USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Провал переговорів: БПП і НФ більше не обговорюють об'єднання

10 Листопада 2017 09:14
З червня місяця в правлячій коаліції обговорювалася можливість об'єднання БПП і "Народного фронту" в єдину політичну силу. Така домовленість нібито була досягнута ще два роки тому.

Її сенс полягав у формуванні загального списку для походу на чергові парламентські вибори. Щоправда, близькі до переговорів люди, як з боку БПП, так і з боку НФ, відразу називали цей процес не прямими переговорами, а "обговоренням формату". І слабо вірили в перспективу такого об'єднання.

Зараз же, за інформацією з джерел як у БПП, так і в НФ, консультації на цю тему остаточно припинені. Це відбулося на тлі очевидного похолодання відносин між правлячими партіями.

Паралельно "Народний фронт" прийняв рішення провести публічний з'їзд партії, чого не відбувалося з березня 2014-го року.

Детальніше про це – в матеріалі РБК-Україна.

Ще влітку з'явилася інформація про те, що політичні сили, які складають правлячу коаліцію, ведуть переговори про об'єднання в одну партію.

Зокрема, це питання в червні місяці почало обговорюватися на засіданнях так званої "стратегічної дев'ятки". Тоді ж заступник голови фракції "Народного фронту" Андрій Іванчук в інтерв'ю РБК-Україна вперше офіційно підтвердив наявність переговорів з цього питання.

Однак джерела в керівництві обох фракцій висловлювали сумніви в успішності цих переговорів з самого початку. Одним з аргументів лідерів БПП був низький рейтинг "Народного фронту".

"Ми партнерам нічого пропонувати не збираємося. Колгосп - справа добровільна", - відповідав на це Іванчук в тому ж інтерв'ю.

Достовірно відомо, що ще у вересні консультації з питання об'єднання тривали. Зокрема, про це заявляв спікер Андрій Парубій. Підтверджував проведення переговорів і заступник голови президентської фракції Ігор Кононенко.

Але, на тлі явного похолодання відносин між президентом Петром Порошенком та одним із лідерів "Народного фронту" Арсеном Аваковим, ставало очевидно, що переговори далеко не просунуться. Крім того, лідери НФ хотіли об'єднання на рівних. У той же час, в президентській силі на питання, чи можливе об'єднання 50/50, не під запис відповідали: "Ні, так не буде".

"Ми зараз вивчаємо доцільність такого об'єднання для нашої політичної сили. Поки не йде мова ні про які відсотки у списку. По персоналіях домовитися не можемо. У Порошенка є часу до кінця року. Або він домовляється, або "Народний фронт" проводить ребрендинг і зустрінемося на президентських виборах", - розповідав РБК-Україна у вересні один з керівників НФ.

Згідно з задумом лідерів "фронтовиків", така позиція повинна була зробити президента поступливішим. Адже висунення інших кандидатів у президенти, які працюють в одному електоральному полі з Порошенком, може створити останньому відчутні проблеми. Втім, ця ж позиція дещо нагадувала політичний шантаж.

Тепер же, як стверджують джерела РБК-Україна в обох фракціях, переговори з цього питання припинені. Відповідно, об'єднання двох партій найближчим часом навряд чи відбудеться. "Все відбувається лише на рівні розмов, ніяких консультацій або переговорів на рівні керівництва партій немає", - розповіло виданню джерело в АП.

В БПП говорять про те, що таке злиття президентської партії невигідно через низький рейтинг НФ. "Цю тему роздувають як раз в НФ, адже їм з рейтингом нижче 1%, вигідно злитися з БПП. Але жодних переговорів з цього приводу наразі немає. Адже що нам дасть таке злиття?", - розповів співрозмовник з президентської політсили. Більш того, за його словами, це питання не обговорюється як на рівні фракції, так і на регулярних зустрічах БПП з Петром Порошенком.

"Президент не підтримує цю ідею злиття. На одній із зустрічей він сказав, щоб фракція не реагувала на тему можливого об'єднання БПП з НФ", - зазначило джерело. В НФ підтверджують, що дійсно на сьогоднішній день ніяких переговорів або консультацій про створення єдиної партії влади немає. "Фініш", - коротко відповів на питання кореспондента про переговори один з нардепів від НФ.

Офіційно ж депутати від обох політсил говорять про відсутність будь-якої інформації стосовно переговорів щодо об'єднання.

"Я не буду коментувати якісь чутки. Якщо немає офіційної позиції НФ, яка розміщується на сайті або оголошується лідерами нашої політсили, то ця інформація не може розглядатися як достовірна", - сказав РБК-Україна депутат від НФ Андрій Тетерук. За його словами, обидві партії повинні об'єднати зусилля в сесійному залі для голосування за важливі для країни законопроекти.

Загальними словами відповідають на це питання і депутати від БПП. "Я особисто в них (консультаціях – ред.) не брав участі, жодних рішень про об'єднання на сьогоднішній день немає. Моя особиста думка – розглядати можливість завжди можна, адже краще об'єднуватися, ніж роз'єднуватися. Але мені здається, що це досить проблематичне питання", - сказав в коментарі РБК-Україна депутат БПП Олексій Гончаренко. У чому полягає основна проблематика, нардеп не уточнив.

Тут варто нагадати, що ще у вересні почав розвиватися конфлікт між Порошенком і одним з мажоритарних акціонерів "Народного фронту" Арсеном Аваковим.

Спершу в АП заговорили про те, що без бажання глави МВС, якому підпорядковуються Держприкордонслужба і Нацгвардія, Михеілу Саакашвілі і його прихильникам було б непросто "прорвати" державний кордон. Потім тим же прихильникам Саакашвілі, незважаючи на оточення силовиків, вдалося встановити наметове містечко під Верховною Радою, за що також неофіційно президентський офіс покладав провину на Авакова.

Останньою яскравою подією, яка викликала черговий виток скандалу у владі, стала "справа рюкзаків", в рамках розслідування якої НАБУ затримала сина голови МВС. Аваков і НФ заявили в унісон про політичну складову цієї справи, яка нібито спрямована конкретно проти глави МВС з метою тиску на нього. А депутат від НФ Микола Княжицький навіть звинуватив президента у приході до влади в результаті "Віденської змови", а також у використанні антикорупційних органів для політичного піару і компрометації НФ. В АП цю ситуацію ніяк не прокоментували.

Показовим у відносинах глави МВС з президентом стало і те, що Аваков, після початку обшуків у його сина, відкликав Нацгвардію з-під Ради, де стоїть табір прихильників Саакашвілі. Для президента питання охорони правоохоронцями протестів під Верховною Радою є досить чутливим.

У свою чергу, Аваков заявив: "Витрачати державні ресурси і охороняти далі цей непотріб під Радою – більше не маємо наміру. Дав команду зняти сили МВС з охорони периметра". Холод у відносинах між "Народним фронтом" і БПП спостерігається останнім часом і в парламенті.

Наприклад, в середу ввечері в АП відбулося засідання фракції БПП за участю президента. За інформацією джерел, на зустрічі обговорювалися законопроекти, які в четвер має розглянути і прийняти Верховна Рада. Зокрема, йшлося про закон про приватизацію, про внесення змін у закон про держслужбу, а також про зміни в державний бюджет-2017. Найбільш важливим для глави держави був законопроект про внесення змін у закон про держслужбу.

Цей документ передбачає, що посади голів місцевих державних адміністрацій не будуть відноситися до категорії держслужби. Це означає, що президент може призначати глав обласних і районних адміністрацій без конкурсу. І хоча в БПП наполягають, що законопроект передбачає повернення до прямої конституційної норми про те, що керівників місцевих держадміністрацій призначає президент України за поданням Кабінету міністрів, опозиційні фракції заявляють про спробу повернутися до "ручного" призначення місцевої влади.

У четвер вранці цей важливий для Порошенка документ був спершу провалений. У Раді розпочалися консультації фракцій. І на засіданні БПП лідери президентської сили, за словами джерел, заявили про те, що проговорювалося ще на зустрічі з Порошенком - фракція не буде голосувати за жоден документ, поки не буде прийнятий потрібний їй законопроект. В тому числі, і за зміни до держбюджету, які потрібні, зокрема, і "Народного фронту". В результаті - зміни в закон про держслужбу у четвер були прийняті 234-ма голосами.

Такі непрості взаємини двох основних партнерів по коаліції свідчать про те, що НФ і БПП від об'єднання дійсно далекі.

На цьому тлі "Народний фронт" оголосив про проведення в суботу, 11 листопада свого з'їзду. Востаннє подібний захід політична сила Арсенія Яценюка проводила у березні 2014-го року.

"Проведення з'їзду - це ініціатива Яценюка. Він хоче повернутися в публічну політику", - розповів РБК-Україна один із соратників екс-прем'єра. Втім, не всі в "Народному фронті" вважають ідею проведення з'їзду своєчасною.

"Наприклад, Турчинов був проти. Він поставив просте питання – а яку свіжу думку ми можемо дати? Про що говорити на пафосних зборах в Мистецькому арсеналі? Але Яценюк був непохитний. Більше того, він навіть на фракції розкритикував нас за неучасть у виборах в ОТГ. Мовляв, що це за партія, яка на вибори не ходить", - розповів виданню один з нардепів. За офіційними даними, на з'їзді обговорюватимуться нагальні питання для партії і ніяк не стосуються можливого злиття з БПП.

"У суботу відбудеться черговий з'їзд НФ і жодного пункту щодо об'єднання з політсилою не заявлено і навіть не планувалося", - розповів РБК-Україна Андрій Тетерук. В НФ повідомили, що на з'їзді буде обговорюватися суспільно-політична ситуація в країні, а також завдання для партії на наступні два роки до виборів з акцентом на розвиток регіональної мережі представників НФ.

Непрямо це може свідчити про початок реалізації лідерами Народного фронту сценарію, про який вони непублічно говорили ще у вересні, коментуючи проблеми в переговорах з Порошенком – "якщо ні, то ребрендинг, і зустрінемося на президентських виборах".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
123 Показати IP 10 Листопада 2017 09:35
Порошенко всіма силами намагався ""втопити і закидати лайном Яценюка, що йому досить таки непогано вдалось. Про яке обєднання може йти мова в такому випадку, хіба що про усунення конкурента на майбутні вибори !
Мамай Показати IP 10 Листопада 2017 11:35
Вже Порох об'єднувався з УДАРом, в де зараз УДАР?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus