USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Велика східна війна. Росія готується до захоплення України

5 Червня 2017 11:49
Міркування довкола загрози для східного флангу НАТО у зв’язку з військовими вишколами «Запад 2017» можуть відвертати увагу від справжнього напрямку удару Росії. Цілком можливо, що тисячі російських солдатів в Білорусі рушать на південь. На Україну, - попереджає Антоні Рибчинський на шпальтах тижневика Gazeta Polska.

Останнім часом українські дипломати почали отримувати загрозливо багато сигналів про підготовку Москви до радикального сценарію. Чиновники з оточення президента Петра Порошенка кажуть, що «Москва розглядає варіант офіційної окупації українських теренів на Донбасі». Можливе відновлення проекту «Новоросія». Тому російські спецслужби шукають можливостей для дестабілізації південних та східних областей України.

Секретар Ради безпеки і національної оборони Олександр Турчинов також припускає, що Кремль «спробує дестабілізувати» сам Київ. Експерти з різних держав, а також українська влада та спецслужби побоюються, що в Кремлі розробляють або вже розробили план дестабілізації усієї Східної Європи. Під прицілом не тільки Україна, але теж Білорусь, країни Балтії, Молдова, Казахстан і Грузія. На довершення, якщо росіяни зламають першу лінію опору, тобто кинуть на коліна Україну, вони не зупиняться і за першої нагоди почнуть шантажувати та висувати ультиматуми Європейському Союзу і НАТО, вимагаючи поступок в країнах Балтії, - пише автор публікації.

Путін у куті

Після трьох років конфлікту стало зрозуміло, що Кремль не досягнув своєї головної мети в Україні: не скинув країну з її шляху на Захід. А це передбачає ще дуже тривалу гібридну війну. Чи може Кремль собі це дозволити? Після поразок в Сирії (ракетна атака США на сили Асада) та на Далекому Сході (маргіналізація у справі Північної Кореї) Москва шукає нагоди, аби повернути собі ініціативу. На думку Турчинова, саме у зв’язку з Сирією росіяни можуть зважитися на агресію у безпосередній близькості. Оскільки на Близькому Сході вони не можуть йти на протистояння з американцями, Москва прагне надолужити згаяне в Україні.

Після візиту Рекса Тіллерсона до Москви у квітні в Кремлі розуміють, що за нинішнього співвідношення сил вони нічого собі не виторгують з американцями. Успіхи в протистоянні з Києвом мають посилити позицію Путіна під час перемовин. Росіяни сподіваються, що цього разу, у випадку нападу на Україну, вона не одержить подібної підтримки, як це було раніше. Захід має власні все більші проблеми. Нова адміністрація США більш байдужа, ніж її попередники, щодо Києва, а друга ключова держава, Німеччина, буде заклопотана кампанією та виборами (російські гакери напевно теж про це подбають). Внутрішня ситуація теж сприяє йти на ризик. Все впевненішим стає Навальний, росте потенціал масових вуличних протестів. Економічна ситуація залишається кепською. А президентські вибори вже у березні 2018 року. Переможна війна з «бандерівською хунтою» мала би підвищити рейтинг Путіна та мобілізувати росіян подібно, як анексія Криму. Офіційна окупація Донбасу після перемоги над українською армією теж буде економічно вигідною, - відзначає публіцист.

Тільки у 2016 році Росія витратила на утримування «народних республік» 2 млрд доларів. Частково вона повернула собі ці кошти завдяки т. зв. націоналізації, тобто захопленню багатьох підприємств, що належали українським олігархам. Новий поділ власності, податкові надходження із захоплених промислових суб’єктів до російського бюджету та переорієнтація експорту з цих компаній дозволить Москві заощаджувати до мільярда доларів щороку. На «націоналізації» найбільше заробляють російські силовики, люди з орбіти впливів ФСБ. Після захоплення Донбасу Кремль або віддасть його Україні на своїх умовах, або офіційно анексує. У першому випадку росіяни спочатку розграбують регіон. Кому це найбільш вигідно? Людям з оточення Путіна, не тільки силовикам (їх посилює кожен конфлікт), але і друзям-олігархам господаря Кремля, - звертає увагу Рибчинський.

Офіційна окупація Донбасу

Один із найбільших героїв «рускої вєсни» в 2014 році Ігор Ґіркін-Стрєлков вважає, що «інтеграція Донбасу з Росією буде неможливою без повномасштабного нападу на інші регіони України». Наступаючи на інших відрізках, Москва змусить українські війська відступити з частини Донбасу, а це дозволить росіянам здобути там значну перевагу. Занепокоєння має викликати збільшення кількості російського війська біля кордонів України. Згідно із доповіддю, судячи по складу військових формувань та інфраструктури, яку для них розгортають, вторгнення в Україну може відбутися на відстань навіть до 500 км. Можливі декілька напрямків нападу, починаючи з півночі: чернігівський, харківсько-сумський, донецький. Одним з варіантів є напад на Маріуполь та просування вздовж узбережжя Азовського моря. Мета - пробиття сухопутного коридору в Крим. Можлива теж спроба утворення «Харківської народної республіки». Ціль усіх цих дій - розгромити головні сили ворога, окупувати Донбас та змусити Київ до капітуляції.

Але перш за все потрібно підготувати пропагандистське підґрунтя в Росії і водночас максимально дестабілізувати Україну, зокрема паралізувати дії влади у Києві. За інформацією української сторони, «смотрящій» за політичними питаннями Донбасу і радник Путіна Владислав Сурков вже готує масові вуличні акції у Москві, що повинні продемонструвати підтримку для ідеї анексії Донбасу. Треба створити враження, що пересічні росіяни закликають Путіна до захоплення українських теренів. Водночас, люди Суркова у Донецьку та Луганську мають провести так звані референдуми у справі «приєднання» до Росії. Підготовка до цих «плебісцитів», схоже, вже завершена. Після проведення таких «референдумів» російські війська відкрито перейдуть кордон, об’єднаються з «військами» сепаратистів та вийдуть на лінію розмежування та зіштовхнуться віч-на-віч з українськими військовими, - підкреслює Антоні Рибчинський.

Підбурювачі з Кремля

Ще важливішим для успіху операції є послаблення противника. Москва робить все, аби максимально зменшити підтримку партії президента та самого Порошенка, збільшити підтримку для відкрито проросійських сил, як і тих, з якими потім буде легше домовитися (Тимошенко), активізуючи діяльність агентури та диверсійних груп. Мета полягає у тому, щоб спричинити хаос – наприклад терактами, диверсіями, саботажем. Джерела у контррозвідці наголошують на все більшій активності російської агентури у південних та східних областях України. Занепокоєння повинні викликати теж результати неопублікованих соціологічних досліджень, особливо в Миколаєві та Харкові. Там знову посилюються проросійські настрої.

Провокації на 9 травня у різних містах України показали, що фінансований Москвою сепаратизм знову набирає сили. Це відбувається також тому, що після 2014 року Київ не вирішив цієї проблеми, не було ані достатньо жорсткого покарання, ані відповідних превентивних заходів. Прибічники Москви не зникли, а тільки примовкли. Нині вони знову підіймають голови, - попереджає автор.

Від 2014 року важливою частиною оборонних планів України є прогнозування витривалості українців у протистоянні агресії. Скільки годин вистоїть Харків, якщо Москва застосує масово авіацію? Скільки днів Чернігів буде в змозі перешкоджати просуванню танковим колонам, що рухатимуться на Київ з північного сходу? Скільки тижнів триватиме активна фаза опору та скільки українців зможе створити основу підпільного опору? З кожним роком ці проміжки часу помітно збільшуються, Україна має найсильнішу армію від моменту незалежності. Навіть Ґіркін визнав, що «українську армію вже неможливо перемогти у відкритому бою». Нині Росія зазнає величезних втрат, йдучи на відкриту конвенціональну війну з Україною.

Українська армія готується також до потенційних загроз, пов’язаних із військовими маневрами «Запад 2017». Офіційно Москва має перекинути в Білорусь 3000 солдатів. Але екс-командувач силами НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав вважає, що росіяни брешуть і у вишколах будуть задіяні навіть 100 тисяч військових. Навіть ті сусідні країни, які Росія нині вважає своїми друзями, не можуть почуватися у безпеці. Показово, що на парад 9 травня до Москви приїхав тільки президент Молдови, який не приховує своїх тісних зв’язків з Кремлем. Інші лідери обмежилися тільки своїми представниками. На Червоній площі не було навіть Лукашенка і Назарбаєва, - нагадує Рибчинський.

Україна – це початок

Ігор Ґіркін, колишній командувач бойовиків в Донбасі: «Потрібно воювати на тільки в Донбасі. Рух має початися також на інших напрямках. Коли українські війська вилізуть з окопів і почнеться паніка, треба буде ввести уряд Азарова, швидко його визнати, сформувати українську визвольну армію та провести її до Києва або, принаймні, до Харкова».

Володимир Горбулін, директор Національного інституту стратегічних досліджень: «Кремль розширює географію гібридної війни, перетворюючи війну з Україною у міжнародний конфлікт. Путін не зупиниться на Україні. Агресор насміхається з напівзаходів. Він розуміє тільки логіку ескалації. І зупиниться лиш там, де у нього почнуть стріляти».

Україна проти Росії

Росія хоче знищити головні сили противника, змусити його підписати порозуміння, що стане, по суті, капітуляцією та зміною курсу політики Києва.

Щит України

Регулярне військо, прикордонна служба і Національна гвардія в цілому налічують приблизно 400 тисяч солдатів. Крім того, вони набагато краще треновані, озброєні, досвідчені та мають кращий бойовий дух, ніж три роки тому. До цього слід додати підрозділи МВС (також добровольчі батальйони), спецназ СБУ, поліцію та парамілітарні формування. А ще 220 тисяч резервістів, серед яких є багато осіб з бойовим досвідом в Донбасі.

Меч Росії

В цілому бойовиків та російських солдатів в Донбасі є приблизно 50 тисяч. Угрупування в Криму – це приблизно 25 тисяч людей. У сепаратистському Придністров’ї дислоковані ще 2,5 тисячі росіян. І нарешті основні сили агресора: приблизно 50 тисяч солдатів на військових базах та польових таборах в Росії неподалік кордону з Україною. А також кільканадцять тисяч десантників та спецназу, яких можна у будь-яку мить перекинути в Україну.

Сценарії війни

Варіант «мінімум» - це офіційна окупація Донбасу з використанням диверсійних локальних атак на інших фронтах. Варіант №2 – це пробиття до Криму і з’єднання півострова з окупованим Донбасом і Ростовською областю в Росії сухопутним коридором вздовж Азовського моря. Розширений варіант: окупація також Одеси і повне ізолювання України від акваторії моря.

Цілі Москви

Росія не хоче загарбувати та окупувати великі терени України, бо не має для цього можливостей. Йдеться про знищення головних сил противника, змушування до підписання угоди, що означає, де-факто, капітуляцію і зміну курсу політики Києва. Донбас став би розмінною монетою, а відтак Україна мала би визнати втрату Криму. Тоді Захід також скасував би санкції проти Росії, - прогнозує Антоні Рибчинський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 29
Українка Показати IP 5 Червня 2017 11:57
Російська Орда вступила в останню стадію свого гниття і погибелі. Путін дуже добре виконує роль Гробовщика росії хто як не він може так закопати Орду і очистити Україну від своєї орди
ще не зовсім свідоми до Українка Показати IP 5 Червня 2017 15:05
Поки товстий схудне, то худий тричі помре.
Путлер-Капут Вовец до Українка Показати IP 19 Липня 2017 21:34
Путін для РеФрижиратора, як Горбун для Радянського Союзу
коріннин лучанин Показати IP 5 Червня 2017 12:15
Читаючи такі глубокоаналітичні "матеріали",перестаю дивуватися чому до нас відносяться з іронічною посмішкою.
Антикацап до коріннин лучанин Показати IP 15 Липня 2017 13:25
Іронічні посмішки викликають хіба що такі "глубокоаналітичні" коментарі, як твій. Це матеріал з польського тижневика Gazeta Polska.
Олексій до коріннин лучанин Показати IP 16 Липня 2017 14:48
"глибокоаналітичні". Не вподобляйтеся рашистськоґоворящім.
Че Показати IP 5 Червня 2017 12:15
"Москва робить все, аби максимально зменшити підтримку партії президента та самого Порошенка..." Мені одному здається, що і сам Порошенко це робить?
психіатр-політолог до Че Показати IP 5 Червня 2017 20:55
Росія подихає, лайкак до самого ранку кацап, залишилася одна територія з такою назвою. Назвіть хоча одну галузь де ще є росія не має і не назвете суцільна жопа..... Кацап займися онанізмом це допоможе тобі щоб ти не здурів передчасно.
Серго до психіатр-політолог Показати IP 14 Липня 2017 05:42
Не знаю какой из него психиатор, но что полный пр*дурок, то это точно!
07 Показати IP 5 Червня 2017 13:08
Здравомисляча людина навряд чи повірить цій статті.треба ж людей чимось відволікати
Анонім Показати IP 5 Червня 2017 13:33
А хточь себе відчуває вільним? Від чого? Чи мені одному здасться, що ми на прямій в 30 роки, кругом вороги і т.д.
Sieger Показати IP 5 Червня 2017 13:47
Стандартне та очікуванне нагнітання істерії в зв'язку з військовими навчаннями "Захід - 2017". Інформаційний вброс з єдиною метою - відволікти народ України від справжніх проблем всередині країни, щоб поки народ буде панікувати, наш "чоколядовий хЄрант" разом зі своїм кланом продовжив безкарно грабувати Україну. Що ще тут скажеш, панове - ЗДОБУЛИ !!!
Олександр до Sieger Показати IP 11 Липня 2017 20:28
Навряд чи хто збирається нападати.Україна рушиться зсередини! Тому можливі різні варіанти.Від кримського до донецького!
Юзік Показати IP 5 Червня 2017 13:57
Япона мама - де млять беруться такі неуебенні філософи мілітарного напрямку з якої помійної ями їх виколупують...
Анонім Показати IP 5 Червня 2017 15:14
Після слв "чиновники з отчення петраПорошенко" можна не читати. Порошенуо сам веде гібридну війну з народом своєї країни. КОмуналкою, податками, пенсіями (гройсман як раз сюрприз підготував), навіть в свої цукерки напічкав дешевими рослинними жирами- все для народу. За його словами, Росія тільки готуєтья напасти, всіляки Шатуни розробляє, а українців вже лишлося 36 млн. Часо не Пету Олексійовичу дякувати?
Qz Показати IP 5 Червня 2017 16:14
Пока читал статью - медленно офигевал. Но прочитав коменты - успокоился. Видимо все невменяшки переехали в Киев. Пусть это и заняло 3 года, но люди похоже начали понимать, что их где-то "налюбили" и перестали вестись на все о чем говорят в СМИ.
Олексій до Qz Показати IP 16 Липня 2017 14:56
Тьі о какихь СМИ? Рашистским веришь?
11 Показати IP 5 Червня 2017 18:41
В українців скоро дах поїде відносно Росії . Схаменітся люди подивіться навколо себе що порох робить
! до 11 Показати IP 8 Червня 2017 17:58
Ми подивимся і на Порошенка, і на Тимошенко і на всіх інших. Але війна триває і гинуть ні в чому невинні українські люди ТІЛЬКИ З ВИНИ ПАрАШІ І ЇЇ пропитого НАСЕЛЕННЯ. МИ ЦЕ РОЗУМІЄМО, ПАМЯТАЄМО І РОБИМО СВОЇ ВИСНОВКИ. А вам путінососи пора собиратись на родинумать, тут вам немає чого робити !!!
Максим Показати IP 6 Червня 2017 09:27
Горбулін КГБіст і друг Кучми, вони нас лякають війною щоб ми морально готувались до капітуляції
Всім Показати IP 6 Червня 2017 19:28
Прид*рки ВИ всі коментуючі а,ваша натхненниця ю.т. не заспокоїться,доки її не попруть із ВР(що вже давно на часі)
Ігор Васильович Я Показати IP 7 Червня 2017 01:20
Шановні без паніки все буде добре!!! Нас з якоюсь метою дійсно інформують , готують ,і так далі но ми сила коли ми всі разом !
Мент Показати IP 7 Червня 2017 06:16
Сьогодні йдучи на роботу подивлюсь скільки свідомих патріотів буде під паспортним а після мобілізації їх буде ще більше
! до Мент Показати IP 8 Червня 2017 18:01
Ці басні мусоріла будеш розказувати ватанутим. Да і взагалі, ми всі в 2014 році замерзли без газу, а в 2015 році з голоду повмирали, а 2017 році всі виїхали з України. Хаха, мені таких як ти навіть не шкода, нема мозгів, що поробиш, - просто Мент...
Володимир Показати IP 16 Липня 2017 11:44
І це не страшилки, це наша реальність. Страшно те, що за десятки тисяч років, людство так і не Усьвідомило, хто МИ, ДЛЯ ЧОГО, МИ СЮДИ ПОСЛАНІ , БОГОМ. Спутали день і ніч , добро і зло. НАГЛІСТЬ і РОЗУМ - не сумісьні. Це правила, (закони), БОГА. ( Дякуючі ), ось цій наглості , познали цей СВІТ, ПРИРОДУ , БОГА - це його творіння, не більше 5- відсотків. Правду, Істину, використовуємо не більше 3- відсотків. І Маючі ось ці бездарні ПОРОКИ, нам з ВАМИ нічог не остається як використат всі сили, можливості , (ядерну зброю), інтелект, всі резерви щоб доказати. ЯКІ МИ КРУТІ, Зміна погоди, природи, ця остання сатанинська- війна, буде не тому що хтось напророчив. А , тому що ми це зробимо самі, не усьвідомлюючи , що ТВОРИМО.
олександр Показати IP 18 Липня 2017 21:37
які б прогнози не були, але вузол вже міцно та надовго затягнувся, дуже міцно...
ВВ Показати IP 23 Липня 2017 11:59
Он хоть прочитал, что написал? Наступать, имея трехкратное превосходство противника? Конечно можно, если имеешь полный контроль над воздушным пространством. Но и ПВО Украины уже не та, что три года назад. А опыт той же Грузии, где ПВО была построена украинцами, говорит об очень большом масштабе потерь. Они даже в Грузии контроль над воздушным пространством не установили!
Анубіс Показати IP 23 Липня 2017 14:25
Реарільні декілька сценаріїв.У РФ 60000 це поріг по втратам,хоча вони вже замовили 20000 гробів.Але, забажають чи ні, вмирати за Путіна за його дівок, гроші, солдати?Міркую...Першими в сміття підуть Чеченці їх викоростоють як наступальну залякувану зброю.Путін вбье двух зайців ліквідує їх як майже більшу частину,та знизить градус напруги на кавказі.Але пам'ятае Кавказ про Дику дивізію Денікіна?Де вона згинула на завжди?Нас вже на генетичному рівні не залякати,Путін цього нерозуміе.В люті сечі не тільки смерть,ще воля, слава, честь...
ВВ Показати IP 24 Серпня 2017 19:28
При таком соотношении сил пуцкин может только пукнуть, а если рыпнуться - побегут назад заливаясь кровью. Их здесь ждут все - чтобы убить.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus