USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Песимізм, недовіра до всіх і потреба нових лідерів: які настрої панують серед українців перед виборами

5 Грудня 2018 13:34
Протягом року впав рівень довіри українців до усіх – від політиків до церкви та армії, водночас дві третини українців вважають, що країні потрібні нові політичні лідери, - свідчать соціологічні дослідження.

Про це розповіла директор фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна під час медіа дискусії: «#Informed_public: Свідомий вибір = відповідальність медіа» 4 грудня у Києві.

«Коли я знайомлюся з даними останніх соціологічних досліджень, я часто згадую Винниченка, який казав, що не можна українську історію читати без брому. Зараз останні соціологічні опитування читати дуже важко», - зазначила соціолог.

Влада завжди втрачала довіру та підтримку в українському суспільстві, що далі від виборів, то сильніше, але зараз недовіра зашкалює.

Говорячи про загальні тенденції цього року, Ірина Бекешкіна зазначає, що ними стали песимізм та розчарування. Так, 52% населення впевнені, що протягом наступного року не буде жодного покращення. Опитування свідчать, що протягом останнього року на гірше змінився матеріальний стан людей, однак останні дослідження показали, що це не зовсім так. Наприклад, рівень середнього доходу на душу населення підвищився на 700 гривень. У 2017 році про те, що грошей їм вистачає лише на харчування, стверджували 42% респондентів, зараз – 33%, вистачає загалом на життя – 33 та 40% відповідно, вистачає на все необхідне – 11 та 18%. Навіть за самооцінками видно, що матеріальне становище як мінімум не погіршилося, навіть стало дещо краще. Отже, люди вважають, що матеріальний стан змінюється на гірше, попри ці показники, через ЗМІ, які сіють зневіру.
Коли запитували про слова, які найбільше характеризують сучасне суспільство, на першому місці опинилося слово «безлад», на другому – «злидні» і так далі. Опитували також про негативні стресові ситуації протягом року. 13% опитаних серед таких ситуацій назвали велику матеріальну скруту, 23% - втрату соціального оптимізму, надії на краще, 16% - зневіру в людях, підлість, 12% - безпорадність перед владою.
Високими є показники розчарування у владі, відсутності політичних лідерів (показник найвищий з 1994 року), підвищується показник недовіри до президента, уряду, Верховної Ради. Лише іноді, перед виборами, люди бачать політичного лідера, здатного начебто керувати країною, але потім крива сподівань йде вниз, а розчарувань – вгору. Громадяни як не бачили, так і не бачать політичних сил, яким можна довірити владу. Президенту українці довіряли у 2005, 2010 та 2014 роках, тобто, після виборів, після чого рівень довіри традиційно знижувався. Уряду українці не довіряли ніколи, але зараз недовіра до нього зашкалює. Це ж саме стосується Верховної Ради.
Ірина Бекешкіна зауважує, що цього року довіра населення впала до всіх, у тому числі, дещо зменшився рівень довіри до армії, чого раніше не було, на 10% впав рівень довіри до волонтерів, на 10% - рівень довіри до церкви. Соціолог відзначає, що з армією та церквою нічого не трапилося, просто суспільство втрачає довіру абсолютно до всього, тому дехто відповідає, що зовсім нікому не вірить. Знизився також рівень довіри до ЗМІ: у 2017 році ЗМІ довіряли 28%, зараз – 18%, не довіряють – 50 та 54% відповідно.
Немає жодного політика, якому люди довіряли б. Водночас, дві третини українців вважають, що країні потрібні нові політичні лідери (впевненість у цьому підвищилася після Революції Гідності), але лише 25% відповіли, що бачать таких нових лідерів. Нові політичні лідери, на думку опитаних, повинні відрізнятися некорумпованістю, чесністю, готовністю захищати простих людей. Така якість, як професійність, втім, опинилася у нижній частині списку. Це означає, що люди готові голосувати за «хорошу людину». Найбільше впливають на вибір кандидата, на думку українців, особисті якості, так вважають 57% громадян (кандидат повинен сподобатися, а яка у нього програма, для багатьох не так важливо), попередня діяльність (43% вважають, що це важливо), програма та пропозиції – 40%.
Опитували також про п’ять головних тем для дебатів. Найпопулярнішою темою стала «як досягти миру на Донбасі» - за неї висловилися 44% опитаних, наступними – «які проблеми кандидат в президенти вирішуватиме першою чергою» - 41%, «програма розвитку країни на роки свого президентства та на перспективу» - 36%, «як досягти зростання рівня життя українців» - 35% та «як подолати корупцію» - 34%. Далеко не все з переліченого насправді входить до компетенції президента, але якщо кандидат не матиме уявлення про це все, за нього голосувати не будуть.

З цього випливають небезпеки виборів, першою з яких є популізм, що був завжди.

«Я дуже боюся, що будуть голосувати за «хорошого хлопця» чи дівчину, який багато обіцятиме і зневірене суспільство піде слідом», - відзначає Ірина Бекешкіна.

Отже, «голосування шлунком» буде особливо відчутним на мажоритарних округах, буде також голосування серцем, обрання «хороших», а не професійних, остаточна зневіра в політиках і політиці, коли люди вважають «немає нормальних, вони всі однакові». Втрата віри в майбутнє країни є дуже небезпечною, особливо в умовах війни та слабких державних інституцій.
Коли кажуть, що корупції в країні стало більше, це неправда, тому що свого часу, за президента Леоніда Кучми, усе було роздане і про це мовчали. Подібне було і за правління Януковича. Зараз інформація про корупцію лунає з усіх телеканалів, тож це впливає на загальні настрої і рейтинги влади.

На її думку, власникам найбільших телеканалів, які є представниками олігархічно-кланових груп, треба розуміти, що, досягнувши короткострокових цілей, можна втратити країну, а якщо втратити країну, вони втратять все. Зневірене суспільство їм насправді не вигідне, вигідне суспільство активне та ініціативне, тому що зневірене суспільство може побігти – побіжать найбільш активні та енергійні, тож постане питання, де вони братимуть людей на роботу. Для них важливо зрозуміти, що успішна Україна буде для них вигідною.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ххх Показати IP 5 Грудня 2018 21:25
так телевізор 5 років тільки про зневіру,зневагу,розпач,тд.тп. говорить.що(ми-тобто не уряд,президент,а прості українці)не можемо справитися з викликами.але на сьогоднішній день забери всіх горе -реформаторів з України-країні не стане гірше.буде тільки позитив.
Навуходоносор Показати IP 5 Грудня 2018 21:43
Любой политик в Киеве, избранный на пост президента, будет ограничен в своих действиях возможностями и обстоятельствами. Авторитетных, честных харизматов на Украине не видно не только в первом, но даже в пятом эшелоне политиков. Им просто не дали вырасти все предыдущие президенты Украины, которые были заняты только дерибаном собственности. Их нет на Украине априори, ибо с самого начала независимости были уничтожены социальные лифты для молодежи. В стране бесчинствуют толпы нигде не работающих молодых людей, которые примитивно кормятся сомнительными с точки зрения уголовного права заказами олигархических кланов. Именно поэтому в страну не идут инвесторы из-за рубежа, нашим олигархам не нужны конкуренты. Предвыборный спор киевских «бояр» сейчас идёт лишь о том, кто будет воровать, а кто лапу сосать, кто будет делить, а кого будут делить. Именно поэтому окружающий мир, который якобы нас поддерживает (что Европа, что США), спокойно наблюдает за киевским балаганчиком и не вмешивается. Метастазы олигархической опухоли и радикализм в политике настолько поразили государственный организм Украины, что и лечить поздно, и само не рассосётся. Поскольку же эвтаназия у нас вне закона, остаётся ждать естественного завершения естественных процессов.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus