USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Україна переживає бум послуг психотерапевтів

11 Лютого 2020 12:59
Україна переживає бум послуг психотерапевтів: тренд диктує мода і гостре бажання співвітчизників навести порядок у власній душі, пише журнал НВ.

«І тут до мене дійшло, що я професійно і соціально вигоріла, — з прикрістю згадує свої недавні переживання киянка Альона Бабко, івентор і фахівець із зовнішніх комунікацій. — Мені лише 26, а я не розумію, якого біса займаюся десятком проектів і навіщо це взагалі мені потрібно».

З тих пір Бабко вже більше року регулярно і, за її словами, дуже успішно відвідує сеанси когнітивної психотерапії. Для цього у своєму щільному графіку їй довелося вирубати недоторканне вікно — вівторок, 10:00, і ні хвилиною пізніше.

«Мій фахівець дуже популярний, і позаплановий візит втиснути взагалі нікуди», — розводить руками Бабко і скаржиться, що через затребуваність злетіла і вартість послуг психотерапевта. Тепер замість 500 грн за сеанс Бабко доводиться викладати всі 700 грн. Проте вона відмовлятися від візитів не має наміру: внутрішній баланс — понад усе.

Психологи, психоаналітики, психотерапевти та інші фахівці з цієї обойми стають невід'ємною частиною життя співвітчизників — від молодих і прогресивних до успішних і заможних. Хоча цифр, які підтверджують тенденцію, Національна психологічна асоціація не має. Їх демонструє динаміка пошукових запитів Google — за останні п’ять років співгромадяни стали шукати психологів вдвічі частіше, а психотерапевтів — аж втричі.

Справжній бум на ринку констатують і ключові гравці сфери — як великі клініки, так і невеликі приватні практики: одержимі бажанням розібратися в собі українці відкривають двері в кабінети фахівців як ніколи часто.

«За 2019 рік у нас був приріст 40% порівняно із 2018-м», — озвучує цифри по нових клієнтах засновник Київського психологічного центру ALTERA Ольга Королик. Приблизно про таке ж зростання кажуть її колеги з інших клінік.

Також Королик називає два свіжі тренди напрямку — клієнти з кожним роком стають все молодші і все частіше на кушетку психотерапевта лягають успішні і заможні чоловіки.

Фахівці переконані: сьогодні похід до консультанта з психологічних проблем більше не вважається чимось непристойним або незвичайним. У нинішньому динамічному світі такі консультації перетворилися на предмет першої необхідності і навіть якийсь атрибут престижу, як дорогий автомобіль.

«Це стало модним, — пояснює Маріанна Ткалич, доктор психологічних наук і професор. — Не ходити до психотерапевта або психолога — це ніби ти чогось не маєш».

Однак тренд диктують і інші обставини. Наростаюча агресія в суспільстві і посттравматичний стрес країни, в якій вже шостий рік триває війна, приводить до кабінетів психотерапевтів на перший погляд цілком стабільних і благополучних людей.

«Все наше суспільство травмоване, ми більше не почуваємося в безпеці, війна зробила наш світ нестабільним і загрозливим», — пояснює Ткалич.

Замість йоги вранці

«Вибач, сьогодні не можу, у мене психотерапевт» — ця фраза тепер звучить в українській столиці все частіше. «Тепер це як «Вибач, сьогодні у мене йога», — посміхається Королик.

Надлишок інформації, динаміка життя, а також різноманітність сучасних напрямків психотерапії вивели психологів у маси. А молоде покоління співвітчизників підкинуло дрів у це трендове багаття, зробивши фахівців з психічного здоров’я чимось буденним і обов’язковим.

Так, за словами Королик, якщо раніше в кабінетах з’являлися люди старше 30 років, то тепер їх змусили потіснитися 20-річні блогери і фахівці, пов’язані з новими технологіями.

«Заробивши грошей, вони помічають, що щастя можна купити, але не все, — пояснює Королик. — Відповідно вони починають вкладати гроші у власний розвиток і в те, що допомагає їм стати щасливішими».

Ось і Бабко, за її власним зізнанням, готова викладати будь-які суми, щоб знайти себе і навчитися бути щасливою. За два роки відвідування психотерапевта їй вдалося вирішити 80% своїх проблем, запевняє дівчина, а значить, ще є над чим працювати.

«Ну і поговорити з друзями в барі про щось же треба», — наводить жартома ще один аргумент Бабко.

Тим часом тендітних дівчат із креативної сфери на кушетці психотерапевта все частіше змінюють сильні чоловіки — це, за словами психологів, тренд останніх місяців. Наприклад, чоловіча частина клієнтури центру ALTERA за останні 10 років зросла з 5 до 40%.

Серед клієнтів Ткалич чоловіча стать досягає 60%, і більшість з них — успішні заможні чоловіки. Правда, відкрито говорити про те, що відвідують психотерапевта, вони не поспішають — не дозволяє стандарт чоловічої гендерної ролі у вигляді успішності та емоційної твердості.

«У мене в кріслі однаково плачуть всі, і чоловіки теж, — стверджує Ткалич. — До речі, діти і люди похилого віку плачуть рідше. А ось чутлива група — 30−40 років».

Найчастіше, каже психолог, сильних і заможних засмучує професійне і особисте самовизначення: не так прожив життя, не з тією людиною, не тим був зайнятий. Це відбувається через те, що життя дарує таким чоловікам багато можливостей і вони починають метатися, розкриває біди своїх клієнтів фахівець.

А ось телеведучий, шеф-кухар і співвласник київського ресторану 100 років тому вперед Євген Клопотенко ходить до психотерапевта раз на тиждень уже два роки і дуже цим пишається. «Сучасний світ дає змогу робити що хочеш, — вважає Клопотенко. — Якщо ти не можеш говорити відкрито про психолога, то, швидше за все, ти до нього не ходиш».

Сам він звернувся до фахівця, коли відчув глобальне невдоволення своїм життям. Тепер Клопотенко каже, що це зовсім не страшно і нагадує перебудову файлів у голові.

До слова, однією із причин зростання популярності такого виду послуг експерти називають психологічне просвітництво українців.

«Народ став занурюватися у психологічну проблематику, і вона стала йому зрозуміла», — констатує Ткалич.

Саме так тренер з емоційного інтелекту Катерина Куницька прийшла до думки про те, що їй і самій необхідні регулярні сеанси психотерапії. «Добре працювати з людьми і взаємодіяти з ними можна лише тоді, коли я сама всередині добре пропрацьована», — пояснює Куницька. За її власним зізнанням, найбільшим стресом для неї стали революційні події у країні у 2013−2014 роках і проблеми у шлюбі.

Це СНІД нашого часу

Також Куницька, яка останнім часом часто проводить тренінги для людей бізнесу, зауважує: ті управлінці, які хочуть вивести свій бізнес на новий рівень, звертаються до психотерапевтів в обов’язковому порядку.

Не останню роль у посиленні тренду відіграють цифрові технології і маркетинг. Можливості реклами у соцмережах дозволяють психотерапевтам просувати свої послуги, а ведення блогів і коментарі в медіа — підвищувати впізнаваність.

Все це у свою чергу формує ціни на послуги фахівців. На даний час вартість одного сеансу на київському ринку коливається від 300−400 грн до 2−3 тис. грн. Наприклад, Клопотенкові кожен такий похід коштує 1.000 грн, а наставник Куницької виставляє прайс у $100 — $150.

«Клієнт повинен платити значиму для себе суму, але вона не має його розорити, — ділиться секретами ціноутворення Ткалич. — Також ціна повинна залежати від кваліфікації та освіти, але це ще і маркетинг — ми продаємо себе».

Наздогнати Америку

Психотерапевтичний ренесанс став можливий в Україні завдяки тому, що суспільство глобально змінило своє ставлення до терапії, впевнені експерти. За словами Олега Бурлачука, секретаря Національної психологічної асоціації, за радянських часів психологія асоціювалася із психіатрією, яку часто використовувала влада, переслідуючи неугодних.

«А спільний корінь „психо“ дозволяв людям думати, що це одне і те ж, — продовжує Бурлачук. — Пішов до психолога — значить, на тобі висить ярлик».

Тепер індустрія орієнтується на досвід ефективного консультування Європи і США. Тут, до речі, теж не обійшлося без маркетингу. «На Заході активно показують психологів у публічній площині: в медіа, мистецтві, кіно, — наголошує Бурлачук. — Там це буденність».

Медсестра Олена Жихарьова, яка живе в Лос-Анджелесі вже 30 років, з українським експертом не просто згодна — вона запевняє, що американці на психологах схиблені з пелюшок.

«Тут батьки відправляють до нього дитину за першим чихом — чи то проблема у школі, чи звичайна сварка в родині», — розповідає Жихарьова. І якщо це не фахівець, наданий за державною страховкою, то влетіти в копієчку такі візити можуть навіть за місцевими мірками. Ціна сеансу у приватного психолога стартує від $150−300, а приватна страховка покриває лише лімітовану кількість таких візитів.

Незважаючи на вартість послуг психотерапевтів, яка у гуру ремесла стартує від $600 за годину і зростає до небес, американці не скупляться. «Складно знайти пару, яка, наприклад, розлучилася, не пройшовши через сеанси сімейної терапії», — каже Жихарьова.

Потрапити у пастку. Коли бізнесмени на межі самогубства

Тому у кожного третього американця є букет діагнозів і оберемок таблеток — від розсіяної уваги, гіперреактивності, безсоння, тривожності та інших розладів, продовжує мешканка Лос-Анджелеса. «Насправді більшості з них це не потрібно, — скептично зазначає вона. — Вони йдуть туди, щоб поставити собі галочку і розповісти потім на посиденьках».

По суті, найчастіше майже з таким самим пакетом проблем до психотерапевтів звертаються і українці. «Зараз люди найчастіше переживають глибинні проблеми професійного самовизначення, пошук сенсу життя і посттравматичні стреси, які є не лише в атошників», — перераховує Ткалич.

Однак експерти попереджають: вітчизняний ринок послуг психотерапевтів поки що далекий від американських стандартів якості. І все через те, що в Україні відсутня система, здатна об'єктивно оцінити кваліфікацію психолога, законів, що регламентують такі послуги немає, а фахівцям для роботи ліцензія не потрібна.

Фактично це означає, що консультувати стражденних може у найкращому випадку будь-який випускник факультету психології. Для порівняння: у США, щоб займатися психотерапевтичною практикою, потрібно мати докторський ступінь, пройти кілька років асистентської практики і здати іспит, щоб отримати ліцензію.

«Ринок поки що не зарегульований, і систематизувати його складно. На це знадобиться не менше п’яти років», — оцінює Бурлачук. До того ж, за його словами, поки що психотерапевти перебувають поза полем впливу Міносвіти і МОЗ.

При цьому у будь-якому випадку кількість пацієнтів у них буде лише зростати, прогнозують експерти галузі. За прогнозами, з нинішньою динамікою українці цілком можуть наздогнати європейців та американців вже через 10 і навіть п’ять років.

«Можна мати справу з викликами і вирішувати їх, або ж іти на терапію, платити гроші, виділяти час і робити це набагато швидше з меншими витратами зусиль, — міркує Куницька. — Вибір за кожним».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus