USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Західні ЗМІ про причини та винуватців насильства у Шарлотсвіллі

15 Серпня 2017 02:42
У вихідні Сполучені Штати сколихнули криваві протести. В Шарлотсвіллі, штат Вірджинія, 12 серпня тривали демонстрації, в яких брали участь ультраправі активісти та їхні противники. Під час протестів агресивно налаштовані білі націоналісти напали на антирасистів, пише 24 канал.

Зіткнення почалися ще у п'ятницю ввечері та продовжилися у суботу під час смолоскипної ходи, яку влаштували ультраправі на знак незгоди з планом міської влади знести пам'ятник генералу Конфедерації часів громадянської війни в США Роберту Лі. Під час маршу автомобіль на шаленій швидкості влетів у натовп демонстрантів, внаслідок чого одна людина загинула, понад 20 осіб отримали поранення.

У зв'язку із заворушеннями влада Вірджинії оголосила надзвичайний стан. Правопорядок на вулиці міста вийшли охороняти сотні поліцейських. Президент США Дональд Трамп небагатослівно прокоментував кровопролиття у Шарлотсвіллі, назвавши його "сумним".

Американські чиновники та журналісти почали називати причиною трагедії внутрішньополітичний курс Дональда Трампа, проте The Wall Street Journal у редакційній статті вважає таку позиції помилкою, адже суть проблеми, яка і спричинила спалах насильства, криється глибоко в історії Сполучених Штатів.

"Патологія, що проявилася у Вірджинії, – це націоналістичний рух білих", – йдеться у статті. Саме його ідейників автори публікації і називають винними у загибелі невинної активістки.
Наїзд автівки в натовп активістів у Шарлотсвіллі

Нова політика ідентичності у США, яка відсунула на задній план принцип рівних можливостей і справедливості, незалежної від кольору шкіри, і стала каменем спотикання. "Тепер так звана "різноманітність" є безвідмовним виправданням поділу американців за расою, етнічною приналежностю, гендером та навіть конфесією", – вказує видання.

"Не Трамп створив цю одержимість ідентичністю, нехай і намагався її використовувати під час виборчої кампанії. Він скоріше симптом, ніж причина, хоча тепер, коли він став президентом, його особливо важливе зобов'язання – засуджувати це явище", – впевнені журналісти.

У статті для The Washington Post Адам Тейлор наводить думки екпертів про те, що демонстрації у Шарлотсвіллі не обійшлися без впливу іноземних держав, зокрема Росії. До прикладу, Моллі Маккей, письменниця і консультант із питань зовнішньої політики, заявила у своєму Twitter-акаунті, що акції протесту крайніх правих можуть привести до дискусії про "російський вплив у США". Джим Ладсу, віце-президент відділу громадських досліджень і ініціатив у Центрі міжнародних відносин і суспільної політики Пелла (Pell Center for International Relations and Public Policy), додав, що "між ультраправими угрупуваннями в Шарлотсвілл і Росією, безсумнівно, існує зв'язок".

"Проте багато експертів із питань Росії попереджають, що вплив Москви в США може бути перебільшеним", – пише журналіст, вказуючи на ідеологічні розбіжності Москви і американських націоналістів.

Тим часом видання El Mundo вважає спалах расизму у Вірджинії свідченням того, що тема громадянської війни, яка знекровила США у 1861-1865 роках, ще не "прохолола". У США має місце і маніпулювання історією з ідеологічною метою, що спричиняє ще більші розбрати у країні, яка є "плавильною піччю" рас і релігій, йдеться у редакційній статті іспанської газети.

А Валері де Граффенрід у публікації для Le Temps вказує на тривожну активізацію дяльності Ку-клукс-клану (расистська орагнізація в Америці – "24"), члени якого також брали участь у масових заворушеннях у Шарлотсвіллі.

"Спалах расизму у Вірджинії і слабке засудження "білих націоналістів" Дональдом Трампом знову висунули ККК на авансцену. Втративши колишню потужність, організація намагається звернути на себе увагу під час президентства республіканця", – застерігає журналістка на сторінках швейцарської газети.

Однак соціолог Майкл Кіммел підкреслив, що вибух гніву у Шарлотсвіллі спричинений більш ширшою проблемою. На думку вченого, Сполучені Штати "досі відмовляються визнати, що вони є спільнотою, побудованою на праці рабів. Як не парадоксально, але різниця з минулим в тому, що раніше у білих було 90% привілеїв, а тепер 80%. Така рівність гнітить білих чоловіків", – пише екперт для італійської Corriere della Sera.

"Існує глибинний резервуар обурення, але ми його ніби не помічаємо: коли білий чоловік чинить масове вбивство в школі, говоримо, що він душевнохворий. Мітингувальники в Шарлотсвіллі – злі, але вони не є абсолютно ненормальними в контексті суспільства. (...) Необхідно спробувати зрозуміти цей гнів", – переконаний учений.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus