USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У КП «Ласка» пояснили, чому зберігають трупи тварин у морозильній камері

27 Квітня 2017 11:11
Чому для тимчасового зберігання трупів тварин використовується морозильна камера, чи справді з підприємства зникають тварини та як виглядатиме новий сучасний притулок для бездомних тварин у Луцьку розповіла директор КП «Ласка» Дана Новарчук.

Значний резонанс викликало повідомлення волонтерів, які несподівано 24 квітня прийшли на територію КП «Ласка», про труп тварини, який зберігається у морозильній камері, придбаній для зберігання харчів, жахливі умови утримання тварин у притулку та утримання хворих тварин в одних вольєрах зі здоровими.

Для того, щоб прокоментувати звинувачення та продемонструвати, як насправді утримують та годують тварин у притулку, директор КП «Ласка» 25 квітня запросила журналістів на підприємство. Дана Новарчук стверджувала, що волонтери та журналіст напередодні упереджено поставилися до висвітлення ситуації у притулку. Ситуація, яку Інформаційне агентство Волинські Новини побачило на території підприємства, справді відрізняється від описаної волонтерами. Своєю чергою, директор КП «Ласка» запевняє, що до візиту журналістів цього разу спеціально не готувалися і стан притулку не відрізняється від того, яким був під час скандального візиту волонтерів. Неприязно налаштовані відвідувачі, з її слів, свідомо йшли на конфлікт та намагалися відшукати негатив у роботі підприємства.

Чому трупи собак тримають у морозильній камері

Директор КП «Ласка» поінформувала, що два роки тому у місті постала проблема з трупами тварин. У групу оперативного реагування «15-80» зверталися люди, які просили забрати тіла тварин. На той час «Луцькспецкомунтранс» вже не займався відловом тварин, але в умовах тендеру для КП «Ласка» не прописали, хто повинен забирати трупи. Тоді директор підприємства запропонувала взяти на себе цю відповідальність. Минулого року трупи теж зберігали в морозильній камері, а взимку – у металевому вагончику, де зберігалася низька температура. Влітку за кожне вивезення трупів (незалежно, один труп чи десяток), «Луцькспецкомунтрансу» підприємство платило по 700 гривень. Для того, щоб не марнувати кошти, сплачуючи за вивезення кожного окремого трупа, їх вирішили тимчасово зберігати в морозильній камері, а коли камера заповнюється, трупи вивозять і платять за це. Торік підприємство на вивіз трупів витратило більше, ніж заробило за їх забирання.

Директор підприємства запевнила, що вказану камеру не використовують для зберігання їжі. Для цього є більша камера за 130 тисяч, яку КП «Ласка» змогло придбати, здобувши перемогу у гранті.

Померлі на території підприємства тварини також складаються у морозильну камеру. Про смерть складають відповідні акти. Якщо тварина не прожила на території 14 днів, її труп обов’язково везуть в ветеринарну лабораторію, де роблять розтин, щоб виявити, чи була тварина хвора на сказ. Якщо підозр на сказ немає, розтин може зробити лікар на КП «Ласка».

Підприємство має укладені договори з «Луцькспецкомунтрансом» на вивіз сміття, трупів та фекалій і за кожен вивіз сплачують кошти.

Щодо трупу собаки, через який наробили галасу волонтери, Дана Новарчук повідомила, що він був забраний з вулиці Кравчука. 24 квітня, працівники поліції розірвали мішок, щоб зафіксувати, що у ньому є лише один труп собаки. Труп тимчасово зберігають в морозильній камері.

З її слів, 24 квітня волонтери також самовільно зайшли в ізолятор, де перебувати стороннім заборонено ветеринарними нормами. Попри те, що сторож та заступник директора застерігали відвідувачів, що заходити всередину не можна, вони зайшли у приміщення, де утримують тварин з підозрою на сказ.

Зі слів Дани Новарчук, інформацію про те, скільки тварин прилаштували, скільки тварин померли, скільки було евтаназовано викладають на сторінці КП «Ласка» у соцмережі. Вона запевнила, що готова запрошувати журналістів на кожне символічне поховання трупа тварини у морозильну камеру.





В яких умовах живуть тварини

Частина тварин живе у вольєрах, які робили працівники. На ланцюгові тримають лише декількох «собак-втікачів» та найбільш агресивних собак. Решта собак перебувають у вольєрах або у вільному вигулі. Більшість тварин мають цілі власні історії. Так, Річі – один зі старожилів притулку. Пса довгий час не вдавалося спіймати у різних мікрорайонах міста. Оскільки пес ненавидить чоловіків, вночі сторож випускає його з вольєру, і пес охороняє територію підприємства. Дана Новарчук визнала, що часом мусять тримати по 4-5 тварин у одному вольєрі, але головною метою діяльності притулку є прилаштування тварин в сім’ях.

Собаки безплатно перевірені на дефіляріоз ветеринаром клініки «Леопольд», тому що одна з волонтерів, яка брала з притулку собаку, виявила у неї цю хворобу. Перевіривши собак у притулку, в жодної не виявили дефіляріозу.



Як стверджували волонтери, у вольєрі для котів поруч із двома вагітними кицьками сидів кіт у вкрай жахливому стані: очі тварини закипіли від гною, а з носа та рота тварини виділялась речовина. Ще один кіт був повністю покритий лишаєм. Обидві тварини мали очевидні ознаки задавнених хвороб, однак їх навіть не спромоглись посадити в окремий вольєр, аби не заражали невідомими інфекціями інших котів.

Натомість Дана Новарчук запевнює, що на підприємстві є вольєр для котів, а окремо утримують котів з підозрами на неінфекційні захворювання (захворювання шкіри тощо). Переселенням котів займається лише кваліфікований лікар, працівникам КП «Ласка» це робити заборонено.



Окремо розташоване приміщення карантину для цуценят та собак, які приїжджають з інших міст. Після стерилізації цих тварин повертають у ті населені пункти, звідки їх привезли. Директор закладу наголосила, що тварин з інших міст не плутають з луцькими, а утримують в окремому приміщенні.



Також волонтери напередодні повідомляли, що тварини у вольєрах замість їжі їли свій послід, який змішався з багнюкою та залишками вчорашніх харчів.

«Вочевидь, собаки перевернули миски з їжею і від голоду почали вилизувати землю разом з багнюкою та власними фекаліями. Від тотальної антисанітарії та недогляду собаки перебувають у жахливому стані — багатьом необхідна допомога ветеринара», - повідомляли волонтери.

Директор КП «Ласка» розповіла, що демонструвала їжу, яку використовують для годівлі тварин, волонтерам під час скандальних відвідин, але вони чомусь її не сфотографували. Підприємству, з її слів, дають харчі супермаркети. До каші додають банани (як сказали кінологи, це можна робити для більшої поживності). Всі ці продукти, а також фарш, яким готують тварин, вона охоче показувала перед фотокамерою.



Хвороби та чутки про зникнення тварин

Підприємству безплатно допомагає лікар з приватної клініки. Лікар Ігор Гринасюк розповів, що зайнятий лікувальною роботою, інколи робить операції. Зазвичай тварини хворіють на респіраторні захворювання, надходять тварини із вірусними інфекціями та гельмінтозами, пухлинами, грижами. Основна робота лікаря полягає в стерилізації та кастрації тварин, що прибувають в притулок. Спочатку тварин тримають на карантині, потім стерилізують і переводять в післяопераційне приміщення, а згодом – у вольєри. Хворих на інфекційні хвороби тварин та тварин з підозрою на сказ тримають в ізоляторі. Лікар спростував чутки про те, що з притулку начебто масово зникають тварини, запевнивши, що знає усіх тварин у притулку.



Ті, хто звертається, аби взяти тварину до себе в родину (окрім волонтерів), обов’язково заповнюють акт з паспортними даними. Тому, зі слів директора КП «Ласка», волонтерам цю інформацію надати не можуть, оскільки персональні дані є конфіденційними.

Під час перевірки, коли приїздив представник британського фонду Naturewatch, він підписав офіційний документ про нерозголошення персональних даних третім особам, вибрав декілька актів, після чого до людей, які взяли собі тварин з притулку зателефонувала директор підприємства. Разом з англійцем відвідали помешкання цих осіб, де він фотографував усіх тварин. Він дав відповідь волонтерам, які писали скарги, що тварини справді прилаштовані. Також представник фонду відзначив, що у притулку немає такого сильного запаху, який він спостерігав в інших притулках.

За станом на 1 квітня у притулку перебували 272 тварини, загалом їхня кількість у різні місяці може становити від 200 до 400. Усі тварини, які були віддані, фіксуються у журналі. Наприкінці місяця ветеринар перевіряє, скільки поступило тварин, скільки було віддано скільки стерилізовано тощо. Протягом квітня вже прилаштували приблизно 40 тварин. У журналі викликів фіксують повідомлення з проханням забрати собак, повідомлення про зграї собак, трупи тварин тощо.



Скандальний паркан та новобудови на території КП «Ласка»

Щодо паркану навколо території підприємства, спорудження якого за 400 тисяч гривень викликало жваві дискусії, Дана Новарчук зауважила, що коли у 2014 році виділили кошти, його ціна становила вже 600 тисяч, але збудувати його вдалося за першим проектом. Завдяки фірмі «Форест-Україна», яка вклала власні кошти, вдалося зекономити на спорудженні паркану.

Нагадаємо паркан остаточно добудували торік, за власні кошти «Ласка» вирішила збільшити висоту паркану з допомогою металевих пластин в місцях, де підприємство межує з житловими будинками.


Зі слів Дани Новарчук, Міністерство екології планує виділити підприємству цьогоріч 2 мільйони гривень, британський фонд – 1,6 мільйона, 700 тисяч виділять з обласного фонду екології. Загалом будівництво коштує 12,5 мільйона. Від цієї суми можна відняти 700 тисяч, тому що паркан вже побудований, ще мільйон освоїли на зведення будівлі, яка вже завершена, ще 300 тисяч освоїли на спорудження електропідстанції. Отже, потрібно ще 10 мільйонів гривень.

Наразі лікарі підприємства вирушать на навчання у Грузію від організації, в якої підприємство виграло грант на будівництво стерилізаційного центру. Після цього очікують рішення сесії міськради про виділення ділянки під притулок, після чого виділять кошти. Відповідно до проекту, будуватимуть стерилізаційний центр, вольєри для утримання тварин, карантин, каналізацію, очисні споруди.

Коли торік освоювали мільйон гривень на будівництво, внутрішні роботи у приміщенні не змогли виконати, оскільки Мінекології виділило кошти восени, у холодну пору року. Для того щоб повністю освоїти кошти, вирішили залити взимку фундамент нового вольєру. Цьогоріч за 300 тисяч гривень з міського бюджету завершують внутрішні роботи у приміщенні.


Міністерство екології першочергово щороку дофінансовує ті заходи, які фінансувало раніше, а природоохоронні заходи обов’язково вимагають співфінансування, тому директор КП «Ласка» щороку дає відповідні запити.

Наразі залитий фундамент для нового вольєру. У ньому собаки перебуватимуть у кімнатах, звідки зможуть виходити на вулицю, де буде місце вигулу. Попри всю досконалість нового вольєра, зі слів директора підприємства, для собаки найголовніше – сім’я, тому головним завданням притулку є прилаштування тварин. Волонтери, які співпрацюють з КП «Ласка», забирають цуценят, і понад тисячу тварин на рік вдається прилаштувати за допомогою волонтерів.


За проектом в новобудові мав розташовуватися морг та ізолятор, але, оскільки діюча стара будівля стерилізаційного центру буде зноситися та відбудовуватися з нуля, було б ніде оперувати тварин. Щоб не припиняти стерилізацію тварин у місті, тимчасово будівлю використовуватимуть як операційну, а вольєри замінять післяопераційне відділення, доки не буде побудований новий стерилізаційний центр. Переселитися у нове приміщення планують до кінця наступного тижня.

Хто працює на підприємстві

Відповідно до штатного розпису, на підприємстві налічується 19 посад. Немає одного ловця і двох лікарів, один сторож перебуває на лікарняному, один прибиральник – у відпустці, тобто, зараз є 14 працівників включно з адмінперсоналом – директором, заступником директора, бухгалтером та діловодом. Фактично на території працюють лікар, сторож, який годує, згідно з посадовою інструкцією, дорослих тварин, годувальник, яка займається годівлею тварин, які перебувають післяопераційному відділенні (вона готує їжу для кожної тварини, яка потребує особливого догляду), прибиральник та підсобний робітник.

Волонтери напередодні стверджували, що роздрукований графік відвідування притулку, який вивісили на паркані — простий папірець, який не має жодної юридичної сили, адже офіційно оприлюдненого порядку діяльності КП «Ласка» – ніде немає.

Своєю чергою, Дана Новарчук зауважила, що, відповідно до господарського кодексу, підприємство має право встановлювати власний режим роботи. Працівники КП «Ласка» працюють позмінно, адже підприємство працює і у вихідні. Щодня на зміну виходять від 7 до 9 осіб. З її слів, так і було під час скандального візиту волонтерів. Волонтери, мовляв, не порахували її, діловода, бухгалтера та водія.



Нагадаємо, зважаючи на численні скарги, діяльність КП «Ласка» просили перевірити.

Так, повідомляли про те, що з території підприємства начебто виносили мертвих тварин.

Виконувач повноважень міського голови Ігор Поліщук визнав, що КП «Ласка» виконує чимало потрібної для міста роботи і є важливим для обласного центру. Втім, ефективність підприємства низька, і від цього страждають чотирилапі й створюються незручності лучанам

Торік прибуток комунального підприємства «Ласка» становив 227,6 тисячі гривень. А всього дохід підприємства за минулий рік становив 1,697 мільйона.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 30
Вася Показати IP 27 Квітня 2017 11:16
Всьо, вже все нормально. Договорились...
Анонім Показати IP 27 Квітня 2017 13:07
Котики найгарніші!
Лучанка Показати IP 27 Квітня 2017 14:30
Слухайте. Ви вже продались? У вол'єрах не прибирали? Ага, ні одної пилинки. Супермаркети привозять жовтюсінькі банани собакам? Хто взагалі кормить собак бананами????? Особисто бачили як варили їжу: насипали осипки, залили водою, і кинули дохлих курей з ПІР'ЯМ (так-так, повністю). На питання "як так?" нам відповіли "ітак їм сайдьот". З таким то доходом, наші чотирилапі мали би жити у золотих вольєрах.
Клімі до Лучанка Показати IP 29 Квітня 2017 11:54
Ти здуріла я була там все нормально всі щасливі це ви д*рні що це пишете
Анонім Показати IP 27 Квітня 2017 15:19
в мому дворі забрали без дозволу власника собаку на самовигулі,найшлися месія!!!!Яке право мали?геть знахабніли!
Анонім Показати IP 27 Квітня 2017 15:20
Щоооо???сосиски,собакам????а в яких чорних і брудних відрах то вариться!ЖАХ!
Жанна до Анонім Показати IP 27 Квітня 2017 18:26
як? прям з рук вирвали? не вірю.. певно бала агресивна чи на самовигулі
Увага Показати IP 27 Квітня 2017 17:20
посадіть вже ту білобрису на нари
Волонтер Показати IP 27 Квітня 2017 17:32
Жесть Підчистила все і запросила журналістів, браво
Анти Показати IP 27 Квітня 2017 17:33
А чому нема на фото хворих котів з гнійними очима? Чому так все гарно показано , а де справжні фото?
З фейсбука Показати IP 27 Квітня 2017 17:34
Зайдіть почитайте шо було у кп кілька днів назад Горить під даною земля! Група анти ласка! У фейсбук https://m.facebook.com/groups/409585149433934
Ірина Показати IP 27 Квітня 2017 17:35
Брехня!!!! Скільки разів казала дана що вакантна посада ветлікаря!!! А то вже на стажування хтось іде, двох днів і не пройшло, взяли і вже так швидко працює!!!
Правда Показати IP 27 Квітня 2017 17:40
шукайте у фейсбук групу анти ласка , там всі подробиці утримання тварин! Вона живодерка справжня!
Лучанка Показати IP 27 Квітня 2017 18:00
https://www.facebook.com/groups/409585149433934/ тут зовсім інші фото і відео... Є підтвердження, два відео, з дуже хворими котами... Вчора їх хотіли забрати на лікування захисники міста - Новарчук не віддала, не пустила нікого навіть на територію. Каже - карантин....
222 до Лучанка Показати IP 27 Квітня 2017 18:29
Карантин на 1 день!!!! Щоб все підчистити для журналістів! Ганьба і фу фу фу
Кошатниця Показати IP 27 Квітня 2017 18:24
Цікаво чи віділення гною з носа і очейтварин не є заразними?!?!?!? З яких це пір
Ветлікар Показати IP 27 Квітня 2017 18:25
Всі ветеринарки знають, що в кп ласка працюють гицелі і дана керує цим бардаком! Думала все підчистить і все з рук зійде ій?!?!?
124 Показати IP 27 Квітня 2017 18:28
Подивіться як собаки у своіх фекаліяк і в бруді лежать без допомоги! Вона готувалась! Під час 1 денного карантину вбила всіх хворих, привезла здорових, прибрали -помили! В житті не було такоі чистоти Волонтери відвернулись всі від неі! Брехуха і ви іі покриваєте а значить теж винні у смерті невинних тварин
Фінансист Показати IP 27 Квітня 2017 18:33
Як мільйонами запахло-хрена вона з місця встане, вперлась в крісло чотирьма лапами, мара недоторкана. Зберемся зустрінем і будем говорити як вона над тваринами нещасними! Тобі це вернеться!
Поліщуку Показати IP 27 Квітня 2017 18:34
Невже вас попросили і ви повелись на це???? Навіщо вам іі прикривати???? Укроп перед виборами це потрібно???
Олена Показати IP 27 Квітня 2017 18:42
** Щеплення вони тваринам зробили - молодці, тепер ці тварини подохнуть максимум за тиждень, адже робити щеплення вже інфікованій тварині - це вірна смерть тварини. Тим ветеринарам в принципі байдуже на тварин - помре десять, так помре, знов у морозильнику заморозять. А ще можна тут багато чого писати
ВОВК Показати IP 27 Квітня 2017 19:15
коментар було видалено
Юлія Показати IP 27 Квітня 2017 19:35
а де сторінка КП Ласки в соцмережах, про які йдеться в дописі. я такої не знайшла
Лучанка до Юлія Показати IP 28 Квітня 2017 09:00
Якщо не йде за посиланням - знайдіть у ФБ групу "АНТИ "Ласка". Скарги на керівництво луцького притулку тварин."
АнтиЛаска Показати IP 27 Квітня 2017 19:42
вы верите этим фото? фотошоп творит чудеса! ой развелись то... а чего она никого на территорию не пускает? дети местные рассказывают, что собаки скулили и выли, когда их ночью убивали, а утром машина пару раз ездила - наверное вывозили куда-то
Ароии Показати IP 27 Квітня 2017 19:54
Чому не викликала журналістів одразу після волонтерів,щоб подивилися,як волонтери робили тільки нехороші фото?А де хворі тварини?Чому не пустила людей,що хотіли взяти котів 26.04?Показушниця проклята!
Анонім Показати IP 27 Квітня 2017 20:52
Цей текс був написаний самим директором КП, тут просто цілі абзаци - копії її дописів з соц мереж.. і фото після одно денного картину, який різко почався і різко закінчився
Анонімка до Анонім Показати IP 28 Квітня 2017 08:56
Абсолютно з вами згідна!!!! Будем копати далі, раз по нормальному не розумієте, що така людина не може керувати кп!!!!
Галя Показати IP 27 Квітня 2017 23:07
Ганьба!!! Позор ! Дана чума притулку
Коментатор Показати IP 28 Квітня 2017 08:56
І після такого обурення людей іі все-таки лишать на посаді??!!!!! Ганьба!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus