USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Президент готується до виборів і розставляє своїх людей в регіонах, - нардеп

12 Листопада 2017 07:00
За рік і 4 місяці до найближчих планових виборів (на березень 2019 року намічені чергові вибори президента України) соратники президента зміцнюють його контроль над носіями адміністративного ресурсу на місцях.

Саме це і означають прийняті напередодні Верховною Радою зміни до закону про держслужбу.

Як приймали цей закон в парламенті і що він змінить, аналізує "Страна".

Зміни прикрили патріотизмом

- Я щиро попросив би всіх вас сьогодні підтримати своїм голосуванням законопроект, який стосується місцевих державних адміністрацій та того, щоб підвищити їх ефективність в умовах, коли сьогодні країна-агресор значну кількість своїх зусиль направила на те, щоб розхитувати ситуацію всередині країни. Подивіться, як зростає кількість негативних подій сьогодні. Ми бачимо всі теракти, які відбуваються ... - глава президентської фракції - Блоку Петра Порошенка - Артур Герасимов вмовляв своїх колег голосувати за зміни до закону про держслужбу патріотичними промовами.

- Його основна мета - нагадати владі, що таке політична відповідальність. В країні війна, в країні вбивають патріотів за їхню проукраїнську позицію, а влада догралася до того, що ні за що не відповідає, - додає депутат Сергій Шахов (який є одним з лідерів партії "Наш край", яка, як вважається в українському політикумі, курується Адміністрацією президента).

Насправді розглянуті зміни до прийнятого в 2015 році закону про держслужбу до патріотизму мають вельми віддалене відношення.

Дві найголовніші норми цього закону - це скасування конкурсів на призначення глав обладміністрацій і дозвіл губернаторам займатися політикою - перебувати в партіях і вести партійну роботу.

"Реформа державної служби в значній мірі визначає успіх інших реформ. Ця реформа створює нову якість державної служби відповідно до кращих європейських практик та робить державну службу політично неупередженою на благо держави і суспільства. Виступаючи на державну службу проходити тільки за конкурсом на основі особистих якостей. державна служба стане деполітизованою "... це слова президента України, це не мої слова. Це цитата виступу президента України від 31 грудня 2015 року, коли він підписав Закон "Про державну службу" та хвалився цим законом перед нашими міжнародними партнерами", - в сесійній залі депутат від" Батьківщини" Олена Шкрум критикувала доводи провладної більшості.

Вона говорила про те, що розглянуті зміни повністю суперечать тому, що заявляв раніше президент. Суперечать не тільки Закону "Про державну службу", а й вимогам здорового глузду - політичної неупередженості державних службовців: губернаторам знову дозволили бути членами політичних партій. Вони знову можуть очолювати фракції влади в місцевих радах. По суті, акумулювати в своїх руках виконавчу, законодавчу владу, а також адмінресурс.

"Президент України вирішив адмінресурсом провести вибори президента і парламенту, щоб олігархат залишився у Верховній Раді і на місцях. Це економія грошей партії. Тому що сьогодні керівники держадміністрацій будуть керівниками виборчих штабів за державний рахунок і будуть вибиратися, і вибирати тих, хто служить деспотії. Ці два роки, коли реформа державної служби здавалася успішною, нівельовані повністю розчерком пера і голосами депутатів. Це ганьба", - заявляв в сесійній залі голова фракції "Самопоміч" Олег Березюк.

Власне, голосування за цей проект в цей день взагалі могло б не бути. Але глава фракції БПП Артур Герасимов звернувся до спікера і депутатів з проханням перенести голосування за проект саме на цей день. Перед голосуванням за цей документ парламентаріям вже вдалося успішно підтримати революцію в сфері житлово-комунального господарства - проголосувати за закон, який може привести до подорожчання комунальних послуг. Однак з трьох спроб депутатам не вдалося поставити проект по держслужбі на порядок денний: не набралося голосів. Тоді спікер на прохання фракцій "Народного фронту" (НФ) і депутатської групи "Відродження" оголосив півгодинну перерву.

Народний депутат Віктор Чумак (позафракційний) в коментарі "Страні" стверджує, що фракція НФ пропонувала відкласти законопроект і рухатися далі - в порядку денному стояли не менш важливі законопроекти про внесення змін до закону про державний бюджет на 2017 рік і приватизації держмайна. У прийнятті обох проектів НФ зацікавлений особисто.

"Але БПП сказав, що нічого не буде, поки не приймуть проект про зміни для держслужбу. Я особисто бачив, як Ірина Луценко (заступник глави фракції БПП, представник президента в парламенті - прим.ред.) Зібрала картки депутатів з групи УДАР, які є досить самостійними в прийнятті рішень, щоб вони не могли ні за що голосувати ", - розповів Чумак.

Після перерви за внесення документа до порядку денного знайшлося 234 голоси. А пізніше рівно стільки ж депутатів затвердили цей документ. Серед 234 голосів парламентаріїв, які проголосували за цей закон, - 118 з БПП, 66 - від "Народного фронту", 24 - "Відродження", 16 - "Воля народу", 9 - позафракційні і 1 - Радикальна партія. Зовсім не голосували за зміни до законів про держслужбу члени "Опозиційного блоку", "Самопомочі" і "Батьківщини".

На питання журналіста, чому група "Відродження" підтримала законопроект про держслужбу, один з її представників відповів: "Просто це правильний закон, який прибирає анархію". Втім, увечері мало відбутися голосування за перерозподіл бюджету на поточний рік, в результаті чого депутати отримали понад 1 мільярд гривень на соц-економрозвиток - тобто, на округи. Мабуть тому в групі і вирішили підтримати "боротьбу з анархією".

Підготовка до майбутніх виборів

"Не треба тут прикриватися благими намірами і війною, робиться це з однією метою - провести вибори під адмінресурсом за допомогою абсолютно ручного призначення голів місцевих державних адміністрацій. Маски зняті. Гра в демократію, я так розумію, в нашій країні завершилася. Президент відмовляється від усіх своїх слів, сказаних два роки тому і повертає все на "ручник", без конкурсів, без процедур, без вакансій, без відкритості", - пізніше пояснила Олена Шкрум свою позицію. За її словами, документ означає тільки одне: Петро Порошенко вже зараз готується до виборів.

Віктор Чумак солідарний з колегою. У розмові зі "Страною" він говорить, що закон необхідний Адміністрації президента для підготовки до майбутніх виборів.

Попередня редакція закону передбачала, щоб губернатори обиралися на конкурсі спеціальною комісією. Втім, більшість що проходили досі конкурсів на губернаторське крісло були профанацією. Перемагали зазвичай ті, на кого вказала Банкова. Жодного разу не склалася така ситуація, щоб Адміністрація президента лобіювала одного кандидата, а "незалежна комісія" на конкурсі вибрала абсолютно іншого.

Але тепер завдання президента ще більш спроститься, а головне - прискориться.

По-друге, повертається вже випробувана усіма попередниками Порошенка схема, коли саме губернатор очолює партійний штаб партії влади в своєму регіоні. Зрозуміло, з так би мовити, "соціальним навантаженням", - забезпечити партії влади або її кандидатам перемогу в довіреному йому регіоні.

Таким чином про деполітизацію держслужби можна назавжди забути - важко уявити, що губернатор буде членом однієї партії, а його підлеглі - наприклад, опозиційними політиками.

Крім того, новий закон ще вирішує завдання подрібніше, наприклад, допоможе утримати в орбіті президента мера Києва Віталія Кличка, який через минулу редакцію закону про держслужбу склав повноваження голови БПП. Тепер він зможе і далі очолювати президентську політсилу.

"Порошенко прив'язує Кличко, і той тепер нікуди не дінеться з його партії. Але це одне. Інше - це фактично початок підготовки до майбутньої кампанії з виборів президента. Глав місцевих адміністрацій вивели із зони дії закону про держслужбу, щоб вони могли будувати штаби і "сітки". Починається прокачування "адмінресурсу", - говорить Чумак. Він також прогнозує масове входження глав місцевих адміністрацій, перш за все, обласних, в партію президента.

"Ухвалення закону - це сумний факт. Ті голови ОДА, яких призначить президент, будуть служити не державі, а особисто президенту. Відновлюється вся президентська вертикаль пострадянського штибу, яка довела свою ефективність за останні 26 років незалежності. Ті, хто при владі, зацікавлені в наявності саме такої держслужби, яка підпорядковується саме їм. у той же час суспільство усувається від управління країною. Президент дуже активно готується до президентських виборів, до другого терміну, тому створює такі правила, коли він зможе розставити своїх людей на місцях, які забезпечать йому перемогу", - вважає політолог Вадим Карасьов.

Але крім того, що цей закон знову концентрує владу в руках президента, ніхто не звернув увагу і на інший найважливіший аспект перерозподілу повноважень в державі. Якщо до сьогоднішнього дня впливати на виконавчу владу на місцях міг прем'єр-міністр, як керівник всієї виконавчої влади, після прийняття цього закону, глава уряду залишається не при справах. Тепер губернатори зможуть просто місяцями саботувати рішення Кабміну, якщо буде дана така команда Банкової.

"Ухвалення цього закону є доказом недовіри президента Володимиру Гройсману. Уряд буде повністю усунуто від можливості впливати на виконавчу владу на місцях. Це значне ослаблення уряду, і навіть можливий знак його швидкого переформатування. Тепер реально всю систему виконавчої влади в парламентсько-президентській республіці очолить президент", - вважає політолог Руслан Бортник.

"Пам'ятаєте, як Черномирдін говорив, яку партію не будуй, вийде КПРС. Тепер можна перефразувати, що як не будуй державу, виходить президентська вертикаль. Ми повторюємо те, що відбувається в Росії, коли до виборів Путін розставив своїх людей всюди", - нагадав Карасьов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Совість Показати IP 12 Листопада 2017 07:18
Набридло слухати своїх людей ... Хай краще про добробут Українців подумає , але Порошенко і його партія , це політичні імпотенти .
Просто мама Показати IP 12 Листопада 2017 09:35
Розставляй, нe розставляй - прeзидeнтом вжe нe будe.
К.лучанин Показати IP 12 Листопада 2017 10:57
Ніякої новизни в політичному житті тут нема!!! Це традиційно відбувається і при будь-якому Президенту настає етап підготовки до наступних виборів. Для політтехнологів наступає злачний період , щоб заробити бабла і подати Президенту пропозиції та чергові лозунги як обдурити українців, щоб вони купились на чергове ЖИТТЯ ПО НОВОМУ( як вже не раз було). Порошенко , хоч і ходить часом до ЦЕРКВИ ( іноді для того щоб попіаритись), але неможе відмовитись від сидячки на ДВОХ СТІЛЬЦЯХ! НЕ МОЖНА СЛУЖИТИ БОГОВІ і МАМОНІ ОДНОЧАСНО, матеріальним інтересам і БОЖЕСТВЕННИМ. За це завжди настає розплата, але ж природа ПЕТРА така , що його затягнуло до ЗБАГАЧЕННЯ, а ВЛАДИ ж так хочеться. Я думаю, що українці на виборах будуть розумнішими.
Спостерігач до К.лучанин Показати IP 12 Листопада 2017 23:45
Служити богові - це і є служити мамоні. Подивіться, на яких машинах їздять священики і які гроші йдуть на їхні помешкання, а тоді подивіться на політиків і подумайте, чому вони в такій тісній дружбі зі священиками.
К.лучанин до Спостерігач Показати IP 13 Листопада 2017 10:07
Ви помиляєтесь і ДУЖЕ! Будь ласка, читайте БІБЛІЮ і не трактуйте на свій лад! Священники - це є посередники. Я бачу на яких машинах, дехто їздить. Це є недопустимо для сану священника! Прочитайте у ВОЛИНІ-НОВІЙ (від 11.11.17), як обурені віряни у ПОЛЬЩІ змусили священника продати Porshe. Виручку душпастир привселюдно пообіцяв передати бідним. Ось так ГРОМАДА може впливати! Так і потрібно робити , бо це є по БОЖОМУ !
123 до К.лучанин Показати IP 12 Листопада 2017 23:46
Українці на виборах розумнішими не будуть, поки МЕНТАЛІТЕТ не зміниться, а цього чекати ще ой як довго....
123 Показати IP 12 Листопада 2017 11:18
Дуже приємно, що цитуєте strana.ua, це ще одне з небагатьох інтернет видань, яке адекватно подає інформацію.
Вибори Показати IP 12 Листопада 2017 16:01
вибори - кандидати під_ари

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus