USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Результати нормандських переговорів: обмін полоненими, повне припинення вогню, розведення військ

10 Грудня 2019 01:05
Президент України Володимир Зеленський каже, що в рамках Нормандського саміту сторони домовились про обмін утримуваними особами за принципом «всіх на всіх» до 31 грудня та розведення ще в трьох пунктах на лінії зіткнення.

Водночас президент України повідомив, що сторони не домовилися щодо багатьох питань, але сподівається, що це можна буде зробити на наступних зустрічах.

Зеленський також на голосив на кількох «червоних лініях», які Україна ніколи не переступить: неможливість федералізації, неможливість компромісів через поступки в межах територій.

В розпорядженні «Громадського» опинився підсумковий документ нормандського саміту. Як стверджує видання, в ньому йдеться про:

• повне і всеосяжне припинення вогню до кінця 2019 року;

• оновлення плану розмінування на основі рішення Тристоронньої контактної групи у Мінську від 3 березня 2016 року;

• погоджені три додаткові зони розведення військ до кінця березня 2020 року — не вказані, які саме;

• до кінця року через ТКГ планують здійснити обмін полонених за формулою «всіх на всіх», починаючи з «всі встановлені на всіх встановлених»; до них забезпечать доступ міжнародним організаціям, зокрема Червоного Хреста;

• у межах ТКГ протягом 30 днів має бути погоджено створення нових пунктів пропуску на лінії розмежування;

• спостерігачі ОБСЄ повинні мати повний і безперешкодний доступ по всій території України.

Окремий пункт комюніке стосується імплементації політичної частини Мінських домовленостей. Сторони «вважають за необхідне включити «формулу Штайнмаєра» в законодавство України відповідно до її версії, погодженої «нормандською четвіркою» та Тристоронньою контактною групою».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Арафат Показати IP 10 Грудня 2019 08:43
Може я чогось не розумію - про що Україні взагалі домовлятися і з ким? Є ж відмова України від ядерноі зброї - от і хай підписанти (кравчук і його компанія) «забивають стрілку» згідно меморандуму і крапка! Виходить, що «за базар» ніхто не відповідає. І всі ці «мінски та парижі» - фуфло, щоб тиснути на Україну і втюхати їй дурню типу «штанмайра». Відновлення кордонів 12-го року, повна люстрація населення та виплата росією збитків - тільки такі тези мають бути на перемовинах.
Вау до Арафат Показати IP 10 Грудня 2019 10:19
І чого ти доб'єшся таким тоном ставлячи умови?
Арафат до Вау Показати IP 10 Грудня 2019 11:54
Давай так - в тебе є житло, з законним правом власності. Я прихожу до тебе, забираю кухню та коридор. Поселяю там своїх псів. Ти чогось починаєш возбухати. Я кличу сусідів і при них визнаю, що квартира твоя, але мої собаки там житимуть і плюс ти зі своєю бабою їх годуватимеш і доглядатимеш. Укладаємо про це угоду і ти задоволений. Перемога? За твоєю логікою - так!
Я Сір до Арафат Показати IP 10 Грудня 2019 11:29
А що вам дає ядерна зброя? Хочете застосувати? "Мінські" угоди хто підписував, на які тепер пу давить, от з того підписанта і питайте, "свиню" гарну підсунув!
Арафат до Я Сір Показати IP 10 Грудня 2019 21:12
«ЯЗ в мене нема, але при потребі - використаю»(с) і ніхто не наважується перевірити правда, чи ні. При звертанні «Ви» пишеться з великої, але вже наявний прогрес у ведені дискусії. Порадувало
Микола до Я Сір Показати IP 11 Грудня 2019 14:26
Не про Пету мова і не про його значущість, а може помянемо ще і хто його вибирав і звідки він взявся (з того ж кравчуковсько-кучмівського племені)... А чому він підписував, так тоді ще було відомо: Ілловайськ - по шакальї підлий кацапський розтріл українських добровольчих підрозділів..., Дебальцево - оточення підрозділів українських військ кацапськими, бої в оточенні... при таких обставинах, якщо говорити чесно: що було робити - підпис чи знищення українців-патріотів???!!! А ядерна зброя була потрібна не тільки зараз, але і тоді - 25 років тому, щоб проклята московщина не зазіхала на Україну, як це було 350 років тому і не загрожувала як зараз своєю ядерною зброєю...
скептик до Арафат Показати IP 10 Грудня 2019 14:08
все правильно, тільки на сьогодні перемовини - це марна трата часу. рашку треба спочатку санкціями поставити раком, а потім вести перемовини.
Лучанин до скептик Показати IP 10 Грудня 2019 16:01
Ви може не в курсі, але за весь час свого існування СРСР був під санкціями і що? Думаєте він розвалився від санкцій? В СРСР під санкціями створювали передові речі, які ще й дотепер є актуальними... Так що санкції - це не варіант...
скептик до Лучанин Показати IP 10 Грудня 2019 17:58
просто не було серйозних санкцій. США при бажанні можуть завалити економіку рашки протягом шести місяців. просто припинити кредитування і заборонити резервування у доларах США
Арафат до Лучанин Показати IP 10 Грудня 2019 21:07
Сильно насмішило: «В СРСР під санкціями створювали передові речі, які ще й дотепер є актуальними... » одоробальні автомобілі? Медицина нижче плінтуса? Харчі, про реальний склад яких ніхто не знав? Спочатку якийсь менш-більш притомний прогрес згноїли в «шарагах» а потім завдяки нацистам отримали «калашнікова» та Гагаріна. Високоточна зброя для кацапа - «Весь мир в труху»(с). російська територія нічого світу не дала!
Степан (Крымчанин) Показати IP 10 Грудня 2019 18:17
Ключевые слова- "...при бажанні можуть". А когда будет(будет ли вообще) это самое "бажання"? И почему его нет 5 лет?
скептик до Степан (Крымчанин) Показати IP 10 Грудня 2019 20:47
коли президентом США був Буш, то рашка сиділа як миш під лавкою
Степан (Крымчанин) до скептик Показати IP 10 Грудня 2019 21:25
Особенно в Грузии -20% территории.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus