USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Сім ключових запитань та відповідей про Томос

25 Квітня 2018 08:29
Як дожити до травневого Синоду Вселенського патріархату, де українському народу має надаватися право на автокефалію, і як зберегти душевний спокій? Про це думають мільйони віруючих людей. Бо у церковному середовищі такої напруги, яка супроводжує церковне питання, у нас не було ніколи. Надто обнадійливо сформульовані фрази про Томос, надто довгими були переговори і надто брудну кампанію розгорнула довкола цього Москва.

На сьогодні прохання української влади, президента, парламенту про надання автокефалії взято до розгляду в Синоді. Укрінформ відповідає на ключові запитання про надання Томосу.

1. Що таке Томос? Як він виглядає фізично?

Томос – це свого роду грамота. Урочисто оформлений документ, який фактично містить синодальне рішення Вселенської патріархії про надання автокефалії. Першою у ньому йде історична частина. Описується сучасний стан церкви країни, яка звертається із проханням про його надання, згадується її зв'язок із Константинополем. Далі йде частина, яка обгрунтовує, на основі яких канонів він надається.

І далі йде побажання, щоб церква підтримувала віровчення, керувалася канонами, її права та застереження.

2. Як ухвалюється рішення про надання Томосу?

Рішення приймається Святим Синодом Вселенського патріархату. Ось тут є його повний склад грецькою мовою.

Для того, щоб рішення було ухвалено, достатньо більшості голосів. Тож, попри застереження грецьких журналістів, які у розмові з нами називали імена давніх симпатиків РПЦ, котрі можуть бути проти, за нашими підрахунками – прихильників вирішення Українського питання там значно більше. Тим більше, що позиція і думка Вселенського патріарха є ключовою.

Його рішення є зваженим, бо українське питання є на його столі й порядку денному Вселенської патріархії протягом двох десятиліть.

3. Чи буде Томос дійсний, якщо позитивно проголосують не всі члени Синоду?

Так. Специфіка прийняття така, що навіть ті, хто утримався від голосування у випадку позитивного голосування більшості, і незгодні все одно повинні ставити свій підпис під синодальним рішенням.

4. Чи можна вважати, що після прийняття Томосу рішення є невідворотним?

Так. Воно стає чинним і є невідворотним одразу після підписання його всіма членами Синоду. Фактично, це єдиний папір, який вирішує все. Скасувати його можна лише іншим рішенням Синоду у випадку, наприклад, зміни історичних обставин. Наприклад, якщо ми попросили відкликати своє прохання.

5. Чи незмінною залишиться думка Вселенського патріарха Варфоломія, з якого приводу йому телефонував минулого тижня патріарх Кирило?

Вселенський патріарх говорив з патріархом Кирилом щодо ситуації в Сирії. Наголосимо, патріарх Варфоломій розмірковував про українське питання та формував свою думку протягом десятиліть.

Він – освічена людина, окрім латини та грецької мови знає ще п'ять іноземних мов та має великий досвід церковно-дипломатичної роботи.

6. Чи призначені урочистості з приводу надання Томосу саме на день Хрещення Русі, 28 липня? Чи передасть патріарх Томос особисто чи хтось із його представників?

Ні. Суворої прив'язки саме до святкувань у липні нема. Це – попередня домовленість. Урочистості та передача Томосу можуть відбутися раніше. Наразі не вирішено, чи приїде сам патріарх, чи буде хтось із його представників. Обидва варіанти приймалися.

7. Чи звернення Президента України та парламенту до Вселенського патріарха не є втручанням у справи церкви, адже, за Конституцією, церква є відділеною від держави?

Ні. Відділеність церкви від держави трактується за трьома критеріями.

Перший критерій: чи утримує держава церкву з Державного бюджету та чи платить зарплату священникам?

У нас не утримує.

Другий критерій: чи є обов'язковим у загальноосвітній програмі курс релігійної освіти?

У нас ні.

Третій критерій: чи є обов'язковою присутність священства в органах влади?

Ні, такого правила нема. Більше того, поодинокі випадки появи священиків серед депутатів органів місцевого врядування піддавалися жорсткій критиці.

Тож, звернення влади нічим не порушує Основний закон. Натомість, воно є відповіддю на очікування українського народу, що триває не одне десятиліття.

Лана САМОХВАЛОВА

Як відомо, 17 квітня Порошенко підписав звернення до Варфоломія з проханням надати автокефалію УПЦ. Президент просив Верховну Раду підтримати створення єдиної української православної церкви. Раніше, як цього вимагає процедура, із відповідним проханням до Патріарха вже звернулися ієрархи українських православних церков. 19 квітня Верховна Рада підтримала звернення президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні. Якщо патріарх погодиться, в Україні утворять помісну церкву.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus