USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Втрата ринку перевезень і ручне керування: чим загрожує німецький менеджмент «Укрзалізниці»

23 Січня 2020 16:31
Передача чи не найбільшого національного активу в управління німецькій компанії окрім вигоди несе загрози, про які не згадує керівництво уряду. Йдеться як про потенційну втрату левової долі надходжень від вантажних перевезень, так і про питання національної безпеки та втрату можливості управління державною компанією.

Deutsche Bahn (DB) береться за реформу української залізниці. Міністерство інфраструктури і німецький холдинг Deutsche Bahn AG 22 січня підписали в швейцарському Давосі Меморандум про взаєморозуміння з питань співробітництва в розвитку Укрзалізниці.

«Цей альянс – логічне продовження Плану реструктуризації УЗ, який анонсував Володимир Зеленський восени 2019 року», – заявив прем’єр Олексій Гончарук. За словами прем’єра українська залізниця переходить в управління Deutsche Bahn AG строком на 10 років.

Ця новина вже спричинила резонансну реакцію. Зокрема, юрист Андрій Портнов зазначив, що таким чином Україна віддає чи не найбільший фінансовий актив, який вже не вдасться повернути.

«Ви даруєте найбільший український актив, який вже не отримаєте назад. Вас саме тому в уряд і пролобіювали міжнародні неурядові фонди і посольства, щоб ви на невідомих для українців умовах ви подарували сильним країнам нашу державну транспортну та енергетичну інфраструктуру.

Після зовнішнього політичного управління ви передаєте країну і в економічне. Ви поверхові, неглибокі і непрофесійні люди і збиток від вашої діяльності вимірюється не грошима, а суверенітетом», – пише він.

Після хвилі реакції представники німецької залізниці вже встигли спростувати заяву Гончарука про те, що «Укразалізниця» перейде під керування німецької структури. Натомість зазначається, що йдеться про надання Україні консалтингових послуг.

Тим не менше, така заява може бути викликана і необхідністю погасити невдоволені настрої українців, тому чи так це насправді – покаже час.

Що в меморандумі і що він передбачає

Як повідомляє LIGA.net, документ містить всього три пункти. Прописані у ньому домовленості досить загальні. Йдеться про можливості стратегічного партнерства (альянсу) між національними операторами України (УЗ) і Німеччини (DB) для обміну досвідом, практиками для підвищення ефективності перевезень в Україні, оцінку можливості співпраці для імплементації європейського досвіду реформування залізничних перевезень і адаптації директив ЄС та співробітництво для розвитку залізничного та рухомого складу з урахуванням сучасних стандартів екологічності та передових технологій.

Гончарук додав, що, незважаючи на те, що потрібно ще узгодити деталі, наразі «політичне рішення щодо цього вже прийняли».

Прем’єр також зазначив, що назабаром слід очікувати підписання договору про стратегічне партнерство. Раніше він також наголошував, що це не продаж державної компанії, а в своєму акаунті в Твітері Гончарук зауважив, що німецькі спеціалісти будуть реформувати управлінські механізми «Укразлізниці», при цьому Україна повністю зберігає контроль над підприємством.

За оцінкою глави ради «Центру розвитку логістики» Валерія Ткачова, серед можливих вигод для Deutsche Bahn: вплив на один з найбільших залізничних ринків, доступ до замовлень для своїх виробничих компаній в процесі модернізації української залізничної інфраструктури, контроль за транзитними потоками.

Проте ризики для української залізниці є. Зокрема для вантажних перевезень.

«Укрзалізниця» – одна з найбільших в Європі залізничних мереж, протяжністю 19 700 км, через яку перевозиться щорічно близько 300 млн тонн вантажів та 150 млн пасажирів.

Зауважимо, доходи компанії від вантажних перевезень за перші 6 місяців 2019 року склали 44,2 мільярда гривень, а від пасажирських – 4,4 мільярда гривень.

Німецьке управління відкриє шлях для вантажного перевізника Deutsche Bahn Cargo.

«З одного боку – це дасть поштовх залізничній реформі. Німці дуже просунуті в цьому питанні, а у нас до кінця ніхто не розуміє, що робити з цією реформою. З іншого – дасть перевагу їх вантажному перевізнику DB Cargo перед конкурентами (в тому числі перед нинішнім вантажним перевізником УЗ) після лібералізації і відкриття українського ринку», – говорить професор Українського університету залізничного транспорту Андрій Прохорченко.

За словами Прохорченка, з подібною проблемою зіткнулася Польща, коли проводила реформу залізничного ринку за німецькою моделлю. «Вони тоді не пішли по шляху поглинання свого оператора і не завели німецький топ-менеджмент в правління. Завдяки цьому PKP Cargo успішно конкурує з DB Cargo і випереджає його за обсягами перевезення в Польщі», – каже експерт.

Якщо ж йдеться тільки про консалтинг, для DB відкривається можливість ретельно вивчити наш ринок і адаптуватися до його умов.

«Для німців вигода очевидна: вони можуть отримати контроль над великою галуззю окремої країни. Але я не думаю, що українська влада піде на те, щоб повністю передати галузь під зовнішнє управління», – зазначає Прохорченко.

Довго і дорого: німецька залізниця – не ідеальна модель для наслідування

Разом з тим, блогер та редактор УНІАНу Марина Григоренко, яка часто подорожувала Німеччиною, зазначає, що штамп «німецька точність і якість» важко застосувати щодо їх залізниці.

Звичайно, якість вагонів, вокзалів, інфраструктури та ширина сполучень в рази краща, ніж в Україні. Проте, є чимало і негативних моментів.

По-перше, ціна послуг надзвичайно висока, і за відстань, аналогічну маршруту «Київ – Житомир» доведеться заплатити мінімум 20 євро. При тому ціна збільшується, якщо купувати квиток не заздалегідь. Нічні і спальні вагони обходяться в мінімум сотню євро, і, швидше за все, це буде доволі незручне шестимісне купе з 3 полицями.

По-друге, німецька залізниця славиться частими спізненнями і відмінами рейсів. Авторка описує власну історію, коли важливий рейс відмінили і вона стала заручницею ситуації, суттєво витратившись додатково, аби дістатись потрібного місця.

Зі слів Марини Григоренко, сайт замовлення квитків в рази гірший за зручністю і швидкістю обслуговування за сайт «Укрзалізниці». Якщо в нас квиток можна придбати в декілька кліків, то на німецькому сайті для цього доведеться пройти процес доволі довгої реєстрації і підтвердження.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
До Показати IP 23 Січня 2020 17:24
Та може досить, всьому шукати непогане Доки будете шукати все погане, доти не буде в країні порядку. Всі ті хто кричить що щось нове погане, просто нехочуть втрати корито з якого харчуються а тобто крадуть гроші
До До Показати IP 23 Січня 2020 19:55
Рейки німцям, трубу амерам, а дороги пшекам? Гідно.
Ютюбка Показати IP 23 Січня 2020 21:16
Андрей Ваджра. Укрзалізниця vs РЖД (№ 50)
ан Показати IP 24 Січня 2020 09:18
невже ми такі дурні що треба німцям нами керувати ?
Їван до ан Показати IP 24 Січня 2020 11:33
А у вас ще лишились якісь сумніви??? На 29 році жодного толкового керівника. Встидно

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus