USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як Зеленський та Порошенко планують отримати нових прихильників

8 Квітня 2019 07:40
Двоє фіналістів президентських виборів в Україні вже почали публічне змагання. Країна весь тиждень спостерігала за тим, що іронічно назвали «батлом пробірок».

Про це йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Після оголошення результатів екзит-полів обидва посміхалися і вітали прихильників, однак з принциповою різницею. Володимир Зеленський з відчуттям стрімкого фінішу, коли все ще не віриш, що велетенські цифри соціологів стали реальністю. Петро Порошенко – щоб зберегти внутрішній спокій після зустрічі з тією ж реальністю, яку розумів, а тепер ще треба прийняти.

Об’єктивні цифри свідчать, що у порівнянні з 2014 роком він втратив підтримку людей більш ніж утричі. Його публічна тактика не змінилася – демонструвати, що він лишається господарем в хаті. Але коли Володимир Зеленський запропонував провести політичне змагання під назвою «дебати» на величезній Олімпійській арені в Києві Порошенку залишалося або погодитися або втратити ще частину тих, хто за нього проголосував.
Утім є ще одна зміна. Порошенко вирішив довести, що теж хороший шоумен. Епопею зі здачею аналізів обома кандидатами країна спостерігала весь тиждень. Результати, отримані в різних клініках і за різних обставин, засвідчили, що обидва не мають шкідливих залежностей.
Але глядачі, отримали чимало підстав для коментарів у соцмережах. Хтось помітив помилку в датах. Хтось не вірив дослідженням в принципі, Кличко наприклад, запропонував задіяти суперлабораторії ВАДА, організації, яка контролює допінг у спортсменів.

Утім за ширмою шоу аналізів лишилися чимало інших вимог, які висунув Зеленський до свого опонента. І ось тут сталося багато цікавого.

Штаби кандидатів вже мали би провести переговори і повідомити народу, як і коли кандидати будуть спілкуватися очі в очі. Однак поки що домовленостей немає. Для виборців це – не добрий знак.

«Дуже важливо для країни, щоб зараз кандидат Зеленський звернувся до виборців Порошенка, кандидат Порошенко – до виборців Зеленського! Щоб ми отримали більш змістовну виборчу кампанію, аніж кампанію у першому турі. І тому великі сподівання саме на змістовні теледебати і я думаю, це – ключовий момент другого туру», – зазначає голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

Немає чіткої відповіді, чому чинний Президент так тримається за владу і хоче, щоб його переобрали. Чи боїться кримінального переслідування за корупцію, чи так любить керувати, чи знає, що попереду країну чекають часи розквіту. Так чи інакше, йому потрібно збільшити кількість прихильників, станом на сьогодні різниця між двома таборами – 2 мільйони 700 тисяч голосів і не на користь Порошенка. Тому він активізувався та прагне через контрольовану парламентську більшість перезапустити роботу антикорупційних органів і розблокувати створення Антикорупційного суду, позбавити силовиків повноважень тиснути на бізнес, забезпечити відкриті списки, скасувати енергетичну схему «Роттердам+» і провести перевірку законності формування тарифів.

Член штабу Зеленського Олександр Данилюк підкреслив, що Генпрокуратура в нинішньому стані не потрібна і її треба перезапустити заново, функція СБУ – контррозвідка, а судова система мусить оновитися. Порошенко, своєю чергою, почав уникати конкретних кроків і намагається перетворити виборчі змагання на інформаційний видовищний шум, замість справжніх змін. Єдина його практична дія в другому турі цього тижня – звільнення свого ставленика Андрія Гордєєва, котрого підозрюють в причетності до вбивства Катерини Гандзюк.

«Президент почув усіх виборців, президент почув те повідомлення, яке суспільство, проголосувавши, спрямувало! Я думаю, що найближчим часом ми побачимо розвиток цієї тези», – зазначив заступник голови Адміністрації президента Ростислав Павленко.

У штабі Володимира Зеленського змушені відбиватися від атак порохоботів в інтернеті. Тут знають, що прямий конкурент на виборах хоче вибити Зеленського з сідла будь-яким чином. В тому числі, використовуючи фейкову підтримку ворогів України типу Охлобистіна та Пореченкова.

Завдання Зеленського – не втратити підтримку свого виборця. До речі, фактична явка засвідчила, що молодь масово прийшла на дільниці, що суперечить світовим тенденціям і грає на руку 41-річного кандидата.

Кількість прихильників він може наростити за рахунок виборців ледь не всіх тих, хто не пройшов до другого туру. До речі, самі решта претендентів на престол, що програли кампанію, і Тимошенко, і Гриценко, і Бойко, і Ляшко поки що визначаються, кого публічно підтримати в другому турі і чи підтримати взагалі.

Отже, президентства у Зеленського в кишені ще немає і все вказує, що країна чекає телевізійного двобою кандидатів, за це три чверті українців, опитаних соціологами. Чекає і яскравого шоу, і предметної розмови.

«А предметним є якраз те, хто буде в команді, скажімо так, навколо нового президента, хто буде впливати на формування і ухвалення рішень – ось це предметно. Коли ми побачимо цих людей – це буде предметно, тому що тоді ми будемо розуміти, хто буде наповнювати нового президента змістовно з тих питань, з яких у нього немає ще своєї позиції», – підкреслює політолог Володимир Фесенко.

Відповіді на більшість питань українські виборці отримають щонайпізніше в п’ятницю, 19 квітня, за два дні до голосування, між 7 та 10 годинами вечора в телевізійному ефірі. Так говорить закон. І це будуть виборці, що вже пізнали смак справжніх політичних змагань і справжньої власної відповідальності за вибір. Насолода, недоступна для переважної більшості наших сусідів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 11 Квітня 2019 18:27
Результати, отримані в різних клініках і за різних обставин, засвідчили, що обидва не мають шкідливих залежностей.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus