USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Ситуація SOS: у мережі виклали відео з території ковельського ветсанзаводу

17 Березня 2017 11:11
На території ковельської філії ДП "Укрветсанзавод" виникла екологічну катастрофа. Сюди звозять тваринні рештки з усієї Волинської області. Проте останнім часом з їхньою переробкою у підприємства виникли проблеми. Купи мертвих свиней та коней розкладаються просто неба, отруюючи навколишнє середовище та життя місцевих жителів.

За даними місцевої влади, це єдине підприємство на території Волинської області, яке займається переробкою та утилізацією сировини тваринного походження, неякісних харчових продуктів тощо.

Нагадаємо, як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, у Ковелі через ветсанзавод склалася ситуація SOS: останнім часом завод не працює, а мертвечину везуть і вдень, і вночі. Її не переробляють, а скидають або на території заводу, або в яму, або просто у величезні купи. А все це потрапляє у ґрунтові води, які йдуть по всьому місту. Люди б'ють на сполох.

ЧИТАТИ ЩЕ: КОВЕЛЬЧАНИ ЗАБЛОКУВАЛИ ДОРОГУ ПЕРЕД ВЕТСАНЗАВОДОМ

У групі Вконтакте "Типовий Ковель" активісти виклали жахливе відео з території заводу, де видно наслідки недбальства. У народі це місце вже давно прозвали просто - костомелка.



Ще рік тому чиновники констатували, що підприємство перебуває у стані недофінансування, має борги та працює на застарілому обладнанні.

"Повна зупинка роботи Ковельської філії "Укрветсанзаводу" може нанести сильний удар по екології Волині. Потрібно визначити напрям розвитку: або ми допускаємо закриття підприємства та шукаємо можливості для утилізації відходів в інших областях, або ж проводимо повну реконструкцію підприємства, яке успішно продовжить свою роботу на Волині", - говорив голова Волинської ОДА Володимир Гунчик у травні 2016 року.

Тоді очільник адміністрації давав місяць на вирішення проблемних питань, проте вочевидь справа з місця так і не зрушила.

Журналісти ТСН.ua звернулися до Володимира Гунчика з проханням прокоментувати ситуацію. Наразі очікують на відповідь.

Реакція чиновників

Коментаря директора ветсанзаводу Вадима Сухоноса журналістам отримати не вдалося. Як повідомили у приймальні підприємства, Сухоніс наразі зайнятий вирішенням проблеми.

Водночас місцеве видання "Про Ковель" повідомляє, що днями обурені мешканці звернулися зі скаргами до міської влади, яка зібрала позачергове засідання. На ньому був присутній і Сухоніс. Він розповів, що підприємство працює не на повну силу, бо йому не вистачає котлів і власної котельні.

Конкретних рішень на засіданні прийнято не було. Чергову зустріч щодо цього питання заступник міського голови Андрій Товстига запропонував провести напередодні наступного засідання Ковельської ради, яке має відбутися 22 березня. І вже тоді чиновники мають сформулювати якісь пропозиції щодо дій. А тим часом вони звернулися по допомогу і до Волинської ОДА.

Екологічна катастрофа

Результати появи скотомогильників - це не лише забруднення води й ґрунту. Це ще й зграї комах, які вкривають відходи, що гниють, а потім осідають на обійстях місцевих жителів.

"І мухи, і таргани, і миші. Це можуть бути різні захворювання - від холери до чуми", - зауважив екології Володимир Борейко.

Навколишні ґрунти тим часом вже дослідила Державна екологічна інспекція. І, за словами інспектора Анатолія Приходька, ситуація далека від нормальної. Адже стоки від решток тварин, які лежать просто на землі, безперешкодно потрапляють у ґрунт і воду. Як повідомляло вчора, 16 березня, ІА Волинські Новинии, для відшкодування завданої державі шкоди ДП «Укрветсанзавод» направлено претензію. Крім того, матеріали даної перевірки та розрахунки завданої шкоди направлені до правоохоронних органів.

Тож поки чиновники думають, як їм вирішити екологічну проблему, місцеві жителі, яким уже увірвався терпець, заблокували дорогу, якою вантажівки возять на костомелку трупи тварин. Активісти вимагають повного закриття підприємства та утилізації тих відходів, які накопичилися на його території за останні роки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Жах Показати IP 17 Березня 2017 13:02
Жесть
Ольга Показати IP 17 Березня 2017 14:29
Нехай би краще той Гунчик займався цим заводом, а не лізе зі своїми закликами до міської Ради, захищаючи знятого секретаря.
Еко Показати IP 17 Березня 2017 16:02
Господи!!!! Це ж жах!!! Якщо це не припиниться - може початись чума, грунтові води вже заражені, а вони йдуть в домівку кожного. Бо ці ж тварини, мабуть були хворі чимось, що їх сюди звозять
Анонім до Еко Показати IP 17 Березня 2017 17:17
Пропоную оце все відправити у Львів!Поділитись!
людмила Показати IP 20 Березня 2017 11:25
У новинах керівництво міста пообіцяло утилізувати ( переробити ) за тиждень усі відходи тварин. Це велика неправда, якою "кормлят " людей нашого міста, один котел який працює в теперішній час і за рік все не переробить, тому треба добитися від влади очистити ( вивезти ) з території весь цей скотомогильник, інакше літом буде зараження цілого міста інфекційними хворобами. Питання до директора заводу: навіщо приймати стільки скота, якщо не можете переробити? Скільки Вам за це платять? Де ті гроші? втекти у Слов"янськ, а нам тут жити - ( травитися)
Михайло Показати IP 8 Квітня 2017 11:01
Сьогодні хочуть спалювати рештки тварин на подалік села Старі Кошари

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus