USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

В очікуванні кінця світу, або Що буде з біткоїном

23 Листопада 2017 11:36
На американців, що живуть в очікуванні апокаліпсису, тримається ціла індустрія. Стабільно розкуповуються землі за кордоном, підземні бункери, вертольоти, консерви. До останнього часу багато хто не знав, що робити з грошима, але, схоже, піар свою справу таки зробив. Як з'ясувало агентство Bloomberg, все частіше американці покладають надії на біткойн і вважають найкраще відкладати на по-справжньому чорний день криптовалюту, інформують "Комментарии".

Все більше людей в США (а за ними і по всьому світу) впевнені: криптовалюта витримає не тільки економічний крах, глобальні епідемії і кліматичні катастрофи, а й ядерну війну. Найбільше прихильників біткоїну приваблює те, що криптовалюта базується на децентралізованій блокчейн-платформі, яка не підкоряється ні уряду, ні центробанкам. Американці ризикувати не хочуть і тому не бажають залежати в епоху нестабільності від державної банківської системи. А ось біткоїни в теорії дозволяють отримати свої гроші в будь-який момент, лише з невеликими застереженнями: головне, щоб були електроенергія і інтернет.

Втім, учасники українських форумів до надій американців ставляться скептично:

«Цікаво, кому потрібні будуть битки, якщо настане кінець світу?!»

«Це не кінець світу, а кінець ФРС!»

«Дуже б хотілося подивитися, як вони збираються після апокаліпсису використовувати свої битки. Скоріше справа в тому, що комусь дуже хочеться нас переконати: золото - це ніщо, а біткоїни - наше все!»

«Біткоїни до кінця світу сам не доживе!»

Біткоїни б'ють рекорд за рекордом

Тим не менше, попит на криптовалюту зробив свою справу: в ніч з 16 на 17 листопада курс біткоїни перевищив психологічну позначку в 8 тис. доларів, а на початку тижня криптовалюта побила черговий рекорд, досягнувши 8200 доларів. Таким чином, з початку року його зростання склало 740%.

У 2017-му біткоїн не тільки оновив історичний максимум, але поставив і новий рекорд загальної суми щоденних транзакцій в мережі, перевищивши $ 2 млрд. Таким чином, констатують аналітики, з початку року цей показник виріс більш ніж в 10 разів. Втім, кількість транзакцій з початку року практично не змінювалося, тому на ці грандіозні показники в основному вплинула ціна біткоїни, що виросла.

Нагадаємо, що ще на початку осені аналітики ринку попереджали: сума кріптовалютних транзакцій виросте в порівнянні з 2016-м в 15 разів і за підсумками нинішнього року перевищить 1 трлн доларів.

«З огляду на бум популярності на головну криптовалюту за останні півроку, багато хто до цих пір активно інвестує в неї, - каже аналітик ГК «Телетрейд» Сергій Шевчук. - На сьогодні біткоїн є одним з найбільш прибуткових інвестиційних активів: з початку квітня, коли Японія заявила про йогог легалізацію, ціна на нього виросла більш ніж в 7,5 разів, і це ще не межа. Сьогодні багато прирівнюють біткоїн до золота в цифровому світі, видобуток якого також обмежений».

За словами експерта, головною причиною руху ціни на біткоїни є співвідношення попиту і пропозиції, які, в свою чергу, регулюються вірою в продукт. Тобто зростання біткоїна означає, що люди вірять в нього і готові купувати за ціною 8 тисяч доларів і вище.

«Думаю, що поки зупинити біткоїни практично неможливо, - підсумував Шевчук. - Єдиними причинами зупинки і падіння ціни на криптовалюта я бачу тільки збій системи, наприклад, глюк в системі або масовий злом криптогаманців. А поки біткоїн буде тільки зростати: до кінця 2017 - початку 2018 чекаємо ціну на рівні 10 000 доларів за монету».

Що буде з біткоїном

Прогнози світових фінансистів прямо протилежні - від курсу в 14 тисяч доларів до повного краху новомодної валюти.

Зокрема, головний аналітик компанії Stanpoint Research Ронні Моас вже підвищив прогноз курсу біткоїну на 2018 й з 10 тисяч до 14 тисяч доларів.

На думку Моаса, такому зростанню сприятимуть позитивні новини, що супроводжує криптовалюту вже майже півроку. Серед них - запуск торгів ф'ючерсами на біткоїни на біржі CME і початок прийому платежів в біткоїнах в популярному серед американців мобільному додатку Square Cash App.

Втім, на самій біржі CME початок торгів ф'ючерсами на біткоїнами 11 грудня спростували і запевняють, що оприлюднена раніше інформація була опублікована помилково.

У тому, що потенціал зростання поки не вичерпаний, упевнений і професор економіки Університету Лонг-Айленда Панос Мордукатас, який стверджує: позначки в $ 10 тисяч за біткоїн досягне ще до Різдва. Професор пояснив, що такий прогноз йому дозволяють зробити три моменти.

По-перше, про силу цінового руху криптовалютиа можна судити по тому, з якою легкістю вона пробила психологічні позначки в 5, 6, 7 і тепер уже 8 тисяч доларів.

Другим фактором є успішно пройдений біткоїном «тест Wall Street», тобто поліпшення сприйняття криптовалюти провідними гравцями фінансового ринку.

Третім важливим фактором експерт назвав проходження «китайського тесту» - тобто здатність біткоїну швидко відновитися після того, як ним заборонили торгувати на одному з найбільших ринків світу.

Втім, треба сказати, що значно більше фінансистів не вірить в майбутнє криптовалюти. Зокрема, економіст Нуріель Рубіні, які свого часу передбачив кризу 2008-го, без натяків назвав криптовалюту «величезною спекулятивною бульбашкою».

За словами економіста зі світовим ім'ям, у біткоїна немає ні надійних методів здійснення платежів і зберігання капіталів, ні фундаментальних причин, якими б пояснювався поточний рівень курсу криптовалюти.

А ще, додав Рубіні, ним користуються злочинці для провертання своїх темних справ, тому, швидше за все, дедалі більше країн будуть забороняти біржі криптовалюти, як це зробили в Китаї.

Не вірить в надію «свідків апокаліпсису» і екс-глава федерального резерву США Алан Грінспен, порівнюючи біткоїн з фіатними грошима XIX століття.

«Людська природа така, що, коли вам потрапляє в руки щось на зразок біткоїну, ви думаєте, що у нього є цінність, хоча її насправді може і не бути, - пояснив Алан Грінспен. - Те ж саме було з континентальною валютою і грінбеків під час Громадянської війни. Всі ці валюти не мали підкріплень».

Джеймс Горман, керівник американського холдингу Morgan Stanley, впевнений: біткоїни отримує набагато більше уваги, ніж того заслуговує і не має нічого спільного з надійними інвестиціями.

А провідний економіст найбільшого швейцарського фінансового холдингу UBS Пол Донован взагалі порівняв біткоїн з сумнозвісною нідерландською «тюльпаноманією», що сталася в середині XVII століття. Нагадаємо, що в 1620-му ціни на рідкісні сорти тюльпанів досягли тисячі гульденів за цибулину, і ще років 15 вони перепродувалися лише у вузькому колі заможних цінителів. У листопаді 1 636-го сталося спекулятивне зростання цін і на найпростіші сорти, і через чотири місяці ринок впав, після чого почалися багаторічні судові тяганини між продавцями і покупцями нічим не підкріплених «тюльпанових контрактів».

Але, що б там не казали про головну криптовалюту, її курс зростає. А це означає, що ще чимало людей зможуть на ній заробити.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus