USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Після війни та швидкого відновлення наші заробітчани повертатимуться, – експертка

7 Жовтня 2022 06:43
Бебі-буму не буде і не всі жінки, які стали вимушеними мігрантами, повернуться з Європи, але за швидкого відновлення економіки повертатимуться наші заробітчани й приїдуть європейські.

Про це заявила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова під час брифінгу в УКМЦ, передає Укрінформ.

«Стосовно демографічної ситуації в Україні матимемо підвищену смертність через військові втрати, загиблих внаслідок обстрілів і передчасно померлих від стресів та хвороб. Народжуваність безперечно знизиться, що ми побачимо можливо не по 2022-му року, але у 23-му точно. Багато фахівців і блогерів вважають, що буде повоєнний бебі-бум. Але я дуже скептично до цього ставлюся, не треба порівнювати цю ситуацію, як після Першої світової та Другої світової війни», – сказала Лібанова.

Разом з тим вона припускає, що змінюватиметься міграційний рух.

«Я далека від думки, що ми можемо повернути всіх жінок-втікачок від війни навіть за потужного «плану Маршалла» і швидкого зростання економіки. Але за такої умови ми можемо розрахувати на те, що повернеться значна частина українських заробітчан, тих, які виїхали за 2-3 і навіть за 5-10 років до війни. Якщо вони побачить, що в Україні є можливість заробляти не менше, ніж за кордоном, то значна частина їх повернеться», – зазначила Лібанова.

За оцінками експертів перед війною нараховували 3-3,5 мільйона наших заробітчан за кордоном. Вона припускає, що до 1,5 мільйона могли б повернутися за швидкого розвитку економіки, адже швидко зростатиме попит на робочу силу.

«Я переконана, що до України за сприятливих умов почнуть їхати працівники з інших країн Європи», – додала Лібанова. У такому разі й скорочення населення України, за її прогнозом, буде дуже помірним і не більшим, ніж в середньому по європейських країнах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Волинян Показати IP 7 Жовтня 2022 07:37
Ахаха. Люблю таких експерток повністю відірваних від реальності. Те що я бачу, це заробітчани які дякують Богу, за те що встигли виїхати із України до початку війни, це хлопці випусники шкіл, які масово виїжджають поки їм ще не виповнилося 18 і дуже багато молоді, яка чекає відкриття кордонів. Нагадаю, що тільки на канадську візу подалося півмільйона українців.
Нехай Показати IP 7 Жовтня 2022 08:59
Не повертаються у....і
Анонім Показати IP 7 Жовтня 2022 09:00
ха-ха-ха. ну-ну
Макс Показати IP 7 Жовтня 2022 09:24
Ага , шукай дурних, коли відкриють кордон для чоловіків виїде ще більше
Дідо до Макс Показати IP 7 Жовтня 2022 11:12
Коли відкриють кордон, чоловіків не залишиться.
Andrij до Макс Показати IP 7 Жовтня 2022 12:19
Поiдуть до своiх жiнок та дiтей за кордоном , якщо все вийде то i лишаться назавжди ))))
Джулія Показати IP 7 Жовтня 2022 23:20
Чомусь за кордоном навіть проста праця оплачується гідно...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus