USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Спека в Луцьку: як вижити й пережити. Поради лікаря

5 Серпня 2017 08:00
Ось уже кілька днів лучани потерпають від спеки, яка взяла в облогу місто, та область в цілому.

Висока температура повітря – одна з причин збільшення в лікарнях кількості пацієнтів, котрі страждають на серцево-судинні захворювання. Проте спеку важко переносять навіть здорові люди.

З огляду на таку ситуацію ми вирішили проконсультуватися зі спеціалістом. Дала поради та відповіла на питання сімейний лікар Луцького центру первинної медико-санітарнї допомоги № 1 Тетяна Кравчук.

Одяг

Перше, на що звернула увагу лікар, – одяг. Що логічно, адже, вбрання напряму впливає на температуру нашого тіла, отже, на те, як ми будемо почувати себе впродовж цілого дня.

Одяг має бути з натуральних тканин, бажано уникати вбрання з блискітками та стразами, оскільки вони лише притягують додаткове сонячне світло.

Обов’язково покривайте голову, найбільше це стосується дітей. Батьки, будьте пильні! Звичайні панамка, бейсболка чи просто капелюх можуть вберегти від сонячного удару.

Медик також радить носити зручне взуття, яке не здавлюватиме ступні, адже це може викликати набряки у кінцівках.

Найкраще взагалі утриматися від виходу на вулицю в час пік, тобто з 12:00 до 15:00.

Людям, які мають родимки чи папіломи варто прикривати такі місця легким одягом та обмежити своє перебування під прямим сонячним світлом. Адже вони знаходяться в групі ризику, надлишок ультрафіолету провокує захворювання.

Харчування

Для кращого самопочуття лікар пропонує уникати жирної їжі та надмірного споживання води. Людина може вживати 1,5-2 літри води на день (зележить також від маси), але не більше, оскільки надмірна рідина в організмі може призводити до набряків, що лише погіршить фізичний стан.

Також варто забути про вживання алкоголю або принаймні обмежити його до мінімуму, оскільки у спеку людина швидше п’яніє, а алкоголь підвищує кров’яний тиск та створює додаткове навантаження для судин і серця, порушує терморегуляцію.

Кавоманам та любителям зеленого чаю медпрацівник радить у спекотні дні вживати ці напої зранку та в меншій кількості, оскільки вони можуть призвести до підвищення тиску, хоча в малих дозах і тонізують.

Краще їсти більше фруктів та овочів, літо для такого раціону – ідеальна пора.

«Мешканці» офісів

Працівники офісних приміщень та просто щасливці, робочі місця яких обладнані кондиціонерами, зауважте, що температура в кабінеті може бути нижчою за температуру надворі лише на 3 градуси. Різки перепади можуть погіршити самопочуття, спровокувати застудні захворювання.

Любителі спорту

Фізична активність – це надзвичайно добре, але без перевантажень та з достатньою кількістю води.

Найкраща пора для занять спортом у дні, коли термометр зашкалює, звичайно ж, – ранок.

І насамкінець

Любіть літо, цінуйте сонце та теплі дні, але не забувайте про обережність та піклуйтеся про власне здоров’я.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанка Показати IP 7 Серпня 2017 18:55
шановні кореспонденти! луцький центр первинної медико-санітарної допомоги №1 розміщений по вулиці БЕНДЕЛІАНІ, а Тетяна Леонідівна Кравчук працює у луцькому центрі первинної медико-санітарної допомоги (БЕЗ НОМЕРА!!!!!!!!!!!!!!!!!), який розміщений за адресою пр-т ВОЛІ 66а. а кореспонденти ТРК Аверс брали інтерв'ю у лікарів, які працюють за адресою-пр-т ВОЛІ 66а.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus