USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Війна таксі проти «Тачки»: як луцькі таксисти позбуваються конкурентів

2 Грудня 2019 15:26
Напередодні ласого новорічного періоду луцькі таксисти вирішили позбутися конкурентів – водіїв, які пропонують свої послуги через додаток «Тачку!». Як переконують, аби відвоювати клієнтів, звертатимуться до міської влади. Та, своєю чергою, пояснює, що повноважень, аби заборонити будь-який онлайн-сервіс, не має.

Інформаційне агентство Волинські Новини спробувало розібратися в місцевій ситуації, проаналізувало іноземний досвід, а також поцікавилося думкою представників влади Луцька.

Твоя поїздка за твоєю ціною

Зазначимо, що в основі сервісу «Тачку!» лежить принцип «Твоя поїздка за твоєю ціною», тобто вартість майбутньої поїздки вказують самі пасажири.

Форма замовлення авто – онлайн: пасажиру в спеціальному додатку досить зазначити маршрут і вартість поїздки. Також він може вказати свої побажання, наприклад наявність дитячого крісла або необхідність перевезення великогабаритних багажів.

Натомість водій обирає будь-яке зручне замовлення, після чого система з’єднує його з пасажиром для підтвердження оформлення замовлення та обговорення деталей поїздки.
До переваг «Тачку!» можна віднести швидкість оформлення замовлення (у середньому час із моменту розміщення заявки пасажиром до подачі авто становить від 3 хвилин), низька вартість послуги (порівняно з традиційними службами таксі в Луцьку тачка обходиться дешевше на близько 30%), відстеження замовленого авто на інтерактивній мапі міста, доступність інформації про водія (фото, рейтинг, відгуки, марка, колір і номер машини).

Водночас чи не найсуттєвішим недоліком додатку є те, що сервіс не несе відповідальності за пасажира чи водія. Тому гарантувати безпеку пасажира і компенсацію у випадку форс-мажору ніхто не може.

Окрім того, жодних податків водій «Тачку!» не платить – йдеться лише про 7,5% комісії на рахунок сервісу за кожне виконане замовлення. Саме тому водії тачок можуть брати менші оплати за перевезення, ніж таксисти. Також для більшості водіїв додатку це не основний дохід, а можливість, підвезти когось дорогою до роботи і відбити таким чином гроші на заправку авто.

Протести таксистів: світова практика

Відзначимо, що протистояння між онлайн-сервісом і службами таксі – далеко не рідкість. Такі інциденти фіксували, зокрема, і в інших країнах. Справи доходили навіть до суду.

Наприклад, Uber – мобільний додаток для пошуку, виклику та оплати таксі або приватних водіїв – у результаті, зокрема, численних акцій протесту таксистів та багаторічного вивчення питання судовою владою заборонили в Бельгії, Туреччині, Болгарії, Данії та Угорщині. Діяльність сервісу обмежена в Італії, Німеччині, Франції, Японії та на Тайвані.
Протести проти Uber у Франції
Протести проти Uber у Франції
Протести проти Uber в Італії
Протести проти Uber в Італії
Компанії через неодноразові порушення правил безпеки заборонено теж перевозити пасажирів у Лондоні. А тисячі таксистів в Іспанії подали до суду на Uber, Cabify та інші подібні сервіси, звинувативши водіїв додатків і відповідні компанії в шахрайстві, відмиванні грошей, порушенні прав працівників тощо.
Протести проти Uber у Великобританії
Протести проти Uber у Великобританії
Нещодавно заборонити Uber закликали владу таксисти в Мексиці – в національних акціях протесту, які відбулися в країні 7 жовтня цього року, взяли участь близько 150 тисяч осіб.

Боротьба брудними методами

Луцькі таксисти вирішили ж вести боротьбу з водіями, котрі користуються додатком «Тачку!», по-іншому – без акцій протесту чи звернень до судових інстанцій.

Так, онлайн-сервіс має розумну систему рейтингу користувачів – після кожної поїздки пасажир може поставити водієві оцінку і написати відгук. У разі, якщо пасажир залишився незадоволеним, він може залишити скаргу. Всі звернення система аналізує, а водіїв із низьким рейтингом автоматично блокує і згодом видаляє.

Цю функцію, покликану формувати мережу надійних водіїв, і вирішили використати таксисти з Луцька, аби «покарати водіїв тачок гривнею».

Вони як пасажири роблять замовлення через додаток, а після того, як водій прийняв його і вирушив у дорогу, відміняють замовлення та залишають негативну оцінку, в результаті чого система блокує водія.
Також таксисти реєструються в додатку як водії, «аби поступово відучувати клієнтів від «Тачку!», і, приймаючи замовлення, просто не виконують його.
Як розповідають водії тачок, багато таксистів, однак, і самі не гребують використовувати додаток за призначенням у вільний від основних замовлень час, аби так підзаробити.

Водночас звертають увагу на те, що своєрідну боротьбу з водіями тачок таксисти влаштували напередодні новорічно-різдвяного періоду. Як запевнюють, у новорічну ніч ціна на таксі буде вдвічі, а то й утричі дорожчою, ніж у додатку, тож таким чином водії таксі просто усувають конкурентів.

Зустріч на парковці

У п’ятницю, 29 листопада, таксисти усіх служб, що працюють у Луцьку, ініціювали зустріч на стоянці, що на вулиці Глушець (навпроти гімназії №4).

«Прохання взяти участь і прийняти загальне колективне рішення щодо методів боротьби з додатком «Тачку!» Явка потрібна максимальна», – наголошено в повідомленні, яке розсилали водіям таксі напередодні.
У результаті у зборах взяли участь кількадесят таксистів. Вони заявили, що будуть звертатися до місцевої влади з вимогою, аби та провела відповідні рейди чи повністю заборонила використання додатку в Луцьку.

Водії таксі теж запевнили, що боротимуться за своїх клієнтів.

Що думає про ситуацію влада міста?

Як зазначив в коментарі ІА Волинські Новини керівник управління транспорту та зв’язку Володимир Степанов, на сьогоднішній день він не має жодної інформації щодо протистояння таксистів і водіїв додатку «Тачку!»

«Не можу вам нічого пояснити», – сказав він.

Своєю чергою, перший заступник міського голови Григорій Недопад розповів, що, аби уникнути подібних ситуацій у майбутньому, в планах Луцької міської ради – запровадження муніципального таксі.

Щодо можливого звернення таксистів проти сервісу «Тачку!», то Григорій Недопад вказав: «Це питання не в компетенції міської ради. Взагалі ми не можемо заборонити якийсь мобільний додаток, це нерозумно. А навіщо приймати рішення, які не будуть виконуватися?»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 59
Євробидло Показати IP 2 Грудня 2019 15:43
Таксисти не живіть в 19 столітті. ВИчухайте свої авто, знизьте ціни, приїжжайте вчасно на виклики - і ви самі повернете до себе клієнтів від тачки. Але ж хитрожопим хочеться повернути клієнтів і при цьому нічого не робити і не йти на уступкі.....
пасажир Показати IP 2 Грудня 2019 15:47
Так звані "таксисти" нехай свої корита до ладу доведуть, таксометри поставлять і прилади розрахунку з банківських карток, цыни впорядкують, а не барижать - от тоді поговоримо! А так - "Тачка" Forever!!!
144 до пасажир Показати IP 2 Грудня 2019 16:20
Текст повідомлення А де ви бачили таксі без таксометра?
ги-ги до 144 Показати IP 2 Грудня 2019 16:57
а ті таксометри працюють ?
911 до 144 Показати IP 2 Грудня 2019 17:05
Повно!!!
Хахака до пасажир Показати IP 2 Грудня 2019 18:10
Саме все те що ви перерахували стоїть в авто яке приїздить за вами, коли ви викликається "тачку")))))
Лу Ча Нин Показати IP 2 Грудня 2019 15:49
Таксисти вже зовсім зажрались! Треба їх ігнорувати і користуватись громадським транспортом!
Лучанин до Лу Ча Нин Показати IP 2 Грудня 2019 19:51
Згідний, до того часу поки в громадському транспорті беруть готівку. Додатка ще немає.
Пасажир Показати IP 2 Грудня 2019 15:53
Я не користуюся таксі з того часу як з мене взяли 100грн за поїздку з вокзалу в ночі до Євгена коновальця. Тачку хороший сервіс, а таксі хай краще піднімуть якість.
Ячс Показати IP 2 Грудня 2019 15:54
Тачку - прогресивне таксі. Послуга дешевша. Це нормально для укаїнців. Старі послуги від таксі коштують дорого. Таксисти зажерлись. Здорова конкуренція переможе зажерливість. Процес пішов. Заблокують Тачку - придумають аналогічний сервіс ще більш кращий для пасажирів.
ОООО Показати IP 2 Грудня 2019 15:58
Хай ціну трохи збавлять. Хочуть заробити на одній поїздці
скептик до ОООО Показати IP 2 Грудня 2019 17:02
і то два рази: взяти з двох пасажирів з кожного за повну поїздку
123 Показати IP 2 Грудня 2019 16:02
хай наглі таксисти шукають іншу роботу, тачка приїжає за 5 хв максмум, а таксі деколи чекаєш по 20 хв і кажуть немає вільних машин, сів в таксі зразу 30 грн. за що питається? ГЕТЬ ТАКСИСТІВ!
Наталя Показати IP 2 Грудня 2019 16:14
Ті таксисти вже зовсім глуздом поїхали. ЛЮДИ самі в праві обирати, як їм зручніше пересуватися містом. І не потрібно примушувати чи нав"язувати свої послуги, які "доречі" набагато дорожчі і довші по часу. Якщо ви "облажалися", то не потрібно робити крайнім когось іншого.
144 до Наталя Показати IP 2 Грудня 2019 16:31
Текст повідомлення Не треба потім скиглити що у батьків пенсіі малі, бо податки ніхто не платить.
Анонім до 144 Показати IP 2 Грудня 2019 17:00
а вони що податки платять ?
Пасажир до 144 Показати IP 2 Грудня 2019 17:03
А таксисти всі як один платять податки? Коли Вам востаннє давали квитанцію чи чек про оплату послуг перевезення в таксі?
123 до Пасажир Показати IP 2 Грудня 2019 18:15
Роздруківка з таксометра не є фіскальними чеком!!! На ньому так і написано. А система оподаткування там трішки інша, є спеціальний КВЕД на послуги таксі. Раджу вивчити а потім писати дурниці
Пасажир до 123 Показати IP 2 Грудня 2019 18:29
От немає в мене часу шукати, вивчати... Так роскажіть мені, яку суму податків сплачує таксист, коли я сідаю до нього в авто, припустимо, на з/д вокзалі? І хто його змусить їх платити, якщо лише я і він знаємо про цю поїздку?
/ Показати IP 2 Грудня 2019 16:15
Тачка-супер, а таксистам потрібно ставити адикватні ціни тоді люди будуть користуватися їх послугами
123 Показати IP 2 Грудня 2019 16:26
Говорячи про переваги таксі, хочеться зауважити, що більшість компаній, працює зараз саме на клієнта. Таким чином, коли ви телефонуєте замовити таксі, компанія сама вам передзвонює, тобто, ви не витрачаєтеся на дзвінок. Також чимало таксі мають різні бонуси та акції, завдяки яким можна отримати безкоштовний проїзд або зі знижкою. Також таксі — це і зручний, чистий салон, перевірений водій, ви можете підключати свою музику в машині. Таксі приїжджає швидко, і вибирає найшвидший і зручний шлях до тієї точки, куди вам потрібно доїхати.
Пасажир до 123 Показати IP 2 Грудня 2019 16:50
Доволі цікаві "переваги". Не знаю на кого працюють компанії, але Тачка налаштована, виключно, на пасажира, адже клієнти - в інших закладах. В додатку Тачка взагалі телефонувати не потрібно, водій сам це зробить,а стосовно бонусів - як давно, Ви телефонували в службу і говорили, що хочете скористатись акційною поїздкою? В 90% випадках чуєш відповідь "На даний момент немає автівки, здатної виконати акційну поїздку". Орієнтовно, таку ж відповідь чуєш коли викликаєш авто в дальновіддалені райони міста - "На даний момент немає вільних авто в вашому районі". А про найшвидший і зручний шлях - попробуйте сісти в таксі вночі на з/д вокзалі і сказати, що не знаєте міста. Думаю, до "Променя" Ви будете їхати через Ківерці і Рожище, на відміну від додатку, де ціну вказуєте Ви ще до початку поїздки, тому водій абсолютно не зацікавлений везти Вас окольними шляхами. Тому бажаю Вам успіхів в користуванні службами таксі, а всім свохм друзям та колегам буду рекомендувати додаток Тачка.
скептик до 123 Показати IP 2 Грудня 2019 16:59
у віддалені райони взагалі не хочуть їхати
Коля до 123 Показати IP 3 Грудня 2019 01:34
Це все ваша уява. А в реальності все навпаки.
До Показати IP 2 Грудня 2019 16:30
Ви теж не платити податки Ви людей на****єте Маршрут один а ціни коливаються в 20 грн це як може бути, це питання до Чумака І не завжди Чумак машини є на районі володирської хоча і інших не має То краще я на тачці поїду аніж таксі
Колишній мешканець ц Показати IP 2 Грудня 2019 16:30
Як же ж задовбали ті динозаври на корчах. То їх треба заборонити
лучанин Показати IP 2 Грудня 2019 16:34
половина таксистів їздять без необхідних документів .на тачці чітко покезане яке авто і фото водія і нормальні машини там їздять
33-ій Показати IP 2 Грудня 2019 16:39
Люкс-таксі потрібно чекати по 20-30 хв.. а часто "вибачте, немає машин". Тачка - 3-7 хв. "Тачка" рулить !!!
Є*ати не должно. Показати IP 2 Грудня 2019 16:45
На тачці їздять не "аборигени" які більше нічого не вміють крім крутити балванку, А нормальні люди які в свій вільний час просто підзаробляють.
144 до Є*ати не должно. Показати IP 2 Грудня 2019 17:24
Текст повідомленняЯке дурне.В таксі, як правило, працюють самодостатні люди.Нерідко з вищою освітою, побудованим будинком, висадженими деревами.
Пасажир до 144 Показати IP 2 Грудня 2019 18:49
Так, Ви праві, по скріншоту в статті одразу видно, що писала "самодостатня людина з вищою освітою"!
Вася до 144 Показати IP 2 Грудня 2019 23:43
І народженим сином))) більше того, кожен другий таксист розбирається у всьому, і міг би бути прем'єром, але поки мусить крутити бублика
Тачковоз Показати IP 2 Грудня 2019 16:45
Тачка рулить. Попридумували налоги платити, зараз все кину й почну. Таксисти хай платять, на коритах своїх.
САША Показати IP 2 Грудня 2019 17:19
Ото прикол таксісти зробили рекламу тачці. Я до сьогодні чув но не користувався тачкою дякую за розяснення вже скачую!!!
САША Показати IP 2 Грудня 2019 17:21
Ото прикол таксісти зробили рекламу тачці. Я до сьогодні чув но не користувався тачкою дякую за розяснення вже скачую!!!
Ілономаскобот Показати IP 2 Грудня 2019 17:35
А чому вони думають що клієнти Тачки не дадуть отвєточку? ми теж можемо тих лохів на роздовбаних тачках викликати по приколу десь на цукровий чи в Дачне по приколу і потім збивати коли оператор буде дзвонити чому не виходите?
Хах до Ілономаскобот Показати IP 2 Грудня 2019 18:10
Рілі такий флешмоб треба організувати)
Вв до Ілономаскобот Показати IP 3 Грудня 2019 08:53
Хороша ідея....
Клієнт Показати IP 2 Грудня 2019 18:10
Дякую, дізнався про новий додаток.
офігел Показати IP 2 Грудня 2019 18:16
Програму ТАЧКА розробили казахські хакери і цей сервіс продали Миколаївській фірмі. Вона для противаги службам таксі. Це бізнес. Хочеш конкурувати. вкладай гроші. А наші таксисти завжди хочуть проблему вирішити нахаляву через міську раду або інше. Так бізнес не робиться. Нехай власники цих таксистів вкладають гроші в лояльність до пасажира. тим паче варіантів безліч. І не треба винити пасажира. До речі по ТАЧЦІ їздять багато авто. в яких гидко сидіти. хоча і нові (срач!!!) Це і відображаємо в рейтінгу.
Олексій Показати IP 2 Грудня 2019 18:30
Типу якась «служба» таксі щось комусь гарантує, це така сама онлайн служба яка надає інформацію замовнику в все!!! Вся відповідальність на цьому закінчується, ніхто ніяких ліцензій ннмає і тим більше податків не платить. Все ліпа за 500 грн!!! Служби таксі це дно ... разом із своїми тупими щансонами і зламками.
Ірина Показати IP 2 Грудня 2019 18:30
Одна вкрай безграмотна писанина таксиста вже говорить сама за себе! Не думайте, що водії з Тачки також можуть зібратися і вас поставити на місце. Вас знайти дуже просто біля помийних ям і смітників.
STOP! Показати IP 2 Грудня 2019 19:06
Пожалуйста придумайте ещё программы для маршруток, магазинов, и всех объектов где надо рассчитываться. То есть, сел в маршрутку, заплатил сколько мне выгодно, зашёл в супермаркет набрал товара на 1,374 грн. , заплатил за всё 850 грн. Ну мне же так выгодно! Вот и сделайте тогда такую программу для всего. Куда бы не зашёл, везде заплатил на свой взгляд. Вот тогда я за тачку и руками и ногами и с головой вместе!!!
ахахах до STOP! Показати IP 2 Грудня 2019 20:33
це реально правда що всі таксісти тупі)))
Микола Показати IP 2 Грудня 2019 20:58
Босота не ті хто їздять дешево, а хто возить за гривню! я як їздив тачкою так і буду далі їздити , поки будуть ті, хто буде її возити. таксі фуфєл, тачкісти красавци!
галя Показати IP 2 Грудня 2019 22:52
тачки-21век! монополия-враг конкуренция.
Тетяна Показати IP 2 Грудня 2019 22:59
У відповідь треба скаржитись на таксистів. Писати і звертатись в служби захисту прав споживачів. В морячків хамство зустрічала не раз, в тачці ще жодного разу.
На захист Показати IP 2 Грудня 2019 23:58
Не захищаю і не виправдовую нікого, але єдина служба в Луцьку, це Оптимальне (579), в якому є можливість здійснити замовлення авто по принципу "Тачку" + бонус... Єдине прогресивне таксі міста і таксопарку, найбільший серед конкурентів.
Капітан Історик Показати IP 3 Грудня 2019 00:22
Глобальна революція почалась!! Голуби повстануть проти пошти. Дирижаблі проти літаків. Лопухи проти туалетного паперу. А кучери уже йдуть за вами, таксисти!!!
Таксист Показати IP 3 Грудня 2019 00:24
З таких с неблагадарних як дерли так і будемо дерти
Серж до Таксист Показати IP 3 Грудня 2019 08:30
Тому все життя будеш обдертий
Вано Показати IP 3 Грудня 2019 05:40
Самі ж таксисти сидять на «Тачці»!!! Я користуюсь додотком,бо знаю,що не на дурять ,я поставив ціну,мене забрали - привезли,не чекаю по 10-15 хв поки ви чохли знімете А якщо й приїжають, то таке корито, в салоні поганий запах,тріщить,скавончить,всі хочуть комфорту,як клієнти так і водії але це в інтересах водія добре слідкувати за авто,бо це буде їхнім заробітком(за таксі маю на увазі) Так що менше ґвалту, зробіть в своїх авто порядок, адекватні ціни і вчасні приїздки а тоді будете бачити А такими брудними засобами як на скріншотах ви явно репутацію собі не піднімете і не вирішите проблему Я особисто як і користувався Тачкою так і буду надалі
Нато Показати IP 3 Грудня 2019 10:03
Конкуренція? Ні не чули. Думаю кожен для себе вирішить, як їхати. П.С.: Гуглю ці Тачки про всяк випадок.
Вадим Показати IP 3 Грудня 2019 16:22
Якщо шановних таксистів щось не влаштовує, нехай йдуть на завод і пахають, а не роблять все аби їм було добре! Заборонивши цей додаток буде краще тільки таксистам
Туйво Показати IP 3 Грудня 2019 17:41
Для тих хто підвозить на "Тачці" чи таксує має мати ліцензію , а то це підпадає на незаконну підприємницьку діяльність без ліцензії , За здійснення діяльності без держреєстрації накладається адмінштраф від 20 до 40 нмдг з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва та сировини чи без такої
Я Показати IP 3 Грудня 2019 21:05
Про що ти говориш більша частина таксістів їздить не законно.І на такій дахах що розлітаюця.
Тачкист Показати IP 3 Грудня 2019 21:26
Може і Бла-Бла Кар заборонити? Там теж всі без ліцензії і податки не сплачують. Перестаньте займатись ху £нею. Може людина мене підвезти "коли і куди мені треба" - я заплачу стільки, як ми домовимось. І нащо мені його ліцензія? Якщо поїздка "лайно" , то так і напишу у відгуках, і все - інших поїздок водію не бачити, як вух.
Irina Показати IP 3 Грудня 2019 22:36
Коментарі та лайки говорять самі за себе. Ринок вже вибрав лідера. А ви таксисти, замість того аби думати, як усунути "Тачку", подумайте як покращити свої послуги.
Олександр Показати IP 4 Грудня 2019 13:54
Друзі, це все має дві сторони. Я, як пасажир теж обурююся, коли підсідаю до таксиста, і проїжджаю 5-6 км маю сплачувати 70-80 грн, коли замовляєш автомобіль, чекаєш, до тебе передзвонють за 10 хв і кажуть, що машини не буде. І багато таких нюансів, це не дуже приємно... Я, маючи власний автомобіль, і маючи вільний час, виїжджаю на "тачку". Клієнти- пасажири, як писалося вище, хочуть, щоб салон був чистий, в автомобілі був приємний запах. Але за це все, теж приходиться мені платити, тому що, автомобіль я тримаю в хорошому стані, заливаю кращі масла, фільтра і т.п. І деколи обурює, коли людина хоче проїхати з одного кінця міста в інше при цьому заплатити 30-50 грн. Друзі, оцінюйте справедливо роботу, дякую тим, хто ставить нормальні ціни, які є обгрунтованими, дякую тим, хто залишає 5 грн "на чай" це теж дуже приємно. Тому, в даній ситуації можна зрозуміти як одних так і інших. Всім Миру!)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus