USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Що відбувається з валютою у волинських обмінниках і чи буде долар дорожчати

17 Листопада 2020 15:31
Валюта на міжбанку поки що стабільна. Проте, закономірно, що під кінець року вона може дещо зрости в ціні.

Долар стабільний. Поки що

Прогнозується, що з 16 по 20 листопада коридор по долару в обмінниках фінкомпаній буде в межах 28,05 – 28,45 гривні, в банках 28,00 – 28,55 гривні.

Аналітики «Мінфіну» відзначають, що на початок тижня, 17 листопада, долар майже не змінився на міжбанку. Особливо це незвично тому, що саме зараз – початок основних податкових платежів клієнтів.

Це, вочевидь, наслідок того, що великі гравці на ринку поки не докінця прорахували, чого їм вартував карантин вихідного дня, вперше впроваджений саме цими вихідними.

Тож частина продавців взяли паузу з продажем основних сум валютної виручки, а частина потенційних покупців перенесли свої заявки на вівторок-четвер до з'ясування ситуації і хоча б якогось прогнозу щодо подальшого розвитку подій.

Які «сюрпризи» можуть бути далі

Як відомо, в Україні не фіксований курс валют, а формується на ринкових умовах. Якщо попит на валюту буде перевищувати пропозицію на ринку – валюта зросте в ціні. Проте для стримування тимчасового аномального стрибка Нацбанк може вийти на ринок.

Під кінець бюджетного року стрибок валюти цілком імовірний, адже саме на листопад-грудень припадає час погашення державою великого обсягу зобов’язань за облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП), при цьому чимало з них були випущені у вересні-жовтні цього року. Зокрема, до 25 листопада Мінфін має виплатити 14 мільярдів гривень за ОВДП. Отримавши гривні за облігаціями, нерезиденти почнуть переводити їх у валюту і відбудеться тимчасовий стрибок на міжбанку.

Друга причина здорожчання валюти – сезоність. Восени долар дорожчає завжди. Це пов’язане з пожвавленням ділової активності та закупівлею енергоносіїв перед опалювальним сезоном.

Крім того, в кінці місяця експортери отримують відшкодування ПДВ, тож і наприкінці листопада та грудня, компанії будуть купувати долари на міжбанку. Тому в цей період підвищення курсу валют – передбачуване і є тимчасовим.

Проте у проєкті державного бюджету курс долара вже закладений по 29,1 гривні за 1 долар. Разом з дефіцитом державного бюджету 2020 року та прогнозованим дефіцитом держбюджету на 2021 рік не виключено, що валюта таки подорожчає. Не варто забувати й про пандемію коронавірусу: закриті кордони, чергове запровадження жорсткого карантину в багатьох країнах теж може вплинути на курс валют.

Долар по 29 у 2021 році пронозують і такі фінансово-аналітичні компанії як ICU та DragonCapital. За розрахунками видання Liga.net, кінець 2020 року ми зустрінемо з курсом в межах 28,5-29 гривень за долар.

Але панічні настрої населення можуть спровокувати і вищий курс: якщо раптом усі водночас побіжать скуповувати долар – то вартість неминуче зросте і до 30 грн (долар по 40 у 2015-му, мабуть, всі пам’ятають). Тому головне правило: не панікувати, бо коли це стосується грошей, то «натовп завжди програє». А ще варто не зберігати всі свої гроші в одній валюті. Частину варто тримати в гривні, частину - в доларах або євро.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
The Показати IP 17 Листопада 2020 15:38
Збирайте шекелі і діставайте паспорт з правильною зіркою.
Andrij Показати IP 2 Грудня 2020 14:31
yes my friend )))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus