USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинянин не може повернути власну землю. Підприємство посіяло там ріпак

25 Серпня 2020 18:38
Підприємство без відома землевласника посіяло на його ділянці ріпак, тому не повертає колишньому орендодавцю акту прийому-передачі землі, хоча договір оренди вже давно закінчився. Законний власник, своєю чергою, несе збитки, адже планував цьогоріч посадити на власній землі картоплю.

Про ситуацію Інформаційному агентству Волинські Новини розповів Олег Таранюк, який зараз діє на підставі довіреності, представляючи інтереси своєї мами.

Так, 12 листопада 2014 року жінка уклала договір оренди з приватним підприємством «Вільна Україна – Р» терміном на п’ять років. Предмет договору – земельна ділянка площею 3,2305 гектара для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Іваничівської сільської ради. Орендну плату розрахували в розмірі 4% від вартості грошової оцінки земельної ділянки, що становить близько 2500 гривень на рік.

«Договір вступив у силу не з моменту його підписання, а з моменту державної реєстрації. Підприємство збирало договори з усіма орендодавцями і зареєструвало їх через три місяці, тобто договір вступив у силу 23 лютого 2015 року. Його дія, відповідно, закінчилася 23 лютого 2020 року, – зазначив Олег Таранюк. – Згідно з чинним законодавством, орендодавець за місяць до закінчення договору оренди землі повинен письмово поінформувати орендаря про те, чи бажає продовжувати оренду. Однак у самому договорі зазначено, що це орендар повинен не пізніше, ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору, повідомити письмово орендодавця про намір його продовжити».
Не віддають документи

Оскільки підприємство має не надто хорошу репутацію серед землевласників, чоловік підготував офіційні листи про те, що не бажає продовжувати договір оренди землі, які направив «Вільній Україні – Р» у жовтні 2019 року (за місяць до закінчення дії договору оренди відповідно до дати підписання) та в січні 2020 року (за місяць до офіційного закінчення дії договору). Від орендаря, натомість, не отримав жодної відповіді.

«Починаючи з квітня 2020 року, я три рази приїжджав у офіс приватного підприємства, що в Іваничах, із проханням віддати мені акт прийому-передачі земельної ділянки. Там була присутня лише головна бухгалтерка, яка під різноманітними приводами відмовлялася мені видати документи, аргументуючи, зокрема, тим, що не має на це права, хоча директор підприємства передав їй право підписувати документи і ставити печатку. Останнього разу вона зізналася, що має вказівку не віддавати мені документи», – пригадав Олег Таранюк.

Він поділився, що на згаданій земельній ділянці планував разом із друзями посадити картоплю, аби здати її восени оптом.

Посіяний ріпак і запізніла пропозиція

29 квітня підприємство надіслало землевласнику лист із примірником акту прийому-передачі земельної ділянки від 20 березня 2020 року, заповненим від руки, без жодних підписів, але з печаткою ПП «Вільна Україна – Р». Підприємство також повідомило, що на земельній ділянці з вересня 2019 року засіяно ріпак, орієнтовна вартість якого складає 100 тисяч гривень.
«Підприємство запропонувало підписати договір оренди ще на рік і гарантувало, що осінню 2020 року ми отримаємо 2500 гривень орендної плати за землю, як це було у 2019 році. Одержавши цей лист, я зрозумів, що з представниками підприємства немає про що розмовляти, тож підготував заяви про вчинення двох злочинів: про самовільне захоплення земельної ділянки та про знищення межових знаків (відсутність межових знаків в одній із точок земельної ділянки виявив під час обстеження землі). Мої заяви були зареєстровані в Іваничівському відділі поліції 26 травня 2020 року. Однак досі, окрім оформлення на мою вимогу протоколу огляду місцевості, нічого зроблено не було. Як пояснив слідчий, вказаної суми завданої шкоди недостатньо для відкриття кримінального провадження, тому що, відповідно до чинного законодавства (Ст. 197-1 ККУ «Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво»), шкода визнається значною, якщо вона у сто і більше разів перевищує розмір податкової соціальної пільги, тобто 105 100 гривень», – розповів чоловік.
Та додав, що навіть не знає, що потрібно вирощувати на земельній ділянці, аби була змога порушити проти підприємства кримінальну справу: «Ні картопля, ні буряк такої суми вартувати не будуть. Ми з друзями прораховували, що у випадку вирощування картоплі загальні витрати становитимуть 92 100 гривень, 38 912 гривень із яких – це витрати на посів, обробку, хімікати тощо. А прибуток мав скласти 53 248 гривень».

Відсутність реакції від Держгеокадастру

Щодо знищення межових знаків, за словами Олега Таранюка, ним було підготовлено й направлено відповідний запит в управління Держгеокадастру області з проханням, аби їхні спеціалісти обстежили земельну ділянку та склали акт про те, що межові знаки дійсно відсутні, а на вказаній землі росте ріпак.

Однак представники Держгеокадастру замість того, щоб приїхати, оглянути земельну ділянку та скласти відповідний документ, надіслали відповідь, у якій розписали, як треба з’ясовувати стосунки між землевласником та орендарем відповідно до чинного законодавства.
«Відповідь від управління Держгеокадастру області є простою відпискою, а не документом-реакцією на поставлені в моїй заяві питання. Таким чином Держгеокадастр уникає виконання покладених на нього завдань і не стає на сторону землевласника», – впевнений Олег Таранюк.

Крім того, в рамках кримінального провадження слідчий теж направив запит в управління Держгеокадастру області, а через два місяці отримав відповідь, ідентичну тій, що надійшла Олегу Таранюку.

«Це може свідчити про те, що посадові особи управління Держгеокадастру області не хочуть нічого робити в цій ситуації. Хоча, згідно з чинним законодавством, їм надано право за зверненням громадян виїжджати, оглядати та складати відповідні документи, які будуть підтверджувати або спростовувати факти, зазначені в заявах, – розповів Олег Таранюк. – Як пояснив слідчий, це парафія Держгеокадастру: коли вони приїдуть, перевірять все і підготують акт, який потім передадуть йому, лише тоді він із цим актом зможе подати документи до суду першої інстанції про нанесення мені збитків шляхом неотримання вигоди».

Також на початку літа чоловік звернувся до Іваничівської селищної ради про недоотримання доходів внаслідок використання земельної ділянки без правовстановлюючих документів ПП «Вільна Україна – Р». Рішенням виконкому селищної ради 25 червня було затверджено акт визначення недоотриманих доходів у розмірі 2579,76 гривні в рік.
Тупик?

Як наголосив Олег Таранюк, зараз ситуація, на жаль, зайшла в тупик: «Я маю юридичну освіту, мені теж допомагає друг-юрист. Спільно ми підготували і направили в суд першої інстанції, тобто в Іваничівський районний суд, позови про визнання посіву на ділянці, яка належить моїй мамі, речовим доказом та про витребування майна із чужого незаконного володіння. Суддею позови було відхилено і зазначено, що це завдасть збитків орендарю землі, хоча фактично земля належить мені, а підприємство не має права користуватися нею, адже я не погодився на його пропозицію щодо продовження дії договору оренди. Парадокс».

За неперевіреною інформацією, наприкінці 2019 року – на початку 2020 року у ПП «Вільна Україна – Р» закінчилися строки договорів оренди землі з 28 орендодавцями в Іваничах; скільки землевласників підписали акти прийому-передачі землі з підприємством, невідомо.

Олег Таранюк не виключив, що землевласники, серед яких більшість – люди похилого віку, просто не хочуть вступати з підприємством у конфлікт, адже, аби найняти адвоката, підготувати всі необхідні документи та подати позови до суду, потрібні значні кошти. Своєю чергою, ПП «Вільна Україна – Р» не зацікавлене в тому, аби діяти на законних підставах, адже серед усіх підприємств, які зараз орендують землю в селян, платить найменшу оренду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Бандерівець Показати IP 25 Серпня 2020 19:10
Слава,Вільній Україні!См....ть Ворогам!
Анонім до Бандерівець Показати IP 26 Серпня 2020 13:05
Де та в чому твоя слава? Поясни.
скептик Показати IP 26 Серпня 2020 13:55
у таких випадках допомогає червоний півень
ABC Показати IP 29 Серпня 2020 15:34
А навіщо здавав ділянку в оренду підприємству з "не надто хорошою репутацією серед землевласників"? Завжди спочатку головою думати потрібно, а потім вже приймати рішення. А не навпаки, як люблять робити наші люди, сподіваючись що "авось все буде добре".
Бандерівець до ABC Показати IP 31 Серпня 2020 16:35
По твоєму Вільна Україна з нехорошою репутацією,УКРАЇНА—це ЄВРОПА

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus