USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Не мільярди доларів і не Януковича. Що конфіскував суд в Краматорську?

29 Квітня 2017 14:02
Генпрокурор, глава РНБО і Президент України напередодні святкових вихідних відрапортували про велику "Перемогу" - в бюджет України повертаються 1,5 мільярда доларів, які, нібито, є активами екс-президента України Віктора Януковича і були у нього конфісковані за рішенням суду. "Країна" вирішила розібратися, що це за гроші, кому насправді вони належать і чим закінчиться ця спецконфіскація.

Коротке резюме цієї справи таке: це не 1,5 мільярда доларів, це взагалі не гроші і не гроші Януковича. Саме такий висновок можна зробити з засекреченого рішення Краматорського міського суду, яке опинилося у розпорядженні "Країни" тільки-но влада відзвітувала про спецконфіскацію грошей, що належали колишньому президенту. Поки влада рапортувала, що кошти вже перераховані на рахунок Держказначейства, а президент Порошенко зазначав, що ці гроші потрібно не "проїсти", а спрямувати на армію і соціалку, захист президента-утікача подав позов до Печерського райсуду Києва з вимогою, щоб влада спростувала, що знайдені гроші належать саме йому.

Але про все по порядку.

Що це за гроші?

Рішення про конфіскацію цієї рекордної суми прийняв Краматорський міський суд Донецької області ще місяць тому, 28 березня. Оголошено про нього було тільки 28 квітня, тому що пройшов місяць, передбачений законом на оскарження рішення суду. Оскільки це рішення не було оскаржене, воно вступило в законну силу.

Генпрокурор Юрій Луценко з приводу спецконфіскації цієї величезної суми скликав спеціальний брифінг. Там він описав і схему, по якій ці кошти, "вкрадені Януковичем і членами його команди", були легалізовані. Спочатку вони виводилися з України на Кіпр або в Латвію, а звідти заводилися назад в Україну, де за ці кошти купувалися держоблігації. При цьому рішення про випуск облігацій брали соратники Януковича, яких слідство також віднесло до членів його злочинного угруповання.

Читати ще: Власенко звинуватив Гонтарєву в допомозі оточенню Януковича виводити гроші з країни

Надалі по облігаціях держава виплачувала близько 8% річних у валюті. "Я взагалі дивуюся, чому колумбійська мафія не використовувала таку красиву можливість відмивання коштів. Береш крадені кошти, купуєш українські цінні папери, маєш 8% річних у валюті, а потім ще чисті гроші на руки", - заявив Луценко.

Наприкінці дня він заявив, що всі конфісковані кошти були переведені на рахунки Держказначейства.

"Якби це була готівка в 100-доларових купюрах, - це була б маса вагою в 15 тонн. Наочно - африканський слон з дитинчам. Не дарма Ганна Герман говорила, що Янукович - як Африка", - блиснув своєю знаменитою дотепністю Юрій Віталійович.

Про "1,5 мільярда Януковича", які вже встигли стати легендарними, довгий час ходили різні чутки. Було відомо, що левова частка цих коштів - це саме облігації і вони заблоковані в депозитарії, а на спеціальному рахунку на них капають відсотки. Цікаво, що колишня глава Мінфіну Наталія Яресько зізнавалася, що це саме держава Україна платить за ним відсотки і навіть гасить основний борг.

Влада неодноразово і безуспішно намагалася їх вилучити, спершу пропонувалося заради цього прийняти закон про спецконфіскацію, потім вилучення прописали в держбюджеті, але з цікавим застереженням, на яке слід звернути особливу увагу - конфісковані облігації внутрішньої державної позики будуть в повному обсязі спрямовані на зниження суми державного боргу з одночасним погашенням зобов'язань за цими облігаціями. І тільки долею решти коштів міг розпоряджатися Кабмін.

І, дійсно, ще 19 квітня уряд розподілив ще не отримані на той момент кошти від спецконфіскації між 11 відомствами. Ті самі кошти, які нібито тільки 28 квітня поступили до бюджету.

22,27% від загальної суми отримає Міністерство аграрної політики для підтримки сільгоспвиробників, по 21,59% - Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, а також Мінфін для фінансування субвенції місцевим бюджетам "на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих регіонів". Решта квоти розписали так: Національна гвардія - 6,04%; Міноборони - 4,55%; апарат МВС - 4,31%; Державне космічне агентство - 4,07%; Мінекономрозвитку - 3,45%; адміністрація Держспецзв'язку - 1,72%; СБУ - 0,86%; ГСЧС - 0,86%.

Тепер же президент Петро Порошенко закликав направити ці гроші в першу чергу на потреби силових відомств: Збройних сил, Нацгвардії, Служби безпеки, Державної прикордонної служби та Національної поліції.

Що говорить рішення суду

У ті хвилини, коли генпрокурор Юрій Луценко на брифінгу повідомив журналістам, що відомство не буде розголошувати деталі судового рішення про конфіскацію, в розпорядження "Країни" потрапило саме рішення Краматорського суду, яке містить чимало цікавих нюансів.

По-перше, виявилося, що горезвісні 1,5 мільярда доларів, які конфіскували у команди екс-президента Віктора Януковича, насправді вилучили в результаті угоди зі слідством соратника олігарха Сергія Курченка Аркадія Кашкіна. Це колишній директор "Газ України 2020", компанії, яка була попередником енергохолдингу Курченко ВЕТЕК.

Він був заарештований Службою безпеки України, як підозрюваний в тому, що є членом кримінального угруповання Курченко, який звинувачується в розкраданні і розтраті державних коштів і нанесенні мільярдних збитків державі, в основному шляхом ухилення від сплати податків.

У документі говориться, що суд визнав Кашкіна винним за трьома статтями КК - 255 частина 1 (створення злочинної організації з метою вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину, караються позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років), 28 частина 2 (вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою), 209 частина 3 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом).
По-друге, дійсно, загальна сума конфіскованих коштів - близько 40 мільярдів гривень. Але значна їх частина, не менше мільярда доларів - це не живі гроші, а облігації внутрішньої держпозики. Іншими словами, держава не отримає живих грошей, а просто погасить сама собі ці облігації.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, вважає, що ці ресурси будуть повністю направлені на погашення державного боргу, який вже складає 80% ВВП і на обслуговування якого витрачається 12% державного бюджету. "Вважайте, зараз 711 мільярдів держборг, потрібно від цієї суми відняти ту суму, в яку оцінюються ці облігації, і борг стане менше. Але йдеться про те, що це прихована емісія", - говорить "Країні" експерт.
По-третє, сам факт, що подібне рішення виніс суд у Краматорську, дає чималий простір для маневрів охочим в майбутньому оскаржити це рішення.

Екс-заступник міністра юстиції, адвокат Юрій Іващенко, якого "Країна" попросила проаналізувати цю справу, стверджує, що в процесі були порушені правила підслідності та підсудності цієї справи.

Про що йдеться.

Операцію з обвинуваченим уклав слідчий військової прокуратури, яка знаходиться в Києві. "За правилом підсудності розглядати цю справу необхідно або за місцем знаходження органу досудового розслідування - в даному випадку це військова прокуратура, тобто це Київ, чи за місцем нібито скоєння злочину - це теж Київ. Чому Краматорськ? Я думаю, що суддя, який виніс це рішення, вже повинен бути по дорозі в Молдаву", - говорить" Країні" Іващенко, проводячи аналогію з відомим суддею Чаусом.

По-четверте, джерело "Країни" в ГПУ, передавши це рішення, стверджує, що в ньому відсутнє пояснення, який стосунок Аркадій Кашкін (вина якого в справі також не доведена) взагалі мав до цих коштів.

"Це типова рейдерська схема. Тобто, беруть ліву справу, а в неї вписують майно, яке підлягає атаці. Так вони зазвичай і діють. Суддя розглядає справу боргу Петі до Васі, визнає, що Вася повинен віддати Петі приміщення на Хрещатику, а потім якийсь третій суб'єкт Ваня буде довго і нудно доводити, що приміщення його. А в зазначеному рішенні взагалі не видно зв'язку Кашкіна і переліку нерезидентів, які володіють облігаціями держпозики", - говорить джерело.

- Чому суд в Краматорську? Слідчі ГПУ відмовилися брати участь. Прокурор Кулик, з яким Кашкін уклав угоду? Так на ньому клейма ніде ставити. Він висить на гачку кримінальних справ. Рішення нікому не показали. Знайшли якогось наркомана, який дав цікаві свідчення. В результаті бюджет заплатить двічі. Зараз в кишеню цим, а після рішення судів - в кишеню тим".

Втім, і сам Луценко визнав, що кошти не належать фізособі Віктору Януковичу, а є якоюсь частиною "общака".

"Дали тему для розмов за шашликами"

"З огляду на питання, які викликає це судове рішення, і на які не було дано відповіді ні Генпрокурором, ні іншими чиновниками, які раділи поверненню "мільярдів Януковича" до бюджету, можна припустити, що головна суть цього шоу в тому, щоб дати людям тему для розмов про "Перемогу" за шашликами", - говорить політичний експерт Руслан Бортник.

На думку політолога Андрія Золотарьова, тема повернення "мільярдів Януковича" була для влади стратегічно важлива через брак інших успіхів.

"За відсутності інших успіхів, потрібно було показати, що влада не забула про "попередників", - говорить політолог.

Нарешті, не слід забувати, що 4 травня має розпочатись заочний суд над екс-президентом Віктором Януковичем за звинуваченням у державній зраді. І повідомлення про конфісковані 1,5 мільярда доларів, можливо, є "артпідготовкою" з боку звинувачення до цього процесу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
підсумок Показати IP 29 Квітня 2017 14:14
Як були брехунами всі 3 роки - так і залишились!!! Нічого корисного для країни і людей!!! :(
ще не зовсім свідоми Показати IP 29 Квітня 2017 15:19
Почекаємо виборів 2019. Виграємо їх по-чесному, оскільки ми не свідомі, а прагматики.
ххх Показати IP 29 Квітня 2017 17:30
натішились скарбами Полуботка,Лазаренка, а зараз яника вкрадене діліть,всерівно дуля з цього вийде

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus