USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Утримувати дорого, а в’язнів мало. Чому продають Ковельську виховну колонію

13 Жовтня 2021 17:23
Торік Ковельську виховну колонію для неповнолітніх закрили, персонал скоротили, а в’язнів перевели до виправної колонії у Кременчуці. В Міністерстві юстиції пояснюють: місць несвободи в системі виконання покарань є більш ніж достатньо, тож ліпше спрямувати кошти на модернізацію і покращення умов утримання ув’язнених.

Так, у жовтні цього року на продаж виставили майновий комплекс Ковельської виховної колонії для неповнолітніх.

Як повідомила під час візиту на Волинь заступниця Міністра юстиції Олена Висоцька, у системі виконання покарань 30 років не було стабільної реформи, натомість є застаріла інфраструктура, брак коштів на створення нормальних умов засудженим і особам, які тільки звинувачуються і чекають вироків. Приміром, Європейський суд з прав людини прирівнює умови в українських СІЗО до катувань.
Читати ще: Луцьке СІЗО переповнене і потребує розширення

Таким чином Мін’юст вирішив виставити на приватизацію об’єкти, які не використовуються. Закриттю в’язниць сприяє й те, що в Україні стає менше засуджених, декриміналізовуються деякі зі статей.

«Були установи, які були наповнені на 20-30%, навіть до 50%. При цьому утримувався повний штат песоналу, повною мірою сплачувалися комунальні платежі. Торік Ковельську виховну колонію вирішили закрити. Де будуть утримувати засуджених? В Україні є 109 працюючих установ. Нам є де утримувати засуджених, ми закривали ті установи, які менше потрібні. Це була колонія для неповнолітніх. В Україні ж наразі близько 80 неповнолітніх утримуються у місцях несвободи, тому недоцільно тримати такі заклади задля десятка ув’язнених», - пояснила вона.
Крім того, що засуджених неповнолітніх в Україні стає менше, водночас розвивається й інститут пробації – вид покарання, не пов’язаний з триманням неповнолітнього під вартою чи у в’язниці.

«Ці особи перебувають у сім’ї, ходять до освітніх закладів, спілкуються з однолітками, але у них є додаткові обов’язки. Зараз більшість неповнолітніх перебувають на пробації, а не у в’язниці. Але не кожна людина може заслуговувати на таке покарання. У виключних випадках, якщо приміром, йдеться про небезпеку чиємусь життю, суд приймає рішення про тримання такої особи під вартою і засудження до позбавлення волі», - зазначає заступниця міністра.
Що ж до ув’язнених, які утримувалися в Ковелі, то їх перевели у Кременчуцьку колонію. Зі слів Олени Висоцької, приймаючи рішення про те, який заклад варто закрити, порівнювали і технічний стан приміщень, і соціальну роботу педагогів, яка ведеться, аби засуджені виправлялися. Однак, це, звісно, надто далеко від їхніх родин.
«Проте у кожному регіоні тримати повноцінну колонію на 5-7 осіб – недоцільно. Доцільно робити відділення в дорослій колонії, але цього законодавство сьогодні не дозволяє. Ми заклали цю норму в майбутніх законопроектах, щоб неповнолітні не втрачали нормальних, повноцінних соціальних контактів», - резюмувала посадовиця.

Що ж до персоналу, то працівники були скорочені. У деяких закладах системи виконання покарань є вакантні місця, тож скороченим працівникам пропонували перейти в інші установи, проте не всі мають можливість переїхати.

Загалом у Мін’юсті є понад 30 об’єктів, які можуть бути виставлені на приватизацію. Продаж Ковельської колонії - не перший.

«Цього літа продали таке майно Львіської виправної колонії № 48 за майже 500 мільйонів. Замість закритої в’язниці громада отримує інвестицію, це і нові робочі місця, і податки, і нова інфраструктура», - пояснила Олена Висоцька.
Як додав голова РВ Фонду держмайна у Львівській, Закарпатській та Волинській областях Владислав Калинець, колонію у Львові продали здебільшого через привабливість земельної ділянки. Що ж стосується Ковельського закладу, то тут майно набагато більше готове до ведення бізнесу, адже є і приміщення цехів, і склади, і гаражі, і велика територія.

«У Львові колонія продавалася за рахунок земельного ресурсу, бо там планується знесення під нуль. В цьому випадку об’єкти мають якіснішу характеристику. Вони можуть бути використані в бізнесі, їх можна реконструювати, модифіковувати. Необхідна креативність, і там можуть бути якісь хаби. Туди можуть прийти інвестори з будь-якого регіону. Цей об’єкт не обмежений з точи зору потенціалу, він перспективний з інженерної точки зору. Хотілось би, щоб за рік-другий замість буклету з намальованим колючим дротом цю територію можна було побачити в інших, набагато приємніших буклетах», - зазначив він.
Кошти з продажу Ковельської колонії Мін’юст планує використати на покращення умов ув’язнених, у тому числі й у слідчих ізоляторах, де є значні проблеми: недостатньо місця, переповненість, старі комунікації. Серед закладів, які треба модернізувати, - Луцький слідчий ізолятор.

Сама колонія розташована в Ковелі на вулиці Шевченка, 20 на ділянці площею 4,8 гектара. Аукціон має відбутися 28 жовтня, і до претендентів немає жодних додаткових умов: продадуть тому учаснику, який запропонує найбільшу ціну. Початкова вартість лоту – 41,6 мільйона гривень.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus