USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Післяпологова депресія у мам: чому виникає, як розпізнати і лікувати

2 Червня 2020 17:56
У Харкові жінка із немовлям на руках вистрибнула з дев’ятнадцятого поверху будинку: вони загинули миттєво. Матері було 42 роки, хлопчику ж – лише 6 місяців.

Згодом схожий випадок зафіксували в Кривому Розі. Тут на землі знайшли тіло дев’ятнадцятирічної дівчини, яка викинулася з четвертого поверху пологового. За кілька годин до того вона народила хлопчика.

Вчинити самогубство матері могли через появу післяпологової депресії. ТСН.ua дізналися, чому вона виникає у жінок після пологів, якими є симптоми постпологової депресії та як поліпшити стан новоспеченої мами.

Післяпологова депресія – це складна суміш фізичних, емоційних і поведінкових змін, які відбуваються у жінки після пологів. Її вважають формою глибокої депресії, яка починається протягом чотирьох тижнів після пологів. Хорошою новиною є те, що післяпологову депресію можна лікувати за допомогою ліків і консультацій.

Хімічні зміни, що виникають під час післяпологової депресії, включають швидке зниження гормонів після пологів. Фактичний зв’язок між цим падінням і депресією до сих пір не з’ясований.

Однак наразі відомо, що рівень естрогену і прогестерону, жіночих репродуктивних гормонів, збільшується вдесятеро під час вагітності. Потім вони різко падають після пологів. Через три дні після народження у жінки рівень цих гормонів падає до того рівня, який був до вагітності.

На додачу до хімічних змін соціальні та психологічні зміни, які виникають через появу дитини на світ, створюють підвищений ризик депресії.

Серед симптомів післяпологової депресії є: проблеми зі сном; зміни апетиту; надмірна втома; зниження лібідо; часті зміни настрою.

Однак вони також супроводжуються іншими симптомами депресії, які не є нормальними після пологів, зокрема: пригнічений настрій; втрата задоволення; почуття марності, безнадійності і безпорадності; думки про смерть або самогубство тощо.

Причиною виникнення післяпологової депресії можуть стати різні чинники. Основними серед них є: історія депресії до вагітності або під час неї; вік на момент вагітності (чим молодша жінка, тим вищий ризик виникнення); двоїсте ставлення до вагітності; кількість дітей – чим більше їх у сім’ї, тим більша ймовірність депресії за наступної вагітності; має історію передменструального дисфоричного розладу; обмежена соціальна підтримка; життя наодинці; сімейні конфлікти.

Приблизно у кожної десятої жінки після пологів розвивається більш важка і тривала депресія, а в однієї з 1000 жінок розвивається більш серйозний стан, який називається післяпологовим психозом.

Після пологів можуть виникнути три типи зміни стану жінки.

«Бейбі-блюз» зустрічається у більшості жінок у дні одразу після пологів і вважається нормальним. У новоспеченої мами виникають раптові перепади настрою – від почуття щастя до смутку. Вона може плакати без причини і відчувати дратівливість, неспокій, самотність і смуток.

Це може тривати лише кілька годин або до одного-двох тижнів після пологів. Такий стан зазвичай не потребує лікування у медичного працівника. Часто допомагає приєднання до групи підтримки жінок, що лише стали мамами.

Післяпологова депресія може виникнути через кілька днів або навіть місяців після пологів. Так, вона може статися після народження як першої, так і наступних дітей.

Жінка відчуває посилені смуток, відчай, неспокій, дратівливість, і це часто заважає жінці робити те, що їй важливо виконувати щодня. Коли здатність жінки функціонувати порушується, їй необхідно звернутися до свого лікаря – акушера або лікаря першої медичної допомоги. Лікар може обстежити на наявність симптомів депресії і розробити план лікування. Якщо жінка не отримує лікування, симптоми можуть погіршитися.

Післяпологовий психоз є дуже серйозним психічним захворюванням, яке може вплинути на молодих матерів. Ця хвороба може відбутися швидко, часто протягом перших трьох місяців після пологів.

Жінки можуть втратити зв’язок з реальністю. Так, можуть виникати слухові галюцинації та ірраціональні помилки. Візуальні галюцинації зустрічаються рідше. Інші симптоми включають в себе безсоння, почуття схвильованості і злості, занепокоєння тощо. Жінки з післяпологовим психозом потребують невідкладного лікування.

За легких форм депресії у новоспечених мам впоратися із ускладненнями можна самостійно. Для того, щоб поліпшити стан жінки, варто: звернутися по допомогу до близьких та лікарів; мати реалістичні очікування від себе і дитини; робити фізичні вправи та гуляти на свіжому повітрі; пам’ятати про зміни настрою і бути до них готовою; дотримуватись зручної для організму дієти і уникати алкоголю і кофеїну; розвивати стосунки із партнером та підтримувати зв’язок з родиною і друзями; спати або відпочивати, коли дитина спить.

Однак, якщо симптоми зберігаються протягом двох тижнів, жінка не може нормально функціонувати і впоратися з повсякденними ситуаціями, думає про те, щоб нашкодити собі або своїй дитині і почувається наляканою більшу частину дня, варто звернутися до спеціалістів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus