USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Родельбан на схилах замку, острів і луцька Бессарабка: як зміниться Старе місто. Проєкти

9 Квітня 2020 10:00
Нова пішохідна вулиця, сучасні площі та громадські будівлі, обмежений в’їзд транспорту до Старого міста, мережа скверів і кишенькових парків, дендропарк, зона для барбекю, система прокату велосипедів і електроскутерів, укріплення схилів замку, нові канали та озеро, острів, родельбан на схилах замку, міст через річку Стир, розвинена набережна – такою бачать територію навколо замку Любарта архітектори та проєктанти.

Свої сміливі рішення вони подали на Всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс на найкращу концепцію розвитку території, прилеглої до Луцького замку. Перший тур конкурсу нещодавно завершився.

Нагадаємо, на початку зими минулого року виконавчий комітет Луцької міської ради оголосив Всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс на найкращу концепцію розвитку території, прилеглої до Луцького замку.

Конкурс складається з двох турів – відкритого і замовленого конкурсів. Перший із них закінчився 23 березня. Його учасники розробили ескіз-ідеї розвитку згаданої території. Загалом на конкурс було подано 19 робіт.

Оскільки через оголошений карантин провести громадське обговорення проєктів у звичному форматі, немає можливості, міськрада пропонує долучитися до обговорення конкурсних робіт у фейсбуці – на сторінці «Архітектурні конкурси Луцьк».

Інформаційне агентство Волинські Новини проаналізувало всі проєкти, відібрані на конкурс, і пропонує ознайомитися з ними своїм читачам.

020102

НОВА ПІШОХІДНА ВУЛИЦЯ І ГРОМАДСЬКІ БУДІВЛІ

Згідно з цією концепцією, територія на місці міського ринку повинна стати зв’язною ланкою між сучасним центром, Старим містом і центральним парком.

Першочерговим завданням є прокладання через ділянку великого зеленого коридору від вулиці Ковельської до парку, який поділить територію на дві частини з великим громадським простором міжними.

Від вулиці Глушець – нова квартальна забудова (максимум – триповерхова) громадської функції: офіси, конференц-зали, заклади торгівлі, харчування та надання послуг, готелі та хостели.

Від замку пропонується сформувати велику зелену галявину, на якій відбуватимуться масові заходи, фестивалі, концерти. У центрі цієї структури – центральна будівля з громадською площею.

Аби поєднати замок Любарта з центром міста, запропоновано прокласти нову пішохідну вулицю. Пішохідними заплановано зробити теж Замкову площу і вулицю Кафедральну. Загалом в’їзд на територію Старого ринку пропонують обмежити – дозволити це лише мешканцям, які проживають на згаданій території.

Для зручності туристів діятимуть декілька відкритих стоянок для транспорту, зокрема на перетині вулиць Ковельська – Данила Галицького, Глушець – Замкова, Данила Галицького – Троїцька.

Окрім того, запропоновано зберегти торгову функцію на території ринку – організувати там, до прикладу, місцевий ринок їжі.

Проєкт передбачає можливість розвитку території в декілька етапів:

- на першому етапі будівля ринку та трансформаторна підстанція залишаються на місці, але передбачаються прокладання через ділянку великого зеленого коридору від вулиці Ковельської до парку, який поділить територію на дві частини, з великим громадським простором міжними; формування нової пішохідної вулиці від перехрестя вулиць Ковельська – Глушець до замку Любарта; уздовж вулиці – декілька будівель торгових закладів, сувенірних лавок, закладів громадського харчування та наданняпослуг; поєднання території з центральним парком зеленою зоною таалеями; будівництво нового міського ринку їжі на пішохіднійвулиці;

- формування нових кварталів на місці будівлі ринку, трансформаторна підстанція залишається намісці: закладання парковки для туристичних автобусів на перехресті вулиць Глушець – Замкова; формування нових кварталів із діловою функцією на місці ринку, формування готельних комплексів на перехресті вулиць Глушець –Замкова; завершення периметру вулиці Замкової зі сторони парку забудовою типу таунхаус; будівництво основної громадської будівлі, в якій розміщуватимуться галереї, виставкові простори,музеї;

- формування нового кварталу на місці трансформаторної підстанції: перенесення міської електропідстанції і формування кварталу з діловою та торговоюфункціями; активізація усієї територіїв цілому.
020288

СИСТЕМА ПРОКАТУ ВЕЛОСИПЕДІВ І ЗЕЛЕНИЙ РИНОК

Автори цієї стратегії зробили акцент на трансформації чотирьох основних зон: Центрального ринку, паркової зони між ринком та каналом, дворового простору кварталу між вулицями Братковського, Молодіжною, Кафедральною та ринком, Замкової площі.

Мета – створити більшу кількість пов’язаних громадських просторів, якісна реконструкція наявних площ, вулиць, дворів, завершення будівництва на ділянках-довгобудах з суворим дотриманням критеріїв збереження культурної спадщини, а також створення мережі скверів і кишенькових парків.

Стратегія передбачає реконструкцію ринку, зокрема центрального павільйону, зі збереженням вітражів і елементів декору, відкритих рядів продуктового ринку в так званий зелений ринок для продажу свіжих овочів, фруктів, спецій.

Також йдеться про створення поясу зелених насаджень навколо електричної трансформаційної підстанції для захисту від шуму та випромінювання; організацію скверів і громадських просторів для проведення масових заходів; реорганізацію доступу транспорту до ринку, збільшення ширини пішохідної частини перед ринком; спорудження дитячого майданчику, скверу з фонтаном і вуличними кафе між павільйонами.

У парковій зоні між ринком і каналом запропоновано створити зону для барбекю, екологічні стежки, оглядові вежі для спостереження за птахами, набережну, а також реконструювати покриття для пересування велосипедистів.

Своєю чергою, у дворовому просторі між вулицями Братковського, Молодіжною, Кафедральною хочуть створити паркову зону, реорганізувати паркувальні місця для мешканців будинків, спорудити дитячий майданчик, створити міський сад і перетворити дворик під дзвіницею колишнього Троїцького собору на майданчик для соціальних взаємодій, свят, ігор і т. д.

Натомість реорганізація Замкової площі включає укріплення схилів замку, створення пішохідних доріжок навколо замку, реконструкцію фасадів і дахів житлових будинків, що виходять до площі, реконструкцію громадської будівлі на вулиці Кафедральній, 10 під інформаційний центр з закладами харчування, вуличною їжею, громадською вбиральнею, клубом для мам і дітей, спорудження дитячого майданчику поряд із майбутнім інформаційним центром і забудову прилеглої до площі ділянки будівлями для ресторанів і готелів. Нові будівлі мають бути вписаними в історичний контекст.

Окрім того, стратегія передбачає очищення каналів від побутового сміття зі збереженням рослин, висадку нових дерев, зокрема й у парковій зоні, висадку рослин навколо замку, які укріплюватимуть схили кореневою системою.

Для потреб міжнародного туризму автори стратегії пропонують створити на розі вулиць Замкової та Глушець паркінг для автобусів, автомобілів і велосипедів, а також запровадити систему прокату велосипедів і електроскутерів на території Старого міста, центрального парку.

Отож, стратегія включає такі ключові проєкти:

- реконструкція ринку у кластер туризму, торгівлі та індустрії гостинності;

- зелений ринок під спільним дахом;

- транспортний хаб для туристичних автобусів, приватних авто, велосипедів і скутерів;

- ярмаркова площа;

- середньовічний квартал;

- тропи, екостежки, пішохідні містки, оглядові вежі;

- місця для барбекю;

- дитячі майданчики;

- пішохідні вулиці навколо замку;

- велодоріжка вулицями Глушець, Ковельська, Данила Галицького, Гнідавська, велопарковки біля площ і громадських будівель;

- паркові алеї та сквери; озеленення схилів замку;

- система локального зеленого транспорту;

- реконструкція будівель на вулиці Кафедральній, 10 та 10а під інформаційно-туристичний центр;

- новий триповерховий будинок із патіо та каменицями на вулиці Кафедральній, 21 під кафе чи готель;

- новий триповерховий будинок із пассажем до ярмаркової площі на вулиці Кафедральній, 35а під галерею, ресторан чи музей;

- новий триповерховий будинок на вулиці Плитниці біля стіни замку під ресторан, готель чи клуб;

- реконструкція будинку Прайзлерів на вулиці Кафедральній, 2–4;

- новий триповерховий будинок на вулиці Драгоманова, 21 під готель, кафе;

- новий триповерховий будинок на вулиці Драгоманова, 13 під готель чи супермаркет;

- площа форум із соціальним клубом-кафе;

- реконструкція площі перед входом в підземелля біля кафедрального костелу Петра і Павла.
070407

НОВІ КАНАЛИ ТА ОЗЕРО

Основна ідея цього проєкту – створення на місці Центрального ринку нового багатофункціонального громадського простору, який має стати продовженням зеленої зони парку. Передбачено відновлення зв’язку і зручного пішохідного сполучення між центром міста та Старим містом, а також між парком та Старим містом.

У проєкті пропонується звільнити територію ринку від торгових павільйонів, демонтувати критий ринок та перенести електропідстанцію.

Одна з ідей проєкту – продовження зеленої паркової зони та каналів для зниження рівня ґрунтових вод і створення нової рекреаційної зони. Перший канал хочуть продовжити паралельно вулиці Глушець, другий – з парку за наявним напрямком. На перетині два канали утворять водойму, яка стане композиційним центром всьогокомплексу.

Пропонується продовжити паркові алеї для утворення пішохідного сполучення між парком та Старим містом, сформувати пішохідні зони та алеї вздовж каналів та навколо водойми, а також продовжити пішохідне сполучення в напрямку вулиці Ковельської. Нова вулиця утвориться по осі, зорієнтованій на В’їзну вежу замку. На перетині цієї вулиці з алеями, що ведуть зі сторони парку, буде нова центральна площа.

Передбачено створення п’яти основних блоків з внутрішніми двориками в місцях, де ростуть дерева.

Утвореній локації запропоновано надати плавної природної форми у вигляді пагорбів, які будуть експлуатованими покрівлями з конструкцією «зелений дах», матимуть плавні підйоми, пандуси, амфітеатри для доступу пішоходів. Покрівлі також будуть оглядовими майданчиками та рекреаційними зонами.

На перетині вулиць Глушець і Замкової та на ділянці, що межує з вулицею Замкова, заплановано розміщення парковок для туристичних автобусів та автомобілів.

Функціональне зонування передбачає розміщення музеїв, картинних галерей, культурних, мистецьких та освітніх центрів, навчальних класів, гуртків, адміністративних закладів, ремісничих майстерень, кафе, готелю, ресторанів, ринку екологічних продуктів місцевих виробників, квіткових та сувенірних крамниць.

У локації між парком та вулицею Замковою – ринок екологічних продуктів місцевих виробників.

Між водоймою та вулицею Замковою запланована площа для проведення сезонних ярмарків та торгівлі виробами народних майстрів. За блоком ринку, зі сторони парку, – ристалище для проведення лицарських турнірів, змагань та фестивалів.

Навколо водойм – нова рекреаційна зона з дитячими майданчиками. На схилах блоків, що виходять на площу та озеро, передбачено амфітеатри. Нацентральній площі можуть проводитись сезонні ярмарки, фестивалі, виставки, інсталяції, перформанси, вистави, є місце для встановлення новорічної ялинки.

Також передбачено обмеження автомобільного транспорту в зоні Старого міста та ліквідацію парковки на Замкової площі.
112976

РОДЕЛЬБАН НА СХИЛАХ ЗАМКУ

Ця концепція передбачає реконструкцію будівлі критого ринку для утворення нового багатофункціонального комплексу з продуктовим ринком, майстернями та крамницями майстрів народних ремесел, а також відкритою сценою.

Водночас заплановано перенесення трансформаторної електропідстанції, а на звільненій ділянці будівництво інтерактивного музею замку зі сферичним кінозалом.

На прилеглій території парку хочуть облаштувати декоративний ставок із пішохідно-велосипедним маршрутом уздовж берега, відпочинковими елементами та закладами громадського харчування.

Проєктанти пропонують облаштувати заїзд на вулицю Замкову з нової магістралі, звільнивши частину вулиці Замкової зі сторони перехрестя з вулицею Глушець під потреби комплексної реконструкції території. Це дозволить розділити та оптимізувати транспортний рух, організувати транспортний потік і парковки окремо для легкових автомобілів і туристичних автобусів.

Автори концепції пропонують влаштувати вздовж схилу замку монорельсу атракціону, схожого на родельбан (траса для катання на санях влітку, - ред.).

У цілому проєкт включає також платні парковки, закусочні з вуличною їжею, туристичні пункти, пункти прокату та продажу супутніх товарів, літні кафе та майданчики, фонтани, декоративні водойми, співоче поле з ристалищем для історичних поєдинків, туристичні офіси, медпункт і громадську вбиральню, дитячий майданчик.
123456

МУЗЕЙ ВОЛИНІ ТА ДЕНДРОПАРК

Цей проєкт передбачає зонування території,реконструкцію наявних ізведення нових будівель для створення мультифункціонального простору з виділенням місць соціальної активності та відпочинку, спілкування та релаксації жителів і гостей міста, торгівлі різного роду товарами.

Запропоновано реконструювати критий ринок під фудкорт та медіатеку з мультифункціональною зоною для зібрань, презентацій; облаштувати фонтан і сцену на площі Ринок; збудувати споруду для нового музею Волині з приміщеннями для проведення мистецьких заходів, інсталяцій та експозицій; створити адміністративно-ділову будівлю для громадських обговорень важливих питань, пов’язаних з життєдіяльністю міста та області; облаштувати нові відкриті торгові павільйони; збудувати нову будівлю під центр туризму з готелем, біля якої будуть паркомісця для зупинки туристичних автобусів; облаштувати майданчик для проведення турнірів та інших масових заходів; встановити освітлення фасадів замку та костелу Святих Апостолів Петра і Павла для кращої архітектурної виразності пам’яток у вечірню та нічну пори доби; створити дендропарк з зеленими насадженнями різних типів і порід; облаштувати крафтову майстерню.

Окрім того, автори концепції пропонують облаштувати лави та сидячі місця на площі Ринок для учасників різноманітних заходів, обмежити рух транспорту територією Старого ринку, реконструювати наявні будівлі, видалити старі дерева та висадити нові дерева та кущі.
123457

ІСТОРИКО-ГЕОГРАФІЧНИЙ ПАРК ІЗ ДЕКОРАЦІЄЮ ЕЙФЕЛЕВОЇ ВЕЖІ

Основна мета проєкту – залучення місцевого та іноземного фінансування на облагородження території Старого ринку та решти території у вказаних межах, збільшення туристичного потоку до Старого міста та замку Любарта, створення робочого простору для ініціативної молоді та забезпечення робочими місцями із належною оплатою працівників сфери обслуговування.

Автори пропонують створити історико-географічний парк з інноваційним центром із підземним паркінгом, басейном-фонтаном, який переходитиме в канали центрального парку, адміністративно-офісними будівлями в стилі Нью-Йорку, торговими рядами крафтового національного ринку, критим ринком у вигляді Китайської стіни, рестораном, історичними будівлями адміністративно-офісного призначення, івент-холом, видовищною рекреаційною зоною у стилі древнього Риму, декорацією Ейфелевої вежі в кільці для розвантаження потоків транспорту на вулиці Глушець.

Також проєктанти подбали про зону паркінгу, яка б забезпечили паркомісцями половину відвідувачів парку.
168789

КОМПЛЕКС NEBAZAR

Автори цієї концепції пропонують розробити транспортне сполучення між містом і фестивальною зоною, яка б знаходилася в Рованцях (на місці проведення фестивалю «Бандерштат»). Для цього заплановано облаштувати міст через річку Стир і прокласти велодоріжку.

Для розвантаження історичної частини міста проєкт передбачає тільки частковий в'їзд автомобільного транспорту на територію Старого міста з обмеженням швидкості до 30 кілометрів за годину та організацією перехрестя на підвищенні. Для автобусів на вулиці Глушець передбачається виокремлення окремої смуги руху, а для велосипедистів – двосторонньої велосипедної доріжки. Паркінги пропонують розмістити біля перехрестя вулиць Ковельска – Устилузька та на вулиці Замковій (біля електропідстанції).

Передбачено теж розширення паркової зони, інтегруючи пішохідну та велосипедну мережі вздовж річки, облаштування оглядового майданчика на річці Стир.

На місці ринку заплановано залишити павільйон та облаштувати біля нього криті фудкорди та місця для споживання вуличної їжі. Запропоновано теж створити портал для переходу з вулиці Глушець у зону відпочинку з меншими торговими точками для продажу традиційних товарів народного промислу, дитячими майданчиками, велопарковками, зонами туристичної інформації та сценою вихідного дня. Також на цій території під загальною назвою комплекс NEBAZAR автори відвели приміщення для броварні.

Проєктанти хочуть теж створити поліфункціональний центр, який міг би виконувати функцію концертного залу або місця для публічних обговорень. Він би знаходився на схід від вулиці Замкової. Навколо центру – відпочинкова зона з велосипедними та пішохідними доріжками, місцями для сидіння та атракціоном (польоти на повітряній кулі від паркової зони поблизу Стиру). Також у парковій зоні будуть місця, відведені для вигулу собак.
200024

РОЗВАЖАЛЬНИЙ ЦЕНТР «ПІД ЗАМКОМ»

Відповідно до проєкту, на місці Центрального ринку заплановано залишити тільки торговий павільйон. Натомість усю території – розділити на чотири зони:

- торгову із торговим залом, розважальним центром «Під замком» (включатиме концертний зал, кінотеатр), ресторанами, кафе та відкритою зеленою площею для мобільного щотижневого ринку;

- спортивну зону зі спортивними школою, залами та майданчиками (спортивна школа матиме доступ до водних каналів);

- житлову, яка доповнюватиме наявний житловий квартал, розміщуючи новобудови з боку парку. На частині території розміщуватимуться односімейні та терасові будинки ближче до узбережжя;

- зону відпочинку (прилягатиме до Старого міста) із громадськими місцями, музеєм, бібліотекою, рестораном і виставковими галереями.

Торговий центр мав би зелений дах, що створило б візуальний ефект похилої площі. Крім того, ця структура візуально з’єднала б паркову зону із проєктованою територією, яка була б відкритою для громадськості.

Водночас автори концепції пропонують зробити вулиці навколо замку пішохідними з обмеженим автомобільним рухом, а для розвантаження автомобільного руху – облаштувати три паркінги на перетині вулиць Глушець та Замкової (під торгово-спортивною зоною).
227738

ДИТЯЧІ МАЙДАНЧИКИ ТА ГРОМАДСЬКІ СПОРУДИ

Проєкт передбачає облаштування основних заїздів на територію з вулиці Глушець. Передбачена теж автостоянка, а з вулиці Кафедральної – в'їзд виключно для екскурсійних автобусів і окрема автостоянка.

Відкритий простір з боку вулиці Глушець буде відведений для влаштування культурно-просвітних заходів. Можливе облаштування тимчасової відкритої сцени. Передбачені теж нові окремі громадські споруди – не вище трьох поверхів.

Місце для торгівельно-розважальних заходів передбачене уздовж центральної алеї, котра продовжуватиметься до замку, – це відритий простір, обмежений павільйонами, який можна використовувати як для повсякденного відпочинку громадян, так і для влаштування тимчасових ярмарків.

Запропоновано зберегти наявну забудову вулиць Братковського та Галшки Гулевичівни, будівлю Центрального ринку з вдосконаленням інфраструктури, садибну забудову зі східного боку вулиці Замкової, а будівлі Луцького замку та історичні пам’ятки перетворити в музейно-виставкову зону для проведення різноманітних заходів.

Уздовж території, що веде до парку, хочуть облаштувати культурно-оздоровчу зону з організацією місць для активного відпочинку, ігрових дитячих майданчиків, театралізованих заходів, пляжу тощо.

Проєктанти пропонують теж облаштувати на усій території пішохідні та велосипедні доріжки, лавки, ліхтарі, малі архітектурні форми (скульптури, квітники, урни), живописні ландшафтні куточки.
230817

НАБЕРЕЖНА ТА МІСТ

Ця стратегія передбачає зменшення площі наявного ринку, організацію майданчика для посадки/висадки пасажирів, виділення ділянок під будівництво багатофункціональних центрів і розміщення нового ринку, організацію місць для паркування екскурсійних автобусів і приватних автомобілів, облаштування пішохідної вулиці на території наявного ринку, створення оглядових майданчиків на покрівлі торгових центрів, пішохідної вулиці, будівництво дороги з мостом та набережної.

Також проєктанти пропонують провести вулицю Старозамкову територією ринку, а біля наявного павільйону зробити зону для висадки пасажирів. Передбачено реконструкцію будинків, спорудження сходів і підйомника до Замкової площі, переобладнання частини території ринку під парковку для туристичних автобусів і приватного транспорту з місцями очікування, туалетом.

Заплановано теж нову забудову з кафетеріями, ресторанами, місцями відпочинку, готелями тощо. Покрівлі цих будівель можна буде використовувати як тераси з оглядовими майданчика з видом на замок.

Основною артерією для об’єднання районів міста автори концепції бачать набережну біля Стиру з розважальними точками, оглядовими майданчиками та місцями відпочинку.

У парку будуть розміщені велодоріжки, ристалище для проведення лицарських турнірів, фестивалів, мотузковий парк, роллер-парк, кафетерії, ресторани, різномасштабні атракціони для дітей і дорослих, місця для перегляду фільмів, галереї, арт-об'єкти та інше.

Окрім того, в парковій зоні хочуть облаштувати дренажні канали, ремонт й очистка яких поліпшить екологічний стан місцевості.
260358

ВОЛИНСЬКИЙ ЯРМАРОК І МІСТЕЧКО МАЙСТРІВ

Автори цієї концепції пропонують на території біля замку облаштувати «Волинський ярмарок» (ринок сільськогосподарської продукції індивідуальних виробників і фермерів, виробів народних майстрів), екопарковку та «Містечко майстрів» (відновлені квартали історичної забудови, майстерні художників, народних умільців, сувенірні крамниці, мініготелі, заклади громадського харчування).
260815

ДВА НОВИХ КВАРТАЛИ Й ВЕЛОСИПЕДНЕ КІЛЬЦЕ

Цей проєкт передбачає ущільнення території малоповерховою забудовою, зокрема на ділянці між Монастирем шариток і будинком Пузини; облаштування між ринком і замком ланцюжка відкритих просторів, скверів і проходів; зонування парку, облаштування в парковій зоні додаткових місць для сидіння та відпочинку; розміщення двох багатофункціональних кварталів на місці колишніх торгових рядів ринку, які сформують фронт нової площі та артикулюють дорогу до замку; розміщення зони паркування, оранжереї з теплицею; оновлення павільйону на ринку з відкритим фасадом; облаштування площі на місці стихійного ринку на вулиці Глушець та перед парком.

У прилеглому до ринку кварталі мають розташуватися готель, офіси, пункти торгівлі й громадського харчування. Квартал навпроти матиме освітньо-громадську функцію, де знаходитимуться музей науки, гуртки для різних вікових груп, дитяча кімната, зала для обговорень та проведення подій для містян.

На Замковій площі, на місці пустиря, проєктанти пропонують влаштувати інформаційний центр для туристів, площу перед замком хочуть перетворити на місце для фестивалей, а також створити зелений каркас від парку до Замкової площі, включити пішохідний маршрут вздовж окільних мурів замку, підсвітити мури.

Автори бачать Старе місто пішохідною зоною з обмеженим рухом авто, розширеними тротуарами, новою вулицею, прилеглою до парку, і двома господарськими проїздами з парковками.

Для зручності відвідувачів ринку та містян рекомендовано відновити розміщення двох зупинок громадського транспорту в районі ринкової площі на перетині вулиць Глушець та Замкової.

Концепція передбачає й розвиток велосипедної інфраструктури – створення малого велосипедного кільця навколо Старого міста, яке матиме три категорії маршрутів:

- магістральний маршрут – відокремлена смуга на дорозі чи тротуарі вулицями Глушець та Ковельською;

- рекреаційний маршрут, який пролягатиме вздовж річки Стир та передбачає облаштування окремої велодоріжки Набережною;

- сполучний маршрут, що поєднує маршрути через спільний рух вулицями Замковою та Драгоманова.

На кожному маршруті – місця паркування велосипедів.
283027

ВІДНОВЛЕННЯ ІСТОРИЧНОГО ЛАНДШАФТУ

Проєкт передбачає виділення таких 10 функціональних зон: територія Луцького замку; територія облаштування «Волинського ярмарку» (ринок сільськогосподарської продукції, індивідуальних виробників і фермерів, вироби народних майстрів, сувенірна продукція); територія проведення загальноміських культурно-розважальних заходів, фестивалів, ярмарків, виставок, конкурсів; стоянка автомобілів; територія проведення фестивалів історичної реконструкції, лицарських турнірів (велоспорт, кінні прогулянки); «Містечко майстрів» (відновлені квартали історичної забудови, майстерні художників, народних умільців, сувенірні крамниці, мініготелі, заклади громадського харчування); квартали житлової забудови (благоустрій, реставрація, реконструкція, відновлення); Замкова площа (територія під’їзду туристичних автобусів і автомобілів); стоянка туристичних автобусів; ділянка відновлення історичного ландшафту.
345678

ВІДТВОРЕННЯ ВТРАЧЕНИХ ОБОРОННИХ УКРІПЛЕНЬ І ВЕЖІ ОКОЛЬНОГО ЗАМКУ

Концепція передбачає наступні заходи:

- впорядкування простору Старого міста та планувальне поєднання Луцького замку, ринку з парковою зоною і природним ландшафтом (озелененого коридору від Замкової площі до парку зі зносом малоцінної дисгармонійної забудови, розміщення видовженої водойми, що сполучатиметься з водною мережею парку, у підніжжі замку);

- часткове відтворення елементів втрачених оборонних укріплень та вежі Окольного замку;

- організація і благоустрій громадського простору вздовж північно-західної сторони валів замку;

- облаштування ристалища для проведення лицарських поєдинків та інших турнірів у комплексі з трибунами, під якими будуть об’єкти обслуговування туристів;

- організація громадського простору в районі вулиць Глушець і Замкової (пішохідної зони з видом на замок);

- влаштування надземного пішохідного зв’язку з будівництвом ділянок пішохідного моста, що сполучатиме комплекси громадського обслуговування;

- будівництво дворівневого компактного ринкового комплексу, розміщення сучасних торгових центрів (замість ринку пропонується розміщення комплексу закладів комерції, торгівлі та компактного ринкового комплексу з наземною однорівневою автостоянкою і збереженням торгового павільйону);

- розміщення комплексу об’єктів культурно-розважального призначення;

- доповнення простору багатофункціональним громадським центром із розміщенням оглядового майданчика на даху з панорамою на Луцький замок;

- формування вхідної зони у парк та впорядкування пішохідних зв’язків паркової зони;

- організація транспортного сполучення – магістральної вулиці та вуличної мережі;

- влаштування стоянки туристичних автобусів та розташування осередку об’єктів обслуговування туристів;

- організація водних туристських маршрутів та облаштування пристані на річці Стир, на ділянці на вулиці Замковій (південніше Луцького замку);

- влаштування автостоянок під новими об’єктами (враховуючи високий рівень ґрунтових вод, стоянки пропонують зробити в першому поверсі);

- реконструкція кварталів житлової забудови шляхом доповнення 2–3-поверховими зблокованими індивідуальними будинками з тильної сторони (формування фронтальної фасадної забудови вздовж нових вулиць);

- нейтралізація візуального сприйняття території трансформаторної підстанції шляхом спорудження озеленених екранів на її периметрі (в перспективі облаштування закритої підстанції), заміна частини високовольтної повітряної лінії електропередач на ділянці підходу до підстанції на кабельну і демонтаж найближчої опори.

Для освітлення простору рекомендують використати джерела світла зі створенням світлових ефектів, ліхтарі відбитого світла, що спрямовують світловий потік приховано від очей спостерігача, локальне підсвічування окремих елементів цінної забудови.

Також при облаштуванні громадського простору необхідно забезпечити умови безперешкодного доступу людей з обмеженими можливостями пересування.
550055

ЛУЦЬКА БЕССАРАБКА Й ОСТРІВ

Проєкт передбачає зонування території звільненого від контейнерів ринку, відділення павільйону від ділянки, що прилягає до замку, транспортною магістраллю. Функціонування ринку передбачається у форматі луцької Бессарабки – лише за рахунок внутрішнього простору. Вивільнену частину ринку хочуть використати як зелену зону, а тупиковий канал, який обривається неподалік вулиці Глушець, з’єднати з каналом уздовж вулиці Замкової, утворюючи острів із пішохідними містками. У новому каналі можна встановити кілька фонтанів.

Початок вулиці Глушець автори концепції пропонують перетворити на пішохідну зону, яка закінчуватиметься фонтаном, а приміщення монастиря Тринітаріїв – на музей.

Стоянку для туристичних автобусів і особистого транспорту передбачають уздовж вулиці Замкової. А на місці колишньої автобусної зупинки запроєктовано приміщення ресторану з літнім майданчиком над каналом.

Територію між стоянкою автобусів та замком планують організувати у пішохідну зону, розмістивши на ній європейський дворик – комплекс із трьох 2–3-поверхових житлових будинків, що утворюють внутрішній дворик-площу з фонтаном у центрі. Ця площа знаходиться на основному пішохідному напрямі – вулиця Лесі Українки – замок Любарта. У вбудованих приміщеннях перших поверхів цих будинків пропонують розмістити комплекс кафе, ресторанів, сувенірних крамничок.
568572

МАЛОПОВЕРХОВА ЖИТЛОВА ЗАБУДОВА Й ОЗЕЛЕНЕННЯ

Проєктанти пропонують реконструювати зону міського ринку та наповнити її новими функціями: продаж окремих видів продукції, сувенірів, громадський простір – площа Ринок, інтерактивні музеї, галереї, кав’ярні, ресторани, вулична їжа, готелі, хостели, приватні апартаменти.

Заплановано також облаштувати сквер, який з’єднувався б із парком пішохідним мостом, зробити паркінг для екскурсійних автобусів, збудувати багатоквартирні малоповерхові житлові квартали з громадською функцією на перших поверхах, влаштувати мережу велосипедних доріжок, передбачити відповідні типи мощень і систему відведення та каналізування поверхневих вод, озеленити простір дорослими саджанцями та багаторічними травами.
731000

ЛИЖНИЙ СПУСК І РЕТЕНЦІЙНИЙ СТАВ

Заплановано частину ринку відвести під креативний простір, а поряд, уздовж проєктованої вулиці, розташувати житлові квартали з комерційним використанням першого поверху.

Наявний критий ринок зберігатиме традиційну функцію торгівлі екологічними продуктами. Поряд з ним може бути розташована відкрита площа для сезонної торгівлі та фестивалів вуличної їжі.

Майбутня рекреаційна зона центру Луцька включатиме оглядовий майданчик на даху центральної комерційної будівлі, креативний центр, трибуни та місце проведення фестивалів середньовічних реконструкцій та інших масових заходів, невеликий лижний спуск.

Заплановано теж створення ретенційного ставу, який регулюватиме навантаження на мережі водовідведення і поверне історичний вигляд замку над заплавою річки.

Автори пропонують перенести електричну підстанцію, облаштувати багаторівневий паркінг, передбачити розвинені велосипедні та пішохідні доріжки, створити мережу громадських просторів.
848484

АМФІТЕАТР, ДИТСАДОК І МІНІГОЛЬФ

Автори цієї концепції пропонують розчистити вулицю Замкову та зробити пряму дорогу з вулиці Сенаторки Левчаківської до В'їздної вежі. Усю територію хочуть залишити вільною від забудови, щоб відкрити вид на замок. Передбачається зробити тут площу з вуличним амфітеатром для проведення фестивалів.

На ділянці сучасного ринку має бути 2–3-поверховий центр із автостоянкою, ресторанами та кафе.

На території між парком та вулицею Замковою передбачається збудувати громадські будівлі: концертний зал, клуб і музей середньовіччя, дитячий розвивальний центр, який виконуватиме функції дитячого садка, зал для занять танцями та йогою, офіси, зокрема для ІТ-бізнесу.

Передбачається розширити і продовжити канали, аби вони сформували затишний острів закоханих із містками, системою оренди човнів і велосипедів. Уздовж каналів – набережна з зоною активного відпочинку, мінігольфом, дитячими майданчиками.

На думку проєктантів, потрібно теж розчистити та озеленити територію біля замку, розробити пішохідні та велосипедні маршрути, реставрувати руїни будинку на вулиці Плитниці, 7, обмежити рух транспорту Старим містом та облаштувати автостоянку.
941042

СКВЕР І НОВИЙ ПЛАН ВУЛИЦЬ

Автори концепції пропонують утворити нову міську площу, де буде можливість проводити фестивалі, різдвяні ярмарки, розміщувати тимчасові конструкції, такі, як ковзанка чи ролледром. А навколо площі хочуть збудувати виставковий центр, міський музей, готелі, ресторани.

Під продуктовий ринок буде виокремлена площа.

Для покращення комунікації проєкт містить нову вулицю, що веде від теперішнього ринку до замку, а також нові паркові та пішохідні доріжки.

Водночас запропоновано змінити план вулиці Замкової, звузити вулицю Глушець для збільшення парковки біля критого ринку та виділити смугу для громадського транспорту в сторону центру. Парковки будуть теж біля нових готелів і громадських будівель, уздовж вулиць Замкової та Глушець.

На незабудованій території між дзвіницею і ринком хочуть облаштувати сквер.
Відзначимо, що другий тур конкурсу розпочнеться 21 квітня і триватиме до 22 червня.

Призовий фонд конкурсу становить 200 000 гривень, який розділять між трьома першими призовими місцями:

- перше місце – 75 000 гривень;

- друге місце – 50 000 гривень;

- третє місце – 25 000 гривень.

Також є заохочувальні премії в сумі 50 000 гривень.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 40
Джек Показати IP 9 Квітня 2020 10:28
Шо за СЛОВО- проЄкт????? Це по якому?
Анонім до Джек Показати IP 9 Квітня 2020 11:34
Це нова міністерка розпорядилася )
Са до Джек Показати IP 9 Квітня 2020 11:36
Це згідно нового правопису
Ау до Джек Показати IP 9 Квітня 2020 18:59
Аби не по-кацапськи!
Лучанин до Джек Показати IP 9 Квітня 2020 20:51
Що за слово "що"?
хвілолог до Джек Показати IP 10 Квітня 2020 12:02
питоме українське слово, яке існувало ще до народження до*****бів...
Отакої Показати IP 9 Квітня 2020 10:39
Наполеонівські плани.Запитання.А гроші у вас є???Чи все тільки в смартфоні будемо ще довго споглядати,а можна і віртуальну подорож.
Лучанин Показати IP 9 Квітня 2020 10:58
Ось стало ясно для чого був бульдозерний штурм. Ключові слова - для торгово-адміністративного центру, готеля(????) і кафешок. Скоро і замовники будуть відомі.
ЛучанинУ до Лучанин Показати IP 10 Квітня 2020 08:31
І що з того? Побудують, окультурять територію і нарешті зникне той "Шанхай"! І не важливо, що там буде - головне, щоб гарно було!
розумники Показати IP 9 Квітня 2020 11:14
ахахха ну молодці, готель, торгово-адміністративний центр.. тепер і зрозуміло, для чого весь цей кіпіш був з базаром)))
Лучанин Показати IP 9 Квітня 2020 11:51
Ви б з таким надхненням 13 школу добудували.
Ігор Показати IP 9 Квітня 2020 12:02
Ідеї хороші. Головне - реалізувати практично.
лучанка Показати IP 9 Квітня 2020 12:15
Ну і проекти -один дикіший за іншого. Щось в дусі Нью-Васюків. Добили будівля-пентагон і амфітеатр в одному флаконі, озеро і лижний спуск, який в умовах теперішніх зим буде виглядати як грязне поле. Жахливі проекти. Несмак і бажання втулити комерційні об"єкти. Ось вам і туристичне місце. Банально торгануть землею. Фу...
емм.. Показати IP 9 Квітня 2020 12:25
не забувайте, що це, так-то, туристичний центр міста, розвиток туристичної інфраструктури - готелі, кафе, озера, парки та інша фігня - повинні були б збільшити туристичний потік у місто з усіма випливаючими плюшками. тому вболіваю та бажаю успіху
Питання до емм.. Показати IP 9 Квітня 2020 13:25
З міськради пишеш? Чи дистанційно з дому?
лучанка до емм.. Показати IP 9 Квітня 2020 16:41
Набір слів. Щоб "збільшити туристичний потік у місто з усіма випливаючими плюшками", потрібно точно розуміти, який вид туризму передбачається, а не просто викопати озеро. Та й готелів, кафе, магазинів у Луцьку вистачає, стоять напівпорожні. Єдине, що може привабити туристів, на мою думку, це замок, костел,підземелля, тобто, "казкова" історична спадщина. То і територію потрібно облагородити так ,щоб все це виглядало як єдиний історико-архітектурний комплекс, де головний-Замок Любарта, а не черговий торг. центр і окультурений шалман. Я не проти невеличкого кафе з відкритою верандою під замком, але забудовувати всю територію, це якась дурня. А проектанти хай сплагіатять чужий проект, якщо у самих не малюється , ми не горді, візьмемо.
Народна прокуратура Показати IP 9 Квітня 2020 13:28
"... нова квартальна забудова: офіси, конференц-зали, заклади торгівлі, харчування та надання послуг, готелі та хостели". Як все банально просто і гидко - зачистка території під нові торгові центри. Також передбачають приватну забудову (цікаво, кому виділять ділянки, сумніваюсь, що АТОшникам). Дивлюсь на ці недолугі проєкти ангарів і стає сумно. Це цертр середньовічного міста і забудова має якось архітектурно вписуватись і доповнювати цей образ, а не являти собою нагромадження дикого вигляду металевих коробок
Лучанин до Народна прокуратура Показати IP 9 Квітня 2020 13:41
А з якого дива там землю атошникам давати? З грязів в князі? Сильно вони там набудують за свої виплати?
Микола до Народна прокуратура Показати IP 9 Квітня 2020 14:32
Чому Атошнікам????? Задрали вже!!!! Не одноразово бачив в різних населених пунктах як п'яні кричать-Я воював!!! - а ти??коли людяність в них прокинеться і повага до простих цивільних людей? Таке враження, що вони думають, що їм постійно хтось щось винен!! і так завжди буде!
Лучанин Показати IP 9 Квітня 2020 13:42
Уявляю, як де в кого чешуться руки прибрати ще 8 школу і госпіталь.
Саша Показати IP 9 Квітня 2020 13:53
У всіх тих проектів, є лише одна споруда яка не вписується в жоден план, це - Луцький замок.
007 Показати IP 9 Квітня 2020 15:16
А може варто закласти ботанічний сад, висадити реліктові рослини, організувати унікальні квітники, а не засмічувати землю бетоном і склом?
сонечко Показати IP 9 Квітня 2020 15:17
Дивлюсь я на ці плани , якийсь брєд , мені геть нічого не подобається, жах
Волиняка Показати IP 9 Квітня 2020 15:23
Хто планує забудову зразу гнати в шию!!! Максимально озеленити і зробити продовження парку, прогулянкову зону. Повичищати чагарники навколо замку і все. Грошей на це все мінімум піде.
Народна прокуратура Показати IP 9 Квітня 2020 16:26
До Лучанин до Микола. Так-так, звичайно, потрібно давати таким князям, як ви. Але я про інше, це було до слова, якщо для вашого розуміння це заскладно. Коли виділять ділянки якимсь місцевим злодіям-"бізнесменам", там будуть банальні триметрові паркани довкола "хатинок", які ну ні в який спосіб не сприятимуть туристичній привабливості міста, а вся місцевість довкола замку буде закритою приватною власністю.
Зоя М Показати IP 9 Квітня 2020 16:49
Проект з пішохідною зоною між Луцькою Бесарабкою та монастирем Тринітаріїв- як на мене цікавий. І по суті єдиний що змінює трансполртну схему на користь пішоходів.І з стоянками теж більщ меньш нормально. Замість европейського дворика зробити просто сквер- ціни б не було!
Правдомовець Показати IP 9 Квітня 2020 21:58
Ніяких забудов! Тільки зона відпочинку! Замість "циганського" шабашу хочете організувати "олігархічний"
Микола Показати IP 10 Квітня 2020 05:11
Мені не потрібні някі розважальні центри. Мені потрібен ринок, щоб я молока собі купив нормального, Фруктів та овочів нормальних. Мені жерти нема що, в цій країні, навіщо мені ваш парк!?
І.Телесик Показати IP 10 Квітня 2020 08:33
Пишіть, що завгодно, а буде так як вирішила влада міста і буде там гарніше ніж зараз з тим базаром - крапка! Інтернет все стерпить - головне результат і дії!
Анонім до І.Телесик Показати IP 10 Квітня 2020 20:54
Ти з стадіону пишеш,крапка?Чи самоізолюєшся,онлайн працюєш?Яка"влада"?Ті,що тобі платять?
Так Показати IP 10 Квітня 2020 10:32
Складається враження, що Луцьк перетворюється чи вже перетворився на мекку архітектурного невігластва. Тільки совковий мозок, десь на рівні випускника луцького політехнічного, може запропонувати сучасні майже індустріальні споруди поряд з середньовічною будовою. То вже краще базар залишити. В ньому бодай якась історична зернинка залишилась. Має бути або австрійський, або англійський, або комбінований варіант парку десь на рівні дендрарію чи ботанічного саду. І ніяких автостоянок. Можна залишити критий ринок але перероблений на зимову оранжерею.
Ім'я Показати IP 10 Квітня 2020 11:49
Ніяких готелів, жит лових будинків, торгових площ, адмінбудівель. Озеленити, Відновити втрачені історичні будівлі, вежі. Ніяких споруд сучасного дизайну. Лижний спуск - хаха. Ідея про міст через Стир мені подобається, але пішохідний... Але ж переможе бабло все одно. Інвестори вже мабуть чекають старту.
Хамло до Ім'я Показати IP 10 Квітня 2020 15:09
Так, обов'язково відновити історичні будівлі на місці болота! Ти в Луцьку хоч проїздом бував?
Ім'я до Хамло Показати IP 10 Квітня 2020 22:30
Тут писали про Окольну вежу, ясно що вона була не там да Глушець тік.
Богдан Показати IP 10 Квітня 2020 16:33
Чудові прогекти. Наше містоивсе га*нішає і га*нішає.
Лис Микита Показати IP 10 Квітня 2020 22:13
"Призовий фонд конкурсу становить 200 000 гривень, який розділять між трьома першими призовими місцями" - наглий розпил бабла! Тільки ПЕРШЕ МІСЦЕ! За такий проект 200к, не смішіть мої капці! Сума неймовірно занижена! Саша Котис за півгодини опише правдоподібний проект в усній формі на одному дихані. Хто з архітекторів здатен почуте перенести в кресленики? Навів лише один варіант реалізації задуманого проєкту. Бездарі! Бездарі! і ще раз Бездарі.
Андрей Показати IP 11 Квітня 2020 00:14
Уже пишут проЄкты а дальше что?
Андрію Показати IP 11 Квітня 2020 10:53
Тебе це якось стосується? Ти ж іншомовний. Далі відновлення української мови, яку впродовж тривалого часу намагались максимально уподібнити російській. Активно це почалось після перекручення українського правопису 1928-29 років. Краще зверни увагу на поширення не лише мовного суржику, архітектурного невігластва. Конкретно в Луцьку.
Баба Яга до І. Телес Показати IP 12 Квітня 2020 23:02
А %*юшки ! ! !
Дід Василь Показати IP 9 Січня 2022 20:06
Ви що обкурилися? Ви спочатку сміття приберіть. А гроші візміть і вдавіться, тільки незасирайте довкілля замку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus