USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Яйця подорожчали, на черзі – канапки? Що відбувається з цінами у волинських магазинах

13 Листопада 2020 17:42
Для тих, хто любить їсти на сніданок яйця або ж хоче до чаю солодкий бісквіт, – не надто втішні новини. Адже у жовтні відчутно підскочили ціни на яйця. Також подорожчали цукор та олія. Мало приємного й для курців: тютюнові вироби поступово також дорожчають. А ось вино дещо подешевшало. Та до кінця року експерти прогнозують ріст цін й на інші групи товарів.

Чому подорожчали яйця

Державна служба статистики оприлюднила дані щодо споживчих цін станом на початок листопада 2020 року. Так виглядає зміна індексу середніх цін з початку року відповідно до цін грудня 2019-го.
Особливо великий стрибок у бік росту зафіксували у цінах на яйця. В середньому по Україні у жовтні десяток яєць коштував 22,19 грн. Причому суттєво подорожчали вони за один місяць: у вересні їхня середня ціна була 17,99 грн за десяток. На Волині у жовтні 10 яєць в середньому коштували 21,42 гривні.

Більше того, експерти прогнозують, що на цій позначці ріст не зупиниться і яйця під кінець року можуть коштувати уже по 25 гривень. Як пояснюють експерти, такий ріст цін спричинило те, що в Україні дорожчають комбікорм і пшениця.

Це так само може вплинути і на ціну курятини, проте наразі вона тримається в ціні. А ось яловичина на Волині, згідно з даними держстату, вже подорожчала.

Овочі дешевшають, а хліб може зрости у ціні. Цукор подорожчав уже

Дещо подешевшали на обласних ринках сезонні овочі: цибуля, буряк, морква, капуста. Оскільки зараз саме сезон збору врожаю, то «борщовий набір» поки не дорожчає.
Так само дешевшають на ринку і яблука, адже фермери, які не мають овочесховищ, їх масово продають. У листопаді очікується, що ціна яблук невисокої якості може сягнути 8-12 гривень, однак низька вартість протримається до перших морозів. Далі ціна знову підвищиться і зупиниться на позначці 18-20 гривень за кілограм, переконують фермери.
А от хліб в Україні може подорожчати на 8-10%, повідомляє видання UBR. Причина – знову ж таки в подорожчанні сировинної основи продукції. І хоч зараз темпи росту цін на хліб і хлібобулочні вироби несуттєві, але, очевидно, все попереду. А через здорожчання цукру та яєць додадуть в ціні й кондитерські вироби та здоба.
Подорожчав порівняно з вереснем і цукор. За словами аналітика асоціації цукровиків України «Укрцукор» Назара Михайловина, це явище тимчасове. Як інформує видання Gazeta.ua, через погодні умови відтермінувався початок сезону цукроваріння, тому солодкий продукт і стрибнув у ціні.

«З 1 жовтня планується запуск більшості цукрових заводів. Це стане основним фактором зниження ціни на цукор», - пояснив він.

Крупи та молочка: поки на рівні

Серед круп найдорожчою залишається гречка, яка однією з перших зникає з прилавків магазинів у кризові періоди. При цьому, якщо в грудні різниця між рисом та гречкою складала 6,5 гривні, то у жовтні гречка майже на 15 гривень була дорожчою за рис (38,57 і 23,64 грн відповідно).
До слова, восени подешевшало пшоно. Крупу цю чомусь часто недоооцінюють, а подекуди асоціюють лише з кормом для курчат, попри її корисні властивості. Але варто зазначити, що пшоно підходить людям, які вживають безглютенову їжу, і ще воно багате на рослинний білок.

Молочні продукти - молоко, сметана, масло - поки що не дорожчають. Але це тимчасово. Бо, як повідомляє видання agronews.ua, згідно з даними експертів ФАО (англ. Food and Agriculture Organization), умовна прибутковість виробництва молока у вересні 2020 року виявилася найнижчою за останні 5 років. У таких умовах аграрії будуть намагатися компенсувати свій недоотриманий прибуток за рахунок збільшення цін на молоко.
Цигарки дорожчі, алкоголь – в очікуванні росту цін

Поступово також дорожчають і тютюнові вироби. А ось алкоголь здебільшого досі залишався на одному рівні з початку року. Вітчизняне вино навіть подешевшало. Проте в експертних колах ще з літа прогнозують підвищення цін на цей сегмент товарів, бо в Кабміні ще влітку минулого року зареєстрували проєкт підвищення мінімальних роздрібних цін на алкоголь, пише Обозреватель. Зауважимо, що ціни можуть зрости на 10%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
. Луїджі Показати IP 13 Листопада 2020 20:26
Все для людей! Пакращення вже вчора!
Mdnan до . Луїджі Показати IP 15 Листопада 2020 19:50
gop gop gop!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus