USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Що робити і куди бігти, якщо ви запідозрили в себе коронавірус

11 Квітня 2021 20:34
В Україні останнім часом погіршилася ситуація з коронавірусом. Зросла кількість хворих і ліжкомісця з кисневими точками заповнені в лікарнях в багатьох регіонах.

Що робити, коли ви запідозрили в себе коронавірус, які аналізи необхідні та коли потрібна госпіталізація, розповіла інфекціоністка з Кривого Рогу Світлана Куніцина, пише ТСН.

«В період такої пандемії будь які прояви ГРЗ повинні розцінюватися потенційно, як коронавірусна інфекція. Не дивлячись на таку пандемію, інші ГРЗ ніхто не скасовував. Отже, у вас з’явилися прояви ГРЗ: підвищена температура, кашель, нежить, головний біль, слабкість і інші звичайні симптоми. Іноді набір цих симптомів неповний, щось є, чогось немає, але в будь-якому випадку, ви розумієте, що у вас ГРЗ і, можливо, COVID-19. Перш за все треба зв’язатися зі своїм лікарем – сімейним, терапевтом, педіатром. Найчастіше це телефонна розмова, і лікар за цими проявами хвороби дасть свої рекомендації», – радить Світлана Куніцина.

Аналізи та рекомандації лікаря

Лікарка зауважує, що протягом останнього року медики навчилися розпізнавати хворобу. Найпростіші рекомендації, які вони дадуть – сидіти вдома, пити теплий чай з лимоном, приймати жарознижувальні препарати в разі високої температури і не панікувати.

«Насправді таких рекомендацій в більшості випадків цілком достатньо. Але ви ж хочете знати, чи не страшна хвороба у вас. На це питання відповідь дасть аналіз. Який? Нагадую, які аналізи тут застосовуються. 1-ша група аналізів спрямована на виявлення самого коронавируса – це ПЛР і БТ на антиген вірусу в носі. 2-га група аналізів спрямована на виявлення захисних антитіл до коронавірусу. Це кров на антитіла методом ІФА (з вени) і БТ (з пальця). Останній показав себе не найкращим чином, і його зараз використовують мало. І виявлення антитіл більше покаже вам, як ваша імунна система відповіла на зараження і хвороба», – розповідає інфекціоністка.

Вона зауважує, що для виявлення інфекції зараз широко використовується метод швидких тестів на антиген вірусу в носоглотці. Аналіз швидкий, позитивний результат видно практично на першій хвилині, досить достовірний.

«Ви дізналися, що у вас коронавірус. Що далі? Якщо перебіг хвороби звичайний, – нічого. Продовжуйте виконувати те, що сказав лікар. Тут слід сказати про те, що лікар не завжди відразу вам призначить аналіз на коронавірус. Чому? У мене немає відповіді на це запитання. І ось тут є поле діяльності для приватних лабораторій. Але кожен робить свій вибір», – говорить Світлана Куніцина.

Пневмонія і киснева підтримка

Лікарка говорить, що зараз люди вже знають, що коронавірус призводить до пневмонії та часто до кисневої залежності.

«Як дізнатися, у вас вже є пневмонія, а якщо є, чи потрібен вам кисень? Одразу скажу, що пневмонія не часто розвивається з першого дня хвороби. Все ж має пройти кілька днів. І, як правило, з появою пневмонії все-таки з’являються або посилюються симптоми, які змушують запідозрити запалення легенів. Що повинно вас насторожити? Тривала, наполеглива підвищена температура, особливо, якщо вона в динаміці наростає. Або температура вже нормалізувалася, а потім знову підвищилася.

Хоча, ми бачимо, що під час коронавірусу і без пневмонії підвищена температура тримається значно довше звичайного ГРЗ – 2-3 тижні і навіть більше», – розповідає лікарка-інфекціоністка.

Вона говорить, що серед симптомів, на які треба звернути увагу, виражений кашель, поява кров’янистого мокротиння, задишка, виражена слабкість з наростанням в динаміці. Такому пацієнту показане вже особисте приймання у лікаря, а не телефонна розмова. Лікар послухає легені і вирішить, чи потрібні вам додаткові обстеження.

«Які це обстеження? Найпростіший ОАК. Він покаже, як організм реагує на хворобу, і підкаже, чи потрібно думати про пневмонію. Більше того, знаючи, що ковідна пневмонія – вірусна, тобто пацієнт не потребує антибактеріальної терапії, показники ОАК допоможуть запідозрити приєднання бактеріальної флори і розвитку вірусно-бактеріальної пневмонії, що, безумовно, вимагає застосування а / б. КТ органів грудної клітини. Можна і рентген. Але, за ковідної пневмонії інформативність рентгена в порівнянні з КТ все-таки менше», – говорить лікарка.

Втім, Світлана Куніцина вважає, що не потрібно поспішати робити КТ у перші дні хвороби, оскільки, швидше за все, пневмонії в цей період немає, а величезну дозу променевого навантаження від КТ можна отримати. І якщо за кілька днів КТ доведеться робити ще раз, то організм отримає подвійну дозу, що не додасть здоров’я.

«Коагулограма і D-димер. Це аналізи на стан системи згортання крові. Вони показані не всім. У зоні ризику люди більш старшого віку, особливо які мають супутню терапевтичну патологію, таку, як гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, атеросклероз. Показані ці аналізи пацієнтам з пневмонією. Це потрібно для вирішення питання про призначення антикоагулянтів (антитромботичних препаратів).

Пульсоксиметрія. Зараз вже, напевно, немає людей, які не знають про існування маленької портативного апарату – пульсоксиметр. Багато давно придбали такий апарат собі в користування. Що він вимірює? Сатурацію, або оксигенацію крові. Ще простіше – насичення крові киснем», – розповідає лікарка.

Вона зауважує, що портативні пульсоксиметри можуть «підбріхувати». Рівень сатурації буває зниженим після сну, коли уповільнені всі біологічні процеси в організмі, при гіподинамії (ви просто довго лежите в ліжку), при захворюваннях легенів – бронхіальна астма, хронічний бронхіт та інших хворобах крові – анемія, у курців. У нормі сатурація повинна бути не нижче 95%. Але це у здорової людини. Показник нижче 92% – вже критерій для медичного втручання.

«Сатурація – це саме той критерій, на підставі якого вирішується питання застосування кисневої терапії. Я бачу практично єдиний вагомий показник для госпіталізації – необхідність кисневої підтримки.

Повірте, як би не було вам погано від високої температури, від того, що вам важко ходити, ви не можете їсти, не відчуваєте смаків і запахів... все це ніщо порівняно з тим, що вам просто немає чим дихати, ви як риба, викинута на берег, або навпаки – ви під водою, а повітря немає. Пити таблетки і робити уколи ви зможете і вдома. А ось киснем вас забезпечити і контролювати цей процес – це вже в лікарні», – зауважує лікарка.

На її думку, стаціонарні ліжка повинні використовуватися в основному для хворих з потребою в кисні, або де є загроза цього стану.

Коли людина перестає бути небезпечною

За словами Світлани Куніциної, хтось переносить хворобу легко і відновлюється, як після звичайного ГРЗ. Інші хворіють, начебто, і не важко, але довго «не можуть зібрати себе докупи». А хтось на довгий час вибитий з нормального життя і змушений наполегливо лікуватися, намагаючись відновити постраждалі від хвороби найрізноманітніші системи і органи.

Заразною людина залишається до тих пір, поки з носа у неї виділяють вірус. Є випадки, коли через тиждень від початку хвороби вірусу в носі вже немає. А є інші випадки – вірусне виділення зберігається тривалий час – навіть до 2-3 місяців, а то і більше.

«У нас немає достатньо спостережень. Аналіз на вірус роблять для встановлення діагнозу. Контрольний аналіз на вірус роблять не завжди. Але є твердження, що за два тижні хвороби вірус все ж повинен перестати виділятися з носоглотки. Тому я і кажу – умовні два тижні», – говорить Світлана Куніцина.

Лікарка-інфекціоністка вкотре нагадала українцям – щоб уникнути захворювання потрібно носити маски, зберігати соціальну дистанцію, мити руки і робити вакцинацію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Колік Показати IP 11 Квітня 2021 21:30
Журналісти! Непишіть більше такої дурні. В людей усі ознаки хвороби вони здають тест плр по 2 раза і він негативни! А лікарі то взагалі окрема тема.
уважний Показати IP 12 Квітня 2021 07:48
«Поле для приватних лабораторій»? От воно у чому справа?! Далі можна не читати!
Ууу Показати IP 12 Квітня 2021 08:40
У менепідозра на ковід, подзвонив сімейному, сказала прийти на прийом через 10 днів, бо в неї все розписано. Навіть направлення на пло не дала, сьогодні іду в приватну. От така в нас ситуація, а не те що ви тут розписуєте
Ооо до Ууу Показати IP 12 Квітня 2021 09:33
На те і розраховано - «смоктати» гроші з людей коли в інших країнах ВСІ тести безкоштовні!!! Україна пля...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus