що у випадку з Євгенієм Ткачуком, зібрати підписи буде вкрай непросто. Бо він – єдиний депутат міськради, який на своєму окрузі виграв в УКРОПу, який, своєю чергою, набрав найбільше голосів на кожному окрузі, окрім того, від якого йшов Ткачук.

«Постає моральне питання: люди проголосували за того, хто представляє їхні інтереси в міській раді. Відтак, партійці усувають людину, якій довірилась громада. Та й сам округ втрачає депутата, бо замість нього «заходить» наступний по списку (у випадку з «Солідарністю» це самооборонівець Олександр Ніколайчук, адже Юрій Моклиця не може поєднувати депутатство з роботою заступника міського голови, - ВН)», – підсумував Микола Євтушин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Іван Показати IP 2 Березня 2017 11:36
не 12941 підпис за кожного, а не менше виборчої квоти і не менше ніж: 799 підписів - Ткачук (територіальний виборчий округ №3) 238 підписів - Козлюк (територіальний виборчий округ №31) 231 підписів - Авраменко (територіальний виборчий округ №24) порада - уважніше прочитайте: абз.3 ч.1 ст.40 ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад" від 11.07.2002 № 93-IV + ст.17 ЗУ "Про місцеві вибори" від 14.07.2015 № 595-VIII Це для того щоб правильно розуміти та вживати дефініції "багатомандатний виборчий округ" та "територіальний виборчий округ".
читач до Іван Показати IP 2 Березня 2017 14:31
Стаття 40. Збирання підписів на підтримку пропозиції про відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою 1. Ініціативна група має право виготовляти будь-яку кількість підписних листів з дотриманням встановленої форми підписного листа. На підтримку пропозиції про відкликання депутата місцевої ради, обраного у багатомандатному виборчому окрузі, має бути зібрана така кількість підписів у відповідному багатомандатному виборчому окрузі, що є більшою виборчої квоти, яка була визначена у відповідному багатомандатному виборчому окрузі під час проведення виборів депутатів місцевої ради згідно із законом про місцеві вибори, але не меншою ніж кількість голосів, поданих за відповідну місцеву організацію партії у відповідному територіальному виборчому окрузі на місцевих виборах, за результатами яких він був обраний депутатом. виходить більше 1561чи2 але не менше 12941, чи ми читаємо різні закони
Доповнення до Івана Показати IP 2 Березня 2017 13:45
"Забороняється проводити збори виборців щодо відкликання депутата місцевої ради в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, у місцях видачі заробітної плати, пенсій, допомоги, стипендій, інших соціальних виплат, надання благодійної допомоги." і де ж тут сказано про "Туди ж відносяться школи, театри, будинки культури тощо."
Небайдужий Показати IP 2 Березня 2017 15:15
Кожен рветься до влади,щоб відстоювати свої інтереси та інтереси своїх друзів!!!кому з них цікаві потреби чи права простих людей
Небайдужий Показати IP 2 Березня 2017 15:22
Я думав тут все почесному(((((
Застереження Показати IP 3 Березня 2017 08:48
Іван правду пише - розмежовуйте поняття "багатомандатний виборчий округ" і "територіальний виборчий округ". Проблема не в тім, для організації збору підписів потрібно мати людей (організацію), а не мильну бульбашку. Звісно можна й найняти, але проплачених легко буде "збити" зі шляху "істинного".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus