USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

«Ювілейка», «Привіз», Львівська: як у Луцьку переносили ринки

18 Лютого 2020 20:49
У Луцьку вже неодноразово переносили ринки. Як це відбувалося в останні десятиліття пригадав Конкурент.

Два десятка тому, на початку 2000-них в місті на території сучасного торгового центру «Гостинець», що на проспекті Соборності, був ринок. Тут розміщувалися як торгові ряди, так і хаотична торгівля крамом.

А на місці нинішнього супермаркету «Салют», що навпроти Волинської обласної лікарні на проспекті Грушевського, ринок й узагалі був стихійним. Сюди приїздили торгувати переважно селяни із прилеглих до міста населених пунктів.

Перенесення ринків припало на каденцію колишнього міського голови Антона Кривицького, якого вже немає в живих. Тож за коментарями ми звернулися до тодішнього заступника міського голови, а нині депутата Волинської облради Святослава Кравчука.

«Першим переносили ринок, де нині «Гостинець». Там творилося страшне. Ми його перенесли на Північний», – пригадує Святослав Кравчук.

Під словом «страшне», пояснює очевидець тих подій, він має на увазі торгівлю на землі продуктами харчування, відсутність санітарних умов, хаотичність торгівлі. Часто базарювання городиною розтягувалося на проспект Молоді, люди виходили на проїжджу частину. А все те сміття повинні були прибирати комунальні служби і робили це не завжди вчасно, адже рук на все не вистачало. А найгірше, пригадує Святослав Кравчук, що у ті часи тут частенько продавали сурогатний алкоголь, самогонку, розведений спирт.

«Вечорами той народ збирався в «нетвєрзом состоянії», – каже наш співрозмовник.

Пізніше про це місце у пресі відгукувалися так:

«…мерія позбулася головного болю – зникли усі «принади» стихійної торгівлі: антисанітарія, небезпека спалаху інфекції, приписи санепідемстанції, торгівля з рук продуктами, які швидко псуються, відсутність патентів і несплата податків, скарги мешканців навколишніх будинків, недобір ринкового збору…»
Зауважимо, що «Луцький замок» був суто комунальною газетою, яка пояснювала позицію влади. У своїм замітках, інтерв’ю очільник міста та його зами готували містян до рішень і змін місцевого устрою.

Тут, на місці теперішнього «Гостинця», в основному торгували люди, які жили в гуртожитках «Волтексу» (шовковий комбінат). Завод закрився, і робочі банально не мали інших засобів до існування. Сама ж територія того ринку була в оренді «автодору», який від ділянки відмовився. Землю виставили на конкурс, пригадує Кравчук, і на місці згодом збудували «Гостинець».

Торговцям тоді запропонували альтернативне місце, яке тепер називається Північним ринком. Не все так просто було із оформленням документів для нового місця, адже потрібно було добитися погодження від «Луцьктепла», бо на місці пролягала теплотраса.

Як і зараз, так і тоді, велике переселення вИкликало великий неспокій зі сторони торговців. Люди перекривали дорогу, не пускали тролейбуси. Ми знайшли згадки про ті події у газеті «Луцький замок» за травень 2001 року.
«У понеділок, 14 травня, надвечірок, десятки людей, які торгують на «Ювійлейному», перекрили проспект Соборності, протестуючи проти «свавілля» міської влади, звинувачуючи її у всіх гріхах, вимагаючи для «розправи» міського голову Антона Кривицького, який, до речі, у цей день лежав у міській лікарні під крапельницею. Та цього зовсім не хотіли знати «бунтівники». Криками, звинуваченнми, погрозами вони накручували не тільки себе, а й переходи, скоріше всього мешканців найближчих до них ринку будинків. Тих, хто постійно користується послугами «Ювілейного», незважаючи на його необлаштованність. Їх не обурює те, що у жару, під пекучим сонцем, тут продаються продукти, які швидко псуються і якими можна отруїтися…»

«Реконструкція «Ювілейного» для того й проводиться, щоб створити нормальні умови для торгівлі, щоб дати кожному продавцю робоче місце, офіційно підтверджене дозволом, на яке ніхто не посягне – ні міська влада, ні муніципальна дружина, ні міліція. Хіба що податкова інспекція. Бо якщо робити бізнес – податки мусиш платити»

За кілька номерів у газеті знову згадали про перенесення, яке таки почалося.
Антон Кривицький обіцяв, що на місце колишнього ринку буде сучасний торговий центр. Там і справді збудувати «Гостинець». Про те, що це місце колись називали «Ювілейкою» сучасна молодь і не пригадує.
Автор фото:Віктор Чухрай

І ось у червні 2001 року у пресі читаємо, що перенесення таки сталося.
Газета "Луцький замок" №23 (278)

Святослав Кравчук пригадує, що залучивши комунальні підприємства, вдалося поступово перевезти ті контейнери-черепашки. У вересні 2001 року оприлюднили більше інформації про торговий комплекс і його проєкт. Йшлося, що його мала будувати фірма «Домінанта», яка раніше спорудила «Пасаж», що на Варшавці.
Газета "Луцький замок" №38 (293) від 20 вересня 2001 року

«Ті лучани, які мандрують закордонами чи великими рідними містами, уже змогли належно оцінити зручності отоварення у торгових центрах. У тому мікрорайоні є багато різних магазинів, але пересічний мешканець змушений здебільшого заходити до кількох крамниць, щоб запастись хлібчиком, пивом, придбати дітям морозива, а дружині – квіти, не забути про сувенір для тещі та подбати про неминучий ремонт», – йдеться у статті.

У жовтні 2001 року почала з’являтися інформація про перенесення ринку на Привозі.
Газета "Луцький замок" №43 (298)

Спочатку у доволі спокійній обережній манері, а згодом, у 2003 році, тон публікацій змінився.
Святослав Кравчук пояснює, що той ринок навпроти обллікарні був стихійним. За ті події спілка торговців пробувала судитися, однак Феміда в особі Рожищанського суду стала на сторону міської влади. Торгували тут по обидві сторони. Нині про колишній базар нагадують хіба поодинокі бабці, що продають городину та квашенину чи домашні фрукти. Новий ринок зробили на місці «Привозу», поруч із вокзалом.

Муніципальної поліції тоді не було і незаконною торгівлею мусили займалися міліціонери, в яких і так вистачало роботи у ті буремні часи.

«Ринок був доволі великий, торгували по обидві сторони аж до вокзалу. Особливо страшно було, коли починалася торгівля розсадою, редискою, цибулею. Не можливо було пройти, люди виходили на дорогу. А після людей треба було все прибирати», – пригадує Святослав Кравчук.

Був ринок і Львівській, 61, де нині супермаркет «Наш край». Торговців звідти на облаштоване місце переселили на місце навпроти. Та і це місце для торгівлі не так давно ліквідували. Ринок пробув тут 15 років, однак ділянку під ним викупив підприємець і у 2017 році торгівлі настав кінець.
Залишки Львівського ринку

Ринок поруч «Лучеська» теж хотіли перенести навпроти. Люди тоді торгували де хто хотів у цьому районі. Однак цього не вдалося зробити. Згуртували торговців поруч «Лучеська». Планувалося, що це буде тимчасовим місцем для торгівлі, адже це місце – парковка готелю. Втім, як кажуть, немає нічого більш вічного, аніж тимчасове.

«Стихійних ринків було багато. І на Мєдвєдєва (нинішня Сенаторки Левчанівської), і у інших місцях… Бо тоді люди не мали роботи. Це зараз робочі місце є, немає великих проблем з роботою», - пригадує Святослав Кравчук. Каже, що раніше секонд-хендом була забита саме були Сенаторки Левчанівської.

Останнім ринком, що завершив свою діяльність, став згадуваний раніше «Привоз» поруч із центральним вокзалом. Тут мають збудувати нове приміщення, а людям у міській раді радять судитися.
Нині ж триває епопея з перенесенням ринку «Центральний». Підприємцям, що працюють по ліву сторону, радять переїжджати на ринок «Новий», що в районі заводу «СКФ». Частина з них на пропозицію погоджується, частина воює. У хід йде важка техніка, позови до суду, заяви до поліції, перекриття дороги та «штурми» міської ради.

А разом з тим, якщо почитати ту ж луцьку пресу, про переселення ринку говорять вже не мало не багато – а двадцять років. У 2020 діло дійшло до практики.
Газета "Луцький замок" №19 (274)
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Лучанин Показати IP 18 Лютого 2020 21:07
Ага, то якраз він для свого синочка на автопарковці біля Гостинця втулив кіоск для продажу пиріжків ! Нагинав всіх працівників, шоби не зносили ! Тепер, блін, затесався в реформатори !
Шломо Луцкер Показати IP 18 Лютого 2020 21:08
Перенести ринок з гостинця на північний це 500 метрів різниці. Яка відстань між старим ринком і заводом СКФ? Кілометрів 6? Що робити людям, які живуть в центрі, на який ринок їм ходити?
Луч до Шломо Луцкер Показати IP 18 Лютого 2020 22:05
А для чого на ринок? За чим?
Анонім до Шломо Луцкер Показати IP 18 Лютого 2020 23:08
Як ти за людей переживаєш! Будеш, напевно, їх на руках на ринок носить. Типу, із центру зовсім транспорт не їздить.
Лучани до Шломо Луцкер Показати IP 19 Лютого 2020 00:28
Спробуй не дійти, а доїхати. Як з ДПЗ люди їздять на Старий, так і ти спробуй з центра на ДПЗ на Новий.
Так от Показати IP 18 Лютого 2020 21:56
Маємо на місці ринку по вул Львівській багатоповерхівки. На місці Привозу також активне будівництво чергового шанхаю. Загадка для дошколярика- що буде на місці старого ринку до кінця поточного року?
ВВК до Так от Показати IP 18 Лютого 2020 23:44
Да по барабану шо там буде, тільки не цей гадюшний базар
Андрій Показати IP 18 Лютого 2020 21:57
Перенести і знести це різні поняття....
Сергій. Показати IP 18 Лютого 2020 21:57
Я з великим задоволенням переїхав на новий ринок! Там дуже затишно, та буде багато покупців!
Да Сергійку до Сергій. Показати IP 27 Лютого 2020 20:44
Там вже багато покупців, тільки вони невидимі. А буде ще більше.
Луцьк Показати IP 18 Лютого 2020 22:47
Так на місці Північного ринку генпланом передбачена житлова забудова ! На місці Гостинця - міська площа ! Тепер будемо знати, хто позасирав місто, ще й в додачу створив конфлікти на довгі роки ! То є результат того, коли випадкові, непрофеійні кадри попадають у владу ! Хоча і вина виборців, коли вони без розбору голосують за всяких блапопулістів і блабладемагогів !
Босс Показати IP 19 Лютого 2020 08:30
Як може ситий чиновник зрозумiти бiдних людей якi ледве виживають.I нiчого в держави не просять.
Юля Показати IP 19 Лютого 2020 12:49
Коли дойде черга до базарчика на 40-му? Там практично всі з-під поли торгують самогоном. Та й вигляд базарчика жахливий. Невже не можна навести лад?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus