USD 39.45 39.78
  • USD 39.45 39.78
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Такою, як сьогодні, Україна бути не може», – Павло Клімкін у Луцьку про Путіна, українців і майбутнє

2 Березня 2020 16:43
«Українці – унікальні, вони можуть працювати на себе і боротися за свою країну. Це ми довели. А зараз потрібно довести все до кінця», – переконаний ексміністр Павло Клімкін.

Зустріч із українським дипломатом і державним діячем, міністром закордонних справ України 2014–2019 років, Надзвичайним і Повноваженим Послом України Павлом Клімкіним відбулася в суботу, 29 лютого, в Палаці культури міста Луцька.

Насамперед дипломат наголосив, що зустрівся з лучанами не для того, аби проводити передвиборчу агітацію, адже не представляє жодну політичну партію. До Луцька Клімкін приїхав зі Львова, де напередодні мав зустріч у рамках обговорюваного проєкту. Водночас попередив, що не буде читати лекцію ні про внутрішню, ні про зовнішню політику, а прагне діалогу й цікавих запитань.

«На Волині я був неодноразово, а от саме в Луцьку вдруге. Колись ми дуже активно просували лучан і волинян взагалі у проєктах із Польщею, Білоруссю», – пригадав посол.
НЕ БУДЬМО НАЇВНИМИ: ПУТІН ПІДЕ ДАЛЕКО

Першим Павло Клімкін порушив питання протистояння з Росією.

«Ми маємо зрозуміти: Путін піде так далеко, як ми дозволимо. Якщо ми будемо створювати враження, що щось налагоджується, якщо ми не будемо працювати з нашими друзями і партнерами, то Путін обов’язково піде далі. Я навіть можу сказати що буде. Спочатку – український південь. Чому? Тому що це суходільні коридори до Криму, Придністров’я, Молдови... Не потрібно недооцінювати Путіна. Південь дозволить йому побудувати Новоросію, контролювати Чорне море.

Далі – безумовно, Донбас. Не просто так видаються паспорти. Так, за останні сім місяців на Донбасі було видано 200 тисяч російських паспортів. Зараз, думаю, вже нараховується 250 тисяч. До кінця року буде пів мільйона російських паспортів. Як у результаті побудувати євроінтеграцію Донбасу? Тому, я впевнений, скільки б ми не говорили про перезавантаження, інший підхід, якщо частиною цього не буде відміна Путіним указу про видачу російських паспортів, то ми повинні діяти жорстко або нас не поважатимуть. Врешті-решт ми самі себе не будемо поважати…

Коли я розмовляю з німцями чи французами, абсолютно всі визнають, що українці – реально неймовірні. В якій ще країні на фронт ідуть тисячі людей? Для них це не можливо. Це не жарт. Це той момент, коли ми самі себе недооцінюємо. Ми маємо іти лише вперед, нам потрібно звільнити Крим і Донбас. І ми це зробимо. Але все має відбуватися під нашим контролем. Якщо сценарій Путіна буде запущений, то це призведе до того, що Путін буде тут, буде в Києві, буде всюди… Давайте не будемо наївними, не потрібно недооцінювати Путіна. Що він буде робити? Чи він віддасть Крим просто так. Ні. Чи він почне про нього говорити без тиску? Ні. А якщо ми зробимо Крим непідйомним… Йому ж люди, вибачте, абсолютно байдужі, що кримчани, що свої росіяни».
МИ – ІНШІ, АЛЕ ЗА ВСЕ ТРЕБА БОРОТИСЯ

Павло Клімкін пригадав результати опитування, не так давно проведеного в Росії. Відповідно до нього, 77% росіян не знають, які тези містять поправки до російської конституції, проте 66% голосуватимуть за них.

«Уявляєте, щоб таке було можливо в нас? Все ж таки ми інші», – відзначив дипломат.

«Нам потрібно зробити так, щоб Крим став для росіян проблемою… Крим тимчасово забрали не тільки в нас, Крим забрали також у кримчан. Всі бізнеси там зараз роблять люди, які приїхали з Росії. Всю владу – теж…

І я впевнений, що проукраїнських людей у Криму з’являтиметься все більше… Я вважаю, що кримські татари мають шанс на національно-культурну автономію тільки з Україною. Інакше цього в Криму вони не досягнуть. Багато хто з них це прекрасно розуміє… Коли ми повернемо Крим, ми знайдемо спосіб дати йому раду».

УКРАЇНЦІ УСПІШНІ СКРІЗЬ, КРІМ УКРАЇНИ

Не зміг оминути ексміністр і теми відтоку українців за кордон.

«Мені кажуть, що колись ми зміцніємо, станемо квітучою країною, все повернемо… Так не буває, за все потрібно боротися. Подивіться на Грузію, на те, як живуть у Грузії й Абхазії. Хіба Абхазія просто так стала ближчою до Тбілісі? Так не буває. Як тільки ви припиняєте іти вперед, нічого не відбувається. Потрібно разом перезавантажувати Україну. Такою, як сьогодні, вона бути не може...
У це складно повірити, але українці успішні в усіх країнах, за виключенням України. Може, потрібно змінити Україну, адже люди – класні? Всі знають, що треба все взяти в свої руки. Потрібні політична воля, стратегія, люди, які будуть змінювати, закривати нескінченні офшори, і так ми підемо вперед.

Я вважаю, що українці – унікальні, вони можуть працювати на себе і боротися за свою країну. Це ми довели. А зараз потрібно довести все до кінця».

МАЙБУТНЄ ЗА КРЕАТИВНИМИ

Щодо широко обговорюваного закону про землю Клімкін теж висловив власне бачення.

«Я вважаю, що не можна дозволити компаніям-гігантам, які належать олігархам, усе скупити. Ми унікальна країна. У селі проживають 30% українців. Ми всі їздимо до села на свята, потім, на жаль, про село забуваємо. Але тим не менше там теж живе Україна. Ми не можемо зруйнувати село, бо в такому випадку нескінченні агрохолдинги матимуть по 20 тисяч гектарів, 20 людей для обробітку земель і 30 людей для захисту.
Майбутнє України не в експорті зерна, майбутнє України – в креативних фермерах, органічному землеробстві. Так, у будь-якій німецькій пекарні звичайна булочка коштує 20 центів, а органічна – євро. Хіба навіть тут, на Волині, немає унікальних площ, де можна вирощувати ягоди, овочі…

Я за те, щоб землю спершу продавати тільки під фермерські господарства. Вважаю, що жодних фермерів не потрібно дискредитувати, водночас ніяким іноземним компаніям землю продавати не можна. Тільки тим, хто працює. Лише так ми побудуємо фермерську Україну».

Ексміністр додав, що в разі проходження закону про продаж землі, виникне дуже багато емоцій, якими Росія, безумовно, скористається.
Опісля Павло Клімкін закликав присутніх до діалогу. Кожен охочий міг поставити дипломату будь-яке запитання, зокрема й непросте чи підступне.

Так, лучани запитували в ексміністра, чи має він паспорти інших країн, як ставиться до подвійного громадянства, чи входить до складу якоїсь політичної партії, чи може Крим стати татарською автономією, як він ставиться до обмінів полоненими з Росією, що думає про продаж землі іноземцям, як краще проводити агітацію і чи можливо вдосконалити пенсійну систему.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
Дідо Показати IP 2 Березня 2020 17:01
З нього такий дипломат, як з мене чемодан.
ДІлдо до Дідо Показати IP 2 Березня 2020 18:58
Тобі видніше Ти ж у нас Маккіавеллі, або Бенжамін Франклін, впевнений, що як би ти був на місці Клімкіна, ти б вивів Україну на дипломатичному рівні на саму вершину, як мінімум в велику Сімку.. Але на жаль в цей час, в Тебе були більш важливі справи ...... думаю десь в Польщі:))))
Анонім до ДІлдо Показати IP 2 Березня 2020 22:45
Я такого не казав, кожен має бути на своєму місці. Розкажіть нам про перемоги Клімкіна на полях дипломатії. Ніяких. Ні Крим не відбив. Жарт на фоні російських дипломатів. P.S. Я трохи далі ніж Польща.
Дідо до ДІлдо Показати IP 3 Березня 2020 08:57
З самовизначенням ти вже вирішив.Що можна хотіти від людини яка йменує себе ділдо.
Ввв до Дідо Показати IP 2 Березня 2020 19:57
Чемодан не ображай...ха ха...авоська...
Ввв до Дідо Показати IP 2 Березня 2020 20:08
Авоська ....а не чемодан
Анонім до Дідо Показати IP 2 Березня 2020 20:21
Так ти і є чемодан. Старий ф порепаний
такою бути не може до Дідо Показати IP 15 Березня 2020 19:57
Ясно що не може. Неї і не буде якщо Клімкіни ще порулять
Пенсіонер Прокопчук Показати IP 2 Березня 2020 17:04
Ось такі "перепели" тільки те й роблять, що язиком шльопають. Чого ж цей політформатор не залишився в уряді при Зеленському ?
Пилип Орлик до Остап Показати IP 2 Березня 2020 17:23
Ви питаєте, чого хоче нас навчити Паша Клімкін? А ось їздить по Україні та байки розказує, бо залишився без роботи. Мабуть заробляє на депутатство.
Знаюча Показати IP 2 Березня 2020 17:56
Дуже розумний дипломат! Він був послом України у Німеччині, дуже гідно і розумно представляв Україну, мав надзвичайно великий авторитет у Німеччині серед німців та української діаспори! Вільно володіє німецькою.
Знаюча Показати IP 2 Березня 2020 17:56
Дуже розумний дипломат! Він був послом України у Німеччині, дуже гідно і розумно представляв Україну, мав надзвичайно великий авторитет у Німеччині серед німців та української діаспори! Вільно володіє німецькою.
? попереднім Показати IP 2 Березня 2020 18:05
Чому ви такі злі. Людина як людина. Одне тільки те, що він вільно розмовляє трьома мовами, не рахуючи українську та російську, вже заслуговує на повагу.
Всезнайко до ? попереднім Показати IP 2 Березня 2020 20:28
Три мови? Він українською без логопеда не може говорити.
факт Показати IP 2 Березня 2020 18:22
Все це ми знаємо і без його розповідей,що і як потрібно робити і зробити.Ми_простий народ,який вибирає владу і дає повноваження не для того,щоб роз"їжджати і розказувати "сон рябої кобили",а,щоб відразу після обрання,влада приступала до РОБОТИ в повному розумінні слова.Але в нас постійно одна і та ж біда.Нема в нас влади,чи не можемо вибрати ту,яка б не язиками,а реально розбудовувала країну.Двадцять дев"ять років суцільний потік брехні, обіцянок і дерибану країни.Оце і все на що спроможна наша влада,яка минула.А сьогоднішня взагалі ні нащо не спроможна.До,яких пір все це буде тягнутись? Чи ми українці приречені на злиденне життя?Відповіді не можу знайти.
Знає відповідь.. до факт Показати IP 5 Березня 2020 14:27
Якщо ти такий грамотний і знаєш відповіді та знаєш як діяти і робити, то чого ти в кінці свого тексту ставиш якісь питання???? Покажи як треба... Чи то не ти нинішнього президента з його верховною радою обрав?, всезнайка ти наша...
Кмсомолка Показати IP 2 Березня 2020 19:47
https://www.google.com.ua/search?q=%D0%B1%D1%80%D1%8E%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D0%BB%D1%96%D0%BC%D0%BA%D1%96%D0%BD%D0%B0&client=ms-opera-mobile&channel=new&espv=1&prmd=imvn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjO5ZCCrPznAhVD2KQKHUlQBy0Q_AUoAXoECAsQAQ&biw=393&bih=671 Клім чугункін як живе свідчення нашої деградації.
Юга і логопєд Показати IP 2 Березня 2020 21:04
Цекаємо в Льондоні. Заспіваємо тліо?
Клава Показати IP 4 Березня 2020 13:31
чомусь не згадав тестя - генерала ЗС РФ, котрий брав Крим..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus