USD 39.50 39.95
  • USD 39.50 39.95
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

В ЄС хочуть ввести мораторій на експорт лісу, але вимагають скасувати його в Україні. Що відбувається

23 Вересня 2021 15:52
У країнах ЄС вимагають ввести мораторій на експорт лісу-кругляка, окремі держави вже дозволяють продавати продукцію за кордон тільки за погодженням з урядом. Польський бізнес наводить як приклад Україну й хоче, щоб і їхня влада ввела мораторій на експорт лісоматеріалів.

І поки в Євросоюзі обговорюють, як захистити власні ресурси, від України вимагають постачати свою необроблену сировину. І це в ситуації, коли наша лісистість значно поступається цьому показнику в сусідніх країнах.

Про те, як заборона на експорт працює в різних країнах і чого вимагають від України, пише OBOZREVATEL.

Албанії можна, а Україні – ні?

Албанія свою угоду про Асоціацію з ЄС підписала ще в 2006-му, а з 2010 року отримала безвіз. І це не завадило країні в 2016-му ввести повний мораторій на експорт лісу (також обмежили його вирубку). Таке рішення пояснили екологічною ситуацією, мовляв, лісистість упала з 51 до 25%. Але в Україні ситуація ще гірша – в нас цей показник не досягає 16%.

У ЄС не було вимог до рішення Албанії скасувати експорт лісоматеріалів. Можливо, через те, що таку позицію вони грамотно обґрунтували екологічною ситуацією. А, можливо, з Албанії в країни Євросоюзу і без того постачали небагато сировини і така норма на партнерах не відобразилася.

Україна ж після введення мораторію отримала позов від ЄС в Арбітраж. У ньому визнали, що країна має право на мораторій, але не в тому вигляді, в якому він прописаний зараз, мовляв, це порушує угоду про Асоціацію з ЄС.

Як зазначає видання, тепер же віцепрем’єрка з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина за допомогою «Слуг народу» замість того, щоб переписати мораторій, іде фактично на зраду національних інтересів України і лобіює повне зняття мораторію.

У Польщі вимагають зробити так, як в Україні

Представники польської деревообробної галузі кілька тижнів тому зробили публічну заяву і зажадали від своєї влади ввести мораторій на експорт лісоматеріалів. Як приклад, серед інших, навели й Україну. Мовляв, коли сировина вивозиться за кордон, а ціни на неї в країні злітають, зберегти робочі місця та виробництво стає неможливим.

В Україні ж ситуація може бути ще гіршою. На відміну від польських колег, українські підприємці не мають дешевих кредитів, компенсації від держави на закупівлю обладнання. Крім цього, поляки мають ще й високу платоспроможність, їхній внутрішній ринок може приносити для підприємств значно більшу вигоду. Українці ж за таких умов опиняються в неконкурентному середовищі. І якщо дозволити продавати необроблені лісоматеріали за кордон, українська галузь ризикує опинитися на межі краху.

«Дійшло до того, що дубова деревина (необроблена) залишає Польщу і відправляється на заводи в Україну. Там вона переробляється й відправляється у вигляді готової деревної продукції на світові ринки. Польські ліси стають ресурсною базою для західних корпорацій», – підкреслив у зверненні директор Польської торгової палати лісової промисловості Рафал Шефлер.

Що цікаво, в Єврокомісії при цьому самі ж погоджуються, що поставляти необроблену деревину з України «нерозумно». «Країна тоді виявляється в самому низу ланцюжка й отримує мінімальний прибуток. Тому, природно, продавати продукцію з деревини – набагато прибутковіша справа», – заявив єврокомісар із питань довкілля, океанів і рибальства Віргініус Сінкявічюс в інтерв’ю «Інтерфаксу».

Хто і як захищається від розпродажу лісу

Політика захисту власних інтересів поширена в багатьох країнах. Про намір заборонити експорт лісу заявили в Росії, Білорусь на такий крок уже пішла. Хорватія ввела внутрішні квоти: спершу лісоматеріали купують усі внутрішні виробники, які виготовляють готову продукцію, а потім, якщо залишається «зайве», то вільну сировину можуть експортувати. І це за умови, коли й зараз велика частина лісоматеріалів закуповується за кордоном, а експорт вкрай обмежено.

В Україні ж сировини не вистачає навіть на те, щоб повністю покрити внутрішню потребу, розповідає президент асоціації «Меблідеревпром» Юрій Медведєв. Ба більше, лісгоспам дозволено укладати прямі контракти, а не брати участь в аукціонах. І якщо знімуть мораторій, вони зможуть безпосередньо продавати лісоматеріали за кордон.

В Угорщині також діють обмеження: якщо підприємство хоче продати за кордон матеріали, має написати заяву, яку розглянуть в уряді. Там ухвалять рішення, чи вплине така угода на ситуацію на внутрішньому ринку, чи не призведе до дефіциту тощо.

«І тоді як навіть країни ЄС намагаються обмежити поставки, в Україні розробили законопроєкт № 4197-д, ухвалення якого призведе до різкого дефіциту сировини для українських деревообробних підприємств. Причому розповіді представників Кабміну про те, що очікувати погіршення ситуації не варто, всього лише спроба ввести громадськість в оману», – наголошують журналісти видання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Євросоюз Показати IP 23 Вересня 2021 16:51
Яскравий приклад того, в якості кого Євросоюз бачить Україну - в якості сировинного придатку, джерела робочої сили і ринку для збуту свого непотрібу. Але ж, тим, хто в бронепотягу, не доходить..
Дідо до Євросоюз Показати IP 24 Вересня 2021 12:38
Ми теж європейці! Нас там чекають! Кружевні трусіки! Гигиги
Читач до Євросоюз Показати IP 29 Вересня 2021 14:34
То якщо ти лох, то ти і є сировинним додатком.
лучанин Показати IP 23 Вересня 2021 18:48
ліс вже зараз вивозять в польщу, вони хочуть більше
Andre Показати IP 24 Вересня 2021 07:56
Гитлер не успел Украину стереть зато культурная Эвропа делает это семимильными шагами.
коцик Показати IP 29 Вересня 2021 14:33
Заберуть безвіз в України, то тоді точно лісу не отримають. Та їм і пофіг.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus