USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Як #10YearChallenge у Facebook загрожує безпеці ваших даних

22 Січня 2019 18:45
Нешкідливий тренд з публікацією фото 10-річної давності в Facebook здався багатьом користувачам досить веселим і цікавим. Але, деякі експерти ставляться скептично до подібних забав і застерігають від потенційних небезпек, пише Новое время.

Ще кілька років тому, для більшості українських інтернет-користувачів, Facebook програвав у популярності адаптованій російській соцмережі Вконтакте. Але, після блокування сайту Павла Дурова в 2017-му, частина вітчизняних користувачів почали не тільки активно переносити анімовані листівки "Христос Воскрес" у Facebook, але й переймати західні тренди онлайн-комунікації.

Одним з таких трендів за останній місяць став челлендж 10 років (#10YearChallenge), в рамках якого користувачі повинні були постити своє фото з 2019-го поруч з фото з 2009-го.

Челлендж передбачав, щоб друзі помітили, як ви змінилися за цей час і усвідомили всю тлінність буття (але це не точно).

Крім переповненої старими фотографіями стрічки, деякі охоронці онлайн-безпеки копнули глибше і побачили в челленджі цілий підступний задум Facebook і особисто Марка Цукерберга. Спершу, на платформах на зразок Reddit і 9Gag, з'явилися меми про те, що це зовсім ніякий не челлендж, а тест обладнання для сканування обличчя.

На жаль чи на щастя, не всі сприйняли черговий жарт як абсолютну вигадку. Зокрема, технічна консультантка Кейт О'Нілл опублікувала днями таке:

"Я 10 років тому: найімовірніше, підіграла б челленджу зі старінням фотографії профілю, який поширився в Facebook і Instagram. Я зараз: думаю, що всі ці дані можуть збирати для навчання алгоритмів розпізнавання обличчя з урахуванням старіння і розпізнавання віку".

Провокаційний твіт набрав популярності і в коментарях розгорілася ціла дискусія, в якій користувачі або погоджувалися з авторкою, або критикували і висміювали таку точку зору.

Побачивши інтерес до теми, Кейт опублікувала колонку в популярному журналі про комп'ютерні технології WIRED.

В чому суть?

Для більшості користувачів, які опублікували свої фотографії, головним аргументом є те, що вони і так були доступними весь цей час, і об'єднаний пост на стіні нібито нічого не означає.

Але, Кейт О'Нілл припустила, що публікації двох фотографій з підписами, коли вони були зроблені і, тим більше, за яких обставин, могли б значно спростити збирання даних для різних алгоритмів і захистити їх від тонн зайвої інформації. Мовляв, тільки дві ваші фотографії і дата їх створення. Схоже на досьє, чи не так?
Фото: Alyssa Foote / Getty Images

Деякі критики помітили, що багато фотографій в цьому челленджі насправді були підробкою або взагалі не показували власника сторінки. Хоча, сучасні експерти з big data і інструменти збирання інформації можуть легко впоратися із зайвими непотрібними картинками, на кшталт фотографій тварин 10-річної давності.

"Іншими словами, завдяки цьому мему з'явився дуже великий набір ретельно відібраних фотографій людей приблизно 10 років тому і зараз", - пише Кейт.

Кому і навіщо це потрібно?

У Facebook заперечують свою причетність і кажуть, що це "створений користувачем мем, які самостійно став вірусним".

Експертка описує кілька сценаріїв, кому і навіщо могло б знадобитися поліпшення технології сканування обличчя, та й вся система в цілому. У першому, найбільш позитивному варіанті, зазначено, що збирання таких даних природне, і в окремому випадку воно може допомогти людям. Наприклад, в Індії вже використовується технологія відстеження обличчя для пошуку зниклих дітей.

У другому, більш реальному припущенні, йдеться про розвиток таргетованої реклами, де розпізнавання віку користувачів могло б зіграти дуже велику роль. Якщо алгоритми великих корпорацій зможуть визначати вік своїх клієнтів, це зробить рекламні повідомлення ще більш ефективними.

Ну і третій, найнебезпечніший сценарій передбачає використання інформації з метою державного стеження за людьми, зокрема у сфері страхування і медичного обслуговування.

"Наприклад, якщо здасться, що ви старієте швидше, ніж ваше покоління, можливо, у вас не буде дуже хорошого страхового потенціалу. Вас можуть попросити платити більше або відмовити у страхуванні", - пояснює технічна консультантка.

Кейт нагадує про сервіс визначення обличчя Amazon, який компанія кілька років тому продавала правоохоронним органам і державним службам. Ситуація не сподобалася правозахисникам, які говорили, що поліція може відстежувати не тільки підозрюваних або розшукуваних, але й протестувальників або кого-небудь, хто може нести неприємності для правоохоронної системи.

#10YearChallenge - ініціатива ЦРУ?

Найімовірніше, ні. Але, рівно за рік після скандалів з витоком особистих даних користувачів навколо Facebook і Cambridge Analytica, цей випадок нагадав, що інформація людей в інтернеті є такою ж цінною, як і їх паспортні дані або податкова декларація.

Багато користувачів досі дивуються, що вони – це найважливіше джерело інформації для сучасних технологій ідентифікації та автоматизації, не кажучи вже про особисту інформаційну гігієну і медіакультуру.

"Незалежно від походження цього мема, ми повинні краще розбиратися в даних, які ми створюємо і передаємо. Якщо контекстом була гра, в якій прямо вказувалося, що вона збирає пари фотографій "тоді і зараз" для дослідження вікової прогресії, ви можете взяти в ній участь, усвідомлюючи, хто повинен мати доступ до фотографій і з якою метою", - пише Кейт О'Нілл.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus