USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У ЗСУ служить 2 тисячі жінок-офіцерів, жодна не має звання генерала

24 Лютого 2018 16:56
Побудова ефективної української армії почалась знизу і активну роль в цьому відіграють жінки, які здатні і бажають служити не гірше за чоловіків, пише в статті для OpenDemocracy Ганна Гриценко, співавтор дослідження «Невидимий батальйон».

В дослідженні, проведеному за підтримки «Українського жіночого фонду» та проекту «ООН-жінки» вивчається роль жінок в антитерористичній операції в Україні.

Попри парадигму деяких феміністок про те, що війни – це «ігри мачо», українки відмовились «мирити» чоловіків і вважати себе жертвами чоловічих конфліктів, проявили громадянську позицію і зайняли активну роль у збройному спротиві, зазначає Ганна Гриценко.

Якщо господарська, фактично обслуговуюча праця волонтерки для жінки є традиційною (спочатку, на передову возили навіть пиріжки і домашні вареники), то масова участь жінок стала дещо непередбачуваною для стороннього спостерігача, наголошується в дослідженні, передає Радіо Свобода.

Наразі, в збройних силах служить більше 20 тисяч жінок, що становить вісім відсотків військовослужбовців. Лише у двох тисяч є офіцерське звання і жодна не має звання генерала.

Коли жінки ставали до лав армії, держава зволікала з забезпеченням їм адекватних умов служби, як юридичних, так і побутових.

Проект «Невидимий батальйон» включав, серед іншого, соціологічне дослідження проблем жінок в АТО, до якого було залучено 42 учасниці, які мали досвід бойових дій на передовій.

Серед проблем, які виявило дослідження, було те, що правова база Міністерства оборони була застарілою і, наприклад, забороняла жінкам переносити вагу більше семи кілограмів. Це та інші перепони закривали шлях жінкам до ряду професій, включаючи, наприклад, фотографа, оператора дрона, перекладача. Однак, дозволялось бути санітаркою, хоча поранений важить більше семи кілограм, зазначає дослідниця.

Таким чином, роль жінки зводилась до обслуговування військовослужбовців і жінки не складали конкуренції для кар’єри чоловіків.

Часто українські жінки служили в АТО без оформлення, наприклад, будучи за документами, бухгалтером, а, насправді, гранатометницею. Це значно обмежувало грошове забезпечення жінок, які недоотримували по 200 євро щомісячно, а також втрачали надбавки та премії, пільги як учасники бойових дій, можливості просуватись по службі і, зрештою, визнання.

Юридична «невидимість» супроводжувалась і інфраструктурною через нестачу жіночого взуття, предметів жіночої гігієни, та інше. Лише в 2017 році Міністерство оборони зайнялось питанням жіночої білизни для військовослужбовців. До того, жінки купували речі за власні кошти, або отримували від волонтерів.

Учасниці АТО також часто стикались з нерозумінням чоловіків військових. Чоловіки, прямо в процесі служби, мусили миритись з тим, що жінка може бути повноцінним військовослужбовцем. Часто йшлося не про пряму дискримінацію, а про спроби чоловіків надто оберігати колег-жінок.

Результати дослідження стали корисними для проведення реформ, в результаті яких Міністерство оборони змінило ряд нормативів, відкриваючи жінкам шлях до ряду військових професій, зазначає дослідниця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
51 омбр (поз) Показати IP 24 Лютого 2018 17:52
Служать 2 тисячі жінок офіцерів і всі учасники ато(тільки кому від цього легше) Зрозуміло наближається 8 березня і потрібно шось писати.Як тільки закінчились *котли* так в армії жінки пішли косяком ,впершу чергу жінки офіцерів, особливо штабних чи військоматовських ,деяки служать цілими сімями.В 14 омбр по списку служить більше 700 військовослужбовців- жінок ,і всі учасники ато.Як правило вони сидять у Володимері ,максимум можуть зїздити на вахту.Но рахуються розвідниками,снайперами,мінометниками,заряджающими,танкістами,зенітниками,кулеметниками Шановні журналісти проведіть дослідження кому потрібен цей БАЛАСТ.Коли країна через це недоїдає,недосипає, молодь масово виїзжджає,скорочують школи ,лікарні. Чомусь в американській армії військовослужбовець -жінка тягне лямку як чоловік а в нас у військових частинах організували приют.
ник до 51 омбр (поз) Показати IP 24 Лютого 2018 20:49
а ты обиженый тоже не тянеш лямку как американец..добре и так и дякуваты им шо воны таки е и издять хай и на вахту.дурню ты хоч и выдно шо тоже там був..мы щкодуем своих жинок..кровью сердце облываеться ук подывышся на похороны дивчины в 23 роки врача з ато... подумай добре перед тым як таке пысаты шоб потим стыдно не було за те.
Лікар до 51 омбр (поз) Показати IP 24 Лютого 2018 21:09
Зрозуміло, що цей жіночий контингент війну не виграє, та й взагалі в ній участі брати не збирається. Це просто заробіток на державній службі. До війська ніякого відношення не має. Реформа ЗСУ провалена, як і взагалі будь-які реформи.
До ник выд 51 Показати IP 24 Лютого 2018 21:15
Э книга памяти загиблих в ато ,глянь за 51 омбр за 2014 рік і почитай обставини, почитай обставини.За неповні 3 місячі більше 1оо і не одної жінки.І взагалі там чоловіків більше 4(чотирьох) тисяч.
Лікар Показати IP 24 Лютого 2018 21:16
А тим часом з 2014 року звання генерал отримали більше 50 чоловік (Муженко).
КЛАВА Показати IP 24 Лютого 2018 21:33
Іпанулися - йдить повоюйте хочаб тиждень у зимовому полі... Млять романтика вилетить одразу через одне місце, заночуйте у намету у полі під свист куль... Зігрийтеся у броні (танк, БМП)... Суки і зараз цій лоточник з Винницького базару з купленим на базарі дипломом про вищу освіту визначає падла який розмір пенсії буде військовим ...
Лікар до КЛАВА Показати IP 24 Лютого 2018 21:49
Ти статтю читав? Є коменти по суті статті?
КЛАВА до Лікар Показати IP 24 Лютого 2018 23:16
Є безумовно - відсосі або в жопу дай... Якщо я не права ... Особисто для тебе - Клава...
Анонім Показати IP 25 Лютого 2018 08:41
Всі так позабріхувалися ,що тепер незнати де правда, а де брехня! А справжні патріоти на сході, і це не обговорюється. А я патріот до першої повістки у військомат- це правда! Я диванний патріот! І немає мені оправдання! Моя хата скраю- така позиція багатьох українців! Я хитріший, я тут пограюсь в патріота. Не грайтесь в патріотів, лжепатріоти! Кого болить серце за країну, той на сході, а не на теплому дивані.і не водіть хороводів і не горланьте,як ви любите Україну
ввв до Анонім Показати IP 26 Лютого 2018 13:26
Мабуть ти із замерзлого окопа зараз пишеш ??? Чи "бабки " відпрацьовуєш, с?отиняко !!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus